Meglepően magabiztos Alba-diadal a szezonnyitón

Ma este a címvédő Alba Fehérvár és a nyáron jócskán megerősödő Soproni KC TV-s rangadójával kezdődött meg a magyar férfi bajnokság 2013-2014-es alapszakasza. Az élete legjobb meccsét játszó Juhos Levente vezetésével a második negyedben meglépett a címvédő, a soproniak pedig nem tudták már igazán szorossá tenni a derbit, így kisebb meglepetésre nagyon simán diadalmaskodott az Európa Kupában is induló Frade-legénység.

Juhos azonnal beköszönt egy triplával, majd több rontott akció után Thomas ziccerénél ütötte leszálló ágban a labdát Somogyi. Idegesen kezdtek a csapatok, mindkét oldalon sok volt a rossz dobás. A soproniak ügyesen járatták a labdát, a dobóhelyzetek megvoltak, de az első 5 triplát kihagyták a vendégek. 9-2-es hazai vezetés után Molnár szerzett labdát, majd kosarat. Ez lökést adott a vendégeknek, Dénes talált be távolról, majd a Sopron új játékosa, Thompson is eredményes volt, az SKC két perc alatt ledolgozta a hátrányát. Ekkor Juhos emelt be egy újabb hármast. A negyed hajrájában Dénes hibázott közelről, a hazaiaknak pedig sikerült több támadópattanót megszerezni. Érthető volt Sabáli időkérése, amely után Ruják vágott be egy hármast a sarokból. A túloldalon Dénes blokkolt látványosan, majd Thompson pillanatai következtek. Előbb egy kosár plusz büntetős játékot mutatott be, majd újabb betörés után volt eredményes, villanásainak köszönhetően négy pontos előnnyel zárták a vendégek a nyitó szakaszt.

Folytatta a letámadást a Fehérvár, a soproniak kapkodva, elsietett dobásokkal, eladott labdákkal kezdték a második negyedet. Könnyű kosarakkal kezdett a bajnok. Volt, hogy  nem értették meg egymást a vendégek, a távoli dobásaik pedig megint rendre kimaradtak. Az Alba egy 16-2-es első négy percet produkált Tóth Péter ügyes megmozdulásaival. Közel hat és fél percet kellett várni az első vendég mezőnykosárra, Thompson pazar betörés után szerezte azt. Ez a momentum dobott egyet a vendég csapaton, labdaszerzés utáni lerohanásból ismét új játékosuk volt eredményes. Hazai időkérést szellemes fehérvári akció követett, amelynek végén Somogyi zsákolt. Ruják előbb bedobott, majd kihagyott egy ziccert, utóbbi után Hobbs dobott hármast, a félidő pedig egy ügyesen végigjátszott hazai akció végén Somogyi zsákolásával s 10 pontos Alba vezetéssel zárult.

Kemp villanásaival és soproni eladott labdákkal kezdődött a második félidő, majd Ruják dobott újabb hármast. Zónázott az SKC, amely ellen Hobbs adott jó labdát a remek ütemben belépő Tóth Norbertnek, aki nem hibázott. Dénes tört kosárra többször is jó ütemben, kétszer rontott, majd miután zsákolt, egy hármast is beemelt. Hazai részről a Tóth-Juhos kettős remekelt, szinte minden akcióját kosárral fejezte be, s növelte előnyét az Alba. A negyed hajrájában Thomas dobott triplát, majd Trepákot szolgálta ki ügyesen, majd Thompson is beemelt egy távolit. Elkapta a fonalat az SKC, újra lett ritmusa a soproni csapata játéknak, s a 10 pontos lélektani határ közelébe küzdötték vissza magukat.

Alacsony színvonalú, sok hibával tarkított játékkal indult a negyedik negyed. A magára találó Thomas hosszú idő után 10 ponton belülre hozta az SKC-t. A hazaiakat a holtponton Juhos szerencsés kosara lendítette át, ez egy 9-0-s fehérvári rohanás kezdetét jelentette. Az erőlködő Barovics miután Somogyi szerelte, technikait kapott. Thompson lopott kétszer is labdát, s zsákolt, a 38. perc elején ismét a 10 pontos határ közelébe küzdötte fel magát az SKC. A parádésan játszó Thompson bő másfél perccel a vége előtt 10 ponton belülre hozta a soproni csapatot, ám a túloldalon Kemp dobott kosarat. A végén Jermaine Thomas kosaraival 7 pontra jött föl a Sopron, de a második negyedben remekül teljesítő fehérváriak győzelmét nem tudta kétségessé tenni az egyébként jól küzdő Sopron.

Alba Fehérvár - Soproni KC 75 - 68 (16-20, 27-13, 19-16, 13-19)

NB I, A-csoport, alapszakasz, 1. forduló, Székesfehérvár, VOK

Vezette: Vígh P. dr. Ádám J. Surányi G. (Benczur)

Alba Fehérvár: Szanati -, Tóth P. 6, R. Moore 12/6, Juhos 18/9, Somogyi 8. Csere: Tóth N. 6, Hobbs 9/3, Kemp 11, Supola 3, Oláh 2.

Soproni KC: Thomas 19/6, Thompson 16, Molnár A. 2, Tóth G. 2, Barovics 6. Csere: Dénes 10/6, Ruják A. 8/6, Takács N. -, Trepák 3. 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus