Hírmorzsák 2024-05-07 (10:30)

Lesimázta a Minnesota a Denvert, vezet a Knicks a Pacers ellen. A bírók beismerték, hogy hibáztak a Knicks-Pacers végjátékában. Rick Carlisle számított rá, hogy nem az ő javukra fognak dönteni majd. Jamal Murray egy melegítőpárnát dobott a pályára mérkőzés közben, Chris Finch elfogadhatatlannak tartja ezt. Daryl Morey nagy átalakításokat tervez a nyáron, bajnokcsapatot akar építeni Philadelphiában. A Heatnél még nem tárgyaltak Jimmy Butler hosszabításáról, de nem akarják elcserélni. A sztár szeretné kiharcolni, hogy meghosszabbítsák a szerződését. A Dallas Mavericks meghosszabbította Jason Kidd szerződését. Kölcsönös az érdeklődés Klay Thompson és az Orlando Magic között.

Ahogy azt már összefoglalónkban megírtuk, legyőzte a Minnesota a Denvert ezzel pedig továbbra is hibátlan a rájátszásban, Edwardsék 6-0-ra állnak eddig. A Timberwolves úgy aratott nagy győzelmet, hogy nélkülöznie kellett centerét, Rudy Gobertet, aki gyermeke születése miatt nem utazott el a csapattal Denverbe. A mérkőzésen a második negyedben Karl-Anthony Towns épp ziccert dobott, amikor a kispadon lévő frusztrált Jamal Murray egy melegítőpárnát dobott a pályára. A bírók számára nem volt egyértelmű, hogy Murray vagy egy szurkoló dobta-e az eszközt a pályára ezért nem büntették technikaival a Nuggets játékosát. Chris Finch, a Timberwolves edzője, úgy nyilatkozott erről az esetről, hogy ez megbocsáthatatlan és veszélyes cselekedet volt, emellett azt is kifejezte, hogy biztos abban, hogy a játékvezetők csak véletlenül tévedtek és nem szándékosan nem büntették Murrayt vagy a Nuggets stábját, de nem engedhetik meg, hogy ilyen eset még egyszer előforduljon.

A játéknap másik mérkőzésén a New York Knicks egy végig kiélezett meccsen hatalmas csatában múlta felül az Indiana Pacers csapatát. Ehhez a győzelemhez Jalen Brunson, a Knicks irányítója, összesen 43 dobott ponttal járult hozzá, neki ez volt zsinórban a negyedik olyan meccse, ahol legalább 40 pontot szerzett az idei rájátszásban. A Knicks sztárja úgy nyilatkozott a mérkőzés után, hogy nagyszerű az, hogy 40 pontot dobott, de az apró lépések, a kis dolgok azok, amik segítenek nekik meccseket nyerni és hálás azért, hogy olyan csapattársai vannak amilyenek - biztos abban, hogy vele együtt ők is minden nap harcolni fognak azért, hogy sikeres szezont zárjon a csapat.

A találkozó krónikájához tartozik még az, hogy a negyedik negyedben volt egy olyan szituáció, amikor úgy tűnt, hogy labdát szerez a Pacers, de a játékvezetők úgy döntöttek, hogy amikor Aaron Nesmith eltérítette Brunson passzát,  akkor lábbal ért a labdához és így a labdát a Knicks kapta meg - holott valójában a játékszer Nesmith kezét érintette. Az Indianának még volt challenge, de az ilyen szituációk nem visszanézhetőek. A mérkőzés követően a bírók visszanézték az esetet és elismerték, hogy rossz döntést hoztak. Ezentúl még volt egy eset, amikor 12,7 másodperccel a mérkőzés vége előtt egy pontos hátrányban támadhatott a Pacers, de mozgó blokkot fújtak Myles Turnerre és bár felhasználta a challanget a Pacers, de ez sikertelen volt, a döntés nem változott. A mérkőzést követően Rick Carlisle úgy nyilatkozott, hogy ők számítanak arra, hogy itt nem fogják megkapni a fújásokat és jó lett volna, ha az ő javukra döntenek, de ez nem történt meg. Myles Turner, a Pacers centere, a sajtótájékoztatón azt mondta, hogy  neki az a tapasztalata, hogy a legjobb játékosok döntik el a meccseket és nem lehet hagyni, hogy a játékvezetők döntsenek el meccseket, ezért a játékosoknak is felelősséget kell vállalniuk.

Az NBA kihirdette, hogy Victor Wembanyama lett az év újonca. A Spurs magasembere elképesztően domináns volt egész szezonban és nagyon magabiztosan nyerte a szavazást, hiszen a 99 begyűjthető első helyből mindet megszerezte és összesen 495 ponttal zárt. Ezzel Karl Anthony-Towns óta ő lett az első olyan játékos, akinek az esetében ennyire egyhangú döntés született. A második helyen Chet Holmgren futott be, aki 98 második helyet és 1 harmadik helyet gyűjtött be, ezzel pedig 295 ponttal zárt, őt pedig Brandon Miller követte, aki 1 második helyet és 83 harmadik helyet szerzett, ő végül 86 pontot kapott. Rajtuk kívül még Jaime Jaquez Jr, Brandin Podziemski és Dereck Lively II kapott szavazatot.

Ohm Youngmisuk (ESPN) írta meg, hogy a Clippersnél remélik, hogy úgy tudják majd birtokba venni új csarnokukat, hogy még a keret tagja lesz Paul George és James Harden is. Lawrence Frank, a Clippers kosárlabdáért felelős műveletek elnöke azt mondta, hogy remélik, hogy mindkét sztárt meg tudják tartani majd és egyben tudják tartani a George-Leonard-Harden magot.

George-nak 48,8 milliős játékosopciója van a következő szezonra, de amennyiben június 30-ig nem tud megállapodni a Clippersszel, akkor a nyáron szabadügynökké válhat és tesztelheti a piacot. George egy 4 éves 221 milliós hosszabbítást tudna aláírni a kaliforniai csapattal, viszont ha szabadügynök lesz, akkor más csapatok a maxot tudják neki felajánlani, ami 9 millióval kevesebb annál, mint amit a Los Angeles-iek jelenleg tudnak ajánlani. Harden emellett biztosan szabadügynök lesz és kivárhat a döntésével akár addig, ameddig George sorsa el nem dől a csapatnál.

Youngmisuk (ESPN) értesülései szerint Frank még beszélt Leonard állapotáról is és azt nyilatkozta, hogy még mindig küzdenek a gyulladással, de jó hír az, hogy biztosak abban, hogy nincs szerkezeti elváltozás a játékos térdében.

Az ESPN értesült róla, hogy a Dallas Mavericks bejelentette, hogy Jason Kidd aláírt egy többéves szerződéshosszabbítást. Nico Harrison a Mavericks GM-je úgy nyilatkozott ezzel kapcsolatban, hogy régóta ismeri Kiddet és nem tud nála alkalmasabb személyt elképzelni a csapat vezetésére. Kiddnek ez a harmadik szezonja a Mavs élén és a csapat jelenleg éppen az Oklahoma City Thunder elleni párharcra készül miután kiejtette a Los Angeles Clipperst az első körben, emellett Kidd 2022-ben egészen a nyugati konferencia döntőig vezette csapatát.

Marc Spears (Andescape) írta meg, hogy a Mavericks GM-je Nico Harrison örül, hogy nem hallgatott a szkeptikusokra, hiszen mint tudvalévő a nyáron a Dallas három éves 126 milliós szerződést kötött Kyrie Irvinggel. Az általános igazgató úgy nyilatkozott, hogy most már hálás azért, hogy meghozták ezt a döntést és fantasztikus látni, hogy a játékos végre önmaga lehet és otthon érzi magát a csapatban.

Dan Gelston (The Associated Press) adott hírt arról, hogy Daryl Morey a hétfői sajtótájékoztatón közölte, hogy a nyáron azon fog dolgozni, hogy átalakítsa a Sixers keretét. A philadelphiai csapat GM-je azt nyilatkozta, hogy ez az offseason nagyon fontos lesz, mert tartozik azzal a szurkolóknak, a tulajdonosoknak és mindenkinek, hogy egy olyan csapatot rakjon össze, amely bajnoki címekért versenyez. A csapaton belül úgy érzik, hogy most van nyitva az ablak és „win now” üzemmódban vannak, ezért arra fókuszál, hogy olyan játékosokat próbáljon igazolni, akik minél jobban illenek Joel Embiid és Tyrese Maxey mellé.

Mirko Vorkunov (The Athletic) tweetelte ki, hogy Moreynak az a prioritás, hogy egy olyan winget szerezzen a nyáron, aki magas szinten tud játszani a rájátszásban és tudja hozni azt, amit elvárnak tőle. Emellett azt is megírta, hogy Nick Nurse marad a csapat vezetőedzője és jó esély van arra, hogy Paul Reed és Ricky Council IV jövőre is a Sixerst fogja erősíteni, de az ő szerződésük nem garantált.

Zach Bachar (Bleacher Report) számolt be arról, hogy a Miami Heat elnöke, Pat Riley azt nyilatkozta hétfőn, hogy még nem folytattak megbeszélést Jimmy Butler szerződésének meghosszabbításáról, de nem fogják fontolóra venni a sztár elcserélését emiatt. A hírek szerint Butler törekedni fog arra, hogy kiharcoljon egy új két éves, 113 millió dolláros hosszabbítást a nyáron. A Miami sztárjának még két éve van hátra a 2021 nyarán kötött 3 év 146,4 milliós szerződéséből.

Az ESPN írta meg azt, hogy Pat Riley a sajtótájékoztatón még hevesen kritizálta Jimmy Butlert, aki a Forma 1-es Miami nagydíjon azt mondta, hogyha ő tudott volna játszani akkor már a Boston Celtics és a New York Knicks is otthon lenne (vagyis kiesett volna). Riley ezzel kapcsolatban azt nyilatkozta, hogy kezdetben nem tudta eldönteni, hogy Butler csak trollkodik vagy komolyan beszél, de ha nem tud Butler pályán lenni és játszani ezen csapatok ellen, akkor jobban tenné, ha befogná a száját és nem kritizálná az említett riválisokat.

Joseph Zucker (Bleacher Report) értesült arról, hogy kölcsönös az érdeklődés Klay Thompson és az Orlando Magic között, hiszen a Golden State Warriors sztárja szabadügynökké válik a nyáron. A Magicnek 60 millió dollár költőpénze van, amivel szabadon gazdálkodhat és a csapatnál lévő fiatal mag mellé megfontolt döntés egy veteránt igazolni, ezért is jöhet szóba velük kapcsolatban Klay Thompson neve.

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus