Somogyi Gergely: 33 pont, 33 lepattanó!

Már korábban beszámoltunk arról, hogy Rátgéber László szövetségi kapitány behívta a válogatott bő keretébe Somogyi Gergelyt. Többen megkérdőjelezték a fiatal center helyét, mivel a NCAA-ben nem kiemelkedő, nem nagy hagyományokkal bíró csapatban játszott, az UC Santa Barbara gárdájában pedig bő 10 percet kapott átlagban.

Azonban Gergely nem ült a babérjain, mert az NCAA szezon végeztével átnyergelt a Santa Barbara Brakers együtteséhez mely a WCBL-ben (West Coast Pro Basketball League) szerepel. A WCBL közvetlenül a profi ligák alatt (NBA, NBA Development League, IBL, PBL) működő bajnokság.

Első mérkőzésén 10 pontot, 10 lepattanót és 4 blokkot tett hozzá csapata 113-105-ös győzelméhez, melyet a Los Angeles Advantage felett arattak. Aztán pár nappal később a második meccsen robbantott, nem is akármekkorát. A mérkőzés legjobbjaként az ő vezérletével, 108-89-es sikerrel hagyhatta el csapata a parkettet a Hollywood Beach Dawgs ellen. Somogyi 39 percnyi játékidő alatt 33/3 ponttal, 24-ből 16 mezőnymutatóval, 33 lepattanóval (11 támadó, 22 védő), 1 szerzett labdával és 4 blokkolt dobással hálálta meg mestere, Curt Pickering bizalmát.

Edzője így nyilatkozott a találkozó után: Már tudom, hogy ez az a teljesítmény, amire Gergely valójában képes. Ugyan azt látom nálam, mint amit Andrew Bynum tesz a Los Angeles Lakers-nél. Nagy lépésekkel, agresszíven támadja a gyűrűt, akárcsak Gergely. Csapattársai is egytől-egyig elismerően nyilatkoztak a Brakers új csúcstartójáról. Ugyanis a fiatal játékos 33 lepattanójával átadta a múltnak a korábbi (22) rekordot.

A harmadik mérkőzésen nem volt mellettük a szerencse és vereséget szenvedte, de Somogyi így is büszke lehet magára, mert 12 pontos, 11 blokkos dupla duplájával ismét nagy elismerést váltott ki. Különösen azért, mert 11 blokkjával új ligarekordot állított fel.

Május 6-én 16 pontos, 6 blokkos meccset hozott a Santa Monica Jump ellen a 90-86-re megnyert találkozón.

Május 19-én bajnoki címet ünnepelhetett csapatával, miután kilenc ponttal (118-109) legyőzték a Santa Monica Jump csapatát. Ezzel a Braker negyedik bajnoki aranyát nyerte a West Coast Pro Basketball League-ben. Az utolsó találkozón 17 pontot, 11 lepattanót és 8 blokkot tett hozzá a győzelemhez.

A magyar center, aki anno a Zuglói Sasok és a Budapest Honvéd játékosaként pallérozódott Magyarországon középiskolás koráig, jelenleg a Los Angeles Lakers draft előtti workoutján igyekszik bizonyítani a legendás NBA-gárda vezetőségének, hogy érdemes őt választaniuk (a realitás a második kör vége lehet) pickjükkel. A Golden State Warriorsnál és a Denver Nuggetsnál is van hasonló meghívása Somogyinak, aki ha esetleg nem is lesz kiválasztva a június 28-i börzén, akkor a Summer League-ekben kaphat újabb esélyt a bizonyításra és az NBA-be kerülésre.

A magyar center jelenleg nem szerepel a mock-listákon, tehát azokon a draft előtti "jóslatokban", előretekintésekben, melyeken szakértők "tippelik" meg, hogy szerintük kik és milyen sorrendben kelnek el az NBA aktuális évi játékosbörzéjén, ám Dávid Kornél elmondása szerint Somogyi Gergely sokkal jobb eredményeket produkál a jelenleg is folyó workoutokon, mint amit vártak tőle, s az extra magasságával kombinálva reális esélye lehet annak, hogy valamelyik csapat a második körben őt vigye el a választási jogával. A válogatottnál tiszteletben tartják Gergő NBA-esélyeit, így akkor várják haza, ha a tengerentúli kötelességeinek eleget tett.

Itt van egy kis videós összeállítás a magyar óriásról:

A Kezdő5.hu stábja szívből kívánja, hogy Somogyi Gergelynek sikerüljön valóra váltania álmait a tengeren innen és túl egyaránt!

Hajrá Somogyi, Hajrá Magyar Kosárlabda!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus