Kényelmes helyzetben a Heat

A döntős floridaiaknak lényegében két embert kell maradásra bírniuk az aktív rotációjukból, de közben már a jövő nyár felé is kacsintgathatnak.

A korábban tárgyalt csapatok:

Northwest: TimberwolvesBlazers
Pacific: WarriorsSunsKingsLakers
Southeast: HornetsHawksWizardsMagic
Central: BullsCavaliersPistons
Atlantic: KnicksCeltics, Nets
Southwest: SpursPelicans, Mavericks, Grizzlies

 

A Heat a leállás előtt is jó évet tudhatott magáénak, Jimmy Butler tökéletes igazolás volt a játéka és a fiatalokra gyakorolt hatása miatt is. Erik Spoelstra csapata a buborékban még feljebb kapcsolt, rendkívül tudatos játékot játszott, és többek között a Bucks és a Celtics testén keresztül bejutott a döntőbe. Ott aztán egy-két sérülés miatt nem tudta magából kihozni a legtöbbet, de a 4-2-es vereség ellenére semmi szégyenkezni valója nem volt - miközben boldog-boldogtalan a Heathez szeretne most igazolni, látva az ottani kultúrát, csapaton belüli hangulatot és egységet.


Élő szerződéssel rendelkező játékosok:

Kendrick Nunn (nem garantál)
Tyler Herro, Andre Iguodala
Jimmy Butler, KZ Okpala
Duncan Robinson
(ng), Chris Silva
Bam Adebayo, Kelly Olynyk
(játékosopció)

Szabadügynökök:

UFA: Goran Dragic, Solomon Hill, Meyers Leonard, Jae Crowder, Udonis Haslem, Derrick Jones Jr.
RFA: -


Jelenlegi capspace: nincs
Maximális capspace: 35 millió dollár

Draftjogok: 1/20


A Heatnek papíron nem nagyon kell mozgolódnia idén, hiszen nincs hova: döntőt játszott az együttes, két mérkőzést is nyert a Lakers ellen tartalékosan is, úgyhogy elég (lenne) egyben tartani a jelenlegi magot. Mivel az aktív rotáció nagy részének szerződése van a most következő idényre is, így alig pár emberrel kell foglalkoznia Pat Riley-nak, néhányuknál pedig egészen könnyű dolga is lehet, amikor döntést kell majd hoznia.

Udonis Haslem maradása gyakorlatilag biztos, ha folytatja pályafutását, ő egy klublegenda. Derrick Jones Jr. iránt állítólag sokan érdeklődnek (Pistons, Bulls, Hawks, Hornets is szerepelt a hírekben), viszont neki annyira kis szerepe volt a buborékban, és nélküle is annyira jól játszott az együttes, hogy a távozása szerintem egyáltalán nem rengetné meg a csapatot. Solomon Hill még inkább ez a kategória, és a rájátszásra Meyers Leonard szerepköre is nagyban csökkent - tripladobó magasa rajta kívül is van a csapatnak.

Goran Dragic és Jae Crowder helyzete viszont más, ők alapemberek voltak a döntőbe jutó Miamiben, így várhatóan marasztalják majd mindkettőt. Dragic már a pályafutása vége felé jár, és először volt igazán sikeres együttes tagja az NBA-ben - beszélt is arról, hogy ez mennyivel másabb érzés. A sérülése nem segített a csapatnak a döntőben, de még segíthet idén nyáron, mert a szlovén karmesterben lehet némi hiányérzet, ami miatt akár diszkont áron is maradhat Miamiben - ha mondjuk a Detroit beajánl neki egy nagyobb vagy/és hosszabb szerződést, egyáltalán nem vagyok benne biztos, hogy elmegy a keleti végekbe játszani ahelyett, hogy megpróbálná még egyszer megszerezni az aranygyűrűt a floridaiakkal. Sapka alatti hely is van bőven Miamiban, de mivel Dragic saját FA, teljes Bird-jogai vannak, ezért annyit adnak neki, amennyit akarnak... de szerintem csak egy évre.

A Heat idei off-szezonját ugyanis egy valami bonyolíthatja: a 2021-es FA-piac és Giannis Antetokounmpo. A görögre sokan fognak menni, de a különböző sajtóértesülések szerint a Miaminak és a Torontónak van a legnagyobb esélye arra, hogy elcsábítsa a kétszeres MVP-t Milwaukee-ból. Pat Riley egészen biztosan nem fogja feladni az esélyét a megszerzésére azzal, hogy most kioszt egy-két nagyobb szerződést.

(Jimmy Butler, Tyler Herro, KZ Okpala és Chris Silva összesen 44 milliót keresnek majd jövő nyáron, Ryan Anderson 5 milliót elvisz a kivásárlása miatt, Bam Adebayo, Kendrick Nunn és Duncan Robinston pedig mind RFA-k lesznek - ők összesen nagyjából 21.5 millió dollárral nyomják majd a sapkát (Adebayo az utolsó éves fizetése 300%-ával, Nunnék pedig 190%-kal). Ez összeadva nagyjából 71 millió dollár, amihez hozzá jönnek még azok a cap holdok, amiket a minimum 12-es keretig ki kell osztani, ha valakinek nincs 12 játékosa, és esetleg lejöhet még Silva és Okpala miatt 1-1 millió. Lényeg a lényeg: nagyjából egyetlen maxos helye lesz a Heatnek a sapka alatt, már amennyiben nem dől be a liga pénzügyi része, mert erre sem lehet mérget venni egy 72 meccses, nézők nélküli szezon után.)

Crowder megtartását is nehezíti a jövő évi FA-piac, mert amíg Dragic esetében simán el tudom képzelni, hogy aláír egy évre, addig Crowder talán pályafutása utolsó nagyobb megállapodását kötheti. Az előző szerződése ráadásul a játékához képest borzasztóan olcsó volt, az ő esetében ezért is nehéz elképzelni, hogy most nem a pénz lesz az első számú szempont nála. Neki is megvannak viszont a teljes Bird-jogai, ezért egy évre nagyon meg lehet nála nyomni azt a bizonyos ceruzát, aztán vagy ezt fogadja el, vagy egy hosszabb távú megállapodást mástól.

Ha nem marad Dragic vagy/és Crowder, akkor van egy kis probléma, FA-ról ugyanis nem nagyon fogja tudni pótolni őket a Heat, hiába van 35 milliója költeni. Ebben az esetben szerintem a koronavírus miatt a buborékra elfogyó Nunn kap nagyobb szerepet Dragic helyén, és mögé megpróbálnak valaki rutinos egyest hozni. A Jeff Teague, Reggie Jackson-féle vonulat szerintem zsákutca, a jelenlegi Miami játékához nem sokat tudnának hozzátenni, Fred VanVleetet egyéves szerződéssel nem lehet elvinni Torontóból - még talán az egészen kulturált all-around játékra képes DJ Augustin lehetne a legjobb megoldás annak ellenére, hogy ő sem egy Dragic.

Crowder-szerű játékosból nagyon kicsi a felhozatal: Jerami Grantnek 1 éves szerződés ugyanúgy kevés, mint VanVleetnek, Marcus Morrisnak meg a személyisége nem biztos, hogy nagyon kell ebbe a csapatba. Butler elég alfahímnek, Morris pedig az előző idényben többször is átlépett a jóízlés és a sportszerűség határain - előbbi szerintem pont elég ahhoz, hogy kellő önbizalmat adjon a fiataloknak, utóbbi talán már a rossz irányba vinné őket. Sima tripladobó persze mindig jól jön Butlerék mellé, de egyrészt az Dragicot nem pótolja, maximum Crowder helyére érkezhet egy shooter. Másrészt a legjobb triplázókat, mint Joe Harris vagy Davis Bertans, egyéves szerződésekkel szerintem nem lehet megszerezni, még ha 15-20 milliót ajánlanak nekik, akkor sem.

Van még egy megoldás, ha Dragicék távoznak: a csere. A hírek szerint Victor Oladipo leginkább a Heathez szeretne kerülni. Ezt két esetben teheti meg: jövőre FA-ként, de ott egyértelműen csak B vagy C opció az együttesnél, vagy idén cserével, de jó kérdés, hogy mit áldoz fel érte a floridai alakulat. Talán az 1/20-as picket igen, és ez abban az esetben is járható út, ha Dragic marad, de Crowder nem (Iguodala átveszi Crowder szerepkörét, Oladipo pedig betagozódik a hátvéd rotációba). A Dallasnál úgy gondoltam, nem veszíthetnek 'Dipóval semmit, ha megnézik, hogy mire képes, tud-e még hasonlót nyújtani, mint a térdsérülése előtt. Itt azért hezitálnék némileg Riley helyében, mert Herro vagy/és Nunn fejlődését lassíthatná, de ki nem zárnám ki, hogy rámennek, ha úgy alakul, hogy pótolni kell mondjuk Dragicot.

Ha draftolnak az 1/20-szal, akkor sok más együtteshez hasonlóan szerintem shootert fognak vinni, de itt már annyira benne leszünk a sűrűjében, és annyian csúszhatnak a várt helyükhöz képest, hogy nem zárnék ki egy irányítót sem (ahogy írtam már korábban, sokan lesznek, és olyan óriási kereslet nem várható rájuk). A Miami az előző évei alapján az egyik, ha nem a legjobb játékosfejlesztő csapat, úgyhogy érdekes lesz megnézni, kire teszik le a voksukat, ha marad náluk a pick. Ha szerepkörre nézzük a játékosokat, sima játékszervező szerintem ebbe a keretbe nem nagyon kell Butler, Herro és Adebayo miatt, de egy viszonylag jó kezű egyes Dragic utódjának még elférne akár Nunn mellett is. Az ESPN 100-as listáján 20. helyen lévő Kira Lewis Jr. jó is lehetne ide, de a mögötte írt Josh Green szintén.

Összességében nézve szerintem kényelmes helyzetben van a Heat, hiszen nagyjából két embert kell maradásra bírnia, és a döntős együttes meg is van. Érzésem szerint Dragicnál nagyon jó pozícióban vannak, Crowdernél pedig egy egyéves túlfizetéssel szintén révbe is érhetnek - az, hogy idén mennyit keresnek ők ketten, szinte lényegtelen. Ha Dragic és Crowder megvannak, le is zárhatják az off-szezont, de ha nem maradnak, akkor sem kell nagyon kétségbe esni, tekintve hogy Herróék várható fejlődése meg is oldhatja az esetleg felmerülő gondok egy részét. Ami szerintem biztos, hogy a '21-es FA-piacra nagyon oda fognak figyelni, és nem fognak olyan döntéseket hozni, amikkel idő előtt elszállnának az esélyeik Giannisra.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus