Hírmorzsák 2023-09-01 (9:00)

A vigaszággal folytatódott a világbajnokság, Japán egy győzelemre az olimpiai szerepléstől. Klay Thompson nyitott arra, hogy a Bahama-szigetek válogatottját erősítse. JaVale McGee a Kingshez, Szvatoszlav Mikhailiuk a Celticshez, Shaquille Harrison a Grizzlieshez igazol. Jayson Tatum megpróbálta a Celticshez csábítani Damian Lillard-ot, de ő változatlanul a Heathez kerülne. Tegnapig lehetett strech provisiont használni a lejáró szerződésekre. Mark Cuban szerint Kyrie Irving tudja, hogy a Mavericks Luka Doncic csapata.

Tegnap a vigaszággal folytatódott a világbajnokság programja, az elmúlt játéknap eseményeiről ide kattintva olvashattok részletesebben. Az olimpiai kvalifikáció miatt még több csapat számára is komoly jelentőséggel bírnak ezek az összecsapások, és Japán 86-77-es sikere Venezuela ellen azt is jelenti, hogy előbbi egyetlen győzelemre került attól, hogy megszerezze az Ázsiának járó helyet az ötkarikás játékokon. Az olimpián összesen 12 csapat vehet részt, és a házigazda Franciaország mellé még hét csapat juthat ki a világbajnokságról, így a két-két legjobban szereplő európai és amerikai csapat, valamint a legjobb afrikai, ázsiai és óceániai válogatott – utóbbi már eldőlt, hogy Ausztrália lesz. A fennmaradó négy helyről olimpiai pótselejtező tornák döntenek majd jövő nyáron, és ezekre is el lehet jutni a világbajnokságról.

Néhány nappal ezelőtt már felmerült, hogy Klay Thompsont honosíthatja a Bahama-szigetek válogatottja, és erről most a hátvédet is megkérdezték. Thompson elmondta, hogy családjának nagyon sokat jelent az, hogy innen származnak, különösen az édesapjának, úgyhogy amikor ennek eljön az ideje, komolyan meg fogja fontolni ezt a lehetőséget. Thompson korábban a 2014-es világbajnokságon és a 2016-os olimpián is részt vett az Egyesült Államok válogatottjával, ezért honosítani kellene, és nem szerepelhet kizárólag a vérvonalán keresztül a Bahama-szigetek válogatottjában. Thompson esetleges szereplésében az is faktor lehet, hogy a válogatott szövetségi kapitánya Chris DeMarco, aki a Warriorsnál dolgozik segédedzőként.

Adrian Wojnarowski (ESPN) megerősítette azokat a korábbi híreszteléseket, hogy JaVale McGee a Kingshez fog aláírni azt követően, hogy lekerül a waiverről. A veterán centert a minap tette szabadlistára a Mavericks, és új csapatához egy évre fog aláírni a veterán minimumért. Szvatoszlav Mikhailiuk a Celticshez írt alá a következő szezonra, ezt a csapat jelentette be. Az ukrán játékos az elmúlt idényben a Knicksnél és a Hornetsnél is megfordult, de érdemi lehetőséghez csak utóbbi állomáshelyén jutott. A Grizzlies kettőt is igazolt, egyrészt szerződést adtak az elmúlt szezont a Lakersnél befejező Shaquille Harrisonnak, másrészt two-way megállapodást írtak alá a drafton 45. helyen kiválasztott GG Jacksonnal. A Hornets keretében is történt egy kisebb változás, elengedték a nem garantált szerződésű Kobi Simmonst.

Marc J. Spears (Andscape) beszélt arról egy podcastben, hogy Damian Lillard továbbra is a Heathez szeretne kerülni, ahol vonzó számára a fegyelmezett, munkaközpontú felfogás, illetve a sikeresség is. A Heat 2006 óta hétszer járt döntőben, de persze az sem hátrány, hogy ott van Jimmy Butler és Bam Adebayo, illetve nem kellene adóznia a fizetéséből Florida állam felé. Lillard gondolkodhat úgy, hogy már 33 éves, és nyugatról nehezen juthat el a döntőig, míg a Heat már nélküle is megugrotta ezt, és vele csak javulnának. Spears azt is megjegyezte, hogy Jayson Tatum megpróbálta meggyőzni az irányítót, hogy legyen nyitott a Bostonba kerülésre is, de Lillard továbbra is arra koncentrál, hogy Miamiban kössön ki.

Ira Winderman (South Florida Sun Sentinel) hívta fel arra a figyelmet, hogy augusztus 31-ig lehetett igénybe venni a strech provisiont a szerződésük utolsó évébe lépő játékosok esetében. Ezzel például az is eldőlt, hogy Kyle Lowry egyelőre marad a Heatnél, és nem osztják el a 28,33 millió dolláros fizetését három részletre, hogy azzal is csökkentsék a csapat luxusadós terheit.

Mark Cuban szerint a Mavericks problémái az előző szezon végén nem abból fakadtak, hogy Kyrie Irving és Luka Doncic egymás mellett játszott, mert amikor mindketten pályán voltak, abban a 900 labdabirtoklásban a liga öt legjobb párosában benne voltak. A gond az volt, hogy nem mindenki köteleződött el a szerepe mellett, mert amikor az azt megelőző évben a nyugati döntőig mentek, akkor mindenki pontosan tudta a szerepét. Nem Irving vagy Doncic volt az, aki nem tudta a szerepét, mindketten tisztában voltak azzal, viszont mások elkezdtek önmagukért játszani a csapat helyett, és emiatt vég nélkül követték el a hibákat. A pályán, illetve azon kívül is rengeteg változást végrehajtottak, fiatalabbak és hosszabbak lettek. Irving megszerzését egy nyílt párbeszéd előzte meg, többek között Doncic véleményét is meghallgatta, aki azt mondta, hogy szükségük van valakire, de nem ő döntött a végén, ahogyan nem is kizárólag a tulajdonos. Sokan kérdőre vonták, hogy mennyire illik egymás mellé a két játékos, ugyanakkor Irving tudja, hogy ez Doncic csapata, ahogyan azzal is tisztában van, hogy Doncic miként játszik, és a nagyszerű játékosok tudják azt, hogy miként játsszanak valaki más mellett.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus