NBA Draft 2019: Irányítók

Egy TOP3-ba várt játékos mellett egy-két komolyabb és néhány "felejthető" kosaras alkotja a játékmesterek idei választékát. 

Ja Morant

Osztály: Sophomore
Születési év/Magasság/Testsúly: 1999/190 cm/79 kg
NBA hasonmás: John Wall
Várható drafthely: top3

A hírek szerint kétség sem férhet hozzá, hogy Ja Morant a Memphis Grizzlies játékosa lesz a következő szezonban, a gárda Mike Conley utódját látja benne és az 1/2-es választási joggal minden bizonnyal ki is húzza az irányítót. Hogy ez bejön-e, azt majd meglátjuk, az viszont biztos, hogy Morant egy borzasztóan atletikus, gyors, robbanékony játékos, aki emellett jól át is látja a pályát és az egyetemi szinten képes volt dominálni, mérkőzéseket eldönteni. A legnagyobb erőssége leginkább az, hogy a védőlepattanó megszerzése után átrohan ellenfelén, ebben nagyon hasonlít John Wallra, vagy Russell Westbrookra, a védekezés viszont egyelőre nem a legnagyobb fegyvere - ahogy egyébként az egy-egyezés sem, ezekből nem túl hatékony pontszerző, ellenben kiválóan osztja ki a labdákat és tömi velük a társait. Akkor sem ijed meg, ha más kezébe kerül a játékszer, rengeteget mozog üresben, a korosztálya egyik legtöbb pontját dobta sima gyűrű alá mozgásokból és a triplája is rendben van, az előző szezon 30%-a után idén 36,6%-kal tüzelt kintről. Az átlagai egyébként is impresszívek: 24,5 pont, 10 gólpassz, 5,7 lepattanó, bár az 5,2 eladott labdán még van mit csiszolni.

Ahhoz, hogy a profik között is sztárrá válhasson, a dobásán ennek ellenére is javítania kell, mert egyelőre nem biztos, hogy komoly pontszerző lehet ezen a szinten, illetve amin biztosan változtatnia kell, az a védekezése - még a labdás emberen végzett munkája hagyján, helyenként egészen jól néz ki, de összességében a koncentráltsága, erőbefektetése nem üti meg az elégséges szintet. Szinte folyamatosan a labdát nézi, rengetegszer téveszti szem elől az emberét és azt is jegyezzük fel, hogy sokszor indul el a védőlepattanóért úgy, hogy feladja az emberét - ebben is hasonlít egy fentebb már említett NBA-játékosra. Pedig az atletikussága megvan, közel két labdaszerzést átlagolt meccsenként, de el kell fogadnia, hogy a profik között ő nem pihenhet hátul, különben egészen más karriert fog befutni.

Érdekesség egyébként, hogy 2018-ban, a Chris Paul táborban tűnt fel, ott kapták fel rá először a fejüket komolyabban a szakértők és kissé későn érő típusnak tartják annak ellenére, hogy még csak októberben lesz 20 éves - sok mindenben kell fejlődnie, de a passzkészsége és atletikus képességei miatt minden bizonnyal fényes jövő vár rá az NBA-ben is.

Videó: https://www.youtube.com/watch?v=2jkm49v2gFA

Darius Garland

Osztály: Freshman
Születési év/Magasság/Testsúly: 2000/188 cm/79 kg
NBA hasonmás: Mo Williams
Várható drafthely: top10

Garland esetében a legnagyobb problémát és kérdőjelet egy komolyabb térdsérülés jelenti, amely miatt mindössze pár mérkőzés után véget ért számára a szezon - az alatt parádés dolgokat művelt, de hogy ennyi elég lesz-e neki a korai kiválasztáshoz, azt majd meglátjuk. Alapvetően egy nagyon értékes játékosról beszélünk, aki ugyan alacsony és vékony, de talán az egész draftosztályt tekintve ő kezeli legjobban a labdát, emellett kiválóan dob akár leütésből, akár catch-and-shoot helyzetekből, az öt meccs során közel 50%-kal triplázott - ördögi keze van, amit kiemelkedő sebességgel és cselező készséggel told meg. Egy-egyben bármire képes, de éppen emiatt a többiek számára is ki tudja alakítani a helyzeteket és bár szereti maga befejezni a támadásokat, ha jó lehetőséget lát máshol, akkor megpasszolja, nem neveznénk különösebben önzőnek. Elég nehéz ellene védekezni, amikor ülnek a dobásai, sok látványos dolgot meg tud csinálni, amivel talpra ugraszthatja a közönséget és megszerettetheti magát, jó eséllyel többször látjuk majd a különböző összefoglalókban.

Természetesen hátránya, hogy nagyon alacsony és fizikálisan sem túl erős, ugyan a karjai nem rövidek és az emelkedése is rendben van, de a profik között ettől még a szó szoros értelmében "kisembernek" számít majd - megvannak a képességei ahhoz, hogy ezt ellensúlyozza, de van olyan dolog, amivel nem lehet mit kezdeni. Főleg védekezésben lehet majd kérdéses, hogy mire lesz képes, könnyen elképzelhető, hogy az ellenfelek simán rájátszanak majd, fizikai paraméterei miatt abszolút "vörös posztó" lehet. Szintén gyengesége az eladott labdáinak száma, azon a pár meccsen, amit játszott idén, többször szórta el a játékszert, mint ahány gólpassza volt és bár a középiskolában ennyire nem volt rossz a helyzet, ott is gyengesége volt a sok eladott labda, úgyhogy erre mindenképpen figyelnie kell. "Red flag" a sérülése is, a hosszú kihagyást ennyi idősen nem nagyon szeretik az NBA-csapatok, főleg ha egy ennyire kiforratlan játékosról beszélünk.

Érdekesség, hogy édesapja, Winston Garland is az NBA-ben játszott, hét szezont, összesen több mint ötszáz meccset húzott le a ligában szintén irányítóként és több olyan éve is volt, amikor fix kezdő egyes volt a csapatában - a Warriors, a Clippers, a Nuggets, a Rockets és végül a Timberwolves alkalmazta. 

Videó: https://www.youtube.com/watch?v=DRwojzdOhHs

Coby White

Osztály: Freshman
Születési év/Magasság/Testsúly: 2000/196 cm/84 kg
NBA hasonmás: Gilbert Arenas
Várható drafthely: top10

Két alacsonyabb irányító után itt egy magasabb, aki nem is feltétlenül echte egyes, de mindenképpen ballhandler játékos, aki minden bizonnyal irányítani fog az NBA-ben. Alapvetően pontszerző mentalitású, jó a középtávolija, van triplája és a gyűrű alatt is be tud fejezni, nemcsak a magassága, de a képzettsége miatt is - ügyesen használja a testét, kerüli a kezeket, feltalálja magát a betörései végén. Márpedig elég sok betörése van, mert borzasztóan robbanékony, parádés az első lépése, de nagyon jól csinálja a hezitálós mozdulatokat is, könnyedén kiugrasztja a védőket a cipőjükből. A dobására visszatérve: szép a mozdulata és az előbb említett tulajdonságaival meg tudja magának csinálni a helyzetet, illetve ahogy írtuk is, be is tudja dobni nagyjából bárhonnan, nincs olyan dobásfajta, amit ne tudna megcsinálni. Emellett azért labda nélkül is veszélyes tud lenni, catch-and-shoot helyzetekből is jól triplázik, úgyhogy labdadomináns játékos mellé is jól illeszkedhet majd. 

Amiben egyértelműen javulnia kell, az a döntéshozatal, a játékszervzés - azt írtuk, hogy valószínűleg irányító lesz, de csak akkor lehet ezt rábízni, ha a profik között fejlesztik ezt a készségét. Bő négy gólpasszt átlagolt ebben a szezonban, ami nem rossz, de nem kifejezetten szervező, a gólpasszai nagyrészt kiosztásokból/leosztásokból érkeznek, nem ismeri fel igazán a megfelelő helyzeteket, a mismatch-eket, sőt, elég sokszor előfordult nála, hogy az üresen álló társ helyett is inkább a saját nehéz dobását, nehéz befejezését erőltette. A magassága és a jó első lépése mellett azért kimondottan atletikusnak nem mondanánk, nem ugrik igazán nagyot, nem is a legerősebb és annyira azért nem extra labdakezelő, mint a fentebb tárgyalt társai - kérdés, hogy az NBA-ben is megél-e megfelelő szinten azokkal az előnyeivel, amelyekkel rendelkezik.

Ezzel együtt olyan tehetséges pontszerző, hogy valószínűleg sokat látnak majd bele a csapatok, egyszerűen megvannak benne a képességek ahhoz, hogy a profik között is sztár legyen belőle, de kérdés, hogy tud-e érdemi egyest játszani, vagy attól fog függni a kiteljesedése, hogy ki lesz mellette a másik hátvéd - ezzel együtt is van rá esély, hogy már a lottery-helyeken elviszik. 

Videó: https://www.youtube.com/watch?v=E5rGxJriw_U

Ty Jerome

Osztály: Junior
Születési év/Magasság/Testsúly: 1997/196 cm/86 kg
NBA hasonmás: Greivis Vasquez
Várható drafthely: Első kör közepe/vége

White-tal ellentétben Jerome legnagyobb erénye éppen a döntéshozatal. Nagyon gyorsan ismeri fel a helyzeteket és meg is tudja ezeket passzolni, de fontos, hogy nem erőlteti a gólpasszokat, sokkal inkább a megfelelő döntést igyekszik meghozni - vagyis nem akarja mindenáron ő adni az asszisztot, neki az is elég, ha jól átforgatta a labdát a megfelelő helyre. Ezzel együtt 5,4 gólpasszt átlagolt idén, ami szép mutató és a passzai mellett a dobását is érdemes kiemelni, karrierszinten 40% körüli tripladobóról beszélünk, ha az NBA-távolság is így fog neki menni, akkor biztos, hogy jól meg fog élni a profi ligában. A magasságát is jól tudja kamatoztatni, ahhoz is kellően intelligens, támadásban jól fejezi be az akciókat a gyűrű alatt, illetve ha alacsony védő kerül rá, akkor szépen leviszi pozícióba, míg védekezésben több posztot is meg tud oldani, ha kell, ami rendkívül értékessé teszi. Egyébként is jó védőnek számít, egy-egyben nagyon nehéz megverni, az esze itt is nagyon sokat ért eddig, rengetegszer hajszolta bele nehéz dobásokba az emberét, de az is kiemelendő, hogy nem követ el buta faultokat, abszolút éretten játszik. Tegyük még hozzá, hogy az érettségét clutch helyzetekben is többször megmutatta, sok nagy dobása volt fontos pillanatban, nem fél a felelősségtől - emellett jól büntetőzik és jól is lepattanózik a posztjához képest, ami szintén nem hátrány.

Ami viszont hátránya, az az atletikusság, ez pedig egy olyan dolog, amivel nem nagyon lehet mit kezdeni. Egyszerűen nem elég robbanékony és gyors ahhoz, hogy átrohanjon a védőkön, a dolgát pedig tovább nehezíti, hogy a labdát sem kezeli úgy, mint a legjobb poszttársai ezen a drafton - mindez együtt könnyen eredményezheti azt, hogy az NBA-ben nem tudja majd érdemben megverni a védőjét, ami jelentősen bekorlátozza a sikereit. A sebesség és atletikusság hiánya az erényeit is ronthatja a profik között, lehet, hogy a dobását kevésbé tudja megmutatni azzal, hogy nem tud úgy elszakadni, illetve védekezésben is lehetnek ebből gondjai.

Ezzel együtt értékes játékosról beszélünk, akinek az esze, a játékintelligenciája kiemelkedő, jó védőnek és jó dobónak számít, úgyhogy nála az dönthet el sok mindent, hogy pontosan milyen csapatba kerül és milyen szerepre szánják. Egy olyan gárdában nagyot alkothat, ahol van két-három ballhandler sztár, neki pedig "csak" döntést hozni/triplázni/védekezni kell, ha viszont tőle várják, hogy első számú playmaker legyen, akkor azzal bőven lehetnek gondjai. 

Videó: https://www.youtube.com/watch?v=AKckaCQ7RDs

Carsen Edwards

Osztály: Junior
Születési év/Magasság/Testsúly: 1998/185 cm/91 kg
NBA hasonmás: Quinn Cook
Várható drafthely: Első kör második fele

"Pure scorer", ahogy az angol mondja, vagyis Carsen Edwards draftolásával egy pontszerző gépet vásárol az aktuális csapata. A Purdue-ról érkező hátvéd 24 pontot átlagolt az idei szezonban, háromszor is elérte a 40 egységet, ebből kétszer az NCAA Tournamenten és fő erőssége a triplája: meccsenként 3,8 hármast bombázott be idén 35,5%-kal és bár ez utóbbi nem agyzsibbasztó hatékonyság, egy évvel korábban, amikor kevésbé figyeltek rá, még 40% felett tüzelt távolról. Nagyon sok pontot szerzett leindításokból úgy, hogy ő vitte végig a támadást, kellően atletikus és gyors, illetve a gyűrű alatt is feltalálja magát, vannak akrobatikus megoldásai, nem ijed meg az ott álló védőtől. Nem túl magas (sőt), viszont elég hosszúak a karjai, amitől "hosszabbnak" tűnik ő maga is, illetve elég "tömör" testalkata van, erős, izmos, ami szintén segít neki az említett befejezéseknél. Az NBA-ben is "divat", hogy az irányító leszedi a lepattanót, majd átrobog vele a pályán, ez éppen az ő erőssége, ami jól nézhet majd ki a profik között. Pozitívum még vele kapcsolatban, hogy nem kis, hanem óriási lépésekben fejlődött az egyetemi évei alatt, egészen más játékos most, mint három éve és nemcsak a dobását, pontszerző készségét, de a mentális erejét tekintve is - abszolút clutch játékosnak mondható, aki óriási felelősséggel a vállán játszott idén, szinte a hátán vitte csapata támadójátékát.

Csak éppen nem tud irányítani, hogy leegyszerűsítsük a dolgot. Egyszerűen nem érzi a ritmust ebben a tekintetben, nem tudja diktálni a tempót, szervezni a játékot, nem nagyon tud háttérbe vonulni, etetni a többieket, nem nagyon beszélhetünk ilyenről, hogy döntéshozatal. Azt nem nagyon látni, hogy ebben eleget tud fejlődni az NBA-irányítók szintjéhez képest, meglátjuk, hogy mennyire használható kettesként, vagy mennyire fogják alkalmazni a cseresort "felpörgető" játékosként. A védekezés sem az erőssége, bár azért ott sem rossz, szépen érzi a passzsávokat, illetve jól segít be, voltak szép labdaszerzései, illetve nagy blokkjai is ilyen helyzetekből. Emellett hátul azért jó párszor le tudták vinni pozícióba, vagy éppen átdobták, bár tegyük hozzá, hogy akkora teher volt rajta támadásban, hogy hátul nem is vártak tőle túl sokat.

Így viszont erősen benne van, hogy nem tud majd kezdő lenni az NBA-ben. Egy olyan játékosról beszélünk, aki képes "meggyújtani a parkettát", lázba hozni a közönséget és a társakat, a nem működő támadójátékot felpörgetni a nagy dobásaival, nagy tripláival, de olyan hiányosságai vannak, amelyek miatt aligha lesz igazán komoly szerepe a profik között. A posztja sem egyértelmű (vagyis igen, kettes, de annak meg kicsi), a védekezése biztos, hogy kevés, úgyhogy jelenleg egy extrán egy-egyező, "szerethető" kombó hátvédnek tűnik, aki támadásban azért elég sokat hozhat a konyhára. 

Videó: https://www.youtube.com/watch?v=KLR6-OR_q20

Jordan Bone

Osztály: Junior
Születési év/Magasság/Testsúly: 1997/190 cm/82 kg
NBA hasonmás: Monte Morris
Várható drafthely: Második kör

Az irányító osztály második feléhez érkezve már olyan játékosokról beszélünk, akiket leginkább a második körben választhatnak ki a csapatok, ilyen Jordan Bone is. Bone-nak azért megvannak a maga előnyei, ami miatt érdemes lehet rá beruházni, hiszen olyan atletikus és gyors, hogy az kérdés nélkül elég lesz neki a profik között is, a combine-on több mérésnél is ő volt a leggyorsabb az irányítók között. Emellett egészen jó triplája van, a három egyetemi szezonja alatt 35%-kal tüzelt kintről, ami szintén értékes, ráadásul a pontszerző készsége összességében fejlődött, idén már 13,5 pontos átlaga volt. Közben játékszervezőként is lépett előre, amikor többet volt nála a labda, közel hat gólpasszt hozott meccsenként és egyébként is jól lát a pályán, érzi, hogy hol vannak a többiek, illetve nem önző, abszolút nem érdeklik a statisztikái, ha a többiek jól fejezik be az akciókat. Figyel az eladott labdákra, nem szórja el felelőtlenül és nem vállalja túl magát, kérdés nélkül továbbtolja a játékszert a megfelelő helyre, nem gondolkodja túl a szituációkat. A gyűrű alatt szépen tudja magát kontrollálni, a betöréseit be tudja fejezni, a büntetőit pedig 80% felett értékesíti. Nagy előnye még, hogy kiváló védő prospectnek tűnik, az intelligenciája, a magassága és atletikussága meglehet hozzá, emellett pedig kőkeményen dolgozik is hátul.

A hátrányai és korlátai viszont legalább ennyire egyértelműek. Egyáltalán nem vezér, nem ő irányítja a csapatát annak ellenére, hogy ő az egyes, úgyhogy irányítóként nem az igazi, a tapasztalata sem megfelelő ilyen szituációban és a képességei sem biztos, hogy adottak hozzá. A karfesztávja sem túl impresszív, amivel ront a magassága okozta kisebb előnyökön és bár atletikusnak atletikus, de fizikálisan még nem elég erős, ami rögtön romba is döntheti az előnyeit - például védekezésben egyáltalán nem bírt el a magasabb támadókkal, amikor váltania kellett, ezen muszáj lesz fejlesztenie. A dobása kiegyensúlyozatlan, inkább streaky shooter, mint megbízható dobó, nem nagyon lehet megmondani, hogy most mit fog kezdeni öt üres helyzettel, az is benne van, hogy négyet behint, de az is, hogy egyet sem.

Összességében Bone-nal dolgozni és foglalkozni kell, benne van a potenciál, hogy egy háttérbe húzódó, nagyon hasznosan védekező, elöl pedig magát nem túlvállaló, kevés dobással, de sok jó passzal, kevés hibával operáló játékos lesz belőle, aki jó rendszerben igazán hasznos lehet a profik között. Csak éppen ősszel már 22 éves lesz...

Videó: https://www.youtube.com/watch?v=ne5OH63z5ZI

Jalen Lecque

Osztály: Középiskolás
Születési év/Magasság/Testsúly: 2000/193 cm/86 kg
NBA hasonmás: Kris Dunn
Várható drafthely: Második kör

Jalen Lecque esetében kérdés, hogy jól döntött-e, amikor jelentkezett az idei draftra. Megvan benne a potenciál, hogy nagy játékos legyen, hogy az első körben vigyék el nagy reményekkel, de egyetemi tapasztalat nélkül biztos, hogy mindenki óvatos lesz vele, méghozzá teljes joggal, akkorát kell ugrania az NBA-hez, amely komoly nehézségeket okozhat neki. Alapvetően egy viszonylag magas, atletikus hátvéd, akinek elég hosszú a karfesztávja, úgyhogy még magasabbnak tűnik. Ez a fő erőssége, jól vált ritmust, jól tör be, villámgyors az első lépése, úgyhogy meg tudja verni az emberét, a festékben pedig félelem nélkül fejezi be az akcióit, nekimegy mindenkinek, aki ott van. Halálos fegyver leindításoknál, egyre jobban lát a pályán, ebben mindenképpen fejlődött, sok büntetőt harcol ki és védekezésben is megvannak a szükséges alapjai a fizikai adottságai miatt.

Csak éppen egyáltalán nem kész játékos, sőt, igazából ő a tipikus példája annak, hogy miért kellene még inkább egyetemre menni a tehetséges, atletikus középiskolásoknak: hogy megtanítsák "kosárlabdázni". Egyelőre gyakorlatilag nincs dobása, értékelhetetlen (15% alatti) a triplája, amivel nem sok vizet fog zavarni a profik között úgy, hogy egyébként is rendszeresen elveszik a meccseken - dobás nélkül el vannak a nagy tehetségek egy darabig, de azért, mert úgy olvassák a védelmet, vagy olyan paramétereik vannak (Giannis Antetokounmpo, vagy Ben Simmons), amik egyedivé teszik őket. Lecque viszont nem rendelkezik ilyenekkel, sőt, egyelőre ott tart, hogy meccsenként két-három hatalmas játéka van, a többi meg olyan, amilyen - rengeteg a rossz döntése, nem olvassa a helyzeteket, elrontja a saját csapata ritmusát. Ezt egy ilyen fiatal gyerektől az NBA-ben nem fogják eltűrni az edzők és a társak sem, egyszerűen a legtöbb meccsén csapatjáték szempontjából több kárt csinál, mint hasznot, úgyhogy egyelőre NBA-irányítóként felesleges is beszélni róla. 

Az utolsó középiskolai évét már másik iskolában töltötte és bár az NC State kijelentette, hogy tárt karokkal várja, ő mégis a draft mellett döntött - egyelőre nagyon rossz döntésnek tűnik, az sem lenne meglepő, ha végül senki nem választaná ki.

Videó: https://www.youtube.com/watch?v=-HNZf5Q_kOM

Jaylen Nowell

Osztály: Sophomore
Születési év/Magasság/Testsúly: 1999/193 cm/91 kg
NBA hasonmás: Wade Baldwin
Várható drafthely: Második kör

Újabb kombó hátvéd, de az NBA-ben valószínűleg neki is inkább a kettes poszt lenne testhez álló, csak éppen alacsony hozzá. Nowell egy jó dobó, a két egyetemi szezonjában egyaránt 16 pontot átlagolt, idén már 44%-kal (!) triplázott és amellett, hogy magának is meg tudja csinálni a helyzetet, van érzéke ahhoz, hogy a mások által kreált dobásokat beverje - elég sokszor rohan át a zárásokon, hogy lerázza magáról a védőt, ez az igazán jó shooterek egyik fontos ismérve. Kellően atletikus, az NBA-hez megfelelően gyors és képes egy-egyezni, abból pontokat szerezni, "nem esik ki a kezéből a labda", vagyis le tudja játszani a pick-and-rollokat, tud bontani. Elég nagy energiával játszik elöl-hátul, védekezésben is odateszi magát, szép számmal szerzi a labdákat, hajszolja bele rizikós passzokba az ellenfelét, emellett pedig a magasságához és posztjához képest kifejezetten jól lepattanózik.

Térjünk rá a negatívumokra: egyesnek képzetlen és hiányzik belőle az irányító véna, kettesnek viszont kicsi. Nem tud irányítani, nem tud szervezni, egyáltalán nincs meg benne az, ami egy irányítót megkülönböztet a dobóhátvédektől, a skillsetjét tekintve abszolút kettes, de ott nem nagyon lehet használni a profi között a fizikai paraméterei miatt. Jó pár nagy dobást elsüllyesztett már, ez benne van, viszont pont azért néha feleslegesen erőlteti ezeket ahelyett, hogy a jobb helyzetben lévő társhoz passzolna, sokszor szeretne hős lenni. A 3 gólpasszra jutó 3 eladott labda nem éppen az az átlag, amit a csapatok és edzők látni szeretnének, illetve az sem pozitívum, hogy a büntetőzése visszaesett az első évéhez képest, most már becsúszott 80% alá, ami szintén nem meggyőző.

Nowell egy tehetséges játékos, akinek az atletikus képességére, a jó mentalitására és a jó tripladobására kell építkeznie, de egy hasznos cserejátékosnál jobb karrier jelenleg nem néz ki neki az NBA-ben.

Videó: https://www.youtube.com/watch?v=8KackYijE08

Jaylen Hands

Osztály: Sophomore
Születési év/Magasság/Testsúly: 1999/191 cm/82 kg
NBA hasonmás: Brandon Jennings
Várható drafthely: Második kör

Hands szintén egy olyan játékos, akit elsősorban pontszerzésre lehet majd használni a profik között, bár Nowellhez képest több köze van a klasszikusabb irányítói munkához. Képes nagy dobásokra, jó triplázó és egy olyan karakter, olyan személyiség, akit a legtöbb edző kedvel: nem tart semmitől, sem a fizikai kontakttól, sem attól, hogy neki kell elvállalnia fontos dobásokat és hogy neki kell felelősséget vállalnia ezekért. Jól egy-egyezik, képes megcsinálni magának a helyzeteket és vannak időszakai, amikor nagyon elkapja a fonalat, olyankor sorozatban több támadásnál is megállíthatatlan. Kellően gyors és robbanékony, meg tudja verni emberét, sok olyan tempót dobott, amikor egy csellel már állva hagyta a védőt, majd elsüllyesztett egy szép középtávolit. A posztjához képest jó lepattanózónak számít és védekezésben sem elveszett, a hozzáállása, mentalitása ott is érvényesül.

A legnagyobb hátránya ugyanakkor pontosan a legnagyobb előnye: képes túlpörögni és a legtöbb hibáját ebből követi el. Sokszor túl agresszív akar lenni védekezésben és az embere simán megveri labda nélkül, támadásban pedig ahogy "meg tud őrülni" a dobást tekintve, úgy el is veszítheti a fejét és sorra gyárthatja az eladott labdákat. Jó egy-egyező, de nem ő a legjobb labdakezelő, az agresszív védekezés ellen rosszabb napjain nagyon szenved és többször történt olyan, hogy betörés közben egyszerűen kicsúszott a kezéből a labda. A floater eléggé hiányzik az eszköztárából, a legtöbb támadását erőből akarja megoldani és akkor is sztár akar lenni, amikor üresen van egy társ - nincs sok gólpassza és az a kevés is főleg kiosztásokból történik. Néha, amikor begőzöl, csak örökölni lehet tőle a labdát, ilyenkor nem túl nagy öröm a csapattársa lenni... 

Ugyanakkor ezeket mind tudja saját magáról, el is mondta, hogy mik az erősségei, mik a gyengeségei, min kell dolgoznia, tudja, hogy a döntéshozatalát és a játékolvasását kell fejlesztenie, márpedig ha ezt megteszi, várhat rá karrier az NBA-ben.

Videó: https://www.youtube.com/watch?v=i0-McJwAzTc

Joshua Obiesie

Osztály: Bundesliga
Születési év/Magasság/Testsúly: 2000/198 cm/86 kg
NBA hasonmás: Jalen Brunson
Várható drafthely: Második kör - draftolatlan

Obiesie német játékos, nem amerikai és van már benne egy profi, felnőtt szezon. Mindezt a német Würzburgnál töltötte el, a Bundesligában és a FIBA Europe Cupban szerepelt, utóbbi sorozatban pedig a magyar Szolnoki Olaj KK ellen is pályára lépett - egyszer nyolc pontot és hat gólpasszt jegyzett Vojvodáékkal szemben, egyszer pedig 21 ponttal legeredményesebb idei nemzetközi meccsét játszotta. Ezekből azért kiderül az, hogy az NCAA-ben pallérozódókhoz képest előnye, hogy van profi, felnőtt kosárlabdából származó tapasztalata, hátránya viszont, hogy ez a szint nem közelíti meg az NBA szintjét. Persze még nagyon fiatal, múlt hónapban töltötte be a 19. életévét, még csak most hívták meg először a német felnőtt válogatottba, van még ideje beérni, de ez az NBA-scoutokat nem fogja különösebben érdekelni, ha választhatnak helyette mást.

Obiesie Németországban játszott egyest, kettest és hármast is, egyesnek azért még az NBA-ben is elég magas, de ő saját magát irányítónak tartja - "kombó hátvéd, de inkább egyes", így fogalmazott. A statisztikái nem egetverőek, de ez Európában, főleg egy fiatalnál nem meglepő, későn is kapcsolódott be a csapat munkájába, illetve nyilván nem használták agyon, az mindenesetre kiderült, hogy elég önzetlen, feladja a maga dobását a többiek jobb helyzetéért, ilyen szempontból valóban inkább egyes. A dobása kiegyensúlyozatlan egyelőre, egyszer így, egyszer úgy ültek a triplái, a nemzetközi porondon mondjuk 40%-kal tüzelt kintről. Egyik erőssége a pick-and-roll levezénylése és ezeknél valóban látszik, hogy lát a pályán, hogy érzi a ritmust, viszont az is egyértelmű, hogy magának nehezen tud helyzetet teremteni, a dobása nem az igazi és abszolút nyers, képzetlen még.

Az azért beszédes, hogy a Varese elleni FIBA EC-döntőben nem nagyon használták, az utolsó két meccsen egyáltalán pályára sem került - ezzel együtt van benne potenciál, lehet irányító is, de hogy elég tehetséges-e az NBA-hez...

Videó: https://www.youtube.com/watch?v=9sP91fyJ6bU

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus