Hírmorzsák 2022-05-23 (11:15)

Draymond Green és Klay Thompson is Andrew Wigginst dicsérte. Green és Thompson is úgy készül, hogy a Mavericks nem adja fel a küzdelmet. Otto Porter Jr. ismét megsérült. Luka Doncic elmondta, hogy ő még a tanulási fázisban van. Jason Kidd szerint ez egy nagyon tanulságos párharc a számukra. Újabb pénzbüntetést kapott a Mavericks. Reggie Bullock díjat nyert. Jimmy Butler térdsérülése nem súlyos, játszani tervez a negyedik meccsen. Marcus Smart játéka kérdéses. Juwan Howard kikosarazta a Lakerst. Több csapat is érdeklődhet Vaszilije Micics iránt. Brandon Clarke a tripláján akar dolgozni a nyáron.

Andrew Wiggins 27 ponttal és egy emlékezetes zsákolással járult hozzá a Warriors újabb győzelméhez, amivel már 3-0-ra vezetnek a Mavericks ellen – a hatalmas zsákjáról annyit mondott, hogy ő csak a gyűrűt látta, míg a posztert elszenvedő Luka Doncic elmondta, hogy ez egy hihetetlen megmozdulás volt ellenfelétől, és azt kívánja, hogy bárcsak neki is hasonló rugói lennének. Draymond Green szerint Wiggins az a játékos, akit folyamatosan amiatt kritizáltak, hogy nem játszik a megfelelő elszántsággal, ugyanakkor most a legnagyobb porondon bizonyítani tud. Nagyszerű azt látni, ahogyan szintet emelt a játékán. Klay Thompson szerint csapattársa nagyon keményen dolgozott azért, hogy eljusson idáig, nekik abban kell segíteniük, hogy bajnokká váljon, és természetesen Wiggins is segíti őket. Pontosan azért hozták őt ide, amit ezen a meccsen letett az asztalra, nagyon tehetséges kosaras, és hálás azért, hogy náluk játszik.

Thompson a 3-0-s előnyre is kitért, tisztában vannak azzal, hogy ellenfelük nem fogja feladni a küzdelmet, nem szolgáltatják majd tálcán a negyedik győzelmet, hanem el kell azt venniük. Green is hasonlóan látja ezt, szerinte a 3-0 csak annyit jelent, hogy már csak egy meccset kell megnyerniük, és ehhez az kell, hogy még nagyobb összpontosítással játsszanak, mint a harmadik meccsen, ahol eleve nagyon koncentráltan játszottak. A párharcokat lezáró meccsek mindig a legnehezebbek, ki kell menniük a pályára és nyerniük kell, mert nem fogja magától odaadni nekik a győzelmet a Mavericks.

Nem lehet teljes az öröme a Warriorsnak, ugyanis Otto Porter Jr. ismét sérülést szenvedett. A játékos a bal lábfejében kezdett el fájdalmat érezni, ami miatt nem tudta a pályán befejezni a mérkőzést, ugyanakkor jó hír, hogy a röntgen negatív lett, nem mutatott ki elváltozást. Nem ez az első alkalom ebben a rájátszásban, hogy Porter ilyen jellegű problémával küzd, az előző kör hatodik meccsét amiatt kellett kihagynia a Grizzlies ellen, mert akkor a jobb lábfejében érzett fájdalmat.

A Mavericksnél Luka Doncic elmondta, hogy ő még mindig a tanulási fázisban van, elvégre csak 23 éves. Az első félidőben nagyon rosszul játszott, ez az ő lelkén szárad, de még mindig tanul, és bárhogy is érjen majd véget a szezonjuk, azt követően vissza fognak arra tekinteni, és abból nagyon sokat tanulhatnak. Senki sem várta őket a nyugati döntőbe, míg a Warriors fantasztikusan játszik, mindenki tudja náluk a szerepét, egységesek. Ellenfelüket hosszú ideje építik, hosszú ideje együtt vannak már, nagyszerű kosárlabdát is játszanak, és emiatt gondolta, hogy nehéz dolguk lesz ellenük, és ez meg is valósult az elmúlt három meccsen. Jason Kidd szerint még az út elején járnak, és az, hogy most itt vannak, sokkal többet jelent, mint egy meccset vagy egy párharcot, ez nagyon fontos ennek a franchisenak, mivel mindenki arra számított, hogy ilyenkor már rég nyaralni fognak. Nagyszerű, hogy most ezt megtapasztalhatják, és egy dinasztia ellen játszhatnak: ellenfelüknek három olyan játékosa van, akik be fognak kerülni a Hírességek Csarnokába, nagyon tanulságos ez az ellenük vívott párharc, és a Mavericks számára ez nem az út vége, hanem annak a kezdete.

A rájátszás során harmadszor is büntetést szabott ki a Mavericksre a liga, amiért a csapat egyes tagjai túlságosan is eltávolodtak a kispadtól. Ezúttal a Warriors elleni második meccs miatt szabtak ki rájuk 100,000 dolláros büntetést, amiért több játékos és egy stábtag is huzamosabb ideig eltávolodott a kispad területétől játék közben. Noha a liga a korábbi 25,000, illetve 50,000 dolláros büntetései után még nagyobb bírságot szabott ki, Kidd a harmadik meccs előtt elmondta, hogy nem fognak változtatni az eddigieken, nem fognak ücsörögni a padon, hanem továbbra is meg fogják ünnepelni a nagy játékaikat. A kispad emellett úgy is nézheti ezt, hogy ezzel egy szép adományt adnak egy szervezetnek. (A liga minden kiszabott pénzbüntetést jótékony célra fordít – a szerk.) Steve Kerr is valamennyire a Mavericks padjának a védelmére kelt, amikor erről kérdezték, és egészen addig nem zavarja őt ez, amíg nem avatkoznak bele a játékba. Igazság szerint tetszik neki, hogy milyen energikus és lelkes a dallasi kispad, és szerinte a szurkolók is ezt akarják látni, hogy a csapat játékosai törődnek egymással és szurkolnak egymásnak. Hangsúlyozza, hogy ez tényleg csak addig van rendben, ameddig nem avatkoznak bele a játékba, mert azért van egy határ, ami meg kell húzni, az például már nincs rendben, ha a pályára belépve egy cserejátékos kéri a labdát, hogy ezzel a trükkel harcoljon ki labdaeladást.

Az NBA bejelentette, hogy Reggie Bullock nyerte el a Karemm Abdul-Jabbar Társadalmi Igazságosság Bajnoka díjat. Az elismerést másodszor adták át, először Carmelo Anthony nyerte el, míg az idei döntősök között a Mavericks játékosa mellett még Jrue Holiday, Jaren Jackson Jr., Karl-Anthony Towns és Fred VanVleet szerepelt. Bullock hosszú ideje aktívan kiáll az LMBTQ+ közösség mellett, különösen azóta, hogy 2014-ben meggyilkolták a transznemű testvérét, Mia Hendersont. Bullock a díj kapcsán elmondta, hogy a nővérével történtek határozottan abba az irányba terelték őt, hogy használja ki a számára elérhető lehetőségeket az elhunyt testvéréért és a családjáért. A díjjal egy 100,000 dolláros adományt is biztosít az NBA, amit egy olyan társadalmi igazságossággal foglalkozó szervezet kaphat meg, amit Bullock választhat ki, míg a másik négy finalista egyaránt 25,000 dollárt fordíthat ugyanilyen célra.

Chris Haynes (Yahoo! Sports) számolt be róla, hogy nem súlyos Jimmy Butler térdsérülése, valószínűleg nem kell emiatt meccset kihagynia, és a játékos is úgy tervez, hogy pályára lép a negyedik meccsen. A Heat sérültlistáján kérdéses státusszal szerepel a szintén térdgondokkal küzdő P.J. Tucker, valamint az egyaránt combhajlítóizom-sérüléssel bajlódó Kyle Lowry, Max Strus és Gabe Vincent is, de nagy valószínűséggel mindannyian játszani fognak a negyedik meccsen. A Celticsnél is több játékos pályára lépése kérdéses: Jayson Tatum a vállsérülése ellenére nagy valószínűséggel tudja vállalni a játékot, viszont Marcus Smart játéka már kérdéses, mivel megduzzadt a bokája, miután kificamította azt az előző meccsen. Robert Williams III státusza day-to-day, és ez várhatóan nem is változik már a rájátszás végig, a továbbiakban is hátráltatni fogja őt a térdsérülése.

Adrian Wojnarowski (ESPN) számolt be arról, hogy a Lakers érdeklődött Juwan Howardnál, de a Michigan egyetem edzője kikosarazta őket. A szakíró információi szerint az egyeztetések odáig sem jutottak el, hogy a Lakers ajánlatot tegyen, Howard pedig azért sem akar távozni az alma materétől, mert a következő szezonban a kezei alatt játszhat két fia is. Howard már 2019 nyarán is jelölt volt a Lakers kispadjára, de akkor végül a Michigan ajánlatát fogadta el, és az azt megelőző hat szezonban a Heat segédedzőjeként tevékenykedett, vagyis dolgozott már együtt LeBron Jamesszel.

Marc Stein (Substack) információi szerint több NBA-csapat is érdeklődhet Vaszilije Micics iránt a nyáron. A 28 éves hátvéd az előző két idényben egyaránt megnyerte az Euroligát az Anadolu Efes színeiben, ráadásul mindkétszer őt választották meg a négyesdöntő legértékesebb játékosának. Micics a 2014-es drafton kelt el, akkor a 76ers választotta őt ki, majd a jogai 2020 nyarán a Thunderhez kerültek, így ha rajtuk kívül más csapat le akarja őt igazolni, akkor ahhoz nekik vagy le kell mondaniuk róla, vagy valamilyen kompenzációt kell kapniuk érte. Arról Steinnek nincs információja, hogy a Thunder átvinné-e magához a szerb játékost.

Brandon Clarke-ot a nyári terveiről kérdezte Damichael Cole (Memphis Commercial Appeal), és a Grizzlies magasembere elmondta, hogy az egyik legfőbb célja, hogy a kinti dobását fejlessze. Úgy gondolja, hogy megmutatta, anélkül is jól tud játszani, hogy triplát dobna, de ettől függetlenül dolgozni akar ezen a játékelemén is. Clarke a pályafutása során 0,9 ráemelt triplát átlagol 29,4%-os hatékonysággal az NBA-ben.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus