Heti tananyag: már csak öt veretlen csapat maradt

A hét legjobbja egyértelműen a Baylor Bears volt. Először bukott el ebben az idényben egy komoly rangadót a Texas. Egyre nagyobb gondban az Illinois. A Minnesota vette el a Michigan veretlenségét. A Duke és a North Carolina sem rangsorolt már.

A hét csapata: Baylor Bears

Most már nem lehet szó nélkül hagyni a #2 Baylor Bears (13-0) teljesítményét. Sokan várták a texasi gárdától, hogy a mögöttünk hagyott napokban elszenvedje első vereségét, ám ezzel szemben a #15 Texas Tech Red Raiders (11-4) és a #9 Kansas Jayhawks (10-4) is meghajolt előttük, ezzel pedig nemhogy nőtt, de inkább csökkent az a bizonyos differencia, a listavezető #1 Gonzaga Bulldogs (14-0) ellenében. Az AP legfrissebb rangsorában már csak ötven pont választja el egymástól a két csapatot. A sikerek első számú letéteményese a Jared Butler (15,6 pont, 5,2 gólpassz, 2,5 labdaszerzés) és Davion Mitchell (12,1 pont, 5,9 gólpassz) alkotta hátvédpáros – mindkettőjüket várják az idei NBA draftra, ám csak a második kör végére taksálják őket, ami tökéletesen megmutatja a Bears csapategységét, hisz az aktív rotációban kilencen is tizenöt perc környékén átlagolnak, ráadásul a programjuk most három könnyebbnek ígérkező összecsapással folytatódik.

A hét legfontosabb történései:

Először bukott el ebben az idényben egy komoly rangadót a Texas. Hétről-hétre beszámolunk arról, hogy a #4 Texas Longhorns (11-2) egy újabb fontos mérkőzést nyert meg, majd egy újabbat, ám ez a sorozat most megszakadt, miután egy egészen kiváló meccs végén a #15 Texas Tech Red Raiders (11-4) 79-77 arányban legyőzte őket. Pedig a negyven perc nagy részében az történt a pályán, amit az austiniak szerettek volna. Három másodperccel a végső dudaszó előtt ellenben érkezett Mac McClung, aki triplájával kivégezte őket.

Egyre nagyobb gondban az Illinois. Mindössze egy hajszálon múlott, hogy a #22 Illinois Fighting Illini (9-5) ne essen ki a legjobb huszonöt közül, miután a Maryland Terrapins (7-6) után a #21 Ohio State Buckeyes (11-3) is legyőzte őket, ráadásul mindkét mérkőzést hazai környezetben bukták el Dosunmuék. Kérdés, hogy meddig tartható még fenn a szezon eleji hype, hisz lassan ez a teljesítmény már ténylegesen is kevésnek bizonyul a rangsorhoz.

A Minnesota vette el a Michigan veretlenségét. A #17 Golden Gophers (11-4) továbbra is a liga egyik legizgalmasabb, legszerethetőbb csapatának képében tetszeleg, s bár a #5 Iowa Hawkeyes (12-2) éppen a rajtuk való átgázolással erősítette meg a Top-5-ös pozícióját, ennek kozmetikázásaként megfosztották veretlenségétől a #7 Michigan Woverines (11-1) alakulatát, nem is akárhogyan, hisz a feldobás pillanatától kezdve kézben tartották az irányítást, végül pedig közel húsz pontos győzelemmel vonulhattak le a parkettről.

Már csak öt veretlen csapat maradt. #1 Gonzaga Bulldogs (14-0) és a #2 Baylor Bears (13-0) mellett már csak három másik iskola mondhatja el magáról azt a nem hétköznapi tényt, hogy nem talált még legyőzőre a 2020/2021-es NCAA idényben. A Drake Bulldogs (13-0) egy viszonylag erősnek mondható konferenciában, a Missouri Valleyban játszik, mindezek ellenére az RPI szám alapján mindössze a harmincadik hely környékére helyezik el őket. Hasonló a helyzet a Winthrop Eaglesnél (13-0), bár a Big South csoportosulást már inkább a középmezőny alá rangsorolnánk. Az ötödik veretlen pedig a Siena Saints (6-0), amely viszont a koronavírus-helyzet adta problémák miatt, egyetlen konferencián kívüli mérkőzést sem játszott az idény elején.

A Duke és a North Carolina sem rangsorolt már. A Kentucky Wildcats (4-8) vesszőfutása mellett, a liga talán két legtradicionálisabb egyeteme sem éppen azt hozza, amit az elvárások támasztanak velük szemben. A Tar Heels (8-5) már hetekkel ezelőtt kicsúszott a legjobbak közül, s most követte őket ősi riválisuk, a Blue Devils (5-3) is.

A hét játékosa: Colin Castleton

A Florida Gators (6-4) harmadéves magasembere, az Ole Miss Rebels (6-6) ellenében 21 pontot, 10 lepattanót és 8 blokkolt dobást tett be a közösbe, míg a Mississippi State Bulldogs (9-5) legjobbjaival szemben 16 pont, 7 lepattanó és 6 blokk került fel a statisztikai lapjára, ezzel pedig kiérdemelte a hét játékosa címet.

A hét NBA prospektje: Evan Mobley

Zsinórban hatodik győzelmét aratta újonc centere vezérletével a USC Trojans (11-2), ezzel szorosan tapadva a Pac 12 konferencia éllovasára, a #24 UCLA Bruinsra (11-2). Mobley egy csiszolatlan gyémánt, 211 centis magassága ellenére remekül lát a pályán, jól passzol és a triplákat is be tudja dobni, de ami a legnagyobb erénye, hogy sokszor horgokkal operál, ami a mai kosárlabda egyik kihaló félben lévő eleme. Nem véletlenül várják az idei játékosbörze első öt választottja közé.

Kezdő5.hu Power10*

1. (1.) Gonzaga Bulldogs (14-0)
2. (2.) Baylor Bears (13-0)
3. (3.) Villanova Wildcats (8-1)
4. (5.) Iowa Hawkeyes (12-2)
5. (4.) Texas Longhorns (11-2)
6. (6.) Michigan Wolverines (11-1)
7. (9.) Houston Cougars (11-1)
8. (10.) Tennessee Volunteers (10-1)
9. (8.) Wisconsin Badgers (10-3)
10. (7.) Kansas Jayhawks (10-4)

*a leiratban a csapatok nevei előtt az aktuális AP rangsorban elfoglalt helyezés kerül feltüntetésre

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus