Különleges elemzés és rangsor készült az NBA-játékvezetők szezonjáról

A Redditen egy amatőr elemző tette közzé az NBA-játékvezetők fújásait összegző, profi statisztikusokat megszégyenítően alapos diagramcsokrát. 

A Reddit llewellynjean nevű felhasználója készítette el az NBA-játékvezetők 2018/19-es ténykedésének összegzését közel száz diagramban. Összegyűjtötte a hivatalos statisztikából, hogy az egész szezont tekintve 1-1 játékvezető mennyi alkalommal ítélt az alábbi nyolc kategóriában:

Technikai hiba (Technical)
Dobás közbeni fault (Shooting)
Szándékos faultolás az óra megállítása végett (Personal Take)
Nem dobás közben elkövetett fault (Personal)
Belemenés (Offensive charge)
Labdavesztés után elkövetett fault (Loose ball)
Védő szabálytalan dobásakadályozása (Defensive Goaltending)
Védő három másodperc (Defensive 3 seconds)

Az így kapott adatokat elosztotta azzal, hogy 1-1 játékvezető mennyi mérkőzésen szerepelt, így jött ki minden játékvezetőnél a nyolc kategóriában egy-egy átlag. 

Végül ezeket az átlagokat rangsorolta, és készítette el minden játékvezető egyedi diagramját, ahol megnézhetjük, hogy 1-1 játékvezető milyen gyakorisággal fújt le bizonyos szabálytalanságokat - ha pl. valaki arányaiban a legtöbb technikai hibát ítélte, adott kategóriában 99 pontot kapott, ha a legkevesebbet, akkor 1 pontot. 

A szerző leírt pár érdekességet, például: 

Scott Foster a védő három másodperc kivételével minden szegmensben aktív, a veterán bíró elképesztően sok szabálytalanságot fúj le, miközben van jó néhány olyan játékvezető, aki éppen a fordítottja, szinte alig lehet észrevenni a mérkőzéseken. 

Azonban még rajta is túltesz a szintén rutinos Tony Brothers, aki három kategóriában 90, további két kategóriában 80 pont felett végzett. 

A másik véglet J.B. DeRosa, akinél vérnek kell folynia, hogy faultot fújjon, de a védő három másodperceket és goaltendingeket sem igazán fújja meg. 

A játékvezetők dobás közbeni és sima (personal) faultok esetén fújnak messze legtöbbször a sípjukba - nem tartozik közéjük Ron Garretson, aki a két kategóriában 10, illetve 13 pontot gyűjtött. 

Az összes diagramot ide kattintva lehet böngészni. 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus