Raivio vezette sikerre a Jászberényt!

Nik Raivio ott folytatta magyarországi pályafutását, ahol bő másfél évvel ez előtt abbahagyta. 28 pontos, 14 lepattanós, 8 kiharcolt faltos teljesítménnyel vezette győzelemre a Jászberény együttesét. A Körmend végig ott loholt a hazaiak nyakán, ám a kulcsszituációkban nem tudták feltartóztatni az imént említett légióst és csapattársait.

Férfi Kosárlabda NB I / A-csoport, 1. forduló, 2013. október 05., szombat

FORTRESS Jászberény –  Inkognito Fashion Körmend BC 64-63 (20-11, 19-26, 12-9, 13-17)

Jászberény, Belvárosi Általános Iskola     Vezette: Földházi T., Hegedűs T., Vida B., (Hartyáni)

Jászberény: Szögi 4, Raivio 28/6, Soós 2, Lázár 3, Dukics 16/6  Csere: Markovics 4, Horti 5, Varga 2

Körmend: Moore 11, Fears 9, Ferencz 10/6, Török 10, Rakocsevics 18  Csere: Grebenár 0, Sonyák 2, Fodor G. 3/3, Sömenek 0

A legtöbb beszédtémát az adta a mérkőzést megelőzően, hogy Savic játszik-e vagy sem. Végül Földi Sándor úgy döntött, hogy kihagyja a rutinos játékmestert és Szöginek szavaz bizalmat. A vendégeknél hiányzott Farkas Attila, ezért Hencsey mesternek négy fősre szűkült a magasember rotációja.

A felkészülési időszak döntő többségében csak betegségéből lábadozó Zsarko Rakocsevics szerezte a találkozó, s egyben a Körmend első kosarát. 4-2-es vendég vezetés után azonban Ferenczék pontatlanságaiból, eladott labdáiból profitáltak a vendéglátók. Dukics triplája után kisvártatva jegyzett egy duplát is, így a Jászberény 9-0-ás rohanásának Hencsey Tamás időkérése vetett véget. (11-4) Egy perc alatt összejött a piros-feketéknél a rendrakás. Rakocsevics lendületben maradt, további négy pontot írt a táblára, villámgyorsan felzárkóztatta ezzel együttesét. (11-10) Raivio és Dukics azonban változatlan elánnal játszottak, termelték a pontokat, a negyed végére pedig az addigi legnagyobb különbséget alakították ki. (20-11) 

A második tíz perc első percei pontatlan megoldásokkal teltek, majd Sonyák és Fears felzárkóztató kosarai közé Lázár kettő plusz egyes játéka. A hazaiak erőltették a palánk alatti játékot, mely kamatozott számukra. Amikor megpróbált feljebb zárkózni a körmendi alakulat, akkor mindig jött valamelyik jászberényi játékostól egy-egy kosár. Hetedik kísérletéből szerezte meg első hárompontosát a Körmend, az örökifjú Fodor Gergely köszönt be, tripláját Rakocsevics -aki már 11 pontnál járt- fejelte meg egy ziccerrel egy újabb kivédekezett hazai akció után pedig Ferencz szerezte meg első pontjait. 7-0-ás futást produkált bő két perc alatt a Körmend, s három pontra közelítette meg vendéglátóját. (29-26) Ám az egyenlítést elnapolta a Jászberény centerpárosa, Horti és Dukics, a félidő hajrájának 7 pontos fórral vághatott neki a hazai alakulat. (33-26) Fears vette át pontszerző szerepét a vendégeknél és időkérésre késztette Földi mestert, mivel az amerikai hátvéd 4 pontra hozta fel a Körmendet. (35-31) Rakocsevics gól jó, plusz egy büntetős játéka rég nem látott közelségbe juttatta csapatát, ám Nik Raivio lélektani szempontból a legjobbkor süllyesztette el második hárompontosát. Ám a slusszpoént Ferencz Csaba szolgáltatta, aki előbb megszerzett egy támadólepattanót, majd a negyed végén bevarrt egy hárompontost, így mindössze két pont maradt Soós Gáborék előnyéből. (39-37)

A harmadik negyed első támadása a Jászberényé volt, melyet kivédekezett a Körmend, s a kontratámadásból Török Rolland - 4-4-es állás után először- egyenlített. (39-39) A magasember és Fears egy-egy duplát jegyeztek, így vezetéshez juttatták csapatukat, ám Dukics még épp időben hintett be egy hárompontost, Raivio duplája után pedig ismét a fehér mezesek vezettek. (43-42) Megálltak a csapatok a pontgyártásban, ám Hencsey Tamás fiai a gyűjtötték a kiharcolt személyiket, így Raivio és Szögi neve mellé is beírták a harmadikat az előbb említett mutatóból. Azonban pályán maradtak az imént említett hátvédek, dobtak is egy-egy kosarait, mellyel már 9-1-es rohamot tudhatott maga mögött Jászberény, Hencsey mester időt kért. (48-44) A vendég oldalon Fears és Török kerültek be a három személyivel rendelkező játékosok közé, Szögi 2+1-es játékával öt ponttal lógott meg a vendéglátó együttes. (51-46) A záró percben két támadáson belül három blokkot osztottak ki egymásnak a felek, kosár már nem esett, négy pontos vezetéssel várhatta Földi Sándor csapata a befejező negyedet. (51-46)

Három percen át nem tudtak a gyűrűbe találni a hazaiak, s bár a Körmend sem jeleskedett a pontszerzésben, mégis ki tudtak egyenlíteni a 33. perc végén, Földi Sándor pedig azonnal időt kért. (50-50) Raivio ismét hátára vette együttesét, két duplájával pedig lélegzetvételnyi előnyhöz juttatta övéit. Azonban pár másodperccel később megkapta negyedik személyijét, a kipontozódás szélére sodródott bő öt perccel a lefújás előtt. A körmendi időkérés után Horti és Varga ketteseivel már nyolc egységgel mentek a hazaiak. (58-50) A vendégek megpróbálták megragadni az utolsó szalmaszálat, előbb Fears, majd Török talált be, megfelezték a hátrányt. Raivio és Dukics további pontokat írtak a táblára, de érkezett Ferencz triplája és Rakocsevics büntetői, nem nyugodhattak meg a jászberényi szurkolók. A végén Raivio kihagyta második büntetőjét, Szögi megkaparintotta a támadólepattanót, a Jászberény pedig a győzelmet, Török kettese csak a legminimálisabb különbségre redukáláshoz bizonyult elegendőnek.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus