Kawhi Leonard a Clipperst is a csúcsra juttatja?

A döntő MVP-jével és Paul George-dzsal megütötte a jackpotot a Clippers, így az elvárások is változtak: Doc Riversék a legnagyobb favoritként indulnak neki a szezonnak.

A korábban tárgyalt csapatok:

Pacific: Lakers
 

Los Angeles Clippers

Draft: Mfiondu Kabengele (1/27), Terance Mann (2/48)

Érkezett: Paul George (csere, Thunder), Kawhi Leonard (Raptors, 3 év 103 millió), Maurice Harkless (csere, Blazers), Rodney McGruder (Heat, 3 év 15 millió), Patrick Patterson (Thunder, 1 év 2.3 millió), Donte Grantham (Thunder, 1 év 1.45 millió), Derrick Walton Jr. (Németország, 1 év 1.45 millió), Terry Larrier (1 év 0.9 millió), James Palmer Jr. (nem draftol, 1 év 0.9 millió), Amir Coffey (nem draftolt, two-way)

Távozott: Shai Gilgeous-Alexander (csere, Thunder), Danilo Gallinari (csere, Thunder), Ángel Delgado, Wilson Chandler (Nets, 1 év 2.6 millió), Garrett Temple (Nets, 2 év 10 millió), Sindarius Thornwell (Cavs, 1 év 1.45 millió), Tyrone Wallace (waiver, Timberwolves)

Maradt: Patrick Beverley (3 év 40 millió), Lou Williams, Ivica Zubac, Montrezl Harrell, JaMychal Green (Grizzlies, 2 év 10 millió), Jerome Robinson, Landry Shamet, Johnathan Motley

Keret:
Beverley - Shamet - Leonard - George - Zubac
Williams - McGruder - Harkless - Harrell - Green
Walton (nem garantált) - Robinson - Mann - Patterson - Kabengele
Palmer (ng) - Larrier (ng) - Grantham (ng)
Coffey (two-way) - Motley (tw)

A Clippers egy sokáig középszerűnek tűnő, ám a végén hatalmasat szóló nyáron van túl. Jerry Westék számára adott volt Montrezl Harrell és Lou Williams, mellettük a hasznos Landry Shamet és Ivica Zubac - emellett megtartották Patrick Beverley-t és JaMychal Greent, valamint megszerezték Rodney McGrudert. Ez még önmagában nem sok mindenre lenne elég, de érkezett a kétszeres bajnok és kétszeres döntő MVP, Kawhi Leonard, valamint egy cserével Paul George is az Oklahoma City Thundertől, és így minden a helyére került. A hab a tortán Mo Harkless átvétele volt a Portland TrailBlazerstől - összességében nézve a jelen és a közeljövő szempontjából tökéletes nyáron van túl a Clippers, az pedig még nagyon a jövő kérdése, hogy mennyire fognak fájni a Thundernek odaadott első körös pickek.

Leonard bizonyította, hogy a két évvel ezelőtti makacs sérülését maga mögött tudta - nagyszerűen menedzselte ezt a Toronto, ő pedig vezérként kosarazott az egész szezonban, de leginkább a PO-ban, és bajnoki címet nyert a kanadai együttesnek. Az is kiderült, hogy mellette a korábban "lúzernek" hitt játékosok egyből nyerők tudnak lenni - Kyle Lowry szerepét Paul George veheti át. George ráadásul bizonyította, hogy nem egyértelmű első számú emberként is tud rendkívül hatékony, MVP szintű játékos lenni - az előző szezon első felében a liga legjobb három kosarasa közé tartozott. Ez a két ember pont az a két szupersztár, akiknek a játékát és a személyiségét is a legkönnyebb lehet összerakni, tekintve hogy mindketten a halkabb kiválóságok közé tartoznak, viszont a pályán labdával és anélkül is tökéletesen lehet őket használni.

Ami idén nagyon fontos lesz, az náluk teljes mértékben adott: több csapat is rendelkezni fog szupersztárokkal, a körülöttük lévő kiegészítők döntőek lesznek a bajnokság végkimenetelében. Leonard és George támadásban mindent tudnak, mellettük pedig ott lesznek a tripladobók, a 40%-os Beverley vagy a 42%-os Shamet. McGruder (35%) vagy  Williams (36%) nem tartoznak a legjobbak közé hatékonyság szempontjából, de az elfogadható szintet ők is megütik. Williamsnek ráadásul kulcsszerepe lesz a két sztár tehermentesítésében is, mert rajtuk kívül ő az, aki helyzeteket tud teremteni - a Harrell-lel lejátszott kettő-kettőik nagyon hatékonyak voltak az előző idényben is, nem véletlen, hogy mindketten ott voltak a liga legjobb cserejátékosai között.

Leonard és George párosának legnagyobb erénye viszont az, hogy védekezésben is ligaelit duóról beszélünk - velük, illetve Beverley-vel, McGruderrel és Harkless-szel olyan periméter védekezése lehet a Clippersnek, amivel a legtöbb együttes várhatóan nem igazán fog tudni mit kezdeni. Palánk alatt Green megbízható, és Zubac is inkább itt lehet majd hasznos, mint elöl, bár a korlátai magas, kevésbé atletikus centerként megvannak. Ahol talán lehetne gondja ennek a Clippersnek, az azok a helyzetek, amikor kifejezetten képzett, fizikálisan erős ötössel kell szembe nézni, ebből viszont viszonylag kevés van a ligában, egyedül nagyon ritkán nyernek meccseket az ilyen kosarasok, egy működő csapatvédekezést pedig még egy-egy ilyen monstre ellen is össze lehet rakni, és erre alkalmas a Clippers kerete - a tavalyi 21. legjobb védő csapat ebben várhatóan kategóriákat fog előrelépni.

Össze kell raknia ezt a csapatot Doc Riversnek, de a szakmai stáb bizonyított az előző idényben - Riverst sok kritika érte, főleg a GM-i tevékenysége miatt, ám mióta csak az edzősködéssel foglalkozik, kifejezetten pozitív a munkássága. Nem mostanában volt ténylegesen bajnokesélyes gárda Rivers kezei alatt - a Lob City azért messze volt ettől -, de korábban Bostonban ilyen helyzetben is bizonyított, várhatóan ezzel sem lesz gond.

Amivel lehet, az a sérülékenység, és bár itt sokan a Lakerst emlegetik, a Clippersre ez ugyanúgy, ha nem jobban áll. Leonard terhelhetőségét a Raptors tökéletesen kezelte, de ehhez kellett kihagynia meccseket bőven, és fölöslegesen a Los Angeles-iek sem fognak kockáztatni vele, ez biztos. George-nak sok kisebb és sajnos több nagyobb baja is volt már (a sípcsonttörése mellett volt, hogy úgy fájt a keze, hogy "elfelejtett dobni", az előző szezon második felében pedig egy makacs vállsérülés miatt csak árnyéka volt önmagának). Beverley a játékstílusából fakadóan van nagyon sokat az oldalvonal mellett, bár ebből a szempontból biztató lehet, hogy pont az előző idényében játszotta a legtöbb meccset. Ez a három ember főleg védekezésben, de az első kettő nyilván támadásban is meghatározó, bármelyikük kiesése nagyban csökkenti az eredményességet, és nélkül elöl lehetnek problémák, annyi helyzetkreálója nincs a Clippersnek, hogy az ő távollétüket is kibírja.

Az is igaz viszont, hogy a sérülésekkel előre nem nagyon lehet számolni (még ha vannak is olyanok, akiknél ennek nagyobb az esélye, mint másoknál). Ezt leszámítva a Clippers egy tökéletes nyár alatt egy közel tökéletes csapatot rakott össze két, egyénileg is rendkívül jó, emellett látszólag rettenetesen összeillő sztárral és melléjük megfelelő kiegészítőszemélyzettel. A fogadóirodák mellett nálam is a bajnoki cím legnagyobb esélyesei jelen állás szerint, de nyilvánvalóan náluk is az lesz majd a döntő, hogy milyen állapotban érnek oda a PO-hoz. Az alapszakaszt nyugaton szerintem a Nuggets nyeri az összeszokottsága miatt, de sem engem, sem valószínűleg mást nem sokkolna, ha a Clippers végül az első helyről kezdené a rájátszást.

Off-szezon értékelés: A+

Tipp: Nyugat 2.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus