Lezárult egy időszak Sopronban - íme az új irány

Egy egészen példátlan mélységgel és részletességgel készült beszámolót olvashatunk a Sopron Basket utóbbi időszakáról, jelenéről és jövőjéről.

A wb-sopron.hu cikke:

Hagyományainkhoz híven szurkolói ankét keretében értékeltük a szezont, és egyúttal bejelentésre került a Sopron Basket 2019/2020-as szakmai stábja és játékosállománya.

Óriási LED kivetítő és csapatunk idén szerzett serlegei várták a Novomatic Arénába érkezőket hétfő este. A közönségtalálkozó ezúttal egyedi interaktív módon vette kezdetét, ahogy ezúttal beszámolónk is hosszabb lesz az eddigieknél. Bemelegítésként fényes sikereink emlékezetes pillanatai elevenedtek meg, majd Török Zoltán ragadta magához a szót a LED falra kivetített videón keresztül.

ÉRTÉKELÉS A KITŰZÖTT CÉLOK ÉS EREDMÉNYEK TÜKRÉBEN

Őszinte gondolatait az elmúlt két esztendő átfogó értékelésével nyitotta, mely során időutazásra hívta szurkolóinkat. A profi útra lépés és a Magyar András vezényelte első bajnoki aranyérem felelevenítése után három meghatározó időszakot emelt ki klubunk történelméből, melyekben a közös a hazai és a nemzetközi vizeken egyaránt kiemelkedő eredménysor. A Saeed Armaghani neve által fémjelzett 90-es évek végét, mely meghozta az első nemzetközi sikert, a Ronchetti-kupa győzelmet,továbbá emlékezetes bajnoki címet. A honi rivális uralkodásának megtörését és az ikonikus első FINAL4 szereplést Székely Norbert vezérletével, illetve az elmúlt két év álomszerű menetelését Roberto Iniguez kormányzásával.

„Látni kell ugyanakkor azt is, hogy az elmúlt év csapata minden idők legnagyobb soproni költségvetésére épült. A szakmai stáb mellett a klub menedzsmentje is mindent kipakolt az asztalra azért, hogy elérjük a fő célt, nemzetközi presztízsünk visszaszerzését. Roberto Iniguez fényesre vizsgázott nálunk is! Minden álmunk teljesült, amiért azonban komoly áldozatokat hoztunk. Kicsit a jövőnket is feléltük, de csak annyira, hogy a klub ne jusson azon klubok sorsára, akik óriási felkiáltójellel állnak előttünk. Minden korszakot a maga lehetőségeivel kell vizsgálni. Így vagyunk igazságosak a saját múltunk hőseivel és a jelenünkkel. Így tudjuk tovább gondolni, hogy merre is vezessen a Sopron Basket útja a jövőben!” - fejtette ki ügyvezetőnk.

A két szezont összevetve Török Zoltán elmondta, hogy a 2017/2018-as tükrözte igazán a klub gondolatvilágát, de az idei szezon csapata előtt is le a kalappal! Óriási szívvel leküzdöttek minden nehézséget. A sikerek alfája és omegája Roberto Iniguez volt a maga ellentmondásos személyiségével együtt. „Arra kötöttünk szerződést, hogy a Sopron csinál egy két évre szóló projektet, melybe nem férnek bele morális kilengések, lustaság, szakmaiatlanság. Csak egy valami: megalkuvást nem tűrő munka, reggeltől-estig, hétfőtől-vasárnapig. Az áldozatok, amiket meghoztunk azért, hogy megfelelő személyi és tárgyi környezetben dolgozni tudjon, nem voltak hibavalók!”

Ügyvezetőnk kiemelte Fegyverneky Zsófia ikonikus szerepét, a rekordösszegért szerződtetett légiósok profi munkáját, és fiataljainkat, akik szintén áldozatokat hoztak a fejlődés reményében. ”Ők legalább akkora hősök, mint azok, akik a mindent eldöntő kosarakat dobják!” – tette hozzá.

Külön kitért a klubnál dolgozó stábra, akik hatalmas munkát végeztek a háttérben, mind fizikai, mind szellemi teljesítmény terén. „Végtelenül büszke vagyok a stábomra! Nélkülük ezt a két évet nem tudtuk volna végigcsinálni! Különösen, amit az utóbbi négy hónapban beleadtak. Legnagyobb erény számomra, hogy ha a vezető nincs ott, akkor a munkatársak nem a lustaság irányába tolják egymást, hanem magukat motiválják, hogy mindent maradéktalanul elvégezzenek!” - emelte ki a háttérben dolgozók fontosságát Török Zoltán, külön köszönetet mondva Czukorné Hollós Annának és Molnár Balázsnak, akik átvették az elmúlt időszakban a feladatköreit, és fáradhatatlanul vitték a vállukon a klub zászlaját.

BACK TO BACK – FINAL4, SOPRON
A nemzetközi események soproni szervezései során 2015 óta tartó és elvégzett profi munka elnyerte a FIBA vezetőinek az elismerését, mely két egymást követő FINAL4 rendezéssel csúcsosodott ki. „Sopron egy olyan rendezvényhelyszín, mely méltán lehet nemcsak a magyar, hanem az európai kosárlabdázás egyik fellegvára is, bizonyos alkalmakkor a fővárosa. Olyan varázst tudunk nyújtani és szervezést mögé tenni, ami egyedi! Soproni! Erre valamennyiünknek büszkének kell lenni!” - emelte ki Török Zoltán, miközben köszönetet mondott a kormány és a város vezetése felé is a támogatásukért.

FEJLESZTÉSEK

Külön fejezetet szánt ügyvezetőnk a klubnál folyó fejlesztések, modernizálás bemutatásának. „Az élet minden területén, úgy a ránk bízott ingatlannal, az Arénával, úgy a szakmai munkával, úgy a körülményrendszerrel igyekszünk a leghatékonyabban gazdálkodni. A TAO rendszer pályázatai útján évről évre bizonyítjuk, hogy minket érdemes támogatni, mert a felhasználás módja és hatékonysága minden soproni emberre hatással van.” – hangsúlyozta ügyvezetőnk.

PÉNZÜGYI STABILITÁS

Nem maradhatott el gazdálkodásunk fő mutatóinak az ismertetése sem az auditálásra került mérleg alapján, amit azonban még a felügyelő bizottság és a taggyűlés nem hagyott jóvá. 2018 mérlege rekorddöntést jelent, átléptük a bűvös 1 milliárd forintot!

Mérleg főösszeg: 1 231 875 000

Nettó árbevétel: 453 954 000

Adózott eredmény: 4 567 000 - Ügyvezetőnk javasolni fogja, hogy idén is helyezzük tartalékba ezt az összeget.

Jegyzett tőke nem változott: 11 610 000
    
SOPRONI DARAZSAK – SPORTDARÁZS – JÖVŐRE EGY SZINTTEL FELJEBB

Az utánpótlás egyesület 2003-as megalapítása óta számos bajnoki cím és siker kísérte utunkat, mely idén újabb mérföldkőhöz érkezett az Amatőr NB1-ben elindított Sportdarázs csapat életre hívásával. „Izgalmas kihívás! Saját akadémiánk erejéből a soproni gyerekek és kosárlabda szeretők örömére csináljuk azért, hogy legyen egy olyan csapatunk is, mely saját nevelésű játékosokra támaszkodva próbál meg azoknak is játéklehetőséget biztosítani, akik a felnőtt csapatunkban nem tudnak helyet kiharcolni maguknak.” – tette hozzá Török Zoltán, és egyúttal sok sikert kívánt a jövő évi Piros csoportos szerepléshez.

TÁVOZÓK

A szurkolók számára vélhetően legizgalmasabb kérdés, a csapat állományának változása, egy kisebb szünet után került porondra. A távozókat végigvéve először a vezetőedzői poszt kapcsán osztotta meg gondolatait ügyvezetőnk. Az már korábban bejelentésre került, hogy Roberto Iniguez és stábja nem kívánta meghosszabbítani lejáró két éves szerződését. „Erről már idejében, novemberben tájékoztatott engem Roberto, mert tudta, hogy tervszerű munka és építkezés folyik nálunk. Hagytam azért némi kiskaput a folytatásra, de a döntése nem változott. Amit Roberto vállalt nálunk, azt becsületesen teljesítette! Köszönet jár érte! Kívánom neki, hogy teljesüljenek az álmai, amik őt mozgatták mindig is. Új helyén szeressék legalább annyira, mint Sopronban és legyen még sikeresebb, mint Sopronban. Bízom abban, hogy valamikor egyszer talán még találkozhatnak az útjaink, addig is, ahogy ő is fogalmazott, mikor elköszöntünk egymástól: „Mind a ketten széllel szemben tovább!”

Ami a játékosokat illeti. Queralt Casas, Candice Dupree, és Amanda Zahui azok, akiknek nem tudtunk szerződést ajánlani, bár maximálisan meg voltunk velük elégedve. „Köszönet nekik! Bízom abban, hogy mindhárman jó és szép emlékekkel távoznak!” – tette hozzá ügyvezetőnk.

Turner Yvonne helyzete más volt. „Erőn felül igyekeztünk nyújtózkodni, minden követ megmozgattunk érte. Rendkívüli módon sajnálom azt, hogy a távozás mellett döntött! Profi játékos, akinek a szempontrendszerében érthetően a pénz fontos faktor. Az elmúlt három évben olyan magasságokba jutott Sopronban, hogy az ára a mi számunkra megfizethetetlenné vált. Nem kívántam licitháborúba belemennie, mely ellehetetlenítette volna a csapatépítést. Nagy sikereket kívánok neki és azt, hogy erre a három évre úgy emlékezzen, ahogy mi emlékezünk róla!”

SOPRON BASKET – 2019/2020

A jövő évi csapat keretének ismertetését a szerződéssel rendelkező játékosokkal kezdte Török Zoltán: „Fegyverneky Zsófia nélkül elképzelhetetlen a Sopron Basket! Rutinja, tudása, mentalitása, meghatározó védjegye a Sopron játékának!” - szólt elismerően kapitányunkról ügyvezetőnk, akinek egyúttal jó egészséget kívánt.

Fiatal magyar magunk, a jövő Sopronjának alapjai, most már szűk rotációban, nagy tehertétellel és változatlan felállásban: Határ Betti, Dubei Debóra, Weninger Virág, Czukor Dalma és Varga Kamilla.

Ügyvezetőnk külön szólt a soproni születésű, megannyi soproni és válogatott utánpótlás címmel rendelkező Weninger Virágról, akit a mi „élő lelkiismeretünk” jelzővel illetett. „Elképzelhetetlen számomra, hogy ő ne tudja kibontakoztatni a szárnyait nálunk! Szeretném megérni azt a pillanatot amikor ő - nem máshol, hanem itt Sopronban - kiteljesedik!” – hangsúlyozta ügyvezetőnk, hozzátéve, hogy a róla való gondolkodásunk iránymutatásnak kell lennie mindenki számára. Kemény munkát raktunk a fiatalokba, nekik kell a jövőben vinni a Sopron zászlaját! Az Euroliga szereplés mellett a tehetséges fiatalok nevelése is fontos védjegyünk Európában.

A szerződésüket meghosszabbító játékosaink közül a még mindig csak 23 éves, de már 6. szezonját megkezdő Aleksandra Crvendakic neve hangzott el elsőként, akire már ikonként tekintünk. „Ékes példája annak, hogy mit is jelent a soproni identitás! Lehet, hogy Aleks nem magyar, de soproni!” – fűzte hozzá a légiós-kérdést előszeretettel firtató kérdésekre is utalva Török Zoltán, aki örömmel jelentette be, hogy Tina Jovanovic 2 évvel hosszabbít klubunknál! „Nálunk ért révbe Tina! Nagyon örülök a két éves szerződés-kötésnek! Ezzel fejezte ki, hogy súlyos sérüléssel is megvártuk, segítettük, hogy álmai tovább élhessenek. Biztos vagyok benne, hogy meg fogja szolgálni a bizalmat!”

Az újonnan érkezők közül a sorban egy olyan játékos kívánkozott az élre a bejelentés során, aki gyakorlatilag úgy jön vissza szülési-szabadságról, hogy el se ment. Jelena Brooks, a mi Jecánk 5 szezonon keresztül olyan elementáris hárompontosokkal és pillanatokkal írta be magát a klub történelem könyvébe, hogy róla csak hasonló elismeréssel lehet beszélni, mint Aleksről.

„Aleks, Jeca és Tina 15 szezonnál tartanak a klubunknál! Aki a légiósokról, klub hűségről kezd polemizálni, ajánlom figyelmükbe ezt a 15 szezont, ha meg akarják fejteni a Sopron titkát.” – mondta el büszkén Török Zoltán.

Egy fiatal tehetséggel folytatta a sort ügyvezetőnk, aki három évet írt alá. A 18 éves Varga Alíz a Vasas nevelése, azé a klubé amelyhez szoros érzelmi kötelék fűz bennünket. A szerződtetni kívánt fiatal magyar tehetségek közül Alíz volt az első, aki nem a pénzt helyezte a tárgyalások középpontjába. „Varga Alíz volt az első, aki azt mondta, hogy őt egy dolog érdekli. Van egy álma, ő szeretne ebben a csapatban kifutni a pályára, szeretne nálunk játszani! Számomra ez az igazán fontos, hogy ilyen szellemiségű játékosok jöjjenek hozzánk! -Kívánom neked hogy teljesüljenek nálunk az álmaid!” – méltatta a fiatal erőcsatárt Török Zoltán.

Végezetül egy rutinos amerikai kosárlabdázó került bejelentésre, a Phoenix Mercury első számú irányítója, Briann January, akinek az érkezése picit megváltoztathatja a csapat eddigi felállását. Két hátvédes szerkezetben fogunk ugyanis nekivágni a szezonnak. „Egy olyan társat kerestünk az irányító posztra Zsófi mellé, akivel szerda-szombat ritmusban egész szezonban fenn tudjuk tartani a csapat irányító- játékának színvonalát. Régóta követem Briann játékát, különös tekintettel a 9 indianai szezonra.Láttam wnba-t nyerni és láttam többször a döntőbe vezetni csapatát Rendkívül megbízható irányító, akit hat éven keresztül beválasztottak a WNBA legjobb védőcsapatába. Bízom benne, hogy nem kell sok idő arra, hogy a soproni rendszerbe beilleszkedjen" – fejezte ki reményét Török Zoltán, hozzátéve, hogy keresünk egy további, 12. fiatal játékost.

„Ők azok, akiknek jövőre folytatniuk kell a soproni regényt, az elődök nagyszerű munkáját!” – zárta a játékosállománnyal kapcsolatos gondolatait Török Zoltán.

„A poént lelőtték, nem örülök neki! Igen, Gáspár Dávid a vezetőedzőnk!” – tért át a szakmai stáb bemutatására ügyvezetőnk. A fiatal, nagy reménységű szakemberrel kapcsolatban elhangzott, hogy már több, mint két éve folyik vele párbeszéd. Hasonló tervünk volt a felépítése terén, mint anno Székely Norberttel, de sajnos nem jött össze, hogy Roberto Iniguez stábjában helyet kapjon. Nem rajta, és nem is rajtunk múlott.

Gáspár Dávid az elmúlt 2 szezonban óriási meglepetésre bajnoki bronzéremig és negyedik helyig vezette a ZTE gárdáját!

„Ő volt a kiválasztott, akivel folyamatos kapcsolatot tartottam. Rendkívül jó kommunikációs képessége van, kiválóan beszél angolul, minden áron tanulni akar és az elmúlt két évben nekem bizonyította azt, hogy minden feladat elvégzésére készen áll! Olyan ütemben tanulta az Euroligát, a játékosokat, játékrendszereket, mely azt mutatta, hogy jó döntés volt a tehetséggondozásának felvállalása. Tudom, hogy időre van szüksége, a türelem megvan a részünkről. Kívánom mindannyiunknak, hogy az ő vezetésével nyíljon hosszú távon új fejezet klubunk életében!” – fejtette ki Török Zoltán, majd áttért a szakmai stáb következő tagjára, akit egyben a saját szakmai mentorának is tekint. Gáspár Dávid tanácsadója, mentorálója a soproni szurkolók egykori kedvence Stevan Karadzic, „Pista”, lesz, aki mögött szép edzői karrier áll felnőtt és utánpótlás vonalon egyaránt. Az ő feladata lesz a vezetőedző munkájának a segítése, és a fiatalok képzése is.

Az erőnléti és atléta edzőnk, aki a rehabilitációért is felelni fog, közöttünk él már egy ideje. Szegedi Róbert az elmúlt évben gyönyörű munkát végzett fiataljainkkal és Zsófival az előszezonban, később Yvonnal szezon közben, és Akadémiánkon is bebizonyította rátermettségét. Most feladja értünk sikeres vállalkozását, más irányú feladatait és főállásban, csak ránk koncentrálva fogja ellátni a posztot. Köszönjük Robi az ambíciót, melyet klubunk irányába táplálsz!

Az elemző, scouting edző helye még kiadó, a tárgyalások több irányban is folynak.

„Fontos, hogy az eredményesség és az elvek is hűek legyenek a Sopron Baskethez, de az elvek jövőre még az eredménynél is fontosabbak lesznek! Nehéz lesz az elmúlt 2 szezon után ezen az úton velünk jönni Nektek, szurkolóknak. Bízom benne, hogy aki megértette az elveink fontosságát, az anyagi helyzetünket, az ki fog tartani mellettünk!

Végezetül a célokról. Hogy mit lehet kitűzni egy 13 szoros magyar bajnok 8 szoros Magyar Kupa győztes csapat elé a soron következő idénybe? Nyerjük meg a soron következő mérkőzést!” – zárta gondolatait ügyvezetőnk, mielőtt a szurkolói kérdések megválaszolásával folytatódott volna az éjszakába nyúló este.

SOPRON BASKET 2019/2020

Fegyverneky Zsófia 1-2 178 cm HUN 1984
Briann January 1-2 173 cm USA 1987
Varga Kamilla 1-2 182 cm HUN 1999
Weninger Virág 2 178 cm HUN 1997
Dubei Debóra 3-2 183 cm HUN 1997
Czukor Dalma 3 183 cm HUN 1999
Aleksandra Crvendakic 3-4 186 cm SRB 1996
Jelena Brooks 4 189 cm SRB 1989
Varga Alíz 4 186 cm HUN 2001
Tina Jovanovic 5-4 192 cm SRB 1991
Határ Bernadett 5 208 cm HUN 1994

Vezetőedző: Gáspár Dávid
Szakmai tanácsadó: Stevan Karadzic
Erőnléti-rehabilitációs edző: Szegedi Róbert

Fotó - wb-sopron.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus