Hírmorzsák 2023-09-06 (9:15)

Christian Wood a Lakersben, Danny Green a Sixersnél. Trey Murphy térdsérülést szenvedett. Haliburton szerint felcukkolta őket a litvánok elleni vereség, Banchero megúszta az olaszok elleni meccset atrocitás nélkül. Mikal Bridges „megköszönte” korábbi olasz dobóedzőjének a segítséget. A litvánok gyorsan elfelejtették a USA elleni győzelmet. A szerb válogatott felszabadultan játszott, miután sérült csapattársuk írt nekik a meccs előtt. Tisztult a kép az olimpiai kvóták körül. A kanadai kapitány szerint nem elég Doncic-ra figyelniük, mert egy Eb-győzelmet nem csak egy csapat képes összehozni – Dillon Brooks szerint ki kell fárasztaniuk ellenfelüket. Csapattársa szerint Doncic sokkal profibban áll hozzá az étkezéshez, edzéshez és pihenéshez, mint eddig – ő lehet az első 80 millió dolláros játékos a ligában? Blake Griffin jó eséllyel nem tér vissza Bostonba. 

Adrian Wojnarowski (ESPN) jelentette, hogy a tegnapi napon két veterán szabadügynök játékos is szerződést kötött. Christian Wood két évre, összesen 5.7 millió dollárért szerződött a Los Angeles Lakershez – a második év játékosopciós. A 28 éves Wood 16.6 pontot és 7.3 lepattanót jegyzett az előző évadban Dallasban, de a Mavs nem marasztalta és más gárda sem akart neki komolyabb szerződést adni, így végül aláírt a Lakershez, hogy egy bajnokesélyesnél építhesse fel magát a 2024-es szabadügynökpiacra. Wood egyértelműen a kinti dobásaival segíthet új csapatának, az elmúlt négy évben 38%-kal célzott kintről, és egyike annak a négy magasembernek, aki az elmúlt két évben legalább 100 hármast értékesített (a másik három: Nikola Vucevic, Lauri Markkanen és Jaren Jackson Jr.). 

Danny Green visszatér a Philadelphia 76ershöz, a veterán 3-D specialista egy évre írt alá. Green 2020 és 2022 között már játszott Phillyben, előtte pedig a 2018-19-es szezonban bajnoki címet nyert a Sixers új vezetőedzője, Nick Nurse kezei alatt Torontóban. A most 36 éves Greennek még Philly-játékosként a 2022-es playoffban szakadt el a bal lábában két szalagja is, majd elcserélték - a legutóbbi évadot Memphisben kezdte, majd továbbadták Houstonba, ahol kivásárolták, végül a Cavaliersnél zárt. 

Rossz hírek érkeztek New Orleansból: a Pelicans fiatal tehetsége, Trey Murphy III bal lábában meniszkusz-sérülést szedett össze, az eset a csapat edzőcentrumában történt. Murphy az előző szezonban másodévesként 65 meccsen kezdett, 14.5 pontot átlagolt 40%-os triplázással és 90%-os büntetőzéssel, ráadásul a liga elitjébe került a catch and shoot hármasok területén. 

A negyeddöntőkkel folytatódtak a világbajnokság küzdelmei. A Team USA-t alaposan felcukkolta a litvánok elleni utolsó csoportmeccsen elszenvedett vereség, és ennek az olaszok látták kárát, akiket közel 40 pontos verésben részesítettek és bemasíroztak a legjobb négy közé - Tyrese Haliburton el is mondta, hogy nem akarták még egyszer megérezni a vereség ízét, ez motiválta őket. A meccs különlegessége Paolo Banchero játéka volt, hiszen sokáig úgy tűnt, hogy az olasz válogatottat választja, emiatt korábban az olasz szövetség elnöke még az „árulás” szót is emlegette. Végül Bancherót nem érte különösebb atrocitás, ráadásul egy Haliburtontől kapott egy szenzációs passzt – a Magic sztárja elmondta, hogy Seattle-ben a helyi hős, Jamal Crawford játékán nőtt fel, ez a passz pedig rá emlékeztette. Érdekesség, hogy az olasz stábot erősítette Riccardo Fois, aki Phoenixben sokat foglalkozott Mikal Bridges dobásaival – a Nets sztárja ezt most 24 ponttal „hálálta meg”. 

A másik mérkőzésen Litvánia simán kikapott Szerbiától, amivel ismételte magát a történelem: 25 évvel korábban, az 1998-as vébén is megverték a(z NBA-játékosok nélkül felálló) Team USA-t, majd a negyeddöntőben kikaptak a szerbektől. A litvánoktól Tadas Sederskis elmondta, hogy nagyjából ennyit ért az USA elleni győzelem, és a mostani vereség 100%-ban feledtette is velük azt a sikert. A szerbek a veséjét elveszítő társukért, Borisa Szimanicsért is játszottak, Bogdan Bogdanovics pedig 18 pontot szórt az első félidőben, amivel nem tudtak mit kezdeni a litvánok. Bogdanovics elmondta, hogy társuk a meccs előtt a csapat csetjén üzent, hogy két műtét után rendben lesz, miatta már nem kell aggódni, foglalkozzanak a meccsel és nyerjék meg, ez a pár mondat pedig hatalmas energiákat szabadított fel bennük. 

Az Egyesült Államok a német-lett, Szerbia pedig a Kanada-Szlovénia összecsapás győztesével találkozik a pénteki elődöntőkben – a tegnapi játéknap összefoglalóját itt olvashatjátok el. 

Tisztult az olimpiai kvóták körüli kép is. Az már biztos volt, hogy a rendező Franciaország mellett az Egyesült Államok, Kanada, Ausztrália, Japán és Dél-Szudán ott lesz Párizsban. A vébéről egyenes ágon még két európai csapat juthat ki, az pedig eldőlt, hogy Litvánia és Olaszország pótselejtezni fog, mivel Szerbia mellett a német-lett meccsről egy európai csapat biztosan bejut majd a legjobb négybe. 

A Kanada-Szlovénia meccs előtt a kanadaiak kapitánya, Jordi Fernandez arról beszélt, hogy ellenfelük egy nagyon összeszokott gárda, élükön egy szupersztárral, ugyanakkor nekik is megvannak az eszközeik a megállítására, és remélhetőleg jól is tudják használni ezeket. Kiemelte, hogy hiába Doncic a világ egyik legjobb játékosa, a komplett válogatott nélkül nem nyert volna Eb-t és jutott volna ki az olimpiára - mindenkire készülniük kell, mert a szlovének kémiája kiemelkedő. A kanadai csapatról azt mondta, hogy az első és legfontosabb feladatuk a játékosok és játékosok, illetve a játékosok és edzői stáb közötti kapcsolatok felépítése volt, és ez sikerült. A csapat összeállt, egymásért küzdenek, náluk játszik a torna MVP-je, így minden adott, hogy valami nagy dolgot vigyenek végbe a hazájukért.

Dillon Brooks annyival egészítette ki, hogy Doncic ellen fizikálisan kell játszaniuk és egyszerűen le kell fárasztaniuk, mert az NBA-ben is ez a legjobb fegyver ellene, ugyanis mindent tud ebből a játékból, nem lehet egyik területen kikapcsolni, mert megver egy másikon. Brooks megdicsérte Fernandezt, szerinte miatta tudja jobban kontrollálni az érzelmeit és sokkal jobb pályán kívüli vezérré is vált. Szerinte egyébként az a csapat nyeri a tornát, amely a legfelkészültebb és a legönzetlenebb kosárlabdát játssza, és a konkurencia hihetetlenül erős. 

Szlovén válogatott csapattársa, Mike Tobey arról beszélt a EuroHoopsnak, hogy Luka Doncic láthatóan sokkal jobban odafigyel magára, például sokkal kipihentebb, mint korábban, az pedig mindenki számára egyértelmű, hogy sok időt töltött nyáron az edzőteremben és az étkezése is átalakult. Szerinte Doncic sokkal profibbá vált ezen a területen, ugyanakkor sokkal jobban koncentrál a játékra is. Ide kapcsolódik, hogy Bobby Marks, az ESPN capguruja azt mondta, hogy Doncic lehet az első 80 milliós játékos a liga történetében – 2025-ben írhat alá új szerződést, és ha idén is All-NBA tag lesz, akkor jogosulttá válik a szupermaxra, ahol akár évi 80 millió dollár is összejöhet neki. 

Korábban mi is írtunk róla, hogy Blake Griffin visszatérhet a Celticshez, ez azonban a legfrissebb hírek szerint nem túl valószínű. Adam Himmelsbach (Boston Globe) forrásai szerint a csapat más irányba indult el, és jelenleg úgy érzik, a két üres rosterhelyet (egy rendest és egy two-way-t) ráérnek később is feltölteni. 

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus