NBA Draft 2019: Dobóhátvédek

A szupersztár-kaliber RJ Barrett mellett még egy-két ígéretes játékos, néhány dobógép, néhány védőspecialista, összességében több érdekes prospect alkotja az idei dobóhátvéd-felhozatalt.

RJ Barrett

Osztály: Freshman
Születési év/Magasság/Testsúly: 2000/201 cm/92 kg
NBA hasonmás: Andrew Wiggins
Várható drafthely: Top3

Barrett sokak szemében akár 1/1-es is lehetne ezen a drafton, Jamal Murray például azt mondta, hogy szerinte ő jobb játékos Zion Williamsonnál, de azért pénzt ne nagyon tegyünk arra, hogy a dobóhátvéd lesz az első választás - az 1/3 tűnik a legvalószínűbbnek, de persze még sok minden történhet. Az biztos, hogy Barrett szupersztár lehet az NBA-ben, gyakorlatilag mindene megvan hozzá: kellően gyors és atletikus, támadásban pedig már most is elég képzettnek számít. Kiváló a lábmunkája, nagyszerűen fejezi be az akcióit, nagyon okosan harcol ki faultokat, tökéletesen tudja a eurostepet és társait, van floatere, finom kézzel teszi fel a közelieket, de a dobócselei is élményszámba mennek. Kiemelkedően intelligens helyzetmegoldó, a kiosztásokból remekül veri meg az emberét, nem kapkod, nem sieti el a játékokat, megvárja a megfelelő megoldást, jól vált irányt, összességében nagyon tudatos, kreatív, képzett wing. Emellett már irányítói készségeket tekintve is javult, az elmúlt szezonban sokat fejlődött a többiek megtalálásában és mivel nem önző, hanem a jó megoldást keresi, ha a betörését megállítják, egyre hatékonyabban osztja ki a labdákat. Védekezésben is hasznos, a labdás emberen remekül lábmunkázik és több poszton is használható, egyébként támadásban is simán megoldja úgy a hármast, mint a kettest.

Természetesen gyengesége is van, de főleg olyan, amin lehet javítani. Egyrészt túlságosan balkezes, a jobb keze felé ritkán fejez be és amikor mégis, az sem túl szép, ezt pedig a profik között azért hamar megbüntetik a jó védők, úgyhogy ezen dolgoznia kell. Emellett a dobása sem túl stabil, nem egy halálos shooter, be tudja azért dobni, amikor jó ritmusban kapja, a lábai alatta vannak, stb., de nem ez a fő erőssége - igaz, ezen is lehet javítani. A fizikai adottságait jobban ki kell használnia, főleg hátul, de ez szintén olyan, amit meg lehet vele értetni, meg lehet neki tanítani - emellett a labdakezelésén is fejlesztenie kell, nagyobb nyomás alatt még többször is bajba került. Hiányzik a repertoárjából a leütésből, labdavezetésből eldobott középtávoli, ami egy sztárjátékosnál azért elvárás, illetve néha hajlamos túl magabiztossá válni és olyan dolgokat bevállalni, amire nem képes - szeret vezérként szerepelni, de még van mit tanulnia erről.

Ezzel együtt mindene adott ahhoz, hogy igazi sztár legyen maximum fizetéssel, a hiányosságain dolgoznia kell, de már újoncként is komoly impactje lehet - igaz, kevesebb highlight-zsákolást várhatunk tőle, mint Zion Williamsontól, ő nem az a gyűrű felett játszó fajta, de ettől még nagyon értékes játékos lehet. Egyébként édesapja is profi kosárlabdázó volt és most a kanadai szövetségnél dolgozik.

Videó: https://www.youtube.com/watch?v=UwDP9lEQ9sY

Jarrett Culver

Osztály: Sophomore
Születési év/Magasság/Testsúly: 1999/201 cm/85 kg
NBA hasonmás: Caris LeVert
Várható drafthely: top10 környéke

Culver kettes és hármas poszton is bevethető játékos, mi most a ketteseknél tárgyaljuk, hiszen inkább ezt játszott többet. Freshmanként még kiegészítő volt a Texas Tech-nél, sophomore-ként viszont előlépett és komoly játékossá fejlődött, többet volt nála a labda, 3,6 gólpasszt átlagolt a 18,5 pontja mellett, a csapat támadásainak több mint harmadában direkt módon vett részt. Kiváló a lábmunkája és gyakorlatilag mindenhez ért, meg tudja verni az emberét, van egy nagyon jó középtávolija leütésből, van triplája, el tud menni a gyűrűig, emellett okos, intelligens, érzi, hogy mikor mi a jó megoldás - de azt is tegyük hozzá, hogy sok clutch helyzetet oldott meg éppen emiatt, amikor nagyon kellett, általában hozzá tudott szólni. Pozitívum, hogy jó védő, egyrészt alapvetően a fizikai adottságai is megvannak ehhez (kellően atletikus, magas, stb.) és az ösztönei is jók hátul, nem is kíméli magát, úgyhogy a legtöbb vélemény szerint az NBA-ben is pluszt tud majd hozni hátul. Hat lepattanó felett átlagolt, ami egy kettestől egészen jó, illetve a leindításoknál is sokat volt nála a labda, mert ő maga is be tudta fejezni ezeket, illetve az egészen jó passzkészsége miatt a többieket is meg tudta játszani.

A gyengeségei ugyanakkor olyanok, amelyeken lehet még fejleszteni és dolgozni. A tripladobása egyelőre bizonytalanabb, van kinti tűzereje, az egyetemen ki is kellett rá menni, de ahhoz, hogy a profiknál is igazán veszélyes legyen távolról, még javulnia kell. Fejlődnie kell labdakezelésben, hogy komolyabb védők ellen is tudjon kreálni, erősödnie kell fizikálisan, mert egyelőre elég vékony és bár a lábai erősek, ahhoz, hogy tényleg használhassák kettes-hármasként, fel kell szednie némi izmot.

Ezek alapján Culver egy olyan játékos, aki nem kiemelkedő, nem szupersztár-alkat, de az erősségei alapvetően használhatók az NBA-ben, a gyengeségein pedig hamar lehet fejleszteni, úgyhogy elég értékes prospect - nem ő a draft legatletikusabb játékosa, de a támadóarzenálja a profik között is megfelelő lehet, jó mentalitású, védekezésben is odateszi magát, úgyhogy akinek egy ilyen kettesre van szüksége, az hamar kiválaszthatja. 

Videó: https://www.youtube.com/watch?v=CwqDbv4mn-U

Nickeil Alexander-Walker

Osztály: Sophomore
Születési év/Magasság/Testsúly: 1998/196 cm/93 kg
NBA hasonmás: Jordan Clarkson
Várható drafthely: Első kör közepe

Két kettes-hármas után jöjjön egy olyan, aki inkább lefelé kettes, vagyis a hármas poszt helyett inkább egyesben lehet még használni az elsődleges pozíciója mellett. Alexander-Walker otthonosan érzi magát, ha a labda az ő kezében van és döntést kell vele hoznia, érzi, hogy mikor kell elmenni a gyűrűig, eldobni a tempót, vagy megpasszolni a társakat - az egyetemen másodlagos labdakezelőként használták és négy gólpasszt átlagolt, jól teljesítette a feladatot. Főleg azért befejezésekben erős, ezt 16 pontos átlaga is mutatja, illetve kiváló tripladobónak számít, két egyetemi évében 37 és 39%-kal tüzelt kintről és bár a büntetője nem az igazi (75% alatt), azért a keze így is bizonyítottan jó. Ezt erősíti azzal is, hogy sokat mozog labda nélkül, használja a zárásokat, hogy tisztára játssza magát, illetve a jó kezét kihasználva ügyesen veri meg az emberét befelé is - nincs túl gyors első lépése, de szép trükköket vet be, így is el tud menni a gyűrűig. Védekezésben is egyre jobban fest, idén már két labdaszerzést átlagolt, jó érzéke van a passzsávok lezárásához.

Gyengesége viszont az, hogy fizikálisan nincs meg benne az, ami egy NBA-sztárnak kell: nem is túl gyors, nem is elég atletikus, nem is igazán erős. Ezek miatt a magasabb, erősebb, fizikálisabb NBA-védők ellen lehetnek gondjai az elszakadással, a befejezéssel, plusz nem egyetemisták ellen azért a betöréseit sem biztos, hogy meg tudja majd csinálni úgy, mint eddig. Összességében van benne pont, van benne gólpassz, kiválóan triplázik, kiegészítőembernek tökéletes, de ahhoz, hogy legit kezdő legyen az NBA-ben, minimum némi izomra szüksége lesz, mert anélkül nem nagyon tudja kontakttal együtt befejezni az akcióit és védekezésben is súlytalan lehet majd.

Feljegyzendő még, hogy egyáltalán nem vezéralkat, mentalitását tekintve is inkább kiegészítő, aki mellé kell legalább egy "alfa" - ide tartozik, hogy a szezon két legfontosabb meccsén egyaránt besült, hat, illetve kilenc pontot szerzett 25 és 30%-os mezőnymutatóval.

Videó: https://www.youtube.com/watch?v=MNdpmArMyl0

Tyler Herro

Osztály: Freshman
Születési év/Magasság/Testsúly: 2000/196 cm/88 kg
NBA hasonmás: Joe Harris
Várható drafthely: Első kör közepe

Herro egy klasszikus értelemben vett shooter, spacinget, kinti tűzerőt vásárol vele az, aki ledraftolja. Ilyen játékosra mindig szükség van minden csapatnál, úgyhogy valószínűleg az első kör közepén, esetleg a vége felé el is fog kelni, főleg, hogy egyébként fejleszthetőnek tűnik, akiben több van annál, mint amit eddig megmutatott. Egyrészt mentalitásban is shooter, aki még a leindításokat is képes középtávoli tempóval befejezni és ha dolgoznak kicsit azon, hogy mikor milyen helyzetben mit kell tennie, akkor halálos fegyver lehet - egyelőre a lábmunkájával vannak gondok, amikor a zárások után megkapja a labdát, de ez bőven javítható probléma. Összességében nem egészen 36%-kal triplázott idén, de olyan dobása van, ami a nagyobb spacinggel bíró NBA-ben még jobban kiteljesedhet, ráadásul idő közben kifejlesztett egy visszalépős hármast is, amire szintén egyre inkább hagyatkozhat. Nem sokan számolnak vele ezen a téren, de képes elmenni a gyűrűig annak ellenére, hogy nem jó labdakezelő, a büntetőzése pedig szintén az igazi shootereket idézi, hiszen 90% felett dolgozik a vonalról.

A hátrányai viszont ugyanilyen egyértelműek, kezdjük mindjárt azzal, hogy nem elég atletikus és gyors ahhoz, hogy sztár legyen az NBA-ben - védekezésben ugyan sokat javult egy év alatt, de az még mindig erősen kérdéses, hogy a korlátai miatt valaha is meglesz neki a "D" a "3&D-ből". Emellett eléggé egydimenziós, nincs közeli befejezése, nem nagyon tudja magának megcsinálni a helyzetet, nem áll jól a kezében a labda és az erősségei kidomborításán is dolgoznia kell még. Mindezek miatt igazából csak kettesként lehet használni, vagy alacsony szerkezetben hármasként és amikor nem kap jó labdákat, vagy nem ülnek a dobásai, akkor a spacingen kívül túl sok hasznot nem termel, mert máshoz nem igazán ért. A fizikai adottságai még inkább előtérbe kerülhetnek a profik között, érdekes lesz látni, hogy tudja-e ezt kezelni, ellensúlyozni.

Összességében ha a védekezését össze tudja szedni annyira, hogy az NBA-ben is megfelelő legyen, a "shooterségét" pedig javítani tudja azokban a dolgokban, amik a komoly triplavetők erősségei (jó szögek választása, jó elszakadás, stb.), akkor a profiknál is komolyan kell vele számolni - ha csak egy shooter lesz, akkor minden bizonnyal a padról fog érkezni.

Videó: https://www.youtube.com/watch?v=rZA70Kg0Lpw

Romeo Langford

Osztály: Freshman
Születési év/Magasság/Testsúly: 1999/198 cm/98 kg
NBA hasonmás: Evan Turner
Várható drafthely: Első kör második fele

Langford érdekes játékos, egy évvel ezelőtt még ígéretesebb prospectnek tűnt, de az Indianával nem sikerült igazán jól a szezonja, volt egy sérülése is az év végén, úgyhogy visszacsúszott a rangsorokban. Ezzel együtt egy jó mentalitású, értékes játékosról van szó, aki tudja, hogy mik a hiányosságai, tudja, hogy min kell dolgoznia és nem is derogál neki mindent megtenni azért, hogy javítson ezeken - a középiskolai sztárból egy kevésbé hype-olt egyetemista lett, de ott van benne az igazán nagy potenciál. 

Nagyon széles karfesztávja van, a posztjához képest elég magas, illetve elég erős is, emiatt hatékony tud lenni a festékben, akár az ott lévő védőkön keresztül is be tudja fejezni az akciókat. A középiskolában néha még irányítót is játszott, mert jól lát a pályán, jól passzol és bár az NBA-ben biztos, hogy nem lesz egyes, nem hátrány az, hogy nem csőlátása van, hanem észreveszi a kínálkozó lehetőségeket és meg is tudja azokat passzolni. Az intelligenciája sokszor feltűnő volt, rendszeresen betört, amikor a center valamiért kilépett a festékből, jól olvasta a védekezéseket, illetve elég sok faultot harcolt ki, az előző szezonban hat büntetőt dobhatott átlagosan. Fizikai adottságait és intelligenciáját kihasználva jól is lepattanózik, főleg a támadóoldalon, emellett ha alacsonyabb védő kerül rá, azonnal észleli ezt és lemegy pozícióba.

Gyengesége a dobás, 30% alatti tripladobóról beszélünk, aki a büntetőit is csak 70% körül értékesíti, egyértelműen ez az, amiben muszáj fejlődnie - viszont el is mondta, hogy a sérülése óta ezen dolgozik, már az NBA-be is jobb dobóként akar megérkezni és ezt tekinti fő feladatának. Egyébként labda nélkül így is hasznos tud lenni, nagyon érzi, hogy mikor kell belépni a gyűrű alá, hogy hol vannak az üres sávok és többször is szerzett úgy kosarat, hogy két társa lejátszotta a pick-and-rollt, ő pedig beosont a festékbe, ahol az erényeit kamatoztatva befejezte a támadást. Figyelnie kell arra, hogy ne legyen nála túl sokat a labda, mivel erre azért hajlamos és mivel nem dob jól, ezekből sokszor jött ki rosszul a csapata. A dobásához azt is hozzá kell tenni, hogy novemberben volt egy ujjsérülése, de nem akart vele kiülni, együtt játszott vele, ami biztosan eléggé zavarta, a dobószázalékaiban ez is szerepet játszhatott.

Annyira nem tragikusak a hiányosságai (a dobása mellett a kicsit figyelmetlen játéka elöl-hátul, néha elalszik labdával a kezében, vagy éppen védekezésben), hogy ne lehessen őket elfogadható szinte hozni az NBA-ben, az erényei (magas, erős, okos hátvéd, aki tud passzolni, lepattanózni és 16 pontot átlagolt idén) pedig olyan fontosak, hogy biztosan többen is látnak benne fantáziát - reálisan valahol az első kör második felében, project játékosként húzhatják ki.

Videó: https://www.youtube.com/watch?v=v46t3pvLN8Q

Kevin Porter

Osztály: Freshman
Születési év/Magasság/Testsúly: 2000/198 cm/99 kg
NBA hasonmás: Szegény ember James Hardenje...
Várható drafthely: Első kör vége

Kevin Porter még nem kész játékos, a döntéshozatalának, érettségének, összességében a kosárlabdatudásának jót tett volna még egy év egyetem, de most is abszolút hasznos játékos lehet a profik között, úgyhogy érthető, hogy miért jelentkezett a draftra. Fő erénye a dobása, első évében 41%-kal triplázott, catch-and-shoot helyzetekből borzasztóan veszélyes, de emellett egyre jobban érzi az egy-egyeket is - többféleképpen tud pontot szerezni, ráadásul James Harden a példaképe, ennek megfelelően egyre többször nyúl a visszalépős hármasokhoz is. Az NBA-szinthez is megfelelő fizikai adottságokkal rendelkezik, kellően gyors, atletikus, magasságban, erőben sincs gondja, ezt pedig igyekszik is kihasználni: óriási erőssége a harcossága, az akarata, amellyel egyébként extra lepattanózónak számít, az ellenfél gyűrűje alatt elég sok labdabirtoklást ment meg. Ez az energia és hozzáállás védekezésben is látszik rajta, ott is nagyon kapar, ami ezzel a kézzel és ezzel a potenciállal (mármint hogy a triplán kívül atletikus és szélesedik az eszköztára) nagyon érdekes prospectté teszi. 

A hátrányai nagyjából az előnyeiből fakadnak, a mentalitása miatt nincs mindenki túl jó véleménnyel róla például a pályán kívüli dolgait tekintve, igazi nagyszájú, "ki ha nem én" típus. Összességében pontosan az említett érettség hiányzik nála a pályán és azon kívül is, sokszor hoz még rossz döntést játék közben, rosszul választ dobást, a büntetői sem azt mutatják, hogy milyen erős fejben (52% egy 41%-os tripladobótól...) és egyáltalán nem az a fajta, aki a csapatot helyezi előtérbe - voltak összetűzései edzőkkel, társakkal, nem mindig a megbeszélt, megfelelő játékot játszotta. Egyébként sem erőssége a koncentráció és az egész játék átlátása, kérdés, hogy ezzel mit lehet kezdeni, illetve azt is tegyük hozzá, hogy az egyetemen is kiegészítő volt, 22 percet átlagolt, egyáltalán nem ő volt a vezér.

Mindent számításba véve a keze és a fizikai paraméterei miatt is lehet komoly játékos az NBA-ben, de neki kicsit korainak tűnik a profik közé lépés és nagy kérdés, hogy fejben hogyan kezeli majd a helyzetet, az edzőjét, a nála jobb, pláne tapasztaltabb társakat - ha ezzel nem lesz problémája és felméri, hogy mi az érdeke, akkor szép pályafutásra számíthat.

Videó: https://www.youtube.com/watch?v=MvbNwfYhxVc

Matisse Thybulle

Osztály: Senior
Születési év/Magasság/Testsúly: 1997/196 cm/91 kg
NBA hasonmás: Thabo Sefolosha
Várható drafthely: Első kör vége

Thybulle azon csapatoknak lehet érdekes, amelyek 3&D prospectet keresnek kettes-hármas posztra, van idejük és türelmük foglalkozni vele és elsősorban a D lenne a lényeges. Nem fiatal játékos, már senior, 22 éves, ez azért prospectként rontja az értékét, de azonnal még csak védekezésben lehet komolyabb hatása a csapata játékára - abban szenzációs, efelől kétségünk sem lehet. A négy éve alatt 1,1, 2,1, 3,0 és 3,5 labdaszerzést átlagolt meccsenként, idén emellé már 2,3 blokk is társult, egészen félelmetes játékos hátul, akit egyszerűen nem lehet megverni, bárkit képes leradírozni a pályáról. Kiválóan időzít, nagyon érzi a passzsávokat, a besegítéseket és nagyon aktív a keze, egy pillanatig sem nyugodhat meg az, akivel éppen szemben áll - kellően magas, erős, gyors, atletikus és nagyon hosszúak a karjai, ez külön előnye védekezésben. Emellett esze is sok van hozzá, a többieket is tudja irányítani és gyakorlatilag már újoncként rá lehet rakni az ellenfél legjobb támadójára, az biztos, hogy meg fogja nehezíteni a dolgát - plusz az egyetemi zónát is nagyon érezte, ott is óriási fegyvernek bizonyult.

Támadásban viszont egyelőre szűkös a repertoárja. Fizikai adottságai miatt leindításoknál, üres belépéseknél nagyokat tud zsákolni, a stabil dobása viszont egyelőre nincs meg - volt már 40%-os szezonja is kintről az egyetemen, két 36%-os, de éppen a legutolsó lett csak 30%-os, az NBA-s távolsággal is számolva jelenleg nem tekinthető stabil tripladobónak. Az alapjai viszont megvannak ehhez és ha foglalkoznak vele ezen a téren, akkor borzasztó értékes játékos lehet belőle. A büntetőzését egyébként összeszedte, 71%-ról indult, legutóbb már 85%-kal zárta az évet.

Összességében ha egy olyan csapatba kerül, amely védőspecialistát keres és amely foglalkozik azzal, hogy a dobásából és az atletikus képességeiből kihozza a maximumot támadásban is, az jól járhat vele, illetve azzal ő is jól járhat.

Videó: https://www.youtube.com/watch?v=aMUcaPcw-f8

Adam Mokoka

Osztály: ABA Liga
Születési év/Magasság/Testsúly: 1998/196 cm/86 kg
NBA hasonmás: Josh Okogie
Várható drafthely: Második kör

Francia játékos, aki ugyan még csak 20 éves, de már egy ideje bontogatja a szárnyait felnőtt szinten is Európában, sőt, az előző szezont már légiósként, a szerb KK Mega Bernax színeiben töltötte. Ez nyilván nem az NBA szintje, viszont mentálisan hozzászokhatott a felnőtt kosárlabdához és ahhoz is, hogy légiósként nem pátyolgatjáák, hanem minden meccsen komoly teljesítményt várnak tőle, amit ha nem hoz, akkor rögtön megtalálják - ez nagy előnye az NCAA-ből érkezőkkel szemben. Játszott az ABA Ligában, ami azért egy elég kemény, fizikális, taktikus bajnokság, ebből rengeteget tanulhatott. Emellett fő erénye az atletikussága, hatalmasat ugrik bármelyik lábról, nagyon gyors első lépése van és képes átzsákolni az ellenfél magasait is, ha jó ütemben kapja meg a labdát. Ezzel együtt nem önző, látszik rajta az európai iskola, a szerb bajnokság, védekezésben sem derogál neki elvégezni a piszkos munkát, sok apró "délszláv" trükköt tud. Másodlagos playmakerként használták, passzjátékban folyamatosan fejlődik, a pick-and-rollokat már levezényli és idénre már a triplája is feljavult, most már az üres kiosztásoknál nem lehet otthagyni. 

A kérdés az, hogy az Európában őrültnek tűnő atletikusságából mennyire tud majd megélni az NBA-ben, ugyanis egyelőre ez az egyetlen olyan tulajdonsága, amire támaszkodhat - a kosárlabda egyéb területein bőven van lemaradása. Fejlődik, fejben erősebb is lehet, mint a társai, de sem a dobása, sem a döntéshozatala nem extra egyelőre, sok eladott labdája van, ha rá hegyezték ki a védekezést, akkor azzal nem tudott mit kezdeni és egyáltalán nem stabil pontszerző. Hármast nem nagyon tud játszani, egyesben próbálgatták, de azt sem nagyon oldotta meg még azon a szinten sem, az NBA-ben biztos, hogy ehhez kevés lesz.

Érdekes prospect lehet azért ő is, ilyen atletikus képességeket nem szokás az asztalon hagyni, de hogy mit lehet belőle kihozni és mennyi idő alatt, az már más kérdés - védekezésben azért mindenképpen hasznos lehet, vele a mindent váltós rendszer is jól nézhet ki 1-2-3-ban minimum, de egyelőre homályos, hogy hol lehet számára a plafon.

Videó: https://www.youtube.com/watch?v=ND8DCmE4_hY

Talen Horton-Tucker

Osztály: Freshman
Születési év/Magasság/Testsúly: 2000/193 cm/106 kg
NBA hasonmás: Jordan Adams
Várható drafthely: Második kör

Horton-Tucker legnagyobb erőssége szó szerint az erőssége, hiszen bár dobóhátvédhez illő magassággal rendelkezik, a súlya a nagyobb kiscsatárokéval vetekszik. Emiatt attól nem kell tartani, hogy fizikálisan nem tudja majd felvenni az NBA ritmusát, ráadásul egészen extra karfesztávval rendelkezik, ezek miatt jóval nagyobbnak tűnik annál, mint amilyen valójában - borzasztóan erős és hosszú, nem csodálkoznánk rajta, ha védekezésben nem is a ketteseken használnák, hanem feljebb. Elég fiatal is, hiszen még nem töltötte be a 19. életévét, így még nagyobb szó, hogy az egyetemen rögtön védekező specialistaként beszéltek róla, univerzális játékosnak számít hátul. A profik között is ez lehet a szerepe, ezért kaphat szerződést, úgyhogy ezt kell kidomborítania majd.

Támadásban ugyanis meglehetősen limitált, a triplája sem jó, de összességében sem eredményes pontszerző, csak 40%-kal célzott mezőnyből idén, egyszerűen szörnyű vállalásai vannak és nincsenek meg a képességei ahhoz, hogy ezeket befejezze. Könnyen elképzelhető, hogy az NBA-ben csak "párpontos" játékos lesz akkor is, ha a védekezése miatt végül nagyobb szerepet kap, azt a keveset is főleg támadópattanókból, meg "véletlen" helyzetekből várhatjuk - még csak nem is különösebben gyors, hogy a leindításoknál halálos legyen, igaz, hátul jó helyezkedéssel a reálisnál sokkal gyorsabbnak mutatja magát. Vele biztosan foglalkozni kell, fejleszteni, mert egyelőre nem feltétlenül NBA-kész a skillsetje, de ha sikerül javulnia, képzik minden téren, akkor lehet belőle hasznos játékos a profik között is.

Videó: https://www.youtube.com/watch?v=V7ccT3xSlV0

Luguentz Dort

Osztály: Freshman
Születési év/Magasság/Testsúly: 1999/193 cm/98 kg
NBA hasonmás: Hamdiou Diallo
Várható drafthely: Második kör

Agresszív kombó hátvéd jó fizikai képességekkel, megfelelő atletikus alapokkal és védekezési készségekkel. Olyan teste van, mint egy NFL-safety-nek, ebből a szempontból abszolút készen áll az NBA-re, erős, nagyot ugrik, jó a karfesztávja, ezzel ellensúlyozza, hogy viszonylag azért alacsony. Erre a fizikalitásra épül a játéka is, kőkeményen hajt védekezésben, nem sok üres helyzetet enged az ellenfelének és mivel hihetetlen ereje van, el is tudja nyomni a riválisait - az erényeit kamatoztatni is megtanulta már, jól repül be a támadópattanókért, jól lép be a gyűrű alá labda nélkül. Bátor, magabiztos játékos, aki nem fél a kontakttól, de akár a verbális csatáktól sem - ez a hozzáállás beviheti őt az NBA-be.

Mert egyébként túl sok keresnivalója a képességei alapján nincs ott. 16 pontos játékos volt ugyan első egyetemi évében, de rengeteg dobásból, pocsék hatékonysággal, középiskolás kora óta baja van a gólpasszra jutó eladott labdák számával, nem jó a triplája, sőt, a mozdulata is hibás, úgyhogy elég nehéz lesz ezt megoldani. Javult a hatékonysága távolról, de ez egyáltalán nem elég az NBA-hez, emellett egyáltalán nem kreatív, nem gondolkodó játékos, kicsit sem playmaker, ezt szintén elég nehéz lesz megfelelő szintre hozni.

Hogy mi lehet belőle? Egy bulldog, alacsony, de erős, kemény, fizikális, főleg védekező feladatokra használt kettes, ha minden jól megy.

Videó: https://www.youtube.com/watch?v=sQJ4ZuSG4VY

Zach Norvell Jr.

Osztály: Sophomore
Születési év/Magasság/Testsúly: 1997/196 cm/93 kg
NBA hasonmás: CJ Miles
Várható drafthely: Második kör - draftolatlan

Norvell egy shooter, erre lehet használni és másra nem, aki a draft végén még keres egy ilyen játékost, az el fogja vinni, de az sem lenne nagy meglepetés, ha végül nem választanák ki. A Gonzagánál 15 pontot átlagolt idén, méghozzá 37%-os triplával úgy, hogy egyébként elég sok nehéz dobást is elvállalt, a keze valóban szenzációs, nemcsak a kiosztásokat veri be, de védővel az arcában is gyilkos, tud esetleg leütésből is hármast dobni, kiszorított helyzetből, mindenhonnan - ráadásul ugyanezt csinálta az első évében is, nem egyszer villanásról van szó. Egész "hosszú" játékos, akinek volt bő egy labdaszerzése és négy lepattanója is meccsenként, emellett az utolsó évében három gólpasszt is kiosztott átlagosan, ami mellett szintén nem mehetünk el szó nélkül. Védekezésben is javult, bár eleinte ebben elég nagy lyuknak számított, de most már összeszedte magát és a hosszúságát próbálja kamatoztatni hátul is. A labdavezetéses megoldásai is javulnak, a kiosztások után már leütésből meg tudja verni a kirontó védőt, ebben szintén fejlődött és ez lehet az egyik kulcs az NBA-karrierjét illetően - ha elfogadható szintre javul labdával a kezében, akkor lehet karrierje.

Emellett a védekezése kérdés még, javult ugyan, de még mindig nem az igazi és mivel alapvetően egy 3&D prospect lehet, kulcsfontosságú, hogy a D-t is odategye a 3 mellé - meglátjuk, hogy mit tud ebből kihozni. Aki inkább támadójátékost keres, mint védőt, az az előtte tárgyaltakkal ellentétben kihúzhatja őt a tripladobása miatt, beleláthatják a komolyabb támadópotenciált és ha fejlesztik, meg is hálálhatja a bizalmat, de egyelőre nem tűnik komolyabb NBA-játékosnak.

Videó: https://www.youtube.com/watch?v=G02zL_zFqMY

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus