Playoff-percek: Mi dönti el a Portland - Houston párharcot?

Sokan eldőltnek hitték a nyugati negyedik, illetve ötödik kiemelt csatáját - mégsem lenne az? Aldridge, Batum, Matthews és a kispad is változónak tűnik az egyenletben. Hol a tűz a Brooklynból? Carter vagy Splitter nyeri a texasi x-faktort?

Splitter döntő lehet

A Spurs centeréről az alapszakaszban is keringtek olyan statisztikák, hogy vele jóval hatékonyabb a csapat, ezt ma még a vak is láthatta. Alapköve volt a San Antonio támadásainak, tökéletesen zárt és vált le, de egészen váratlan passzokat is adott – Parkerrel ketten szedték szét a Mavs védelmét. Ha erre nem talál ki valamit nagyon gyorsan Carlisle, a hatodik meccsen vége lesz a sorozatnak még akkor is, ha Carter és Nowitzki is nagy formába lendült.

Megérte Carterrel tartalékolni

A korábbi repülőember fontos kiegészítője volt a Dallasnak egész évben, de láthatóan vissza volt fogva, ami főleg a játékpercein látszott meg. Most úgy fest, hogy Rick Carlisle óriásit húzott VC formaidőzítésével, hiszen az a plusz, ami a párharcban már győztes triplát is dobó veterántól érkezik, pont elég ahhoz, hogy még mindig legyen némi reális esélye a Mavsnek a ligaelső ellen. A mai 28 pont - 7/9-es triplamutatóval minden képzeletet felülmúl Carterrel kapcsolatosan, s könnyen lehet, hogy nem most fog alábbhagyni az ex-zsákolóbajnok lendülete és hatékonysága.

Identitás nélkül nincs győzelem

A Brooklyn ebben a sorozatban egyszer mutatott érzelmeket, az első hazai meccsén, amikor Kevin Garnett „megőrült”. Azon a találkozón játszott a legjobban a Nets és meg is nyerték D-Willék gond nélkül – azóta viszont ismét faarccal pattogtat mindenki. Nem játszanak csapatként és nem mutatnak heves érzelmeket, ezek viszont elengedhetetlenek egy rájátszásban. Tavaly is sokszor kapta meg ez a csapat, hogy unalmas és egyelőre úgy tűnik, ezen stabilan Garnett és Pierce érkezése sem tudott változtatni. Mindemellett persze remek csapat a Toronto, Lowry-nak pedig nem volt akadály ma – de ha nem égnek „harci tűzben” Williamsék a következő meccsen, könnyen véget érhet számukra a playoff.

Valanciunas mozdulata

Bár harsant a síp és a videóról visszanézve egyértelmű volt a helyzet, de egy pillanatra sokakban megállt az ütő Torontóban, mikor a litván center a gyűrű alatt szerelte Deron Williams, amúgy már érvénytelen félpályás kísérletét. Sok a ha és a volna, sőt, a jóindulat miatt feltételezthetjük, hogy Valanciunas fel is fogta két másodperc alatt, hogy mi történt, de azért látszott rajta is, hogy egy szekundumra elgondolkodott rajta, hogy ő lesz-e az év lúzere Torontóban. Végül megúszta, ahogy csapata is a 22 pontos negyedik negyedbeli előny leadását.

Aldridge volt a mérleg nyelve - csak most nem a jó oldalra billent

Bár még így is favoritja a sorozatnak a Portland, mely otthon zárhatja le a Rockets elleni párharcot, azért úgy fest, egyre inkább tudja a posztján egykor klasszis játékosnak számító Kevin McHale, hogy miként lehet kihúzni a Blazers legfőbb méregfogát. Miután 44 pontot átlagolt az első két, Houstonban megnyert derbin az all-star LaMarcus Aldridge, most beragadt 8 pontnál, s nagyon úgy fest, hogy amennyiben nem emeli játéka hatékonyságának szintjét, úgy még bajban is lehetnek az oregoniak.

Megint a kispad?

Bár volt ebben a párharcban már olyan is, hogy a Blazers csereemberei jelentették a különbséget a felek közt, most mégis hajmeresztő 5 egységnyit sikerült csak a közösbe tennie az ötödik kiemelt padjának, ami ha másért nem is, azért biztosan gondot jelent, mert a hosszúra nyúló első kör végére a kulcsembereken egyre több a nyomás és már most látszik a fáradtság többeken az oregoniak közül.

Matthews és Batum felébredése mehozhatja az áttörést?

A Portland két wing játékosa talán a vártnál jobban háttérbe szorult a szezon döntő szakasza előtt támadásban az Aldridge, Lillalrd páros mögött, ám a Rockets elleni csatában már mindkettejüknek volt egy-egy extra egyéni performansza, ami jó jel lehet a továbbiakra nézve, pláne mivel a két vezér némileg fáradni látszik, a kispad fellángolása ráadásul kezd alább hagyni. Mivel a Rockets védelme nagyon sebezhető ezeken a pontokon, ezért egyértelmű, hogy kulcs lesz a két hátvéd/bedobó produkciója.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus