Hírmorzsák 2022-01-03 (10:30)

Luka Doncic ismét a pályán. Josh Giddey a legfiatalabb tripla-duplázó. Jaylen Brown illusztris társaságba került. Russell Westbrook nem érzi úgy, hogy nem ment neki a játék. LeBron James szerint a védekezésük miatt fontos, hogy ne adják el a labdát. Draymond Green visszatérhet, Klay Thompson bevetésére valószínűleg még várni kell. Caris LeVert és Kyle Anderson is a protokoll alatt. Chauncey Billups ismét leülhet a kispadra. Marvin Bagley III megtarthatja a kezdő státuszát. Goran Dragic a Heat edzőközpontjában tűnt fel. Steve Nash nagyon izgatott Kyrie Irving miatt.

Luka Doncic 23 nap után először lépett pályára a Mavericks ma hajnali, Thunder elleni győzelme alkalmával, miután előbb sérülés, majd a protokoll szorította őt az oldalvonalon kívülre. A győztes meccs után elmondta, hogy nehéz dolga volt, hosszú idő óta először szerepelt öt az öt elleni játékban, de örül neki, hogy visszatérhetett. Égett a mellkasa, és amikor dobott, furcsa érzés lett rajta úrrá, mert nem tudta a labda elengedése után, hogy mi lesz a dobása sorsa, nem tudta, hogy bemegy-e vagy sem – egyetlen alkalommal érezte azt, hogy fantasztikus dobást eresztett el, és az a kísérlete még a gyűrűt sem érte el, de úgy gondolja, hogy lassanként visszatér majd a játéka. Jason Kidd pozitívan értékelte Doncic teljesítményét, szerinte a szlovén nagyszerű munkát végzett, 30 perc alatt közel tripla-duplázott. Még próbálja ismét megvetni a lábát a pályán, ugyanakkor a társainak rengeteg lehetőséget teremtett, és emellett a lepattanózásban is komoly szerepet játszott.

Ugyancsak a Thunder-Mavericks krónikájához tartozik, hogy Josh Giddey 17 ponttal, 13 lepattanóval és 14 gólpasszal tripla-duplázott, és ezzel ő lett a liga történetének a legfiatalabb játékosa, aki ezt elmondhatja magáról. Giddey 19 évesen és 84 naposan ért el tripla-duplát, míg a rekordot előtte tartó LaMelo Ballnak ez 19 évesen és 140 naposan jött össze.

A Celtics Jaylen Brown 50 pontos karriercsúcsának is köszönhetően tudta hátrányból felállva legyőzni a Magic-et hosszabbításban. Brown a meccs után elmondta, hogy szükségük volt a győzelemre, nem engedhették meg maguknak, hogy ezt a meccset elveszítsék, és meg akarta szerezni maguknak a győzelmet. Brown ezzel a teljesítményével mindössze a hetedik játékos lett a franchise történetében, aki legalább 50 pontot dobott egy meccsen, Larry Bird, Jayson Tatum, Kevin McHale, Sam Jones, Paul Pierce és Isaiah Thomas volt még erre képes.

Russell Westbrook 9 eladott labdával és 0/5 triplával zárt a Lakers ma hajnali, Timberwolves elleni győzelme alkalmával, ugyanakkor a meccset követő sajtótájékoztatón nem értett egyet azzal a felvetéssel, hogy nem ment neki a játék. Úgy gondolja, hogy rendben volt a teljesítménye, és nem az alapján kell megítélni a játékát, hogy dobásokat hibázik vagy eladja a labdát. A kihagyott dobások ugyanúgy a játék részét képezik, és ahogy mindenki másnak, úgy neki is meg van engedve, hogy elhibázzon dobásokat, és ugyanúgy megteheti, hogy eladja a labdát, mert az szintén a játék része. Frank Vogel némileg máshogy látta ezt, szerinte Westbrooknak nehéz estéje volt, ugyanakkor fejlődik, ahogyan a csapat támadójátéka is. Sok mindenen változtatnak, egyes játékosok más szerepbe kerülnek, és nem csak Westbrookon múlik ez.

LeBron James arra hívta fel a figyelmet, hogy az első félidőben volt kritikus az irányító játéka, ahol hétszer is eladta a labdát, viszont a fordulást követően letisztult a játéka és csak kétszer veszített labdát, így többször eljutottak dobásokig. Egész évben az jelenti nekik a legtöbb problémát, ha nem vigyáznak a labdára, mert ilyenkor nem tudnak megfelelően visszarendezkedni a védekezéshez, nekik a félpályás védekezés fekszik, nem az, ha vissza kell rohanni. A Timberwolves elleni győzelmüknél is az volt a kulcs, hogy a második félidőben vigyáztak a játékszerre. Sokat van Westbrook kezében a labda, ahogyan az övében is, úgyhogy leginkább a kettejük felelőssége az, hogy vigyázzanak arra. Carmelo Anthony szerint nincs szükség arra, hogy kritizálják az irányítót a hibái miatt, mert senki sem olyan kritikus vele szemben, mint saját magát, ezért nekik az a feladatuk, hogy támogassák őt és mellette álljanak.

Jó hírek érkeztek a Warriors háza tájáról, Draymond Green ugyanis kikerült a karanténból és visszatérhet a pályára. Klay Thompson első bevetésére ugyanakkor még várni kell, Anthony Slater (The Athletic) értesülései szerint nem valószínű, hogy ma este visszatér a Heat elleni meccsen, nagyobb arra az esély, hogy egy hét múlva a Cavaliers ellen vetik be őt először. Thompsonnak egyébként jól jött, hogy elmaradt a Nuggets elleni meccsük, mivel így csapatedzést tartott Steve Kerr, és ezen ő is részt tudott venni. Slater cikke alapján eleinte 18 perc körül játszhat a dobóhátvéd, és valószínűleg a back-to-back találkozók egyik felén fog majd csak szóhoz jutni egy ideig.

Történt egy kisebb változtatás is a Warriors keretében, a two-way szerződésű Jeff Dowtin szabadlistára került, hogy helyette Quinndary Weatherspoon kaphasson ugyanilyen megállapodást. Weatherspoon a Warriors G Ligás csapatánál kezdte a szezont, majd december 23-án 10 napos szerződést kapott a „nagyoktól”, a Suns elelni karácsonyi meccsükön közel 14 percet a pályán is tölthetett.

Az elmúlt nap során is többen bekerültek az NBA egészségügyi és biztonsági protokollja alá. A Grizzlies Kyle Andersonra nem számíthat átmenetileg. A Pacerstől már nyolcan hiányoznak emiatt, miután Caris LeVert, Goga Bitadze és T.J. Warren is kidőlt – utóbbi játékos ettől függetlenül is maródi az előző szezon eleje óta. A Pelicans legúab hiányzója Tomas Satoransky. A Celticsnél Aaron Nesmith esetében volt egy kis huzavona, mivel a liga előbb úgy döntött, hogy kikerülhet a protokoll alól, majd nem sokkal később visszahelyezték oda. A Wizards Anthony Gill játékára nem számíthat. A Rocketsnél Armoni Brooks dőlt ki, ugyanakkor Garrison Mathews és D.J. Augustin is visszatérhet.

A Trail Blazersnél Chauncey Billups lehet ott ismét a kispad mellett, ugyanakkor az őt helyettesítő Scott Brooks éppen most került be a protokoll alá. A Blazersnél a játékosoknál is volt mozgás, Anfernee Simons három nap után kikerült a protokoll alól, viszont a 10 napos szerződésen lévő Cameron McGriff bekerült. A Magic ismét számíthat Mo Bamba, Mychal Mulder, Terrence Ross és Hassani Gravett szolgálataira is. A Raptorsnál Isaac Bonga is kikerült a protokoll alól, így már egyetlen játékos sem hiányzik tőlük emiatt – ez egyben azt is jelenti, hogy Daniel Oturu lejáró 10 napos szerződését akkor sem tudnák meghosszabbítani ebben a formában, ha akarnák.

Ryan Arcidiacono 10 napos szerződést kapott a Knickstől. Luke Kornet a Bucksban bizonyíthat a következő másfél hétben. Jaylen Morrist a Spurs igazolta le a hardship kivétellel. Joe Johnson nem kap újabb 10 napost a Celticstől.

Luke Walton távozását követően Marvin Bagley III ismét nagyobb lehetőséghez jutott a Kingsben, az elmúlt négy meccsükön kezdőként léphetett pályára, és Alvin Gentry szavaiból ítélve ezt a státuszát azt követően is megtarthatja, hogy ismét mindenki bevethető lesz náluk. A megbízott vezetőedző szerint nehézséget okoz számukra a lepattanózás, Bagley ugyanakkor nagyon jó számokat hoz ezen a téren, úgyhogy a továbbiakban is számítanak rá, és úgy gondolják, hogy a folytatásban is jó számokat fog majd hozni. Jason Anderson (The Sacramento Bee) információi alapján Terence Davis lehet az elmúlt időszak nagy vesztese, a hátvéd tartósan kiszorulhat az aktív rotációból, noha decemberben hatszor még kezdett is. Gentry róla annyit mondott, hogy nehéz 10-11 kosarast játszatni, neki pedig nehéz döntéseket kell meghoznia edzőként. Ez nem jelenti azt, hogy a jövőben ne kaphatna ismét lehetőséget Davis, de most nehéz lenne őt beilleszteni a rotációba.

Goran Dragic a hírek szerint a közelmúltban a Miami Heat edzőközpontjában készült, ugyanakkor nem valószínű, hogy a közeljövőben ismét feltűnne az előző csapatában játékosként, mivel a Raptorstól nem szerezhetik vissza csere útján, illetve akkor sem igazolhatják le, ha a jelenlegi csapata szabadlistára tenné őt, csak azt követően tudnák megszerezni, ha a Raptors elcserélné őt egy másik csapathoz, és onnan válna elérhetővé.

Steve Nash szerint Kyrie Irving nagyszerűen néz ki edzésen, különösen annak fényében, hogy a közelmúltban karanténban töltött 10 napot. Nagyon izgatott amiatt, hogy milyen jó teljesítményt tud nyújtani azokkal szemben is, akik eközben végig edzésben voltak. Továbbra is úgy gondolja, hogy elég időt kell neki adni ahhoz, hogy a megfelelő állapotba hozza magát fizikálisan, ugyanakkor az eddigiek alapján is különleges játékos képét festi.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus