Bejelentkeztek a bajnoki címre: hogyan áll most a Clippers?

Kawhi Leonard és Paul George azonnal bajnokesélyessé teszi a csapatot, ráadásul körülöttük is adottak a fontos építőkockák.

Nem lehet elmenni szó nélkül a ma hajnali Clippers-bomba mellett és bár a városi rivális Lakers is építkezik azok után, hogy lemaradt Kawhi Leonardről, jelenleg inkább Los Angeles másik csapata tűnik izgalmasnak - ez megér egy gyors reakciót. Jerry Westék ugyan feladtak négy védettség nélküli elsőkörös picket a 2020-as évekre, feladtak egy védett elsőköröst és a Thunder kétszer még meg is cserélheti a pickeket ezeken felül, ha úgy akarja, plusz távozott a fiatal és ígéretes Shai Gilgeous-Alexander is, de úgy fest, hogy ez így is bőven megérte - Danilo Gallinari már nem fiatal és őt gyakorlatilag egy jobb játékosra cserélték, így ő kevésbé fontos most.

Hogy mije is van jelenleg a Clippersnek? Az aktuális döntő-MVP, aki a Spurs után Torontóban is bizonyította, hogy top5 (top3? top2? top1?) játékosa a ligának, aki támadásban már-már foghatatlan, "jordani" játékot mutatott be a rájátszásban, aki bizonyítottan clutch "gyilkos", plusz mellé a 28 pont - 8 lepattanó - 4 gólpasszos szezonból érkező Paul George, aki az alapszakaszban top3 MVP-jelölt volt és mindenképpen top10-es játékosnak tekinthető a ligában. Ugyan papíron mindketten ugyanazon a poszton játszanak, de a gyakorlatban inkább azt kell nézni, hogy mindketten tudnak labdával a kezükben bontani (sőt, nemcsak tudnak, a liga legszűkebb elitjébe tartoznak a volument, a hatékonyságot, a foghatatlanságot nézve...), de mindketten jók abban is, ha a másik kreál, nekik pedig labda nélkül kell mozogni, bedobni az üres hármast, belépni a gyűrű alá, stb. - csak a statisztikák kedvéért írjuk, hogy Leonard idén 37%-kal triplázott, George pedig 38,6%-kal, abszolút elit kinti dobókról beszélünk. Ugyan nem láttuk még őket együtt, de elvileg jól illeszkedhetnek egymás mellé, egyikük sem akar többnek tűnni, mint ami, de mindketten minimum top10-es játékosok (sőt...)...

... akik védekezésben még ennél is jobbak. Az összeálló sztároknál azért ezeket kevésbé szoktuk emlegetni, de ha azt mondjuk, hogy a Clippersnél van a liga két legbrutálisabb perimétervédője (nemcsak a sztárokat tekintve!) ezzel a duóval, akkor valószínűleg nem túlzunk sokat. Bármelyiküket rá lehet tenni bárkire kettestől négyesig, mindketten bizonyították, hogy a legjobb játékosok ellen is halálos fegyverek tudnak lenni hátul. Ez az, amit nem feltétlenül látunk más csapatoknál és ez az, ami a félelmetes támadójátékuk mellett döntő faktor lehet egy esetleges playoff-párharcban. Azt pedig szintén ne feledjük, hogy ők együtt akartak játszani, valószínűleg ismerik és kedvelik egymást, nem "csak úgy" tették őket össze.

Ráadásul amíg mondjuk a Lakers, vagy a Warriors keresi a kiegészítőit és a keretét igyekszik valahogy feltölteni (de mondhatnánk még itt több csapatot is), addig a Clippersnél nincs ilyen gond. Jelen pillanatban a két szupervédő mellett ott van egyes poszton Pat Beverley, aki tökéletes fitnek tűnik a Leonard-George páros mellé, bedobja (karrierszinten 38%-kal, a két clipperses évében 40-nel) a hármast és "gyilkos" védekezésre képes, lehet vele váltani is hátul és egyáltalán nem igényli a labdát támadásban. Ott van még a második NBA-szezonjára készülő Landry Shamet, aki újoncként meccsenként hat triplakísérletből 45%-kal (!) tüzelt kintről a Clippersnél és a Phillynél sem volt sokkal rosszabb, egy abszolút elit, ráadásul fiatal tripladobót lehet betenni a kezdőbe kettes poszton, aki még inkább kivirágozhat Leonardék mellett, az üresebb helyzetekből. A centerposzt talán kicsit üres, ha egy jól védekező magast keresünk, de mondjuk Ivica Zubac betehető a többiek mellé az első ötösbe csak azért, hogy lenézhessünk a kispadra, ahol olyanok várják a bevetést, mint az All-Star szintű Lou Williams és az előző szezonban minden várakozást felülmúló, támadásban abszolút extra Montrezl Harrell. Ha pedig wingek kellenek, akkor is van választék: nemrég szerezték meg Mo Harklesst, kettes-hármasnak ott van a korábban Pakson játszó, eddigi három NBA-évében átlagosan 35%-kal triplázó Rodney McGruder, de még érkezhetnek egyéb kiegészítők is. 

Ráadásul ami fontos az elcserélt draftcetlik miatt: Leonard négy évre írt alá, George szerződése két évig még biztosan ketyeg, a harmadik opciós, Beverley most írt alá három évre, Shamet újoncszerződése két évig biztosan él, a harmadikra kaphat QO-t, Lou Will szintén két évig marad még biztosan - nem egyéves projektről beszélünk.

Említsük még meg Doc Riverst, aki bajnok edző és aki azóta, hogy ismét csak erre a feladatára koncentrál, a csapaépítést pedig hozzáértők kezébe adta, újfent remekül dolgozik, az idei szezonban abszolút a liga egyik legjobb szakembere volt megint. 

Papíron tehát egy Beverley-Shamet-Leonard-George-Zubac kezdő mögött van minimum egy LouWill-McGruder-Harkless-Harrell cseresor, ezekből már-már védhetetlen támadóötöst, vagy "zsírtaposó" védőötöst is fel lehet rakni, megvan a bajnoki címhez elengedhetetlen, bizonyítottan top5 vezér, aki kétszeres bajnok, tudja, hogy mi kell hozzá, van egy top10 második opció, egy, a padról érkező All-Star szintű harmadik opció, fiatal triplavető, labdaigény nélküli, szenzációsan védekező egyes és egy tapasztalt, minőségi edző.

A Warriors felbomlásával egyértelmű bajnokesélyest nehéz találni a szezon előtt, főleg hogy még nem végeztek a csapatok, nem tudjuk, hogy Klay Thompson pontosan mikor és hogyan tér vissza, hogy látjuk-e a következő idényben Kevin Durantet a pályán, de az biztos, hogy Jerry Westék olyan Clipperst építettek, amely most alighanem a "team to beat" szerepkörben tündököl.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus