Hírmorzsák 2023-05-19 (9:00)

Ismét nyert a Nuggets, 2-0-ra vezetnek a Lakers ellen. Michael Malone szerint nem kapták meg az elismerést az első meccs után. LeBron James bokasérülést szenvedett, de játszani fog legközelebb is. Erik Spoelstra dicsérte a playin-rendszert. Robert Williams III szerint nem fér bele, ha folyton hátrányba kerülnek. Gregg Popovich szerződése lejár, de minden bizonnyal marad a Spurs edzője. Doc Rivers stábjában James Hardent hibáztatják az edző menesztéséért. Többen is interjúra mennek a Sunshoz. Stephen Curry nyerte a Közösségi díjat. A Trail Blazers nem zárkózik el a harmadik pick megtartásától. Brandon Miller eddig rosszul szerepel az interjúkon.

A Nuggets ma hajnalban másodszor is nyerni tudott a nyugati döntőben, ezzel megvédték a hazai pályájukat a Lakers ellen. A denveri győzelemben Jamal Murray kulcsszerepet játszott, a 37 pontjából 23-at a negyedik negyedben szerzett, és a meccs után Nikola Jokics is különlegesnek nevezte a teljesítményét, a center szerint Murray nyerte meg nekik ezt a meccset. Murray szerint sokkal könnyebb dolguk lett volna, ha az első félidőben is bedobja a helyzeteit. LeBron James azt emelte ki, hogy Murray többször is közvetlenül a támadóidő lejárta előtt talált be, egyszer őt, kétszer pedig Anthony Davist is átdobta. Nem igazán lepte ez meg, Murray korábban is csinált már hasonlót, és néha arról szól ez a liga, hogy valaki képtelen hibázni egy periódusban.

Michael Malone azt emelte ki, hogy hiába nyerték meg az első meccset, mégis mindenki a Lakersről beszélt, mondván rendben lesznek a folytatásban, mert találtak valamit az első meccsen. Arról senki sem beszélt, hogy Jokics történelmi teljesítményt hozott, a centernek ez volt a 13. tripla-duplája a rájátszásokban, amivel harmadik az örökranglistán, egyszerűen hihetetlen az, amit csinál. A narratíva mégsem a Nuggetsről vagy Jokicsról szólt, hanem a Lakersről és a meccs közben végrehajtott változtatásaikról – ezek után úgy voltak vele, hogy csak azért is el fognak lépni 2-0-ra.

A mérkőzés krónikájához tartozik, hogy a fentebb már idézett LeBron James bokasérülést szenvedett a hajrában, de elmondta, hogy rendben lesz a következő meccsre, semmi sem akadályozhatja meg abban, hogy játsszon a harmadik találkozón. Austin Reavest James dobóformájáról kérdezték, és szerinte azt dob el, amit csak akar, elvégre LeBron Jamesről van szó. Azt akarják, hogy olyan dobásokat vállaljon, amiket ő jónak érez, mert ő egy győztes típus.

Erik Spoelstra szerint az elmúlt évtized legjobb találmánya volt az NBA számára a playin bevezetése. Sokkal kevesebb csapat tankol így, az utolsó két hónapban mindenki küzdött még az utolsó bejutást érő helyekért, és mindkét konferenciában minden meccs eseménnyé lépett elő. Vissaztekintve a hullámzó alapszakaszukra úgy gondolja, hogy áldás volt az, hogy mindezen át kellett esniük, mert ettől jobb csapat lettek, és nem estek össze, hanem megkeményedtek ettől, közelebb kerültek egymáshoz, és elsajátították azt a mentalitást, ami a rájátszásban szükséges.

Robert Williams III elmonda, hogy nincs kétsége afelől, hogy a második meccsre készen fog állni a Celtics, ugyanakkor nem folytathatják azt, hogy folyton engedik az ellenfeleiknek, hogy falhoz szorítsák őket, erre már nincs idő. A Celtics ebben a rájátszásban csak 4-4-re áll hazai pályán, és tavaly is csak 6-6-ot értek el a TD Gardenben, ugyanakkor ebben a két rájátszásban 11-3-ra állnak vesztes meccsek után, idén is 4-1 ilyen helyzetekben a mérlegük.

Jake Fischer (Yahoo! Sports) értesülései szerint Gregg Popovich jelenlegi szerződése lejár a nyáron a Spursnél, de az az általános várakozás, hogy maradni fog a csapat kispadján. Sokan úgy gondolják, hogy az edzőlegenda addig marad a kispadon, ameddig csak akar, és többen is úgy vélik, hogy Victor Wembanyama várható érkezése meghosszabbíthatja az edzői pályafutását, miatta tovább maradhat edző, mint azt korábban eltervezte.

Arra is Fischer hívta fel a figyelmet, hogy Doc Rivers edzői stábjában többen is James Hardent tartják azért felelősnek, hogy a 76ers kirúgta a vezetőedzőt, hiába próbálta magára venni a felelősséget ezért Daryl Morey. Azt már Keith Pompey (The Philadelphia Inquirer) írta meg, hogy Nick Nurse a héten mehet interjúra Philadelphiába.

A Suns is keresi az új edzőjét, és a napokban engedélyt kaptak arra, hogy három olyan segédedzővel is leüljenek tárgyalni, akik jelenleg egy másik csapatnál dolgoznak. Charles Lee (Bucks), Jordi Fernandez (Kings) és Darko Rajakovic (Grizzlies) is interjúra megy a Sunshoz, és mindannyian visszatérő szereplők az edzőkeringőt érintő hírekben: mindhárman jelöltek a Raptorsnál is, emellett Lee a Bucksnál és a Pistonsnál, míg Rajakovic szintén a Bucksnál jelölt még.

Az NBA kihirdette, hogy Stephen Curry nyerte el ebben a szezonban a J. Walter Kennedy Közösségi díjat, amit minden évben az a játékos vagy edző érdemel ki, aki a legtöbbet teszi a közösségért. Curry mellett Wenyen Gabriel, Paul George és Grant Williams volt még jelölt a díjra, amiről az újságírók szakszervezete szavazott.

Tegnap írtunk arról, hogy a 2023-as draft harmadik választási jogáért licitháború alakulhat ki, ugyanakkor Jonathan Givony (ESPN) értesülései szerint nem elképzelhetetlen az, hogy végül megtartja azt a Trail Blazers. Szerinte Brandon Millerrel és Scoot Hendersonnal is nagyon boldogok lennének Portlandben, de a Thompson-ikrek, valamint Cam Whitmore kiválasztásán is elgondolkodhatnak. Fel fogják mérni a lehetőségeiket, de ha ma lenne a draft, akkor valószínűleg választanának. Givony Zach Lowe (ESPN) podcastjében beszélt erről, és a házigazda azt is megjegyezte, hogy szerinte az 1/3 és Anfernee Simons együtt nem lenne elég Mikal Bridges vagy OG Anunoby megszerzéséhez.

Brandon Millerről más kontextusban is beszélt az ESPN draftguruja. Minden csapat hozzá hasonló hátvédet keres, aki ennyire magas, de le tudja ütni a labdát és meg tudja azt játszani a kettő-kettők után, képes leütés után is kosarat dobni, több poszton is tud védekezni, és jól is lepattanózik. Miller ugyanakkor nincs túl jó formában jelenleg, úgyhogy kérdéses az is, hogy miként sikerülnek a felmérői, ráadásul a privát interjúi sem sikerültek eddig valami jól, több csapattal is beszélt erről a szakíró. Givony úgy véli, hogy a Hornets kiváló helyzetbe került azzal, hogy a második helyen húzhatnak, mert így dönthetnek Miller és Henderson között, és sokkolná őt, ha a választási jog elcserélése mellett döntenének.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus