Hírmorzsák 2021-11-11 (11:00)

Jimmy Butler és Draymond Green is megsérült. Darko Milicsics is megszólalt a Jokics-Morris affér kapcsán. Alex Caruso valamennyivel kevesebbért is maradt volna a Lakersben, mint amennyiért aláírt a Bullshoz. Tom Thibodeau és Willie Green is kifakadt csapata teljesítménye miatt. A Celtics nem adja Jaylen Brownt Ben Simmonsért. Klay Thompsontól többen is azt várják, hogy visszanyeri a korábbi formáját. Danny Ainge lehet a Trail Blazers kiszemeltje, ha Neil Olsheynak távoznia kell. Fred VanVleet szeretne minden díjat megnyerni. Marvin Bagley még a Suns elleni meccsen megtagadta a pályára lépést. John Wall valószínűleg nem játszik ebben a szezonban.

Jimmy Butler bokasérülés miatt az első negyedet követően már nem lépett pályára a Miami Heatben a Los Angeles Lakers elleni mérkőzés során. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy kell-e emiatt meccset kihagynia, a találkozó után Erik Spoelstra nem osztott meg semmilyen információt sem a sérülésről. Ugyancsak Butlerhez kapcsolódó hír, de még a Denver Nuggets elleni balhéhoz tartozik, hogy a Heat sztárja többször is azt üvöltötte az ellenfél egyik segédedzőjének, Stephen Grahamnek, hogy várja meg őt az aréna mögött és intézzék el egymás között a nézeteltérésüket. A Jokics-Morris ütközet résztvevői ma nem láttak pályát, Jokics ma hajnalban letöltötte az egymeccses eltiltását, míg Markieff Morris a nyaksérülése miatt ülte ki a Lakers elleni meccset.

Darko Milicsics ritkán hallat magáról, viszont most úgy érezte, hogy neki is meg kell osztania a nézeteit Jokics és Morris esete kapcsán. A 2003-as draft második választottja szerint az amerikaiaknak a célkeresztjébe került honfitársa, akiket végtelenül frusztrál az, hogy Jokics odament egy kis országból, majd dominál ellenük, meccsről-meccsre terrorizálja őket és a legjobbá válik a sportágukban. Milicsics szerint az egyértelmű, hogy a Morris-testvérek abból csináltak karriert, hogy másokat provokálnak és incidenseket idéznek elő, de Jokicsnak nem lenne szabad így reagálni erre, mert ezzel csak elérik a céljukat. Könnyű őt elítélni a tette miatt, ugyanakkor nagyon kevesek tudják megérteni, hogy mekkora nyomást kell állandó jelleggel elviselnie a pályán, illetve azon kívül is. Lehet, hogy pont felgyülemlett benne a sok frusztráció, és ebben a tettében csúcsosodott ez ki. Függetlenül attól, hogy mi történt, Milicsics szerint az jó dolog, hogy Jokics arra egyből rájött, hogy nem lett volna szabad így reagálnia.

A Golden State Warriors tovább folytatja a menetelését, ugyanakkor a Minnesota Timberwolves elleni mérkőzésük harmadik negyedében combsérülés miatt kidőlt Draymond Green, és ezt követően nem tudott már visszatérni a pályára. Steve Kerr elmondta, hogy egy elég csúnya zúzódás jelenti a problémát, és egyelőre kérdéses az is, hogy pályára léphet-e a következő, Chicago Bulls elleni mérkőzésükön.

Ha már szóba került a Bulls, akkor folytassuk is velük, ma hajnalban újabb győzelmet arattak, ezúttal a Dallas Mavericks ellen nyertek – a vesztes féltől Tim Hardaway Jr. röviden úgy értékelt, hogy a Bulls visszatért. Alex Caruso arról beszélt, hogy sok mindent csinálhatnának még jobban is, de így is megtalálják a módját annak, hogy meccseket nyerjenek, és szerinte ez a jó csapatok ismérve, és emiatt nagyon bizakodó a továbbiakkal kapcsolatban is. Hardaway kijelentése kapcsán elmondta, hogy szerinte 11 meccs alapján nem igazán lehet még ilyet kijelenteni, különösen egy olyan nagy presztízsű csapat esetében, mint a Bulls, akik kétszer is tudtak zsinórban három bajnoki címet nyerni.

Caruso a minap J.J. Redick podcastjében vendégeskedett, ahol a csapatváltása körülményeiről mesélt. Elmondta, hogy a piac nyitása előtt nem hallott arról, hogy melyik csapat is érdeklődhet iránta, majd a nyitás után megkereste őt a Lakers, viszont elutasította az ajánlatukat, mert úgy gondolta, hogy attól jelentősen többet ér. A nyitás után több helyről is hallotta, hogy valahol a mid-level körül kaphat (4 évre 40 millió dollár körül), de konkrét számokat sehonnan sem hallott egy ideig, majd írt neki az ügynöke, hogy a Bulls érdeklődik. Miután kiderült, hogy Lonzo Ball aláírt ott, nem volt benne biztos, hogy pénzügyileg lehetséges az, hogy ő is oda tudjon menni, de felhívta őt Arturas Karnisovas és Billy Donovan is, elmondták azt, hogy mit szeretnének megvalósítani a csapatnál, hogy ebben milyen szerepe lehet neki, és pontosan azokat a dolgokat hallotta, amiket szeretett volna.

Miután a Bulls ajánlatot tett neki, megkérdezték a Lakerst, hogy meg tudják-e adni ugyanezt, majd a nemleges válasz után egy valamivel kisebb ajánlatra is rákérdeztek, mint a Bulls 4 éves, 37 milliós szerződésajánlata, de a Lakers erre is azt mondta, hogy nem tudják megadni, és ekkor döntött úgy, hogy Chicagóba igazol. Harrison Faigen (Silver Screen & Roll) értesülései szerint a Lakers 2 évre 15 millió dollárt ajánlott a hátvédnek. Eric Pincus (Bleacher Report) pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy abban az esetben, ha a Lakers megadja neki ugyanazt a szerződést, mint a Bulls, akkor az további 33 millió dollárba került volna még nekik luxusadóban.

Tom Thibodeau a teljes kezdőjét padoztatta a New York Knicks ma hajnali, Milwaukee Bucks elleni mérkőzés utolsó 14 percében. Az edző szerint be kell látniuk, hogy nem működik a Walker-Fournier-Barrett-Randle-Robinson ötös, akik a liga legtöbbet használt felállását alkotják, de -14,4-es NET ratinget hoztak eddig. Nem szabad azzal áltatniuk magukat, hogy csak 10 meccs telt el (12 – a szerk.), és nem hitegethetik magukat azzal, hogy 20 meccs után jobbak lesznek, mert ha nem, akkor azt mondanák, hogy majd 30 után, és egyszer csak azon kapják magukat, hogy vége a szezonnak. Minél előbb megoldást kell találniuk erre, ahogyan arra is, hogy eddig idegenben játszanak jobban, és hazai pályán gyengébben, ez szintén szokatlan.

Nem indult jól Willie Green vezetőedzői pályafutása, a New Orleans Pelicans 1-11-es mérlegével az utolsó helyen áll, és eddig tartott nála, hogy a vereségek ellenére is a pozitívumokat próbálja keresni csapata játékában, az Oklahoma City Thunder elleni elbukott találkozó után kifakadt. Elmondta, hogy nem a vereségsorozattal van a legnagyobb problémája, nem is egy-egy gyengébb negyeddel, hanem azzal, ahogyan ehhez a mérkőzéshez álltak. Elfogadhatatlan számára, hogy voltak olyan játékosok, akik nem küzdöttek teljes erőből, és a csapat vezetőjeként nem engedheti meg magának, hogy olyanok is a pályán legyenek, akik nem adják ki magukból a maximumot.

A meccs során 5 technikait fújtak ellenük, rendre azért, mert nem megítélt faultok miatt reklamáltak, Josh Hartot ki is szórták emiatt, de Green szerint nem érdemelték ki azt, hogy megkapják ezeket a fújásokat, és amíg nem változtatnak ezen, nem is fogják megkapni azokat a fújásokat. Meg kell őrizniük a higgadtságukat, mert mindenkire szükségük van, nem engedhetik meg maguknak, hogy elveszítsék ilyen miatt Hartot, vagy a szintén reklamálás miatt technikait begyűjtő Jonas Valanciunast vagy Jaxson Hayest. Ezt a meccs után el is mondta a játékosaiknak, míg a másnapi edzésen arra próbálja ráébreszteni a társaságot, hogy jobbak annál, mint amit ezen a meccsen nyújtottak. Többre van szükség a játékosaitól, de többre van szükség tőle is, az ő feladata, hogy felkészítse a csapatot a játékra, mert ezen az estén gyenge munkát végzett.

Brian Robb (Mass Live) értesülései szerint a Boston Celtics nem hajlandó Jaylen Brownt feladni Ben Simmonsért cserébe, így várhatóan megszakadnak a Philadelphia 76ersszel a tárgyalások.

Brian Windhorst (ESPN) arról beszélt, hogy a ligán belüli susmusok arról szólnak, hogy Klay Thompson nagyon-nagyon jó állapotban van, és egyre többen azt várják, hogy a 2019-es nagydöntő óta sérülések miatt oldalvonal mellett lévő játékos a szezon végére elérheti azt a formát is, amit korábban megszokhattunk tőle.

Howard Back (Sports Illustrated) a podcastjében mondta el, hogy Danny Ainge nagyon komoly esélyes lehet a Portland Trail Blazers általános igazgatói posztjára, amennyiben a Neil Olshey körüli vizsgálódások olyan eredményt hoznak, ami miatt a szakembernek távoznia kellene. Arról azonban nincs hír, hogy Ainge érdeklődne-e a poszt iránt, ugyanakkor Oregonból származik, ez is erősítheti ezt a spekulációt. A Boston Celtics korábbi általános igazgatója egyébként a leköszönése óta is rendszeresen konzultál utódjával, Brad Stevensszel.

Fred VanVleet a célkitűzéseiről beszélt a kanadai Sportsnetnek, és elmondta, hogy szeretne megnyerni minden lehetséges elismerést, ez a célja – külön kiemelte, hogy szeretne All-Star lenni, illetve bekerülni a liga legjobb védőötösébe. Azzal is tisztában van, hogy ezek közül talán semmit sem érhet el, amennyiben a Toronto Raptors nem szerepel elég jól. Egyelőre elfogadhatónak tartja azt, ahogyan állnak, de ő maga játszhatna sokkal jobban is, gyakorolhatnak nagyobb hatást is a csapata teljesítményére.

Marvin Bagley ma hajnalban sem került pályára a Sacramneto Kingsnél, ezzel egyedüliként maradt játékidő nélkül a San Antonio Spurs elleni meccskeretből, és továbbra is egy meccse és 10 perce van a szezonban. Sean Cunnigham (ABC10) arról számolt be, hogy a játékos a csapat ezt megelőző, Phoenix Suns elleni mérkőzésén megtagadta a játékot, amikor Luke Walton be akarta őt cserélni, ennek a valósságát ugyanakkor nem kívánta kommentálni az edző, szerinte az ilyesmi csak a csapatra tartozik. Mint ismert, a szezon kezdetén Bagley ügynöke szólalt fel amiatt, hogy a Kings annak ellenére nem fogadott el egy csereajánlatot sem ügyfeléért, hogy nem tartanak már rá igényt.

A mai Spurs-Kings meccshez kapcsolódik, hogy a hazaiaknál nem léphetett pályára Jock Landale, miután bekerült az NBA egészségügyi és biztonsági protokollja alá. A Spurs rövid idő alatt a második centerét veszíti el átmenetileg ilyen okból, néhány napja Jakob Pöltl került be a protokoll alá.

Adrian Wojnarowski (ESPN) szerint egyre nagyobb arra az esély, hogy John Wallt egyáltalán nem látjuk ebben a szezonban. A Houston Rockets nem fogja meggondolni magát vele kapcsolatban, viszont a játékos szerződése túlságosan is méretes ahhoz, hogy valamelyik csapat átvegye azt. A szakíró azt is hozzáteszi, hogy csak akkor képzelhető el az, hogy bárki is cserél érte, ha lemond a 2022/23-as idényre szóló játékosopciójáról, ami több mint 47 millió dollárt jelentene neki. Megoldás lehetne még a kivásárlás, ez viszont szintén amiatt kevéssé valószínű, mert ebben az esetben Wallnak szintén rengeteg pénzről kellene lemondania.

Rudy Gay a nyáron igazolt a Utah Jazzhez, de még nem tudta megkezdeni az idényt egy saroksérülés miatt, ugyanakkor már három a három ellen már edzhet, és egyre közelebb a visszatérése. Legközelebb hétfőn vizsgálják felül az állapotát.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus