NBA Draft 2018: Erőcsatárok

NBA-s családi múltú Bosh-alteregók, az új Horford, triplavető magasemberek, 30 centit növő játékos és a legifjabb Antetokounmpo az erőcsatároknál.

Marvin Bagley III

Osztály: Elsőéves (Freshman)
Születési év/Magasság/Testsúly: 1999/211 cm/107 kg
NBA hasonmás: Chris Bosh
Várható drafthely: Top3

A Duke elsőévese gyakorlatilag predesztinálva volt a kosárlabdára, hiszen anyai nagyapja, Joe Caldwell 1964-ben olimpiai bajnokként, a 60-as és 70-es évek fordulóján pedig négyszeres All-Starként tündökölt, kétszer az NBA-ben, kétszer az ABA-ben került be a legjobbak közé. A nagyfater hátvéd-kiscsatárt játszott, Bagley viszont erőcsatár, a nagyon képzett fajtából – nem véletlen, hogy szinte garantált a Top3-as választás, de ötödik helynél biztosan nem csúszik majd tovább. Egyetlen NCAA-szezonjában a legjobb nyolcig vitte a Duke-ot, beválasztották az Év Ötösébe, a 21 pont, 11 lepattanó, 62%-os mezőny- és majdnem 40 százalékos triplázás pedig lenyűgöző teljesítmény, nem kérdés, hogy a drafton a helye. Bár játékában azért akadnak még lyukak (büntetőzés, passzok, védekezés), és sokat kell még dolgoznia a teste megerősítésén, összességében egy teljesen modern magasember, aki jól dob a triplavonalon túlról, középtávolról és közelről megszámlálhatatlan módon tud pontot szerezni, ráadásul leütésből, kreálásból is bőven ki tudja venni a részét, magassága ellenére nem csak a lerohanások befejezésénél, hanem levezénylésénél is kiváló.

A tehetséghez extra ruganyosság és fordulékonyság társul, a palánk alatt emiatt nagyon hatékony, és védekezésben akár nagyobb irányítókat is le tud lassítani lábon, ez a modern, pick and rollra építő NBA-ben óriási fegyver. A felsőtestét erősíteni kell, annál is inkább, mert egy hiányossága azért van, amit soha nem tud pótolni: magasságához képest nincs nagy karfesztávja. Az edzés azonban nem okozhat neki gondot, maga Coach K is többször elmondta, mennyire elégedett Bagley koncentrációjával és munkamoráljával. A játékában még tökéletesíteni kell a kinti dobásokat, mert bár a százalék jó, még nem automatikus a dobása, illetve a lábmunkája ugyan jó, de a palánknak háttal sokat kell fejlődnie, látszik, hogy erre keveset használták eddig. Összességében prototípus-erőcsatárról beszélünk, aki már most bizonyított tehetség, ráadásul alig 19 éves, két-három éven belül a liga legjobbjai között lehet a posztján.

Videó: https://www.youtube.com/watch?v=s5f3QURJ9gY

Jaren Jackson Jr.

Osztály: Elsőéves (Freshman)
Születési év/Magasság/Testsúly: 1999/211 cm/107 kg
NBA hasonmás: Chris Bosh/Serge Ibaka
Várható drafthely: Top5

Az erőcsatár poszt másik kiemelkedő tehetsége is NBA-s pedigrével rendelkezik, Jaren Jackson Sr. 1989 és 2002 között kilenc NBA-csapatban fordult meg, 1999-ben tagja volt a San Antonio Spurs első bajnokcsapatának cserehátvédként, később pedig az akkori D-Ligában edzősködött. Fia majdnem 20 centivel nőtt nála magasabbra és valószínűleg egyénileg jóval komolyabb karriert fog befutni köszönhetően különleges tehetségének. Jackson Jr. U17-es világbajnoknak mondhatja magát, fejlődési íve töretlen, újoncként a Big Ten legjobb védőjének választották. A számok szerinti összehasonlításban inkább Serge Ibakához áll közelebb, alig 22 perc alatt 3.2 blokkot átlagolt az NCAA-ben, ami egészen extra mutató, ráadásul majdnem 40 százalékkal triplázott, nem kell ecsetelni, hogy önmagában ez a két adat mennyire teszi őt kapóssá.

Ibakánál azonban jóval sokoldalúbb, potenciálban egy olyan matchup-rémálom lehet majd, mint Chris Bosh. Brutálisan hosszú karjainak és óriási tenyerének köszönhetően nem csak blokkolásban extra, remekül nyúlkál bele a passzsávokba a periméteren is mindenhová odaérhet – ebben nagy segítségére van kiemelkedően jó sebessége és fordulékonysága, idővel simán benne lehet egy Év Védője-Díj is. Emellett támadásban nem hagyható ott a triplánál, 80% körül büntetőzik, a gyűrűnek háttal sem jön zavarba, mindkét kézzel magabiztosan dolgozik a palánk közelében, ráadásul a leütése, labdakezelése is ígéretes. Ami nála nagy kérdőjel, hogy időnként még szeleburdi, túlvállalja magát, nem koncentrál, ennek köszönhető a 22 perces átlaga is, mert rendre faultgondjai akadtak. Ám ez bőven írható annak a számlájára, hogy szeptemberben lesz 19 éves, egy jó edző kezei alatt, megfelelő szülői támogatással a liga rettegett magasemberévé, franchise playerré válhat.

Videó: https://www.youtube.com/watch?v=A4v1sM8aomI

Wendell Carter Jr.

Osztály: Elsőéves (Freshman)
Születési év/Magasság/Testsúly: 1999/208 cm/117 kg
NBA hasonmás: Al Horford/Tristan Thompson
Várható drafthely: Top10

Carter szülei egyetemi szinten kosaraztak, a múltjuk miatt erősen szorgalmazták, hogy fiuk jó nevű egyetemre menjen, ezért is választotta a Duke-ot, ahol azért esett folt a pedigrén, egyike volt annak a 25 játékosnak, akit tiltott támogatás elfogadása miatt vizsgálat alá vontak. Ezzel viszont már nem kell foglalkoznia, hiszen jelentkezett a draftra, és a korábbi U17-es világbajnok játékosnak minden esélye meg is van, hogy előkelő helyen válasszák. Játéka szinte egy az egyben Al Horford, 74% körüli büntetőző, remek blokkoló és pattanózó, a hármasokat pedig 41%-kal dobja, ez a kombináció igen kapós manapság. Ráadásul Carternek a súlya is megvan, hogy később akár egész karrierje alatt small ball-centert játsszon, hiszen 117 kiló, és ezt nem is fél használni, kompletten tudja a palánk közeli pozíciózást, lepörgéseket, félhorgokat, szembefordulás után egy-két leütésből megoldott akciókat.

Emellett kiválóan lát a pályán, pozícióból szépen lövöldözi ki a labdákat az üresen álló társaknak, nagyszerű elzárásokat ad, gyakorlatilag lehetetlen teljesen levenni a pályáról támadásban, annyira sokféleképpen tud segíteni csapatának. Védekezésben palánk alatt remekül használja a testét, ugyanakkor itt már vannak kisebb problémai, lábon annyira nem tudja megtartani a mezőnyembereket, mint kellene, emiatt folyamatosan voltak faultgondjai. Egy pár kilót fogynia kell, és akkor sem biztos, hogy ettől kellő mértékben felgyorsul, nagyjából ez az, ami miatt nem Top3 pick, ugyanakkor nagy kockázatot senki nem vállal a draftolásával – a Cleveland nyolcadik pickjét suttogják vele kapcsolatban, ha kiválasztják, akkor Tristan Thompson "továbbfejlesztett, T1000-es modellje" lehet.

Videó: https://www.youtube.com/watch?v=gJoNiWGQdXs

Omari Spellman

Osztály: Másodéves (Redshirted Freshman)
Születési év/Magasság/Testsúly: 1997/206 cm/111 kg
NBA hasonmás: Paul Millsap/Draymond Green
Várható drafthely: Top20-Top30

A Villanova újdonsült bajnoka rögös úton jutott el oda, hogy legit elsőkörös draftee-ként tartsuk számon, hiszen már a középiskola elején meggyűlt a baja – no nem a törvénnyel, hanem a tananyaggal. 2016-ban, középiskolás végzősként is visszaütött a kevés tanulás, hiába volt ott a nagy középiskolás meghívásos tornákon és rangsorolták az évfolyam 15 legjobb játékosa közé, még a sportolói ösztöndíjhoz megszabott, nem annyira magas szintet sem tudta elérni, így első egyetemi évét ki kellett hagynia. Spellman azonban nem zuhant össze, és nem csak a tanulásban, hanem az edzőteremben is összekapta magát: egy év alatt 25 kilót dobott le, amivel egy csapásra más dimenzióba került a játéka.

Paul Millsaphez hasonlítottuk, felépítésben, izomzatban és játékban is hajaz az All-Star erőcsatárra, bár posztjához ugyanúgy alacsonynak tűnik elsőre. De csak elsőre, mert van valamije, ami Millsapnek nincs, 43%-os triplázása. Ehhez társul egy nagyon megbízható középtávoli, innentől kezdve catch and shoot helyzetekre, pick and popra egyaránt nagy biztonsággal használható, vagyis a támadások elején és végén is faktor, borzasztó kellemetlen helyzetbe tudja hozni az ellenfelek védelmét – ráadásul a Nova kifejezetten NBA-kompatibilis játékában lubickolt, könnyű lesz őt integrálni. Ami nála kérdéses, hogy posztjához képest kicsit alacsony és még mindig kicsit nehézkesnek tűnik a pick and rollok levédése ellen. Ha sikerül még tovább szálkásítani és javítani a lábmunkáján, akkor a végeredmény akár egy Draymond Green-féle tripla-dupla gép is lehet pár év múlva. Ehhez persze sok munka kell, és bár az alapok megvannak, a végeredmény bizonytalan, így szinte biztosan 20-on kívül kel el.

Videó: https://www.youtube.com/watch?v=4qek1nRudqk

Moritz Wagner

Osztály: Harmadéves (Junior)
Születési év/Magasság/Testsúly: 1997/211 cm/109 kg
NBA hasonmás: Kelly Olynyk
Várható drafthely: Top25-Top40

A német erőcsatár 2015-ben került be a Michigan Egyetemre, de már előtte is komoly pedigrével rendelkezett, még nem volt 18 éves, amikor az Alba Berlin színeiben bemutatkozott a Bundesligában és az Euroligában. A tengerentúlon az első éve az ismerkedéssel telt, 8-9 perceket kapott, de a March Madnessben már villantott egy kicsit a tehetségéből. Második évében már jóval nagyobb szerepet játszott, idén pedig parádés szezont futott a Wolverinesszal, hiszen csak a nagydöntőben kaptak ki a toronymagas esélyes Villanovától. Wagner közel 15 pontot és 7.1 pattanót átlagolt, és megmutatta, hogy életveszély a triplavonalon túlról (majdnem 40%). Az elődöntőben 24 pontot és 15 pattanót rakott a közösbe a Loyola ellen, 20-15-ig az elődöntőben utoljára bizonyos Akeem Olajuwon jutott, még 1983-ban…

A játéka összességében nem mutat nagy rejtélyeket, elzárás-leválás után borzasztó magabiztosan küldi a helyére a hármasokat, és ahogy növekedett a triplakísérleteinek száma, a minőség nem esett vissza, ami mutatja, hogy komolyabban is lehet építeni erre az erősségére. A gond az, hogy ezen kívül más pluszt nem mutatott: le tudja ütni a labdát, vannak palánk háttal használható megmozdulásai, kifejezetten mozgékony és jól ér fel a lerohanásokkal, de egyikben sem kiemelkedő, emiatt nem biztos, hogy komolyabb karriert fog tudni befutni az NBA-ben. Sokat kell fejlődnie védő lábmunkában, lepattanózásban, a gyűrű védésében, kissé meglepő módon a büntetőzésben (70% körül dob), összességében vannak nála komolyabb projektek. Ha egy bajnokesélyesnek pont rá van szüksége, akkor kihúzhatják az első kör végén, ha éppen nincs, akkor második körben kel majd el. 

Videó: https://www.youtube.com/watch?v=GTN21xV27cY

Billy Preston

Osztály: - (BC Igokea)
Születési év/Magasság/Testsúly: 1997/208 cm/101 kg
NBA hasonmás: Kevin Garnett
Várható drafthely: második kör

Már most kacskaringós pályafutás áll mögötte, a középiskolát négy különböző intézményben végezte el, ennek ellenére ott volt a 2017-es évzáró tornákon, és a nagyon erős kosárprogrammal rendelkező Kansasben mutatkozhatott volna be az NCAA-ben. Tavaly novemberben azonban volt egy autóbalesete, amiben ugyan csak karcolásokat szerzett, de elindult egy vizsgálat, hogy honnan volt az autó. Mivel az egyetem nem igazán állt mögé, és fel is függesztették a vizsgálat idejére, januárban úgy döntött, hogy otthagyja a Kansast és átmegy játszani Európába anélkül, hogy leütötte volna a labdát tétmeccsen. Az ABA Ligás Igokeában három meccs jutott neki, de összeszedett egy kisebb vállsérülést. 

Prestonnak sokba került ez a baleset, hiszen a Kansas nélküle is eljutott a Final Fourba, vele kiegészülve pedig akár a bajnoki cím is összejöhetett volna, és most akár a lottery-ben számolhatnánk vele, ehelyett nagy meglepetés lenne, ha elkelne az első körben, és még a második kör sem biztos. Pedig egy nagyon jó, David Robinsonra emlékeztető felépítéssel rendelkezik, aki hátul kőkeményen megy a lepattanókért, óriási blokkokat oszt ki, a periméteren is meg tudja tartani lábbal a kisembereket, ráadásul a trash talkban sem marad senkinek adósa. Támadásban a triplavonalon túlról, középtávolról folyamatosan veszélyt jelent remek dobómozdulatának köszönhetően, a palánk közelében pedig kamatoztatja agresszív játékstílusát. Leütésből, betörésből is tud dolgozni, összességében egy nagyon kellemetlen matchup mindkét oldalon. A gond az, hogy mindezt a középiskolában tudta csak bemutatni, ráadásul már 21 éves lesz októberben - figyelembe véve kissé nehéz természetét is, valószínűleg senki nem fog vele kockáztatni túl korán. 

Videó: https://www.youtube.com/watch?v=1FaJl8oO7WI

Kevin Hervey

Osztály: Negyedéves (Senior)
Születési év/Magasság/Testsúly: 1996/206 cm/104 kg
NBA hasonmás: Robert Horry/Anthony Tolliver
Várható drafthely: második kör

Hervey egyetemi pályafutása kicsit hosszabbra nyúlt a tervezettnél, mivel második évében ACL-szakadást szenvedett, amivel harmadik évében is akadtak gondjai, bár ekkor már megvillantott valamit a tehetségéből. A negyedik éve aztán nagyszerűen sikerült, 21 pontot és 8 lepattanót átlagolt, 80 százalékos büntetőzéssel és 34% körüli triplázással. Ami miatt elkerülte a scoutok figyelmét, az egyrészt a sérülése és a kora (22 éves lesz júliusban), másrészt az, hogy egy kis csapatban érte el a számait. A draft combine-on és a hírek szerint a privát felmérőkön azonban remekül szerepelt, így majdnem biztos, hogy valahol a második körben el fog kelni. 

Alapvetően egyébként elég sok helyen a legnagyobb sleeperek közé sorolják, akik később a profik között jól fognak muzsikálni. Tripláinak 75%-át passz után dobja, meccsenként majdnem hetet emelt rá, vagyis évek óta a catch and shoot helyzeteket gyakorolja, és ebben is lehet hasznos az NBA-ben. Leütése sem rossz, de védelmeket nem fog vele bontani, ugyanakkor eléggé mobilis, hátul a kisebb embereket is meg tudja tartani lábon, összességében egy sokat nem fejleszthető, de nagyon megbízható, érett fejjel gondolkodó játékosról beszélhetünk, aki bajnokesélyes csapatokban lehet hasznos kiegészítő – aztán ki tudja, manapság az ilyen, 3-4 átmenetek futnak be szép karriert a ligában.  

Videó: https://www.youtube.com/watch?v=Zptavi1L-sY

Alize Johnson

Osztály: Negyedéves (Senior)
Születési év/Magasság/Testsúly: 1996/206 cm/91 kg
NBA hasonmás: Larry Johnson/Scottie Pippen
Várható drafthely: Top25-Top50

Ahogyan a hasonmásokból is látható, különleges játékost ismerhetünk meg Johnson személyében – Scottie Pippent csak azért tettük ide, mert hozzá hasonlóan kicsit későn nőtt meg. A középiskola elején még egy 175 centis irányító volt, a középiskola végére 195 centire nőtt, most pedig már 206 centis erőcsatár. Bár állami bajnoki címet szerzett Pennsylvaniában, mégsem kapkodtak érte az egyetemek, így egy kis főiskolán játszott 2014 és 2016 között. 2016 nyarán csapott le rá az elsőosztályú Missouri State. Első éve remekül sikerült, dupla-duplát átlagolt, és jelentkezett is a draftra, járt a Bostonnál workouton, de végül visszalépett és maradt még egy évre. 

Kérdés, hogy jól járt-e ezzel a lépéssel, mert bár a dupla-dupla átlag most is megvolt, sokkal jobban passzolt és 73%-ra javította a büntetőzését, a triplamutatója 38-ról 28%-ra csökkent, ami nem jó előjel az NBA-draft szempontjából. Az biztos, hogy hátvédmúltjából kifolyólag jól kezeli a labdát, lát a pályán, és egyébként kőkemény mindkét palánk környékén, de négy évet töltött nem túl neves egyetemi kosárprogramokban, így projekt-játékosnak már kicsit idős. Az biztos, hogy fizikálisan rendben van, jó tulajdonságai alapján használható játékos, de sokat kell még fejleszteni, hogy bárki ellen megállja a helyét – ha rossz helyre kerül, akkor könnyen hamar kikophat a ligából, ha jó helyre, akkor lépésről lépésre szépen fel lehet építeni. 

Videó: https://www.youtube.com/watch?v=tAp601xDIqg

Justin Jackson

Osztály: Sophomore (Másodéves)
Születési év/Magasság/Testsúly: 1997/201 cm/102 kg
NBA hasonmás: Anthony Davis
Várható drafthely: második kör

A kanadai Justin Jackson (nem összetévesztendő a Kings 2017-es texasi újoncával) már tavaly is jelentkezett a draftra, de végül visszalépett, ami nem volt jó döntés. Egyrészt a szezon korai szakaszában súlyos vállsérülést szenvedett, másrészt a közel 44%-os triplázása alaposan visszaesett. Arra viszont jó volt az idei 11 meccs, hogy látni lehessen, hogy mindkét csatárposzton lehet használni, hiszen lepattanózásban nagyot lépett előre. Ami nála probléma, hogy a mozgása, a dobása, az egész játékának ritmusa nagyon emlékeztet Anthony Davisére, egyetlen apró probléma akad: jó tíz centivel alacsonyabb, mint a Pelicans klasszisa. 

Két egyetemi éve alatt sok mindent megmutatott, de nehéz eldönteni, hogy pontosan hol is lenne a helye egy NBA-csapat rendszerében, mert a full-time periméterhez egy icipicit lassú (viszont hosszúak a kezei), a palánkhoz közelebbi játékhoz pedig nem elég magas. A rugókkal nincs gond, és egyébként valószínűleg négyest kell majd játszania, mert a stretch-4 erőcsatárok ellen ideális védő, míg támadásban már megmutatta, hogy képes 40% körül is triplázni amellett, hogy a nagyobb embereket könnyedén veri meg lábon, jó a labdakezelése és az indulósebessége. Az "eye-test", a közvetlen tapasztalat dönti majd el, melyik irányba induljanak el vele. 

Videó: https://www.youtube.com/watch?v=9Si2aq-YVA8

Kostas Antetokounmpo

Osztály: Elsőéves (Freshman)
Születési év/Magasság/Testsúly: 1998/208 cm/88 kg
NBA hasonmás: Udonis Haslem
Várható drafthely: második kör

A posztrangsor végén említsük meg Giannis Antetokounmpo öccsét, Kostast, aki 2013 óta az Egyesült Állomokban pallérozódik, 2017-18-ban a Dayton Egyetemen töltötte egyetlen NCAA-szezonját. A legkisebb Antetokounmpo egyelőre a nevéből él, sem a középiskolában, sem a görög utánpótlás válogatottakban, sem a Daytonon nem láthattunk tőle semmi lehengerlőt. A Daytonon 5.2 pontot és 2.9 lepattanót átlagolt 15 perc alatt, és az kiderült, hogy nincs túl finom csuklója: a büntetőket 51%-kal, a triplákat 13 százalékkal küldte a helyére.

Egyedül az 1.1 blokk tűnik valamennyire extrának, de összességében egy nagyon nyers játékosról beszélhetünk, akinek borzasztó sokat kellene javítania a dobásain, meg úgy általában meg kellene találni a posztját, mivel mozgékonyabb egy átlagos erőcsatárnál, lehetne belőle kiscsatárt is nevelni. A neve mellett azért lehet érdekes projekt, mert egyrészt átmehet Európába csiszolódni, másrészt Giannisnál láthattuk, hogy az NBA-ben is nőtt még pár centit. Ha ez megtörténik Kostasnál, akkor egy atletikus, jól blokkoló center válhat belőle, amivel egy csapásra NBA-kompatibilis lehet a játéka. 

Videó: https://www.youtube.com/watch?v=IPXlLwIXZsc

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus