NBA Playoff 2020: az első kör előzetese (3/8)

A Los Angeles Clippers és a Dallas Mavericks párharcának mottója: "A támadójáték non plus ultrája", avagy a ligaelső offense és Doncic extrája elég lesz-e az NBA legmélyebbnek és legerősebbnek tűnő kerete ellen?

Mi történt eddig? A Clippers a nyár során két nagy lépést is tett: Paul George-ért cserélt, Kawhi Leonardöt pedig leigazolta. Rájuk, illetve a liga legjobb cserejátékosai közül kettőre, Montrezl Harrellre és Lou Williamsre építve végig stabil teljesítményt nyújtott Doc Rivers együttese. A leállás előtt 44-20-szal állt a Clippers úgy, hogy összesen kétszer veszített egymás után legalább két mérkőzést. A buborékban 5-3-mal zárt a gárda, de Williamsnek kellett idő, mire bemelegedett az emlékezetes night clubos esete és 10 napos karanténja után, Harrell pedig csak a legvégére ért a buborékba nagymamája halála miatt. Végül 49-23-mal nyugati második lett a Clips a városi rivális Lakers mögött.

A Mavericks a nyáron megpróbált a Luka Doncic - Kristaps Porzingis duó köré építkezni. A lett másfél év után újra pályára léphetett, a csapat pedig a november közepétől kezdődő három hétben futott egy 10-1-es szakaszt. Előtte és utána is nagyjából 50%-ot teljesített a Dallas, amivel komolyabb veszélyben sosem volt a PO-helye, de a nyugati Top4 is csak decemberben volt realitás Rick Carlisle alakulatának. A buborékban nehezen indult be a texasi együttes, Porzingis viszont kifejezetten jó formát mutatott (ez Doncicnál kevésbé volt meglepő, szinte egész évben MVP-szinten kosarazott), a kiegészítők pedig az idő előrehaladtával szépen összeszedték magukat a 3-5-ös összmérleg ellenére is. 43-32 lett a Mavs összmérlege, ezzel lettek Porzingisék nyugati hetedikek.

Az alapszakaszban 3-0-ra nyerte az egymás elleni párharcot a Clippers. November 26-án 114-99-re győzött a Clips idegenben, január 21-én megint Dallasban nyertek Leonardék 110-107-re George nélkül. A harmadik egymás elleni derbit már a buborékban vívták, ezen 126-111-re nyert a Los Angeles-i együttes, többek között Ivica Zubac 21 pontos, 15 pattanós teljesítményével.


A két gárda érdekes és látványos összecsapásokat vívhat egymással, tekintve hogy a liga legjobb támadóegysége (Dallas) találkozik majd a második legjobbal (Clippers). A Mavs klasszisokkal, utcahosszal verte az alapszakaszban a többieket elöl, 116.7 pontot dobtak Doncicék 100 támadásra vetítve - a második Clippers 114.2-vel zárt, ez a 2.5 pontos különbség ugyanannyi, mint amennyi a második és a 12. helyezett Phoenix Suns (111.7) között van. A texasi gárda a legkevesebb labdát adja el a támadások számához viszonyítva, a negyedik leghatékonyabban dobja a duplákat (még ha keveset is vállal a többi csapathoz képest), és második a bedobott triplák számát tekintve. Nem is csoda, hogy ennyire működik a dallasi támadógépezet, hiszen egy korszakos klasszis szervezi a játékot egy olyan keretnek, ahol 6-7 legalább 37%-os tripladobó van, miközben van még egy kifejezetten képzett második opció is a keretben.

A Mavsnél Jalen Brunson, Courtney Lee, Dwight Powell és Willie Cauley-Stein sem játszanak, de úgy tűnik, megtalálta a csapat a megfelelő helyetteseket. Trey Burke-nél egyelőre kicsi a minta, de 43.2%-kal triplázik Doncic mellől, életében először hoz ilyen számokat komoly mennyiségnél (2.0/4.6 bedobott/rádobott hármas meccsenként). Lee szerepkörét kisebb részben Michael Kidd-Gilchrist, nagyobb részt a többiek átvették. A magasemberek helyett pedig egyrészt szerkezetet váltott Rick Carlisle a smallball-lal, Porzingisszel ötös poszton, másrészt ott van Boban Marjanovics, ha echte centert akar a pályán tudni a tréner, harmadrészt pedig az a Maxi Kleber, aki talán nem támadja olyan dinamikusan a gyűrűt a leválások után, mint tette azt Powell, viszont 37.3%-kal triplázik.

A játék kulcsa természetesen továbbra is Doncic, aki új szintre lépett a teljes idényt tekintve és a buborékban lejátszott egyes mérkőzéseit nézve is. Nagyon kell is a Mavsnek a szlovén, mert nem nagyon tudja senki átvenni a szerepét. Burke-nek a sebessége meglenne a betörésekhez, a játékintelligenciája viszont nem feltétlenül elég ahhoz, hogy a csapatot mozgassa, és nagyjából ugyanez igaz Tim Hardaway Jr.-ra is. Mindkettejükkel meg lehet egyébként próbálkozni, mint első számú labdás ember, de nagyon rövid ideig. Leginkább Porzingis az, akire még lehet számítani, hogy magának is meg fogja tudni oldani a helyzeteket, méghozzá egészen jó hatásfokkal. Más kérdés, hogy második opcióként sokkal hatékonyabb, a többiek pedig Doncic mellett igazán jók.

A Mavs túl sok újdonságot nem fog mutatni, de van még miben fejlődni, ez pedig a meccsek lezárása: nem egy, nem két mérkőzése volt a Dallasnak az idény során, amikor sokáig űrtámadójátékot mutatott, a végére viszont egysíkú lett, és el is bukta az összecsapást. Ha valaki ellen ez nem fog beleférni, akkor az a Clippers lesz, amely az ötödik legjobb védelmet hozta az alapszakaszban (107.9 kapott pont 100 támadásra vetítve), és látszólag még csak fel sem pörgött Doc Rivers csapata - ez akkor lett volna pont időszerű, amikor leállt a liga. Több egészen kiváló védője van a Clippersnek, akiket gyakorlatilag bármilyen poszton lehet használni. Doncicra példul rögtön ott van Leonard és George is - még ha valószínűleg nem is végig ők őrzik majd a szlovént, akkor is ott van a borzasztóan kellemetlen Patrick Beverley, aki jelen állás szerint a PO elejére fel fog épülni vádlihúzódásából. Sok használható embere van Doc Riversnek Doncicra, ez pedig döntő faktor is lehet.

A festékben már talán egy kicsit sebezhetőbb lenne a Clippers (Zubacnak még nem sok tapasztalata van, Joakim Noah pedig ennek és az egészen jó formája ellenére nem lett gyorsabb), de a palánk közelébe el is kell jutni, és ez az, amiért vért kell izzadni a LAC ellen. A ligaötödik védekezés alapja is az, hogy nagyon gyengén dobnak ellenük az ellenfelek triplát és duplát is, egyszerűen nehéz ellenük normális dobóhelyzeteket kialakítani - a Mavsnek sem lesz könnyű dolga, ha a saját játékát akarja játszani, nem is ment ez igazán egyik egymás elleni találkozón sem. Porzingis azért jelenthet matchup-gondokat, mert egy számmal nagyobb a Leonard-George duónál, Marcus Morrisnál, JaMychal Greennél és Harrellnél is, Zubacékat pedig sebességből verheti meg, de ezzel eddig nem sokra ment a Mavs.

A pálya túloldalán is lesznek problémái a Dallasnak, védekezésben ugyanis csak a mezőny közepéhez tartozik a gárda (18., 111.7 kapott pont 100 támadásonként), míg a Clippersnél már említettük, hogy a második támadásban (114.2 OFF Rtg). Ennél nagyobb gond a Mavs számára, hogy a Leonard-George sztárduó mellett a liga három legjobb cserejátékosából kettő vezeti a második ötöst (Williams, Harrell). A tripladobók itt is megvannak a vezérek mellett, Morris, Landry Shamet, Beverley és Green is jó hatásfokkal dobja a hármasokat - Shametnek ugyanúgy van egy kisebb sérülése, mint Beverley-nek, de nem tűnik súlyosnak a dolog. Viszont a Clippers sokkal több lábon áll, mint a Mavs, jóval több emberre kell külön készülni, több ember tudja átvenni a vezérszerepet, a Mavsnél pedig sokkal kevesebb az olyan védő, akit egy az egyben jó szívvel oda lehet küldeni a legjobbak ellen.

Dorian Finney-Smith-nek egészen biztosan nagy szerepe lesz hátul, valószínűleg ő őrzi majd a George-Leonard kettősből az egyiket, de nem nagyon van embere a Dallasnak a Clippers többi sztárjára. Előkerülhetne még Kidd-Gilchrist, de ő annyira gyenge támadásban, hogy szinte pályán tarthatatlan egy ilyen párharcban. Sokkal életszerűbb, hogy a Mavericks megpróbálja inkább támadásban kompenzálni a védekezésbeli problémáit, és olyan ötösöket fog a pályára küldeni Rick Carlisle, amivel minél nagyobb esélye van arra, hogy elöl hatékony lesz csapata. A texasiak meg fogják próbálni túldobni ellenfelüket - ez egyébként sok csapat ellen működő taktika is lehetne, a Clippers ellen viszont papíron kevésnek tűnik.

A két edzőnél nem érzek nagy különbséget. Doc Rivers és Rick Carlisle is rengeteg nagy csatát éltek meg, voltak bajnokok, időtlen idők óta ott vannak már a ligában, nem egyszer bizonyítottak is. Rivers sokkal jobb helyzetből vághat neki ennek a párharcnak, Carlisle-nak közel sincsenek olyan variációs lehetőségei, mint kollégájának.

Összességében nézve szórakoztató párharc elé nézünk, erre Luka Doncic önmagában garancia. A Dallas azonban egyoldalas csapat, míg a Clippers a pálya mindkét részén extra teljesítményre képes - kérdés, hogy az alapvetően kiemelkedő Mavs-támadójáték be tud-e indulni Leonardék ellen (az alapszakaszban nem tudott), és ha igen, akkor az kitart-e egy-egy meccs erejéig. Ha támadásban nem tud varázsolni a Mavericks, akkor ez egy, a várakozásoknál simább párharc is lehet. Ha Carlisle talál valami ellenszert a Clippers védekezésére, akkor legalább a mérkőzések szorosak lehetnek, de az esélyes akkor is a Los Angeles-i együttes.

Tipp: 4-1 a Los Angeles Clippersnek (de a 4-0-s söprés is bőven benne van ebben a párosításban).

A párharc-felvezetőink (és egyéb blogjaink) ezen a linken olvashatók!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus