Domantas Sabonis NBA-szinten lassan megelőzi híres édesapját

A Pacers litván magasembere idén már jobb számokat hoz az NBA-ben, mint édesapja, Arvydas valaha - négy játékos dobott 20 pont felett az Indyben, ez ellen semmiféle Jokics-mágia nem működött. A Spurs veterán triója megoldotta a Miami elleni meccset, de legalább a Heaté a nap zsákolása.

Domantas Sabonis karrierje első tripla-dupláját szállította, itt az alkalom, hogy kicsit ránézzünk a számaira. Idén eddig 18 pontot, 13 lepattanót és 4.4 gólpasszt átlagol, és úgy hoz 53.5%-os mezőnymutatót, hogy abból a triplákat alig 25% felett dobja. A hármasokon és a büntetőkön (71.8%) kellene még javítania, amivel növelhetné 57.8-as TS%-ét, és akkor akár az All-Star-meghívás is szóba jöhetne, de lepattanózásban így is 5. helyen áll a ligában, csak specialisták (Drummond, Gobert, Capela, Whiteside) előzik meg, ami döbbenetes adat olyan játékostól, akinek egyébként Myles Turner személyében van egy klasszikus center-társa is (még akkor is, ha Turner nagyon nem élete szezonját futja). 

Sabonis édesapja, Arvydas Sabonis esetében nem véletlenül emeltük ki, hogy NBA-szinten előzi meg éppen a fia, hiszen az "öreg" már 30 felett került a ligába, előtte Európában futott be elképesztő karriert, például egyike azon kevés játékosnak, aki (még szovjet színekben) Európa- és világbajnokságot, illetve 1988-ban olimpiát nyert, majd az önálló Litvánia megalakulása után két olimpiai bronzot és egy Eb-ezüstöt is begyűjtött számtalan nagy klubsiker mellett. A "túlkoros újoncot" már 1986-ban a 24. helyen vitte el a Portland, de csak 1995-ben kezdte meg tengerentúli karrierjét, 31 évesen. Statisztikailag a legjobb idénye az 1997-98-as volt, ekkor 16 pontot, 10 lepattanót és 3 gólpasszt rakott össze, és bár számos remek villanásra lehet emlékezni tőle, és a playoffokban is 51 meccsen segítette a Blazerst, összességében azért a számok nem hazudnak, karrierje során 50%-kal dobott mezőnyből, 33% alatt tripláról (ezt alaposan megdobja első két profiéve, amikor még 6.71-en volt a triplavonal, mindkétszer 37% felett célzott, a ma már említett 97-98-as évben, a 7.24-re visszatérés után ez rögtön visszaesett 26%-ra). Fénykorában valószínűleg ennél jobb mutatókat is hozott volna, de ez már a "mi lett volna, ha" kategória. 

Sabonis mellett a Denver ellen Doug McDermott, Malcolm Brogdon és TJ Warren is 20 pont felett zárt, kellemes gondjai lesznek Nate McMillannek, hiszen hamarosan visszatér Victor Oladipo a pályára - a túloldalon Nikola Jokics ezúttal nagyon egyedül maradt. 

A San Antonio gyorsan kiköszörülte a Hawks elleni hazai buktát, a veteránok húzták a gárdát: LaMarcus Aldridge, DeMar DeRozan és Patty Mills remekelt, a túloldalon Bam Adebayo ismét nagyon sokoldalú volt, Kendrick Nunn se volt rossz, de ezúttal inkább csak Derrick Jones Jr. bődületes emelkedésére emlékezhetnek jó szájízzel...

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus