32 éves DeAndre Jordan

32. születésnapját ünnepli a Brooklyn Nets centere.

Július 21-e nem a legnevezetesebb nap az NBA-ben, ami olyan szempontból nem meglepő, hogy ilyenkor játék már nincs. Az ezen a napon született kosarasok közül is mindössze egynek sikerült All-Star gáláig jutnia, ő a ma 32 esztendős DeAndre Jordan.

A 2008-as draft 2. körének 35. helyén kelt el, miután tudható volt, hogy többéves munka vár még arra a csapatra, aki kihúzza a fizikai adottságaiban extra, minden másban viszont a ligától elmaradó centert, aki azóta sem tanult meg nagyon kosárlabdázni (főleg támadásban), ám erősségeit kitűnően használta pályafutása csúcsán. A Los Angeles Clippers választotta ki, ahol harmadik évére már kezdő volt, és összesen 10 évig szolgálta a klubot - 12 pont és 14-15 pattanó között átlagolt a második öt éve során, 2017-ben meghívták az All-Star gálára, kétszer megnyerte a lepattanó kategóriát, és zsinórban ötször övé volt a legjobb mezőnyszázalék. Más kérdés, hogy ez utóbbival kapcsolatban meg kell jegyezni: soha semmilyen nagyobb feladatot nem tudott ellátni támadásban, lényegében az alley-oopokat, a ziccerig tartó leosztásokat és a támadólepattanóit zsákolta be.

A Lob City Clippers 2018 nyarára szétesett - Chris Paul távozott, őt és Blake Griffint is elcserélte az együttes, így Jordan két éve úgy döntött, hogy a Dallas Maverickset választja. Azért volt pikáns ez a húzása, mert három évvel korábban, 2015-ben is elkötelezte magát a Mavshez szóban. Aztán állítólag elkezdte meggondolni magát, a Clippers Doc Riversestől, Paul Pierce-estől kivonult a házához meggyőzni őt, és sikerült is - maradt a Clippersnél, ami akkor óriási felháborodást váltott ki, hiszen a saját szavát szegte meg, de viszonylag gyorsan el is ült a téma. Jordan mindenesetre már leszállóágban érkezett a Mavshez pályafutása csúcsa helyett - inkább már csak statisztikái voltak meg (11.0 pont, 13.7 pattanó), a játékra gyakorolt hatása nem. Be is került a Kristaps Porzingis-féle cserébe, így fél év után New Yorkba került.

Úgy tűnt, hogy jóval kisebb lehet iránta az érdeklődés, ami majd pénzben is megmutatkozik, de Kyrie Irving és Kevin Durant brooklyni összeállásának ő volt a legnagyobb nyertese: 4 évre 40 millió dollárért szerződtette a Nets, melynek jelenlegi kezdőcentere. Isten éltesse sokáig!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus