Meddig zuhan a Cavs LeBron James nélkül?

Az idény közeledtével végigvesszük a csapatokat, hogy mit csináltak a nyáron, és mire számíthatnak a most következő szezonban - ma először a Cleveland Cavaliers kerül terítékre.

Pacific: WarriorsKingsClippers
Central: BucksPistonsPacers
Atlantic: Celtics
Southeast: Heat, Wizards
Southwest: Spurs
 

Cleveland Cavaliers

Draft: Collin Sexton (1/8)

Távozott: LeBron James (Lakers, 4 év 153.3 millió), Jose Calderon (Pistons, 1 év 2.4 millió), Jeff Green (Wizards, 1 év 2.4 millió), Kendrick Perkins, London Perrantes (waiver, Limoges CSP)

Érkezett: David Nwaba (Bulls), Sam Dekker (csere, Clippers), Channing Frye (Lakers, 1 év 2.4 millió), Isaiah Taylor (Hawks, 1 év 1.5 millió), Billy Preston (nem draftolt, two-way), Kobi Simmons (Grizzlies, 1 év 1.35 millió), Emanuel Terry (nem draftolt, 1 év 0.84 millió), Bonzie Colson (nem draftolt, 1 év 0.84 millió)

Maradt: Kevin Love, George Hill, Tristan Thompson, JR Smith, Jordan Clarkson, Kyle Korver, Cedi Osman, Larry Nance Jr., Ante Zizic, John Holland, Rodney Hood (1 év 3.47 millió)

Keret:
Hill - Hood - Osman - Love- Thompson
Sexton - Clarkson - Korver - Nance - Zizic
Taylor (TO) - Smith - Nwaba - Dekker - Frye
Simmons (TO) - Colson (TO) - Terry (TO)
Holland (tw) - Preston (tw)

A Cavs teljesen egyértelműen a nyár egyik vesztese volt - az volt a nagy kérdés, hogy LeBron James hogyan dönt, marad-e a gárdánál, vagy esetleg új együtteshez igazol, és miután utóbbi valósult meg, így minden más változástól függetlenül rengeteget bukott a Cleveland. A drafton Collin Sexton jó húzás lehet, de csak idővel fog ez kiderülni, Rodney Hoodot egy évre sikerült marasztalni, és az ohióiak megszerezték a Chicago Bulls hasznos kulimunkását, David Nwabát is. A távozók között Jamesen kívül nincsenek nagy nevek, Jose Calderon, Jeff Green vagy Kendrick Perkins lelépése nagyjából semmit nem számít, LeBron Los Angelesbe költözése azonban gyakorlatilag teljes fordulópontot jelent a gárdánál.

Annyira James köré épült a franchise az elmúlt négy évben, hogy a legfontosabb pontját vesztette el az együttes: azt a vezért, aki magának és mindenki másnak is meg tudta teremteni a helyzeteket (gyakorlatilag egy személyben, Irving távozása után konkrétan egy személyben), ránézésre pedig nem nagyon van utódja. Kevin Love lehetne az egyik megoldás, de Tyronn Lue évekig képtelen volt megoldani, hogy Love azokban a periódusokban elő tudjon lépni, amíg James pihen, így erősen kétséges, hogy most ez sikerül-e neki.

Cedi Osmanban van ilyen lehetőség, de akár rá, akár Sextonra épít a Cleveland, az azért óriási lutri, hogy a most következő szezonban mire képes ez a két játékos, mindketten rendkívül fiatalok - a török épphogy elkezdte NBA-karrierjét, az irányító még itt sem tart. Az RFA-ként megtartott Rodney Hoodra sokkal nagyobb szerep hárulhat, ami neki jót tehet, de ő leginkább csak scorer, mások játékba vonása nem az első számú profilja, George Hill pedig teljesen egészségesen sem ez a típusú játékos volt. Vagy gyökeres változás áll be tehát a játékban, az egész rendszerben, vagy hatalmas gondok lesznek a helyzetek megteremtésével és azzal, hogy ez kinek a feladata legyen.

Azt azért meg kell említeni, hogy Lue most más típusú munka elé kerül, hiszen nem lesz LeBron, így nem lesz "fölötte" senki - kérdés, hogy azok a játékosok, akik végignézték azt, hogy egy másik kosaras hogyan uralkodik az edző fölött, azok mennyire tudják komolyan venni az edzőt ezek után. Love esetében sokat számíthat pozitív irányba, hogy amíg LeBron mellett egy shooterré lényegült (és abban egyre jobb lett), addig most visszatérhet a minnesotai szerepébe, ahol állandó jelleggel neki kellett megcsinálni a helyzeteket - az lehet, hogy a hatékonysága visszaesik majd, sőt... ettől függetlenül elképzelhető, hogy fel tudja vállalni az első opció szerepét. Szintén Lue előnye lehet, hogy amíg az idősebbeket már nem nagyon lehet formálni, addig Sextonnal vagy Osmannal lehet külön foglalkozni - ezt a tréner is kiemelte, más kérdés, hogy arról aztán tényleg semmit nem tudunk, hogy Lue és a szakmai stábja képes-e a fiatalokat olyan helyzetbe hozni, amiben fejlődni tudnak, eddig finoman szólva sem dúskáltak az ilyen kosarasokban.

Védekezésben is lesz munka, de talán ez az a szegmens, amit könnyebben megoldhat majd a Cavs - Hood kifejezetten jó teljesítményre képes (már amennyiben fejben teljesen rendben van, nála voltak ezzel gondok tavaly), Sextonból egy egészen pióca védőt lehet faragni, Nwabát és Larry Nance Jr.-t gyakorlatilag csak erre tartják, és ha még Thompson is egy fokkal egészségesebb tud lenni, mint tavaly (vagy ne adj Isten Zizic szed fel annyi rutint, hogy tudja, hátul hogyan kell helyezkednie, mi a feladata), akkor ebből egy egészen pofás védő csapat lehet.

A Cavs a nyáron 4 éves hosszabbítást írt alá Love-val 4 évre 120 millió dollárért, ami rengeteg pénz akkor, ha az erőcsatár nem tud feljebb kapcsolni, és ha nem tudja játékstílusban a Timberwolvesnál látott szerepét hozni (ha számokban nem is tudja reprodukálni azokat az éveket, elő kell lépnie a shooter szerepkörből a reflektorfénybe). Ha tudja, és erős félszezont, szezont teljesít, akkor ez a pénz még éppen nem tűnik sem soknak, sem cserélhetetlennek - más kérdés, hogy ez így egy elég nagy kockázat, a Cleveland azonban láthatóan nem akar az 1/1-ért harcolni, legalábbis hosszútávon nem, ez ezzel a lépéssel világossá vált.

Összességében nézve az első számú ember látszólag borzasztóan hiányzik ebből a társaságból, és teljes lutri, hogy a LeBron távozásával felszabaduló lehetőségeket bárki be tudja-e tölteni - nemcsak számok, hanem vezetői szerep tekintetében is. Az hatalmas szenzáció lenne, ha ezzel a kerettel megelőznék a Celtics-Raptors-Sixers trió bármelyikét, és az is komoly meglepetésként szolgálna, ha a Bucks-Pacers duó nem lenne előttük. Hogy utána mi lesz, az teljes mértékben Love-on, illetve még inkább Lue-n múlik. Az elmúlt években látott szakmai munka nem sok jót sejtet, viszont Lue kap egy lehetőséget, hogy megmutassa, mire jó LeBron James nélkül - azt már láttuk, hogy mérkőzésenként pár percekben gyakorlatilag semmire, de ez itt egy merőben más felállás, néhány tehetséges fiatallal megtámogatva, ami akár még jól is elsülhet (értsd: keleti PO-mezőny legvége). 

Tipp: Kelet 7-13.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus