Hírmorzsák 2023-10-24 (9:30)

Giannis Antetokounmpo hosszabbított a Bucksnál. Jaden McDaniels, Onyeka Okongwu, Josh Green, Cole Anthony és Aaron Nesmith újoncszerződését is meghosszabbították. Több two-way hely is elkelt, opciókat hívott le a Grizzlies, a Spurs és a Jazz. Montrezl Harrell, Taj Gibson és Jeremiah Robinson-Earl is szabadlistára került. Klay Thompson és a Warriors álláspontja messze van egymástól. Draymond Green és Jarred Vanderbilt is kihagyja a szezonnyitót. Kevin Durant izgatott amiatt, hogy a Warriors otthonában játszhat. James Harden továbbra sem tért vissza a 76ershez. A Pistons Bojan Bogdanovic és Monte Morris, a Pelicans Jose Alvarado nélkül kezdheti a szezont. Luka Doncic és Jaden Hardy is teljes edzésmunkát végzett.

 

Cikkünk elkészítését a Shaq-önéletrajzi könyvet is forgalmazó Sportkönyvek.hu támogatta.

Kisebb meglepetésre Giannis Antetokounmpo idő előtti hosszabbítást írt alá a Bucksnál, 3 évvel és 186 millió dollárral toldották meg a megállapodását. Antetokounmpónak eredetileg a 2025/26-os idényre lett volna játékosopciója, amiről lemondott most, viszont az új megállapodás végén is neki lesz opciója, a 2027/28-as szezon előtt dönthet úgy, hogy kilép a szerződéséből. Azért is meglepő ez a fejlemény, mert korábban a játékos elmondta, hogy szeretné látni, hogy a Bucks továbbra is mindent megtesz annak érdekében, hogy a bajnoki címre esélyesek legyenek, és azt is megjegyezte, hogy neki is jobban megérné, ha csak a jövő nyáron hosszabbítana, de úgy tűnik, hogy Damian Lillard csapathoz kerülése meggyőzte arról, hogy aláírjon most.

Antetokounmpo magyar idő szerint tegnap éjfélig hosszabbíthatta meg a szerződését ebben a szezonban, és ugyanez a határidő volt érvényben a 2020-ban újoncszerződést aláíró játékosok számára is. Közülük Jaden McDaniels írta alá a legnagyobb szerződést az elmúlt nap során, 5 évre 136 millió dollárért hosszabbított a Timberwolvesszal, ebből 131 millió teljesen garantált, míg további 5 millió bónuszok formájában elérhető. A Hawksnál Onyeka Okongwu kötelezte el magát további 4 évre 62 millióért, a Mavericks Josh Green megállapodását toldotta meg 3 évvel és 41 millióval, a Magicnél Cole Anthony írt alá 3 évre 39 millióért, míg a Pacers egy 3 éves, 33 milliós szerződést tett Aaron Nesmith elé – minden megállapodás 2024 nyarán lép életbe.

Nem mindenki tudott megegyezni a csapatával az idő előtti hosszabbításról, így mások mellett Tyrese Maxey, Saddiq Bey, Immanuel Quickley, Patrick Williams, Obi Toppin, Precious Achiuwa vagy James Wiseman is korlátozott szabadügynök lesz jövő nyáron.

Opciólehívások is történtek az elmúlt nap során. A Grizzlies Ziaire Williams, Santi Aldama, Jake LaRavia és David Roddy, a Spurs Jeremy Sochan, Malaki Branham és Blake Wesley, míg a Jazz Walker Kessler és Ochai Agbaji 2024/25-ös idényre vonatkozó opcióját érvényesítette.

Több two-way szerződést is kiosztottak az elmúlt nap során. A Trail Blazersnél Duop Reath írt alá ilyen megállapodást és vette át Ibou Badji helyét, a Pistons Stanley Umude Exhibit 10 szerződését alakította át, a Wizardsnál John Butler Jr. írt alá, a Spurs pedig Charles Bediako elé tett kétirányú szerződést. A Rockets nagyon aktív volt tegnap, Darius Days és Trevor Hudgins two-way megállapodását is felbontották, hogy a helyüket Nate Hinton és Jeenathan Williams vehesse át, továbbá a Thundertől közelmúltban megszerzett, hagyományos szerződéssel rendelkező Jeremiah Robinson-Earlt is szabadlistára tették.

A 76ers kerete végül Montrezl Harrell elengedésével vált teljessé, aki augusztusban ACL- és meniszkuszszakadást szenvedett. A csapatnak 16 játékosa volt, ezért kellett valakit elengedniük a szezon kezdetéig, és Harrell esetében eleve kérdéses, hogy képes lesz-e visszatérni ebben a szezonban. A hírek szerint a 76ers változatlanul támogatni fogja a rehabilitációjában Harrellt, és a játékos abban reménykedik, hogy valamikor az All-Star szünet után játékra alkalmas állapotban lesz.

A Suns hivatalossá tett, hogy Keon Johnson elengedésével vált véglegessé a keretük. A Wizardsnak két játékost kellett elengednie, végül a veterán Taj Gibson, illetve az előző szezonban 10 meccsen pályára lépő Xavier Cooks vált létszámon felülivé.

Shams Charania (The Athletic) értesülései szerint egyelőre nagyon messze vannak az álláspontok Klay Thompson és a Warriors között a játékos szerződésének a meghosszabbításával kapcsolatban. A szakíró úgy tudja, hogy Thompson a felajánlott évek számával és az összeg nagyságával sem elégedett – amennyiben nem tudnak megállapodni, 2024 nyarán szabadügynök lehet a dobóhátvéd.

Ugyancsak a Warriorshoz kapcsolódó hír, hogy Draymond Green kihagyja a Suns elleni szezonnyitót. A veterán erőcsatár felépült ugyan a bokasérüléséből, és Steve Kerr is megjegyezte, hogy jól van, ugyanakkor nem szeretnék ennyire kevés edzéssel a háta mögött bevetni, ezt nem tartják túlságosan bölcs ötletnek. Az edző azt is elmondta, hogy kristálytiszta elképzelése van arról, hogy miként kell játszaniuk, de ez a Suns ellen még nem fog látszódni, még nem tartanak ott, ahol lenni akarnak, és egy-két hónap múlva sokkal jobbak lesznek. Ez nem jelenti azt, hogy ne kezdhetnék jól a szezont, amellett is játszhatnak jól a következő hetekben, hogy közben visszaillesztik Greent a csapatba.

A Warriors-Suns meccsen pályán lesz viszont Kevin Durant, aki 2019-es távozása óta először tér vissza volt csapata otthonába úgy, hogy szurkolók is jelen lehetnek. Durant le is nyilatkozta, hogy nagyon izgatott amiatt, hogy előttük játszhat. Átélt itt néhány elképesztő élményt, és egy olyan kötelék épült ki közte és az itteni szurkolók között, amit nem is igazán lehet szavakba ölteni. Úgy érzi, hogy már azelőtt is támogatták őt, hogy ideigazolt volna, majd amikor megérkezett a csapathoz, még inkább támogatták őt és a csapattársait.

A Lakers kerete nem lesz teljes a szezon nyitányán, Jarred Vanderbilt és Jalen Hood-Schifino is kihagyja a Nuggets elleni összecsapást. Vanderbilt változatlanul a bal sarkával küzd, ami miatt az előszezon során is csak egyszer tudott pályára lépni. Hood-Schifino térdkalács-zúzódás miatt maródi, az ő állapotát november 3-án vizsgálják felül legközelebb.

Adrian Wojnarowski (ESPN) számolt be arról, hogy James Harden kihagyta a 76ers tegnapi edzését is, továbbra is a csapattól távol tartózkodik, és egyre bizonytalanabbnak tűnik, hogy ott lesz-e a pályán a Bucks elleni első meccsükön. A 76ers még pénteken adott ki egy közleményt, amiben röviden annyit írtak, hogy Harden személyes okokból tartózkodik a csapattól távol, további részleteket ugyanakkor nem osztottak meg.

A Pistons Bojan Bogdanovic és Monte Morris nélkül kezdi meg a szezont a Heat ellen, a veterán wingnek a jobb vádlija fáj, míg az irányító hátfájdalmakkal küzd. Jó hír viszont Detroitban, hogy Killian Hayes már vasárnap teljes edzésmunkát végzett, miután pénteken térdsérülés miatt kihagyta az előszezon utolsó meccsét, és az is elképzelhető, hogy az első meccsen kezdő lesz.

A Pelicansnál Jose Alvarado nem tudott edzeni tegnap, emiatt egyre inkább kérdésesnek tűnik, hogy pályára tud-e lépni a szezon első meccsén. Alvarado közel egy hónappal ezelőtt szenvedett bokasérülést egy edzés közben.

A Mavericksnél Luka Doncic (vádli) és Jaden Hardy (boka) is teljes edzésmunkát végzett tegnap. Doncic állapotát a Mavericks mai edzése előtt fogják felülvizsgálni, és ennek fényében döntenek majd arról, hogy bevetik-e a Spurs elleni első meccsükön.

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus