Csütörtökön kezdődk a női Európa-bajnokság

A torna felvezetéseként Székely Norbert szövetségi kapitányt kérték arra, hogy vázolja a várakozásait.

A wbasket.hu interjúja:

Csütörtökön elrajtol a 2019-es szerb-lett közös rendezésű női kosárlabda Európa-bajnokság. A magyar válogatott a szerbiai Nis városában sorrendben Szlovéniával, Olaszországgal, majd Törökországgal mérkőzik. A torna felvezetéseként Székely Norbert szövetségi kapitányt kértük arra, hogy vázolja lapunknak a várakozásait.

A felnőtt válogatott esetében mindig fontos kérdés a pillanatnyi eredményesség és a jövőkép. A megfiatalított magyar válogatott nagy jövő előtt álló feltörekvő generációval dolgozik, így a szakmai stáb számára is feladat a két területet összehangolni. Beszélgetésünk során így csapatunk kapcsán először erről kérdeztük a szövetségi kapitányt.

„Azon túl, hogy nekünk nagyon fontos a magyar kosárlabda zászlóshajójaként ezen az Európa-bajnokságon, hogy minél jobb eredményt érjünk el, fontos az a cél, ami közvetlenül ezután jön. Tudjuk azt, hogy nekünk egy jövőt kell látnunk és láttatnunk ezzel a csapattal. Nem véletlenül születtek döntések a személyi összetételt tekintve ennek tükrében.” – válaszolta felvetésünkre Székely Norbert, akit arra kértünk vázolja, hogy milyen erényeket vár el a játékosaitól a kontinenstornán.

„Harcosság, csapategység mindenképpen fontos, hogy meccset vagy meccseket tudjunk nyerni. Nagyon fontos lesz az, hogy a védekezésben jó játékkapcsolatokat csináljunk. Ne engedjük könnyen mozogni az ellenfelet sem labdával, sem labda nélkül. Szorítsuk ki őket minél jobban a gyűrű közeléből. Ilyen alapdolgok lesznek. Nem gondolom, hogy nagyon-nagy dolgokra kellene koncentrálnunk. Viszont ezek a dolgok döntő fontosságúak lehetnek.” – összegzett a kapitány.

Az első ellenfelünk a kontinenstornán csütörtökön 16 órától Szlovénia lesz. „Az összes csoportellenfelünk nagyon erős. Hiába érkezett a szlovén válogatott a negyedik kalapból, az egy nagyon erős csapat.” – kezdte a rivális bemutatását Székely Norbert „Elsősorban azért mondom ezt, mert a selejtezők során bebizonyította, amikor Franciaországot is megverte. Másodsorban azért, mert olyan Euroligás játékosok vannak benne, akik az európai topkluboknak is meghatározói, például Lisec, Oblak vagy Baric. Erős társaság, kifejezetten gyors, támadó-kosárlabdát játszó válogatott. Emellett valószínűleg egész pályán fognak védekezni.” – jellemezte az első ellenfelet a szakvezető.

Válogatottunk pénteken 18 óra 30 perctől Olaszország ellen lép pályára. „Olaszország hagyományosan erős kosárlabdát játszó nemzet, amelyikben nagyon magas szinten van a női kosárlabdázás. Az lesz a kérdés, hogy mit tudunk kezdeni a Zandalasini, Sottana párossal, akik szintén európai topcsapatok meghatározó játékosai. Olyan játékos érkezik az egyes posztról Dotto személyében, aki szintén nagyon erős. Szervezett kosárlabdát játszanak, pontosan tudják mit akarnak. A védekezésük elsőrangú. Nehéz lesz ellenük kosárlabdázni.” – mutatta be második ellenfelünket Székely Norbert.

Vasárnap az utolsó csoportmeccsen jön Törökország. Velük kapcsolatban rendelkezik friss benyomásokkal a csapatunk a burgosi tornáról. „Velük játszottunk felkészülési mérkőzésen és már akkor láttuk azt, hogy európai mércével nézve is topcsapatnak számít. Attól függetlenül, hogy Burgosban még nem volt teljesen kialakult játékuk. Most már sokkal előrébb tartanak. Szintén egész pályán védekeznek, amit nagyon fizikális játékosokkal tesznek. Nem véletlenül kerültek az első kalapba. Ezen az Európa-bajnokságon is az egyik legerősebbek lehetnek. Akár a négy közé jutásukat sem tartom kizártnak.” – zárta riválisaink bemutatását a szövetségi kapitány.

Az Európa-bajnokságra nevezett keret:
Pusztai Petra, Kiss Virág, Dubei Debóra, Raksányi Krisztina, Studer Ágnes, Varga Zsófia, Horti Dóra, Lelik Réka, Turner Yvonne, Horváth Bernadett, Határ Bernadett, Zele Dorina.

Szövetségi kapitány: Székely Norbert
Edzők: Cziczás László, Kovács Andrea, Iványi Dalma
Erőnléti edző: Horváth Szabolcs
Gyúró: Burdi Szabolcs
Orvos: Dr. Kovács Ignác
Csapatvezető: Ivkovicné Béres Tímes
Technikai vezető: Plézer Gábor

Fotó - MTI/Bodnár Boglárka

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus