LeBron James egy fontos statisztikában kilóg a mezőnyből

Az utóbbi időben kijöttek az idei első RPM-adatok, érdemes ránézni, hogy melyik játékos hol is helyezkedik el ezen a listán - vannak érdekességek.

Az RPM, vagyis a Real Plus-Minus adatok igazából azt hivatottak megmondani, hogy egy játékos önmagában mennyire pozitív, vagy éppen negatív hatással van a csapata eredményességére. Nemrég kijöttek az idei szezonra vonatkozó első adatok, hiszen eltelt az idény harmada, úgyhogy érdemes egy-két dolgot kiemelni a számok közül.

Az tény, hogy az idei RPM-listát egyelőre toronymagasan vezeti LeBron James, akinek jelenleg 9,46-os érték szerepel a neve mellett, míg a második Giannis Antetokounmpónak 7,18 - pedig ezzel még ő is kiemelkedő szezont fut, a harmadik James Harden 6,7, a negyedik Kawhi Leonard 6,02, az ötödik Will Barton pedig már "csak" 5,09-es értéket tud eddig felmutatni. A top tízben olyan neveket találunk még, mint Jayson Tatum, Pascal Siakam, Jimmy Butler, Paul Millsap és Luka Doncic, vagyis nagyrészt azok a játékosok, akikből egyébként is összeállítanánk egy top tízet az idei szezonból - a statisztikák viszont megmutatják, hogy a két denveri spíler, Barton és Millsap mennyire jó eddig és mennyire fontos szerepük van abban, hogy a támadásban akadozó és Nikola Jokicstól eddig haloványabb játékot kapó Nuggets ennyire jól áll (bár Jokics a 11., szóval... mindegy). Érdekesség, hogy Anthony Davis a top30-ba is alig fér be ezen a listán és a Philadelphiánál is említsük meg, hogy eddig Tobias Harris a legmagasabban jegyzett játékos: ő a 18., Joel Embiid a 21., Ben Simmons pedig a 23. a listán.

Ha ezt különbontjuk támadó és védő oldalon kifejtett hatásra, az is érdekes eredményeket szül. Támadásban jelenleg egyetlen századponttal vezet Antetokounmpo Harden előtt és öt századponttal előzi meg Jamest, itt ez a triumvirátus szinte egálban van, a top10 folytatása pedig viszont "agyalós": Karl-Anthony Towns és Luka Doncic helye nem meglepő negyedik-ötödikként, utána viszont Davis Bertans, Trae Young, Kemba Walker, Devin Booker és Derrick Rose következik. Ez alapján top20-ban van például Isaiah Thomas, Eric Bledsoe, vagy Ben McLemore, top30-ban van Brandon Clarke, viszont Kawhi Leonard például csak 37., Anthony Davis pedig a 41.

Ami a védő oldalt illeti, az tűnhet fel, hogy a top hétben egyáltalán nincs magasember, kivétel nélkül periméterjátékosok alkotják a listát, a legjobban védekező center ezen statisztikák szerint Marc Gasol (8.) és Joel Embiid (10.). A lista élén Will Barton áll, egyelőre az RPM szerint ő az év leghasznosabb védője, a top ötben pedig Kris Dunn (aki támadásban -1,41-et hoz...), Jayton Tatum, Kawhi Leonard és LeBron James kap még helyet.

Természetesen ez a statisztika sem szentírás, de azért aki itt kiemelkedő számokat hoz, arra illik odafigyelni - LeBron James legit MVP-esélyesnek számít?

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus