Hírmorzsák 2022-04-13 (10:30)

Giannis Antetokoumpo és Nikola Jokics a játékosoknál, Ime Udoka és Jason Kidd az edzőknél lett március-április hónap legjobbja. Az edzők szakszervezeténél Monty Williams az Év Edzője. A Nets és a Timberwolves is bejutott a rájátszásba. Lövöldözés volt a Nets otthonához közel. Bruce Brown tiszteletlenül beszélt a Celtics elleni párharcról, Kevin Durant megszidta érte. Durant szerint Joel Embiid az MVP. Óva intették a Nets vezetőit Kyrie Irving leigazolása előtt. Ben Simmons magabiztos a visszatérését illetően. Egy aktivista zavarta meg a Timberwolves meccsét. Stephen Curry a héten edzésbe áll. A Mavericks szűkszavú közleményt adott ki Luka Doncic állapotáról. LeBron James Mark Jacksont szeretné edzőnek? Russell Westbrook az első naptól fogva nem tisztelte Frank Vogelt. A Rockets szerint John Wallnak van piaca. Az ESPN szerint Doncic a legjobb 25 éven aluli játékos.

Kiosztották a Hónap Játékosa elismeréseket a márciusban és áprilisban nyújtott produkciók alapján, keleten Giannis Antetokounmpo, nyugaton Nikola Jokics nyert. Antetokounmpo és a Bucks 14-6-os időszakkal fejezte be az alapszakaszt, mialatt az erőcsatár 31,5 pontot, 12,3 lepattanót és 5 gólpasszt átlagolt. Jokics és a Nuggets 12-9-es időszakkal fejezte be a szezont, eközben a center 31,6 pontot, 13,7 lepattanót és 7,5 gólpasszt átlagolt. Keletről LaMelo Ball, Kevin Durant, Joel Embiid, Darius Garland, Pascal Siakam, Jayson Tatum és Trae Young neve merült még fel a díj kapcsán, míg nyugatról Devin Booker, Luka Doncic, Dejounte Murray, Jordan Poole és Karl-Anthony Towns kapott még jelölést. A szezon során két játékos tudta egynél többször begyűjteni ezt az elismerést, Embiid és Jokics is kétszer nyert.

A Hónap Edzője díjakat is kiosztották a márciusban és áprilisban mutatott teljesítményekért, keleten a Celticsszel 15-4-es mérleget elérő Ime Udoka nyert, míg nyugaton a Mavericksszel 16-5-ös periódust futó Jason Kidd zsebelhette be az elismerést. A keleti edzők közül James Borrego, Mike Budenholzer és Nick Nurse, míg a nyugatiak közül Chris Finch, Taylor Jenkins és Monty Williams neve merült még fel a díj kapcsán. Udoka első vezetőedzőként töltött szezonjában háromszor is bezsebelte ezt a díjat, ami a legtöbb ebben a szezonban, rajta kívül Kidd és Williams is kétszer részesült ebben az elismerésben.

Egy másik, ettől rangosabb elismerésnek azonban örülhet Monty Williams, Adrian Wojnarowski (ESPN) beszámolója alapján ugyanis az edzők szakszervezete szavazásán ő lett az Év Edzője. A Suns trénere egymást követő második évben részesült ebben az elismerésben, aminél a ligában dolgozó 30 vezetőedző szavazza meg, hogy szerintük kik végezték a legjobb munkát. Wojnarowski információi szerint Willie Green, Taylor Jenkins, Tyronn Lue, Gregg Popovich és Erik Spoelstra kapott még szavazatot a kollégáktól. Fontos megjegyezni, hogy ez a díj nem összekeverendő azzal az Év Edzője díjjal, amit az NBA oszt ki minden egyes évben a média munkatársainak a szavazata alapján.

Ma hajnalban kezdetét vette a play-in: keleten a Nets 115-108 arányban győzte le a Cavalierst, így ők lesznek a Celtics ellenfelei a rájátszás első körében, míg a Timberwolves 109-104-re tudott nyerni a Clippers ellen, így készülhetnek a Grizzlies elleni párharcra. A két vesztes csapatnak lesz még egy esélye bejutni a rájátszásba, a Cavaliers a Hawks-Hornets, míg a Clippers a Pelicans-Spurs párosítás győztese ellen harcolhatja ezt ki.

Brooklynban nem messze a Nets otthonától lövöldözés történt a meccs előtt pár órával, ami során 10 embert meglőttek, és összesen 29 sebesültet szállítottak kórházba. Kevin Durant elmondta, hogy megsemmisítő érzés volt hallani erről, hogy ilyen történt, és ugyan nem tudja a pontos részleteket, de hallották a szirénákat az edzőközpontjukból is. Először mindössze annyit mondott nekik a csapat, hogy forgalmi fennakadások képzelhetőek el, aztán ránézett a telefonjára, és szembesült vele, hogy mi is történt.

Bruce Brown érdekes nyilatkozatot tett a Celtics elleni párharc előtt, arról beszélt, hogy védekezésben nem engedhetik meg, hogy Jayson Tatum 50 pontokat dobjon ellenük, támadásban viszont Robert Williams III hiányára nagyban építhetnek, támadniuk kell Al Horford és Daniel Theis kettősét. Durant meg is szidta csapattársát ezért a nyilatkozatáért, elmondta, hogy ő már csak ilyen, egész évben ez az energia áramlik belőle, ugyanakkor tisztelniük kell az ellenfelüket, és nincs szükség arra, hogy ilyesmikről beszéljenek, hogy mit fognak csinálni az ellenfelükkel. Brown olyasmit vesz biztosra, ami meg sem történt még, miközben Horford és Theis is képes ugyanolyan hatást gyakorolni a játékra, mint Williams, közel sem lesz olyan könnyű dolguk, mint ahogyan azt csapattársa lefestette. Abban Durant is egyetértett, hogy számukra az a kulcs, hogy lelassítsák Tatumot, de ezt könnyebb mondani, mint megcsinálni, ő is azon játékosok közé tartozik, akik ellen annyit lehet tenni, hogy keményen játszanak ellene, és meglátják, hogy ez mire elég.

Durant az elmúlt nap folyamán egy kérdésfelvetésre válaszolva arra is kitért, hogy szerinte Joel Embiid az idény MVP-jepontkirály lett, övé a legtöbb dupla-dupla, a 76ers 50 meccs felett nyert, fantasztikus évet produkált. Az az igazság, ha az ember csukott szemmel rábök az idei 6-7 legjobb teljesítményt nyújtó játékos bármelyikére, és úgy választ MVP-t, akkor az minden esetben egy jó választás lehet. Ez is mutatja, hogy jelenleg milyen jó helyzetben van a liga, mennyi tehetség játszik benne, de ha mindenképpen választania kellene, akkor ő Embiidre tenné a szavazatát. Sok játékost ugyanakkor a hozzájuk köthető narratíva alapján ítélnek meg, nem a valós teljesítményük alapján, és Embiid esélyeit az sem javítja, hogy több ember szereti Giannis Antetokounmpót vagy Nikola Jokicsot, közelebb áll hozzájuk ennek a két játékosnak a személyisége.

Kevin Arnovitz (ESPN) a Netsről és a „szupercsapatokról” írt egy cikket, amiben kitért többek között arra is, hogy Kyrie Irving 2019-es leigazolása előtt csupa negatív véleményt kaptak róla azoktól a vezetőktől, edzőktől és játékosoktól, akik korábban vele együtt dolgoztak a Cavaliersnél vagy a Celticsnél. Olyan visszajelzéseket kaptak, hogy viszálykodik az edzőivel, hiányzik belőle az öntudatosság a csapattársival szemen, folyton eltér a megtervezett támadórendszertől és nem hajlandó kiadni a kezéből a labdát. A Nets végül azért döntött mégis a leigazolása mellett, mert belátták, hogy ez az egyetlen módja annak, hogy Durant is hozzájuk igazoljon.

Arnovitz arról is beszámolt, hogy a ligában dolgozó vezetők közül egyre többen gondolják úgy, hogy leáldozott a szupercsapatok korszaka, most már nem annyira kifizetődő egy-egy nagynevű szupersztár üldözése a piacon, mint amennyire az volt korábban. Egy vezető elmondta, hogy nagyon nehéz összerakni egy szupercsapatot, és sokszor ezek sem jutnak sikerre, mert nem elég az, hogy szupersztárjai vannak egy csapatnak. A sikerhez szükség van a megfelelő sztárokra és a megfelelő kultúrára is, és az NBA jelenlegi érájában egyre inkább az mutatkozik meg, hogy nem fizetődik ki, ha egy csapat összegyűjt két-három szupersztárt, és ezért teljesen feláldozza a mélységét. Az elmúlt 40 évben egyedül a 2019/20-as Lakers nyert úgy bajnoki címet, hogy nem volt egy olyan magja, egy olyan sztárja, amit és akit maga nevelt ki.

Még mindig a Netshez kapcsolódik, hogy Shams Charania (The Athletic) információi szerint Ben Simmons nagyon magabiztos azt illetően, hogy a rájátszás első körében pályára lépjen. A szakíró úgy gondolja, hogy a bostoni első és második meccs talán még túl korai lesz a számára, de azt követően jelentősen megnőhet az esély a játékára. A következő napokban elkezdhet egyre több mindent csinálni, és a hétvégén, vagy legkésőbb a jövő héten már kontakttal együttjáró edzésmunkát is végezhet majd.

A Timberwolves-Clippers meccs második negyedében történt egy kisebb incidens, egy nő ugyanis beszaladt a pályára és megpróbálta odaragasztani a tenyerét a parkettához. Az aktivista pólóján az a felirat szerepelt, hogy Glen Taylor élő állatokat süt meg”, utalva ezzel arra, hogy a Timberwolves tulajdonosának van egy keltetőfarmja Iowában, ahová begyűrűzött a madárinfluenza, és emiatt le kellett gyilkolni a csirkeállományt.

Patrick Beverley 25,000 dolláros pénzbüntetést kapott, amiért a Timberwolves utolsó, Bulls elleni alapszakaszmeccsén helytelen magatartást tanúsított az egyik játékvezetővel szemben – a játékost ki is állították a tettéért.

Stephen Curry az elmúlt napokban egyéni edzésmunkát végzett a pályán, viszont a héten visszatérhet a csapattal közös edzésekhez is. Steve Kerr elmondása alapján minden játékosának szüksége van edzésidőre, elvégre most hirtelen hat nap pihenőt kaptak az eddig megszokott kétnaponkénti meccsterhelés után, és különösen Curry számára van szükség erre a munkára, mert egyszerűen felelőtlenség lenne őt úgy bedobni egy meccsre, hogy előtte nem hozták megfelelő edzettségi állapotba. A hét végére eldöntik, hogy készen áll-e a játékra vagy sem, egyelőre nehéz jósolni.

A Mavericks szűkszavú közleményt adott ki Luka Doncic sérüléséről, amiben mindössze annyit osztottak meg, hogy az MRI megerősítette, meghúzódott a bal vádlija. Doncic megkezdte a rehabilitációját, és egyelőre nincs kijelölt időpont arra, hogy mikor térhet vissza. A Thundernél Vit Krejci bal térdét meg kellett operálni, artoroszkópiás beavatkozáson esett át, de várhatóan a következő szezon elejére teljesen felépül. A Timberwolvesnál Taurean Prince térdsérülés, a Clippersnél Luke Kennard combhajlítóizom-sérülés miatt nem állt ma hajnalban rendelkezésre. John Collins egy hónapja maródi a Hawksnál, a játéka kérdéses a Hornets elleni play-in meccsen. A 76ersnél Georges Niang ismét edzésbe állt, várhatóan készen fog állni a Raptors elleni első meccsre.

LeBron James Sam Amicknek (The Athletic) mondta el, hogy egyelőre nem tárgyalt a Lakersszel a szerződése idő előtti meghosszabbításáról, de ennek technikai okai is vannak, a kollektív szerződés értelmében jelenleg nem is egyeztethet erről a csapattal, csak az év későbbi részében. Egyelőre nem tárgyalhatnak Rob Pelinkával és a vezetőséggel, de ha majd erre sor kerülhet, meglátják, hogy mi lesz. James a nyáron 2 évre 97,1 millió dollárért hosszabbíthatná meg a jelenlegi szerződését, amivel egészen a 2024/25-ös idény végéig elkötelezné magát a Lakers mellett, de Amick beszámolója alapján az tűnik most a valószínűbbnek, hogy hagyja James kifutni a jelenlegi megállapodását. Az újságíró azt is megemlítette a cikkében, hogy információi szerint James nagyon szívesen fogadná, ha Mark Jackson lenne a Lakers következő vezetőedzője.

Dan Woike és Broderick Turner (mindketten Los Angeles Times) arról számoltak be, hogy LeBron James, Anthony Davis és Jared Dudley az előző nyáron több sztárt is felkerestek amiatt, hogy csatlakoznának-e valamilyen módon a Lakershez. Beszéltek Bradley Beallel, Damian Lillarddal és DeMar DeRozannel is, felmerült Kyle Lowry csapathoz csábítása is, mielőtt arra jutottak volna, hogy Russell Westbrook a megfelelő célpont, mivel az ő megszerzéséhez volt meg a megfelelő ellenértéke a csapatnak. Egy Lakersnél dolgozó stábtag elmondta a két újságírónak, hogy Westbrook az első naptól fogva nem tisztelte Frank Vogelt, mivel az edző Talen Horton-Tucker, Austin Reaves, Malik Monk, LeBron James és Anthony Davis kezébe is oda akarta adni a labdát, mivel mindannyian képesek azt felhozni, miközben Westbrook úgy gondolkodott, hogy ő az irányító, adják neki a labdát, és mindenki tűnjön el az útjából. Emiatt már az edzőtábortól kezdve komoly problémájuk volt, hogy Westbrook nem tudta, hogy mit csináljon így.

Kelly Iko (The Athletic) információi szerint a Rockets úgy számol, hogy John Wall piaca egy létező dolog, Rafael Stone GM úgy gondolja, hogy lehet majd érdeklődés iránta a nyáron. Amennyiben mégsem sikerülne elcserélniük az irányítót, valószínűleg sor kerülhet a kivásárlására.

A végére pedig az ESPN évről-évre kiadott NBA 25 under 25 listája maradt, amin az újság szakírói állítanak össze egy listát arról, hogy szerintük kik tartoznak az NBA 25 legjobb 25 éven aluli játékosa közé. A lista összeállításában Bobby Marks, Kevin Pelton és Mike Schmitz vett részt, és nem csupán a jelenlegi játéktudást vették figyelembe, hanem az egyes kosarasokban rejlő potenciált is. Az összesített szavazatok alapján sorrendben Luka Doncic, Jayson Tatum, Ja Morant, Trae Young és LaMelo Ball alkotja az első ötös mezőnyét, azaz Doncic megőrizte a tavalyi első helyét. A teljes lista ide kattintva olvasható az ESPN oldalán.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus