Heti tananyag: éledezik a Kentucky, vajon mire lehet ez elég?

A Kentucky Wildcats lett a hét legjobb csapat. Akadozik a gépezet Oregonban. A Purdue is elkapta a Michigan State Spartanst. Újabb nagy rangadót nyert a Texas. Nem sikerül átugrania a lécet a Minnesotának. Folyamatos csalódás az Illinois játéka.

A hét csapata: Kentucky Wildcats

Egyetlen győzelem mellett hat vereséggel, az elmúlt harminc év legrosszabb szezonrajtját vette a Kentucky Wildcats (4-6) csapata, amely aztán az SEC konferencia mérkőzésein megtáltosodva, zsinórban háromszor is ünnepelhetett – sorrendben a Mississippi State Bulldogs (8-4), a Vanderbilt Commodores (4-5) és a Florida Gators (5-3) ellen. Érdekes, hogy az NBA-be igyekvők közül, bokasérülése miatt Terrence Clarke egyik meccsen sem játszott, Brandon Boston Jr. pedig továbbra is csak keresi önmagát. Ellenben a második kör elejére taksált, végzős Olivier Sarr remekelt, de a sikerek első számú letéteményese a padról érkező Dontaie Allen volt. Kérdés, hogy ez csak egy átmeneti fellángolás, vagy magára talál végre John Calipari csapata.

A hét legfontosabb történései:

Akadozik a gépezet Oregonban. Egyelőre nem sikerül a Top-25-ös rangsor középmezőnyénél fentebb kapaszkodnia a #17 Oregon Ducks (9-2) gárdájának, amely hiába arat fontos győzelmeket, két fájó veresége ugyanis megpecsételte azon elképzeléseit, miszerint a legjobb tízbe kerüljön. A Missouri Tigers (7-2) elleni fiaskó talán még belefért volna, ám a Colorado Buffaloes (9-3) legjobbjaitól elszenvedett vereség, nem várt csapásként érte őket.

A Purdue is elkapta a Michigan State Spartanst. A rangsor legjobbjai között kezdte az idényt Magic Johnson egykori alma matere, ám a remek szezonrajtot követő zsinórban elszenvedett három vereség, majd az elmúlt héten a Purdue Boilermakers (8-5) elleni zakó eredményeképpen, immáron kicsúsztak a legjobb huszonöt közül. Ami ennél is fájóbb, hogy a Big Ten konferenciában jelenleg 2-4-es mérleggel, a tizenegyedik helyen tanyáznak, s ez még akkor is abszurdnak tűnik, ha tisztában vagyunk azzal, hogy az egyik legerősebb és legkiegyensúlyozottabb csoportról beszélünk.

Újabb nagy rangadót nyert a Texas. A mögöttünk hagyott napok legjobb mérkőzését hozta a #4 Texas Longhorns (10-1) és a #14 West Virginia Mountaineers (9-4) rangadója. A végig kiélezett összecsapás utolsó perceiben, a Longhorns egy 7-0-s rohanással és a leukémiából nem régiben felépülő Andrew Jones kulcsfontosságú triplájával biztosította be 72-70 arányú győzelmét. A Texas 2011 óta nem kezdte ilyen jól a szezont.

Nem sikerül átugrania a lécet a Minnesotának. Ahogyan a Michigan State Spartans, úgy a #16 Minnesota Golden Gophers (10-4) is a Big Ten konferencia erősségét sínyli meg. Szinte egyöntetűen azt várták tőlük, hogy a héten bemasíroznak a Top-10-be, azonban a #10 Michigan Wolverines (10-0) és a #5 Iowa Hawkeyes (11-2) is átgázolt rajtuk. Ennek ellenére a brutálisan magas RPI számuknak köszönhetően biztos a helyük a legjobb huszonöt között.

Folyamatos csalódás az Illinois játéka. A szezont megelőzően mindössze egyetlen dologban értettek egyet a szakértők, mégpedig abban, hogy ez az #12 Illinois Fighting Illini (9-4) problémák nélkül fog elmenetelni a Final Fourig. Ehhez képest immáron négy vereség a tarsolyban, ráadásul ebből kettő rangsorolatlan ellenféllel szemben. Ayo Dosunmu és Kofi Cockburn duója remekel, ám, ha időnként nincs aki fellépjen melléjük, akkor az vereségekkel párosul.

A hét játékosa: Derek Culver

A #14 West Virginia Mountaineers (9-4) harmadéves magasembere, Derek Culver az Oklahoma State Cowboys (8-3) elleni győzelem alkalmával 22 pontot és 19 lepattanót tett a közösbe, míg a #4 Texas Longhornsszal (10-1) szembeni vereség során 14 pont és 16 lepattanó került a statisztikai lapjára, ezzel pedig kiérdemelte a hét játékosa címet.

A hét NBA prospektje: James Bouknight

Az elmúlt években csak keresi önmagát a 2000-es évek sikercsapata, a #25 Connecticut Huskies (7-1), amely idén első ízben követelt magának helyet a rangsorban. A sikerek egyik legfőbb letéteményese a másodéves James Bouknight. A brooklyni születésű dobóhátvéd eleddig 20,3 pontos és 5,3 lepattanós átlagával veteti észre magát, ráadásul a #9 Creighton Blue Jays (10-2) elleni egyetlen vereségük alkalmával meg sem állt negyven pontig. Mindezek ismeretében nem meglepő, hogy a 2021-es draft-előrejelzések a lottery közelébe várják.

Kezdő5.hu Power 10*

1. (1.) Gonzaga Bulldogs (12-0)
2. (2.) Baylor Bears (11-0)
3. (3.) Villanova Wildcats (8-1)
4. (4.) Texas Longhorns (10-1)
5. (5.) Iowa Hawkeyes (11-2)
6. (6.) Michigan Wolverines (10-0)
7. (7.) Kansas Jayhawks (10-2)
8. (8.) Wisconsin Badgers (10-2)
9. (9.) Houston Cougars (10-1)
10. (10.) Tennessee Volunteers (9-1)

*a leiratban a csapatok nevei előtt az aktuális AP rangsorban elfoglalt helyezés kerül feltüntetésre

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus