Az utolsó átmeneti év jön a Netsnél?

Elkezdődött az idény, így végigvesszük a csapatokat, hogy mit csináltak a nyáron, és mire számíthatnak a most következő szezonban - a Brooklyn Nets kerül terítékre.

Pacific: WarriorsKingsClippersSunsLakers
Central: BucksPistonsPacersCavsBulls
Atlantic: CelticsSixersRaptorsKnicks
Southeast: HeatWizardsHawks
Southwest: SpursMavericksRocketsPelicans, Grizzlies
Northwest: JazzThunderTimberwolvesNuggetsBlazers


Brooklyn Nets

Draft: Dzanan Musa (1/29), Rodions Kurucs (2/40)

Távozott: James Webb III (Németország, Telekom Baskets Bonn), Nik Stauskas (Blazers, 1 év 1.6 millió), Jahlil Okafor (Pelicans, 1 év 1.6 millió), Timofey Mozgov (csere, Hornets), Milton Doyle (Spanyolország, UCAM Murcia), Dante Cunningham (Spurs, 1 év 2.5 millió), Quincy Acy, Jeremy Lin (csere, Hawks), Isaiah Whitehead (csere, Nuggets)

Érkezett: Kenneth Faried (csere, Nuggets), Jared Dudley (csere, Suns), Ed Davis (Blazers, 1 év 4.45 millió), Shabazz Napier (Blazers, 1 év 1.94 millió), Treveon Graham (Hornets, 1 év 1.5 millió), Alan Williams (Suns, two-way), Theo Pinson (nem draftolt, two-way)

Maradt: Allen Crabbe, DeMarre Carroll, Joe Harris (2 év 16 millió), D'Angelo Russell, Rondae Hollis-Jefferson, Jarrett Allen, Caris LeVert, Spencer Dinwiddie

Keret:
LeVert - Russell - Harris - Dudley - Allen
Dinwiddie - Napier - Crabbe - Hollis-Jefferson - Davis
Musa - Graham - Kurucs - Carroll - Faried
Pinson (tw) - Williams (tw)

A Nets a nyárnak több feladattal futhatott neki. Egyrészt nagyon szépen takarít a gárda a sapka alatt, és helyzetbe hozta magát a 2019-es nyárra - nagyon sok csapat készül a jövő évi szabadügynök piacra, de a Brooklyn New York és az elmúlt években elvégzett szisztematikus munka miatt akár még vonzó szabadügynökcélpont is lehet, mert van helye arra, hogy ha két sztár összebeszél, mindkettőt leigazolja a csapat maximumért. Amellett, hogy ezt a lehetőséget nem volt szabad romba dönteni, a fiatalok fejlesztését kellett előtérbe helyezni úgy, hogy ezzel egy időben ne egy reménytelen gárda képét fessék le magukról, mert ebben az esetben még a jó földrajzi elhelyezkedés és a sok capspace is kevésnek bizonyulhat.

Úgy tűnik egyelőre, hogy mindent jól csinált a gárda. A nyár egyetlen olyan szerződése, ami túlnyúlik a jövő évi off-szezonon, az a Joe Harrisé lett, aki 13.9 pontját 58.7%-os triplázással hozza évi 8 millió dollárért - ha nagyon kellene, el is cserélhetné őt bármikor a Nets, de mivel nincs rá szükség, tökéletes kiegészítő lehet egy olyan gárdában is, amely a jelenleginél sokkal nagyobb terveket szövöget, ilyen triplázó minden együttesnek kell, főleg ennyi pénzért. Minden további érkező vagy lejáró, vagy csapatopció van rá (Shabazz Napier), vagy minimális fizetése lesz jövőre is (a két draftolt, Dzanan Musa és Rodions Kurucs). Egyedül Allen Crabbe 18.5 milliós játékosopciója rontja el a majdnem tökéletes összképet: jó eséllyel le fogja hívni ezt a dobóhátvéd, és most arra is jó esély mutatkozik, hogy nem fogja őt elpasszolni egy draftjoggal megédesítve a Nets, mert így is van elég helyük arra, hogy felhúzzanak egy pazar csapatot. Financiálisan továbbra is kiválóan áll a gárda, miközben megtartotta azt a kiegészítőjét, aki a spacingben rengeteget tud segíteni, úgyhogy ez a feladat kipipálva.

A fiatalok fejlesztését is megoldotta Sean Marks GM, hiszen a Spencer Dinwiddie-Caris LeVert páros elöl elcserélte Jeremy Lint. Dinwiddie-nek nagy szezonja volt az előző, még a legtöbbet fejlődött játékos díjánál is szóba került, viszont a nyáron új szerződést kellene neki adni, ami kérdőjelessé teszi a helyét - minden jelenlegi butasága ellenére egy Jimmy Butlerre, egy Kawhi Leonardra és a hasonló szintű nevekre egészen biztosan előbb ad ki tizenmilliókat a Brooklyn, mint Dinwiddie-re, aki jó játékos, hasznos is, de... Idén eddig egészen pazarul (20.0 pont, 4.6 pattanó, 4.4 gólpassz) játszik az a LeVert, aki az NBA-be kerülése előtt rengeteget volt sérült, most azonban bizonyít, és meghálálja a belé vetett bizalmat. Kérdés, meddig tudja tartani ezt a szintet, illetve hogy ilyen kórlappal meddig tud egészséges maradni, de nagyon biztató az, amit jelenleg mutat, és Dinwiddie jövőjét erősen kétségessé teszi a gárdánál.

A csapat másik fiatal reménysége, Jarrett Allen is bontogatja szárnyait, előtte sincs már senki, így lényegében azt is megoldotta Marks és Kenny Atkinson vezetőedző, hogy akinek igazán kell játékidő, az meg is kapja, és akkor kapja meg, amikor képes is teljesíteni - eddig LeVert és Allen is kifejezetten jó benyomást tettek (rám, meg valószínűleg az NBA játékosokra is). D'Angelo Russellt és Rondae Hollis-Jeffersont is ide lehetne venni még, de egyrészt mindkettejük játéka megrekedni látszik kissé, másrészt nagy problémájuk, hogy nyáron korlátozott szabadügynökök, és vagy megtartja őket a Nets, vagy nem (ez szerintem teljes mértékben attól függ, hogy kit tudnak a klubhoz csábítani, és nem Russelléken múlik a dolog).

A csapat jelenidőben történő megerősítése is egészen jól sikerült: Jared Dudley annyira rutinos, hogy jelenleg RHJ előtt kezdő, Ed Davis pedig a padról beszállva hozza a pattanókat, palánk alatti munkát. Nem nagy nevek, ahogy ennél a kezdőötösnél is láttunk már sok erősebbet, viszont egyelőre úgy tűnik, kiválóan van összerakva ez a keret - úgy 3-6 a mérleg, hogy simán 4-5-nek kellene lennie, ha Russell nem szórakozza el a Pelicans meccs végjátékát. Nem gondolom, hogy 50% környéki csapat lenne a Nets, viszont attól még, hogy gyakorlatilag egyetlen sztárjuk sincs, kifejezetten jól passzolnak egymás mellé az emberek, a legnagyobb fiatal tehetségek hozzák magukat, az öregek meg azt a rutint, ami a fiatalokból hiányzik - ebből van jelenleg az, hogy bőven versenyképes ez a csapat.

A legnagyobb baj az lenne, ha LeVert újra lesérülne, de ha ő és Allen kibírják a szezont, a csapat pedig az eddigi szinten tud teljesíteni, az szerintem elég jó üzenet lehet az FA-knak, hogy érdemes ezzel a Nets-cel próbálkozni. Nem utolsó sorban azért is, mert még egy top fiatalt húzhatna a csapat a drafton (időtlen idők óta először lesz náluk az első körös pickjük), amennyiben a Top5-ben végezne a lottery-n - kérdés, hogy alul tudja-e múlni a sokkal gyengébbnek tűnő, illetve nagyobb hiányosságokkal bíró franchise-okat. Szerintem nem, és bár a rájátszásra nem tartom elég erősnek (még) ezt az állományt, ennek a Netsnek még nem is a PO a legfőbb feladata - a játékosnevelés és a jövő nyári tranzakciók tartoznak ebbe a körbe, amiből utóbbit majd meglátjuk, előbbiben pedig eddig egészen szépen bizonyít Atkinson és szakmai stábja, ezt kell folytatniuk.

Tipp: Kelet 9-12.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus