Hírmorzsák 2021-01-14 (10:30)

A Harden-csere részletei. Cousins nem tudja elfogadni Harden hónapok óta tartó viselkedését a játékostársaival szemben. A 76ers Ben Simmons köré épülő csomagot ajánlott, átvette volna PJ Tuckert is - Tucker és McGee iránt nagy a kereslet. A Nagy Hármas LA-ben beszélt az összeállásról a szezon előtt? Az ESPN szakértője osztályozta a cserét a csapatok szempontjából, a Nets szerinte rossz döntést hozott. A Cavsnél nagyon nagy az öröm, hogy olcsón meg tudták szerezni Allent, akiért már korábban bejelentkeztek. A Cavs magasemberei humorosan vették tudomásul az újabb konkurenciát. Tilman Fertittának nem tetszettek a Nets felajánlott játékosai, ezért kellett kiegészítő partnereket találni a dealhez. Iman Shumpert érkezhet a Netshez. Eric Paschall nem vírusos, visszatérhet, Zion egy hibás teszt miatt maradt le a LAC elleni meccsről, Lloyd Pierce karanténba ment, két péntek esti meccset már biztosan halasztanak. Dzanan Musa Euroligás csapathoz írt alá. Ismét Houston-meccset közvetítettek Kínában. 

A nap híre természetesen, hogy a Houston Rockets James Hardenért összesen négy, nem védett elsőköröst, illetve további négy elsőkörös pick felcserélésének lehetőségét kapta meg Victor Oladipo, Dante Exum és Rodions Kurucs mellett, míg a Netsnek pluszban még fel kellett áldoznia Jarrett Allent, Taurean Prince-t és Caris LeVertet - Allen és Prince Clevelandbe, LeVert Indianába került a gigacsere részeként. Részletesebben itt írtunk a tranzakció(k)ról - annyi változás történt, hogy a Cleveland nem a saját, hanem a Milwaukee Bucks 2022-es, nem védett elsőkörösét postázta Houstonba, vagyis az nem egy potenciális lottery draftjog, hanem várhatóan csak az első kör végére szól majd jövőre. 

Rengeteg részlet napvilágot látott azóta, ezekkel kezdünk. Még a csere előtt beszélt DeMarcus Cousins Harden tegnapi nyilatkozatáról (ahol többek között azt mondta, hogy a csapat és közte a viszony már nem javítható meg) - a korábbi All-Star azt mondta James Herbertnek (CBS), hogy ő azért jött Houstonba, hogy John Wall-lal játsszon együtt, és Harden elmúlt 1-2 hónapban mutatott viselkedését nem tudja elfogadni. Érezhet akárhogyan a franchise-zal és a szituációval kapcsolatban, de az öltözőben ott van másik 14 ember, akik semmit nem ártottak neki, és nem azt érdemelték, amit az elmúlt időszakban kaptak tőle nem csak nyilvánosan, de a színfalak mögött is - és ez a tiszteletlenség nem tegnap, hanem jóval korábban kezdődött, ezt Christian Wood is megerősítette.

Hardenért egyébként nagy versenyfutás folyt a Nets és a 76ers között, Marc Stein (NY Times) és Shams Charania (The Athletic) szerint a Philadelphia draftjogok mellett odaadta volna Ben Simmonst és az újonc Tyrese Maxey-t vagy a másodéves Matisse Thybulle-t is (inkább Thybulle-t), sőt a Sixers átvette volna PJ Tuckert is a deal részeként. Charania tudomása szerint másfél hónappal ezelőtt találkozott Los Angelesben Durant, Irving és Harden, és beszéltek a lehetséges cseréről.

PJ Tucker iránt egyébként nagy a kereslet bajnokesélyes csapatok részéről Kelly Iko (The Athletic) szerint. A veterán, 35 éves kiscsatár is elvágyódik Houstonból, mivel a szezon előtt nem kapott szerződéshosszabbítást, így idén lejáró kontraktussal játszik. A 76ers Harden nélkül már közel sem érdeklődik olyan erősen iránta, bár nem halt el teljesen a szál, mivel Daryl Morey-nak nagy kedvence Tucker, 2017-ben még ő szerződtette le Houstonba. 

Adrian Wojnarowski (ESPN) szerint a Nets nehéz helyzetbe került, mert a Kyrie Irving körüli bizonytalanság miatt gyorsan kellett lépniük. Chris Mannix (SI) szerint a Boston is halványan érdeklődött Harden iránt, de semmiképp nem adták volna fel Jaylen Brownt, így a beszélgetések gyorsan véget értek. 

Kevin Pelton, az ESPN szakértője már osztályozta is a cserében résztvevő csapatokat. A Nets csak D osztályzatot kapott, Pelton szerint túl sokat adtak, és Jarrett Allen távozásával igen komoly védekezésbeli problémáik lehetnek. A Rockets viszont A- osztályzatot érdemelt, a nehéz helyzet ellenére szinte a maximumot hozták ki a szituációból. A Pacers B-, a Cavs C osztályzatot érdemelt ki, utóbbit azzal magyarázta Pelton, hogy az elsőkörös pick és Allen nyári kötelező új nagy szerződése együttesen nem biztos, hogy jó döntés volt. 

Chris Fedor (Cleveland.com) szerint utóbbit a Cavsnél egyáltalán nem így látják. Egy Cavshez közeli forrás elmondta, hogy óriási a hangulat most a franchise-nál, mert Dante Exumért, a Bucks kései elsőköröséért és egy második körösért megkapták Jarrett Allent és Taurean Prince-t. Centerben Andre Drummond ugyan lehívta erre a szezonra az opcióját, de a jövője több, mint bizonytalan a csapatnál, Allen viszont fiatal és tehetséges magasember, aki most lép be legjobb éveibe, egy ilyen potenciálú játékosért ez az ár szinte ajándék, nem kérdés, hogy minden ajánlatot meccselni fognak, ami a korlátozott szabadügynök magasemberért érkezik nyáron. 

Fedor annyit tett hozzá, hogy Allen pontosan az a fajta rim protector, akit a Cavs régóta akar, tavaly februárban Myles Turner volt a célpont ugyanerre a szerepkörre, Allent pedig már a mostani offszezonban is meg akarta szerezni a gárda. Akkor még a Nets nem volt nyitott egy cserére, most viszont az akkori érdeklődés kifizetődött, hiszen a Cavs azonnal képbe tudott kerülni. Bobby Marks (ESPN) szerint Allen mostani szerződését a Cavs a tavalyi Jordan Clarkson-cserében keletkezett TPE-vel veheti át. 

Allen érkezéséhez kapcsolódik, hogy így a nemrég szerződtetett veterán magasember, JaVale McGee létszámfelettivé válhat - a Cavaliers már kapott is megkereséseket vele kapcsolatban. 

A Cleveland Cavaliers magasemberei egyébként vicces tweetekkel fogadták a hírt, hogy még többen lettek: Andre Drummond megosztott egy képzeletbeli 2023-as Cavs-kezdőötöst, ahol ő csak dobóhátvéd pozícióba fér be, Larry Nance Jr. azt írta, hogy visszatért a nagyemberek kora, illetve hogy a SexLandet (a Sexton-Garland hátvédpár ismert rövidítése - a szerk.) most már fák veszik körül - ezt Kevin Love is továbbosztotta. 

Brian Lewis (NY Post) arról írt, hogy Tilman Fertitta, a Rockets tulajdonosa első körben “nem dobott hátast” azoktól a játékosoktól, akiket a Nets ajánlott (Allen, LeVert és a nemrég ACL-szakadást szenvedett Spencer Dinwiddie), ezért kellett más csapatokat is bevonni a dealbe, akiknek tetszett Allen és LeVert. 

A Netsnél Steve Nash és Kevin Durant sem nyilatkozott a ma hajnali meccsük előtt, arra hivatkozva, hogy a csere még nem hivatalos - Durant annyit mondott, hogy szeretett együtt játszani Hardennel még Oklahomában. Ha egyébként a csere hivatalossá válik, három roster-hely válik szabaddá - Alex Schiffer (The Athletic) szerint Iman Shumpert jó esélyekkel indulhat az egyikért. A veterán swingman tavaly 13 meccsen játszott a Netsben és a jó védekezésével tűnt ki, ráadásul játszott együtt korábban Houstonban Hardennel, Clevelandben pedig Irvinggel és Joe Harrisszel is. 

Folytassuk a járványügyi hírekkel. Eric Paschall, a Warriors kiváló újoncszezont futott másodévese tegnapelőtt került karanténba, de szerencsére csak kontaktként és mivel minden tesztje negatív lett, már csatlakozhatott is a csapathoz. 

Péntek este viszont nem kell játszania, mivel a péntek esti programból a járványügyi helyzet miatt kikerült a Pistons-Wizards, illetve a Suns-Warriors összecsapás - a liga tájékoztatása szerint a Wizardsnál és a Sunsnál folyó kontaktkutatás miatt került sor erre. Ezzel kilencre nőtt az elhalasztott meccsek száma a szezonban, ebből nyolc vasárnap óta történt - a mostani az első eset, hogy már napokkal előtte jelzi a liga a halasztást. A január 6-12. közötti időszakban egyébként 497 játékos tesztjéből 16 lett pozitív, ami szignifikáns emelkedés az előző heti 498 tesztre jutó négy pozitív esethez képest, és ez több, mint az előző négy hétben összesen. 

Az Atlantánál Lloyd Pierce vezetőedző került önkéntes karanténba egy phoenixi szállodai szobában, miután egyik munkatársa pozitív tesztet produkált - az eset nem érinti a játékosokat, Pierce pedig tünetmentes, eddig negatív teszteket produkált és várhatóan hamarosan a csapat után utazhat Utahba. Zion Williamson sem léphetett pályára ma hajnalban, nála egy nem egyértelmű teszteredmény okozott gondot, ami miatt újra kellett tesztelni - a csapatnál nem aggódnak, szerintük Zion nem kapta el a vírust. 

Dzanan Musát, a bosnyák kiscsatárt a szezon előtt cserélte el a Brooklyn Detroitba, ahol viszont felbontották a szerződését. Sokáig úgy volt, hogy a G-Ligában próbálja magát felépíteni, de most másképp döntött, és elfogadta a török Euroliga-csapat, az Anadolu Efes ajánlatát. Fél+két évre írt alá a 2018-as draft 29. választottja - még mindig csak 21 éves, talán még látjuk őt az NBA-ben. 

A végére pedig egy érdekesség: a vasárnapi Rockets-Lakers összecsapás volt az első Houston-meccs, amit Daryl Morey 2019 őszén írt, Hong Kongot támogató tweetje óta közvetítettek Kínában - a szakember új csapata, a Philadelphia 76ers a szezonban még nem került képernyőre az ázsiai országban...

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus