Hírmorzsák 2022-05-13 (10:00)

Zach Kleiman az Év Vezetője. Továbbjutott a Heat, Erik Spoelstra Jimmy Butlert és Pat Rileyt is méltatta. Butler úgy érzi, Miamiban szívesen látják. Danny Green súlyosnak tűnő térdsérülést szenvedett. James Harden azért nem vállalt többet, mert nem jutott vissza hozzá többször a labda. Joel Embiid azt kívánja, bárcsak most is együtt játszanának Butlerrel. Megvan a konferenciadöntők menetrendje. Deadnre Ayton szerint elfogadhatatlan az a sok hiba, amit a Suns vétett. Az NBA a konferenciadöntők legjobbjait is díjazni fogja. Andre Iguodala még legalább egy hetet kihagy. Megműtik Zach LaVine térdét. Charles Lee is interjúzik a Lakersszel.

A Grizzlies általános igazgatója, Zach Kleiman nyerte el az Év Vezetője elismerést. A 33 éves szakvezető a díj legfiatalabb nyertes, és Jerry West után ő a második, aki a Grizzliesnél elvégzett munkájáért kapta meg ezt az elismerést. A többi díjjal ellentétben ezt nem az újságírók, hanem a csapatvezetők szavazzák meg, Kleiman 29 kollégája közül 16 őt szavazta meg a legjobbnak, és 85 ponttal zárt. A második-harmadik helyeken holtverseny alakult ki Koby Altman és Arturas Karnisovas között, mindkét szakember 27 ponttal zárt, megelőzve az egyaránt 26 pontot begyűjtő James Jones és Pat Riley kettősét. Összesen 9 csapatvezető gyűjtött be legalább egy első helyezést, és még 9 szakember kapott legalább egy második vagy harmadik helyes szavazatot.

Elsőként a Heat tudta lezárni a második körös párharcát, miután 99-90-re nyerni tudtak Philadelphiában, és ezzel kiejtették a 76erst. Erik Spoelstra nem meglepő módon az egész párharc során remeklő Jimmy Butlert méltatta, aki szerinte nagyszerű küzdő, tán az egyik legnagyobb ebben a sportágban. A pálya mindkét oldalán küzd, extrém hatékonyságú támadójátékos, és amikor csak arra koncentrál, hogy győzelemre vezesse a csapatát, minden más irrelevánssá válik, csak azt teszi, amire a győzelemhez szükség van. Spoelstra kitért az Év Vezetője díjra is, szerinte Pat Riley kérdés nélkül ott van a csapatvezetők Mount Rushmore-ján, és olyan munkát végez, ami alapján minden egyes évben fel kell merüljön a neve az elismerés kapcsán. Számtalanszor megteremtette már egy sikeres csapat alapjait, többször olyankor is, amikor az emberek azt hitték, hogy ez nem lehetséges.

Butler elmondta, hogy a társai és edzői nagyon sok bizalmat fektetnek belé, ez őt is feldobja, és mindent próbál megtenni a győzelemért, ami az erejéből telik. Arról is megkérdezték, hogy éppen a 76erst hagyta el a Heat kedvéért annak idején, és erről azt mondta, hogy volt egy olyan időszak, amikor azt hitte, hogy nagyon sokáig Philadelphiában lesz, de az végül nem működött. Szeret Miamiban lenni, szereti a társait, és semmit sem változtatna meg, ami történt. Okkal van itt, ide tartozik, és már korábban ide kellett volna jönnie, mert itt szívesen látják. Nagyon hálás Pat Rileynak és Erik Spoelstrának is azért, hogy hittek benne, amikor idehozták, és azt mondták neki, hogy találja meg a módját annak, hogy miként tudná őket elvezetni oda, ahová el akarnak jutni – most éppen ezen van, és erre nem lenne képes a társai nélkül, akik hisznek benne, ő is hisz bennük, és ez az, ami működik.

A 76erstől rossz hír, hogy a Heat elleni meccs elején Danny Green térdsérülést szenvedett, miután Joel Embiid ráesett a bal lábára, és ezt követően csak segítséggel tudta elhagyni a pályát. Adrian Wojnarowski (ESPN) információi szerint a 76ersnél attól tartanak, hogy Green sérülése súlyos, de többet csak az MRI-vizsgálat után fognak tudni.

A 76ers kiesésében közrejátszott az is, hogy James Harden összesen kétszer dobott rá a második félidőben, és ezzel kapcsolatban annyit mondott a meccs után, hogy játszották a támadójátékukat, és egyszerűen nem került vissza hozzá többször a labda. Ami a jövőjét illeti, itt fog maradni, és amikor a fizetéséről kérdezték, annyit mondott, hogy annyit fog elfogadni, ami mellett tudnak továbbra is növekedni és jobbá válni, hogy a legmagasabb szinten küzdhessenek és nyerni tudjanak.

Harden játékára Joel Embiid is kitért, és elmondta, hogy amikor csapattársa megérkezett, mindenki arra számított, hogy a houstoni Hardent fogják látni, de ez már nem ő, sokkal inkább egy játékszervező, ugyanakkor voltak idők, amikor úgy érezte, hogy lehetne agresszívabb, bár ez mindannyiukra is igaz. Nem csupán a támadásról beszél, hanem egészében, a pálya mindkét oldalán, nem gondolja, hogy csapatként jól védekeztek volna, az ellenfelük előnyt tudott abból kovácsolni, amivel próbálkoztak. Mindenkinek jobbnak kell lennie, nem csupán neki és Hardennek, okkal kaptak ki a Heattől, és ez azt jelenti, hogy nem voltak elég jók. Keményebbé kell válniuk, a túloldalon elég csak megnézni PJ Tuckert, aki nagyszerű játékos, de nem attól, hogy szórná a kosarakat, hanem attól, hogy mi mást csinál. Rengeteg energiával védekezik, és elhiszi, hogy senki sem tudja őt megverni, nagyon kemény és fizikális, és nem ő az egyetlen ilyen a keretükben, Bam Adebayo is ilyen, és még sokan mások is. Az az igazság, hogy mióta Philadelphiában van, nem nagyon fordultak meg náluk hasonló játékosok, és ez nem az ellen szól, hogy milyük van, hanem csak a tények, és a rájátszás ezen szakaszában szükségszerű az a fizikai intenzitás, amit ezek a játékosok a pályára tudnak vinni.

Embiid kitért Butlerre is, akire a testvéreként tekint, és azt kívánja, bárcsak több idejük lett volna együtt játszani. Fájó ez a vereség, ugyanakkor nagyon büszke Butlerre, elképesztő szinten játszik jelenleg. Nem fogja azt mondani, hogy nem kívánja azt, hogy bárcsak most is náluk játszana, továbbra sem érti, hogy hogyan engedhették őt el, azt kívánja, bárcsak most is egy oldalon küzdenének, de az van, ami van, tovább kell folytatniuk az építkezést és meg kell próbálniuk elérniük a céljaikat.

A Heat továbbjutása után az NBA közzétette a konferenciadöntők menetrendjét is, a keleti döntő első meccse magyar idő szerint szerda hajnalban, míg a nyugati finálé nyitánya csütörtök hajnalban lesz. Az alábbi táblázatban a teljes menetrend megtekinthető, ugyanakkor az időpontok az Egyesült Államok keleti parti időzónája alapján vannak feltüntetve:

A Mavericks egyenlíteni tudott a Suns ellen, ami után Jason Kidd elmondta, hogy nekik ez csak egy újabb állomás volt az útjukon, aminek a végén ott van a bajnoki cím. Néha idő előtt a végére ér az útjának egy csapat, néha viszont kitart júniusig, és úgy gondolja, hogy Luka Doncic egyszerűen csak élvezi a pillanatot, nem illetődik meg a nagyobb színpadtól. Jalen Brunson azt emelte ki, hogy folyamatosan nyomás alatt tartották ellenfelüket, most pedig ki kell találniuk, hogy miként csenhetnének el egy meccset Phoenixből. Monty Williams szerint azért kaptak ki, mert csapata nem értette meg, hogy ellenfelük mekkora elkeseredettséggel fog küzdeni az életben maradásért, míg Deandre Ayton szerint nem voltak közös nevezőn, és annyi hibát követtek el, mintha az alapszakaszban lennének, elfogadhatatlan az a játék, és az a sok eladott labda, amit felmutattak.

Tegnap délután számoltunk be arról, hogy az NBA a konferenciadöntők legjobbjait is díjazni fogja innentől, a keleti legjobb Larry Birdről, míg a nyugati MVP Magic Johnsonról elnevezett díjat vehet majd át. Emellett a konferenciák megnyeréséért járó trófeák új dizájnt és nevet kaptak, a keleti trófeát Bob Cousyról, a nyugatit Oscar Robertsonról nevezték el.

Anthony Slater (The Athletic) információi szerint a nyaksérüléssel küzdő Andre Iguodala még legalább egy hetet kihagy – a Warriors számára ez azért lehet aggasztó, mert két hete, illetve egy hete is arról szóltak a hírek, hogy még egy hetet hagyhat ki. Ugyancsak a csapathoz kapcsolódó hír, hogy a lábfájdalmakkal küzdő Otto Porter Jr. játéka kérdéses a Grizzlies elleni hatodik meccsen.

Shams Charania (The Athletic) számolt be róla, hogy artoroszkópiás beavatkozáson fog átesni Zach LaVine, a következő hetekben megműtik a bal térdét. LaVine még januárban sérült meg, azóta ezzel együtt játszott.

Arról is Charania írt, hogy a Lakers Darvin Ham után a Bucks másik népszerű segédedzőjével, Charles Lee-vel is le fog ülni tárgyalni a vezetőedzői pozíciójukról, miután a Bucks erre megadta nekik az engedélyt.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus