Hírmorzsák 2021-07-07 (12:00)

A Suns játékosai Chris Pault méltatták. Giannis Antetokounmpo a sérülése után azt hitte, hogy egy évet kell majd kihagynia. Adam Silver a liga pénzügyi helyzetéről, a pihentetésekről, a play-in tornáról és az NBA bővítéséről is beszélt. Még nem dőlt el, hogy hazatérhet-e a Raptors a következő szezonra. Gregg Popovich sokat vár Kevin Love-tól. Chris Wallace a Rockets vezetőségében kapott munkát. Kihirdették az olasz válogatott olimpiai keretét. Ian Mahinmi bejelentette a visszavonulását.

A nagydöntő első mérkőzésén a Phoenix Suns Chris Paul vezérletével 118-105-re nyert a Milwaukee Bucks ellen, és a találkozót követően a csapattársak is a veterán irányítót méltatták. Mikal Bridges biztos volt abban, hogy Paul készen fog állni erre a mérkőzésre, elvégre egész pályafutása során erre a pillanatra készült, és ez meg is mutatkozott a pályán. Devin Booker ehhez annyit fűzött hozzá, hogy ahányszor Paul beleáll egy dobásba, ők mindig biztosak abban, hogy az be fog esni, míg maga az érintett arról beszélt, hogy az egész szezon során az ilyen pillanatokra készültek, és a folytatásban is így kell játszaniuk, továbbra is koncentrálniuk kell, mert még csak egy meccset nyertek.

A túloldalon Khris Middleton arról beszélt, hogy tisztában voltak azzal, hogy nem lesz könnyű dolguk, tudták, hogy nehéz dolguk lesz. Előfordul, hogy hátrányba kerülnek egy sorozatban, de ez a párharc még nem ért véget, a folytatásban is küzdeni fognak. Jrue Holiday és Brook Lopez is önkritikusan fogalmazott, előbbi a dobáshatékonyságával volt elégedetlen, utóbbi a védekezésével. Mike Budenholzer azt emelte ki, hogy nehézséget okozott számukra a Suns elzárás-leválás játékainak a levédése, ebben jobbnak kell lenniük a folytatásban. Kielemzik a mérkőzés felvételeit, ami után ki fogják találni, hogy miképp vehetik el ellenfelük ritmusát.

Giannis Antetokounmpo végül mégis pályára tudott lépni. A sérülése után ő maga azt gondolta, hogy egy egész évet ki kell majd hagynia, nem tudott járni sem, a térde pedig a kétszeresére duzzadt. Mint mondta, nagyon nehéz héten van túl, és a legjobbját kellett hoznia ahhoz, hogy képes legyen visszatérni, hallgatni az egészségügyi stábra, akik fantasztikus munkát végeztek az egész év során, és most is. Gondoskodott a testéről, támogatta a csapattársait, és most vissza tudott térni. Örül annak, hogy ez összejött, és a pályán segítheti a csapatát, ahogyan annak is, hogy először szerepelhet a döntőben, és reméli, hogy a következő meccsen még jobban fogja érezni magát.

A kétszeres MVP-t arról is kérdezték, hogy mit szól ahhoz, ahogy az ellenfél szurkolói számolják a 10 másodpercet a büntetői előtt. Úgy érzi, hogy hozzászokott ehhez, letisztázta magával, hogy nem fogják abbahagyni. Előfordul, hogy a meccseken az első pár büntetőjénél még hallja ezeket, de az ötödik-hatodik büntetője környékén már fel sem tűnik neki, ilyenkor már képes kizárólag a dobás előtti rutinjára koncentrálni.

Ugyancsak a döntő első mérkőzésének a krónikájához tartozik, hogy Dario Saric térdsérülést szenvedett, az ő állapotáról azonban nincsen hír egyelőre.

Adam Silver az NBA pénzügyi helyzetéről adott jelentést. Nincsenek még konkrét adatai, de úgy látják a ligán belül, hogy sokkal jobban teljesítettek a szezon során, mint ahogyan előzetesen várták. Arra számítottak, hogy a normális idényekhez képest 40%-kal fognak elmaradni a liga bevételei, ehhez képest hozzávetőlegesen 33% lehet a bevételelmaradás. A liga komisszárja emellett a reményét fejezte ki, hogy a következő szezonban visszatérhetnek a normál kerékvágáshoz, jelenleg legalábbis minden jel erre mutat, és úgy érzi, hogy egész jól átvészelték a pandémiás időszakot.

Silver a sérülések és a pihentetések kérdéskörére is kitért: hosszú ideje vizsgálják ezt, és látják azt, hogy évről-évre egyre több a pihentetés, ugyanakkor nem biztosak abban, hogy ennek van-e egyáltalán értelme, mert az előző szezonhoz képest is több mint kétszer annyi volt a pihentetés, mégis több sérülés történt. Hosszú ideje figyelik a pihentetések hatásait, orvosokkal konzultálnak, elemzéseket végeznek, és ha az elmúlt másfél év eseményeit félreteszik, akkor sem látják egyértelműen, hogy a pihentetéseknek köszönhetően kevesebb lenne a sérülés.

A play-in torna Silver szerint nagyon jól bevált, pozitív hatással van ez a ligára és a játékosokra is, annak ellenére, hogy többen is kritizálták ennek az értelmét, és nemcsak LeBron James, hanem sok másik kosaras is. A tervek szerint a jövőben is maradni fog a play-in, ugyanakkor meg fogják fontolni, hogy milyen legyen a lebonyolítása, illetve ahhoz, hogy ténylegesen meg lehessen tartani, meg kell egyezniük erről a játékosok szakszervezetével is.

A liga esetleges bővítése kapcsán kiemelte, hogy az egyáltalán nem úgy megy, ahogyan az felvetődött az elmúlt időszakban, hogy azonnal beengednek új csapatokat, akik pénzt hoznak a ligának, amivel pótolni tudják a kieséseiket. A liga bővítése egy éveken át tartó folyamat eredménye, nem megy az ennyire gyorsan. Amikor tavaly leállt az NBA, többet tudtak beszélni a jelenlegi csapatokkal, így ez is felmerült, és az volt a konszenzusos vélemény, hogy egy pandémiás időszak nem éppen megfelelő a bővítésre, ugyanakkor érdemes lesz a későbbiekben visszatérni erre.

Silver szerint egyelőre még nem dőlt el, hogy a következő szezonban a Toronto Raptors hazatérhet-e Kanadába, de a csapat tulajdonosi köréhez tartozó Larry Tanenbaum nagyon optimista ezzel kapcsolatban. Az MLS-ben szereplő Toronto FC azzal a reménnyel utazik haza a napokban, hogy hamarosan hazai pályán játszhatják a meccseiket, érdemes lesz figyelni a focicsapat helyzetét ezzel kapcsolatban.

Gregg Popovich elmondta, hogy az amerikai válogatottnál nagyon sokat várnak Kevin Love-tól, és az elkövetkezendő hetekben nagyon sokat fognak dolgozni azon, hogy felvegye a megfelelő ritmust. Úgy gondolja, hogy a játékos is ezért akart ennyire bekerülni a csapatba, mert lehetőséget lát arra, hogy visszataláljon arra a szintre, amit korábban képviselt. Popovich úgy gondolja, hogy Love tripladobása, illetve a festéken belüli küzdeni tudása és lepattanózása is segítheti őket, különösen a tapasztaltabb európai csapatokkal szemben. Love elmondta, hogy érti a kritikákat, mert valóban nem játszott sokat az előző szezonban, és amikor mégis, akkor sem hozta a legjobbját, érzi, hogy sokat kell bizonyítania. 13 éve van a ligában, hallott már mindent, és nem tehet mást, ki kell mennie a pályára és kihajtania magát.

Tim MacMahon (ESPN) jelentette, hogy Chris Wallace a Houston Rockets vezetőségében kapott munkát, ő lesz a játékosmegfigyelési részleg feje. Wallace korábban a Boston Celtics és a Memphis Grizzlies vezetőségében is komoly szerepet töltött be, előbbi csapatnál Paul Pierce, utóbbinál Mike Conley draftolása köthető például az ő nevéhez, Houstonban pedig azt várják tőle, hogy az újjáépülés során segítse megtalálni a megfelelő fiatal tehetségeket.

Az olasz válogatott is kihirdette az olimpiai keretét, amiben helyet kapott a selejtezőkről lemaradó Danilo Gallinari is. Miatta Awudu Abass nem utazhat az ötkarikás játékokra, aki nem is vette könnyedén a mellőzését, Instagramon drámázott egy kicsit, szerinte gyáva dolog volt, ahogyan a kihagyását intézték. Az olasz válogatott keretében az alábbi 12 játékos kapott helyet: Marco Spissu, Nico Mannion, Stefano Tonut, Danilo Gallinari,  Nicolò Melli, Simone Fontecchio, Amedeo Tessitori, Giampaolo Ricci, Riccardo Moraschini, Michele Vitali, Achille Polonara és Alessandro Pajola.

A végére Ian Mahinmi maradt, aki bejelentette a visszavonulását. A 34 éves center 12 szezont húzott le az NBA-ben, 2011-ben bajnok lett a Dallas Mavericks játékosaként, és utoljára a 2019/20-as idényben lépett pályára a ligában a Washington Wizards színeiben.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus