Az unikornis-korszak előtti unikornis

Victor Wembanyama 224 centis, mozgékony, sokoldalú tehetség, aki forradalmasíthatja a játékot. Vagy egy üde, de rövid színfolt marad a liga történetében, mint 40 évvel korábban Ralph Sampson.

"...Képzeljünk el egy 224 centis centert. Kiválóan fog pozíciót, majd a védőjét változatos módokon veri agyon: Kareem-féle horgok, Tim Duncan-féle közeli palánkos tempók, Wilt Chamberlain-féle hosszan kitartott zsákolások és ziccerek. Vékony srác, de kőkemény és messzire elér a keze. Utóbbit gyorsan megtanulják az ellenfelek, amikor mellette támadják a gyűrűt – ipari mennyiségben osztja a blokkokat és pillanatok alatt megteremti magának a tekintélyt. Ilyen játékost azért látott már az akkori NBA: úgy hívják, hogy Kareem Abdul-Jabbar.

Ralph Sampson viszont nem egy klasszikus pozíciós center (érdekesség: a fiatal Kareem sem volt az). Ha leblokkol valakit, vagy összeszedi a lepattanót, akkor azonnal megindul, gyűrűtől gyűrűig vezeti a labdát, vagy futtában osztogatja a gólpasszokat. Ilyet is látott már az NBA: Wilt Chamberlain a neve.

Olyat viszont még nem látott a liga, hogy mindezek mellett egy center még az 5-6 méteres középtávolikat is képes bedobálni. Horribile dictu, időnként hárompontosokat emel rá (ritkán talál, de ez igaz a korabeli NBA 95%-ára)..."

Victor Wembanyama nagy elődjéről, Ralph Sampsonról készült támogatói blogunk itt elérhető. 

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus