Mi maradt a bajnokból?

A Raptors elveszítette Kawhi Leonardöt, és nem is tudta pótolni a finálé MVP-jét - vajon mire megy nélküle a kanadai gárda?

A korábban tárgyalt csapatok:

Pacific: LakersClippersKingsSunsWarriors
Central: BucksPacersPistonsBullsCavaliers
Southwest: SpursMavsGrizzliesPelicans, Rockets

 

Toronto Raptors

Draft: Dewan Hernandez (2/59)

Távozott: Kawhi Leonard (Clippers, 3 év 103 millió), Danny Green (Lakers, 2 év 30 millió), Jeremy Lin (Beijing Ducks), Jordan Loyd (Valencia), Jodie Meeks, Eric Moreland (Thunder, 1 év 1.74 millió)
 
Érkezett: Stanley Johnson (Pelicans, 2 év 7.5 millió), Rondae Hollis-Jefferson (Nets, 1 év 2.5 millió), Cameron Payne (Cavs, 2 év 3.7 millió), Devin Robinson (Wizards, 1 év 1.6 millió), Isaiah Taylor (nem játszott, 2 év 3.4 millió), Oshae Brissett (nem draftolt, 1 év 0.9 millió), Terence Davis (nem draftolt, 1 év 0.9 millió), Sagaba Konate (nem draftolt, 1 év 0.9 millió), Matt Thomas (Valencia, 1 év 0.9 millió)

Maradt: Kyle Lowry (hosszabbítás, 1 év 31 millió), Marc Gasol, Serge Ibaka, Norman Powell, Fred VanVleet, Patrick McCaw (2 év 8 millió), Pascal Siakam, OG Anunoby, Chris Boucher (1 év 1.6 millió), Malcolm Miller (1 év 1.6 millió)

Keret:
Lowry - Powell - Anunoby - Siakam - Gasol
VanVleet - Thomas - McCaw - Hollis-Jefferson - Ibaka
Taylor (nem garantált) - Davis - Johnson - Boucher (ng) - Hernandez (ng)
Payne (ng) - Robinson (ng) - Miller (ng) - Brissett (ng) - Konate (ng)

A Raptors nyarát viszonylag egyszerűen le lehet írni: Kawhi Leonard távozott, az érkezők között pedig besült, viszonylag korai pickek és egyelőre sokat még nem mutató, fiatalabb játékosok vannak. Leonard mellett Danny Green sincs már, de amíg a döntő MVP-jének lelépése viszonylag jól látható következményekkel járhat majd, addig Green Lakersbe igazolása akár fájdalommentes is lehet a bajnok számára - Norman Powell és OG Anunoby is pótolhatják majd a rutinos, de hullámzó produkciót nyújtó dobóhátvédet, főleg akkor, ha nagyobb szerepet kapnak.

Leonard "kiválása" egyértelmű kérdéseket vet fel, hiszen első számú emberét veszítte el a Toronto. Gyakorlatilag borítékolható, hogy védekezésben fog ez kevésbé meglátszódni: Marc Gasollal és Serge Ibakával a palánk alatt van egy jó alap, amihez Pascal Siakam, Kyle Lowry, a Leonard hosszútávú wing párjának szánt Anunoby, vagy két új érkező, Rondae Hollis-Jefferson és Stanley Johnson is hozzá tudnak tenni. Ez alapanyagnak rendkívül erősnek tűnik - a triplázása miatt valószínűleg rotációtag Matt Thomason kívül nem is nagyon van gyenge pontja a Raptorsnak hátul. Ebből Nick Nurse-nek meg kell oldania, hogy újra Top5-ben legyen a gárda, akármennyire kiemelkedő védő is Leonard.

Azért is kell majd összerakni a védekezést, mert támadásban várhatóan lesznek gondok. Azért nem kell szerintem arra gondolni, hogy a Lowry - DeMar DeRozan idők kosárlabdáját láthatjuk majd, Gasollal egy teljesen más támadórendszert is fel lehet rajzolni, Siakam pedig megpróbálhatja teljesen kiforrni magát. Az erőcsatár az előző idényben nagyszerűen kosarazott, a PO-ban is, de arról egyelőre még nem győződhettünk meg, hogy tud első számú ember lenni huzamosabb ideig, erre ugyanis nem volt példa Leonard mellett. Lowry is Leonard oldalán volt igazán jó, Gasolra pedig Memphisben még lehetett játékot építeni, most viszont ez alapvetően már kevés lesz, mégha színesítheti is a Raptors támadásait - a kérdés az, hogy ha gond van, ki lesz az, akihez fordul a gárda.

Powellben és VanVleetben is van fantázia, ha védelmet kell bontani, de amellett, hogy első számú helyzetkreálója is kérdőjelesen van csak a Raptorsnak, egy dolgot még észben kell tartani, ez pedig a spacing. Ha valahol nagyon hiányozhat Green, akkor itt: nincs rossz keze egyik kezdőnek vélt kosarasnak sem, de olyan kifejezetten jó sincs. Többeknek fejlődniük kellene, főleg Anunobynak a gyengébb második év után, illetve Powellnek kellene kiegyensúlyozottabbnak lennie, mert rendkívül hullámzó. A padon Hollis-Jefferson és Johnson kifejezetten fakezűek, McCaw-t nagyon keveset láttuk az elmúlt időszakban, VanVleet pedig inkább helyzetet kreál, mint spacinget, ezért kerülhet majd pályára Thomas - akinek pont a külső dobás a legnagyobb (egyetlen?) fegyvere.

Összességében nézve a nyár nem alakult jól a Raptors számára, de erről nem igazán tehetett a kanadai csapat: Leonardre várni kellett, a játékos pedig a távozás mellett döntött, ez van - ettől még a tény tény marad, a finálé legértékesebb játékosát bukták el Masai Ujiriék. Ami menti nálam a nyarukat, az Lowry új, 2021-ig szóló szerződése:a hírek szerint cserét kért volna az irányító, ha nem tudnak vele megegyezni idő előtt, akkor pedig bedőlt volna az egész csapat, őt ÉS Leonardot egyszerre nem tudták volna pótolni. Ehelyett csak annyi történt, hogy a 2020-as, teljesen érdektelennek tűnő FA piacot hagyja ki a Toronto, 2021-re pedig rengeteg pénze lesz, akár megegyezik Siakammal a hosszabbításról, akár nem.

Védekezésben szerintem szinten marad a gárda, ez pedig garantál nálam egy Top4 helyet a főcsoportban, de a támadójátékban van annyi kérdőjel, hogy legalább a Bucks és a Sixers megelőzi majd az alapszakaszban a Rapst - a PO előtti részt egyébként várhatóan rutinból megoldja a Toronto, ezzel korábban sem voltak gondjai.

Off-szezon értékelés: D

Tipp: Kelet 3.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus