New Kidds On The Block: Anthony Edwards megérkezett

Március 21-én a Los Angeles Clippers elleni mérkőzés során eltörte a csuklóját LaMelo Ball, a Charlotte Hornets irányítója. A fiatal karmester a sérülése következtében ebben a szezonban már valószínűleg nem léphet pályára. Ball nagy eséllyel megnyerte volna az Év Újonca címet - 16 pontos, 6 lepattanós és 6 gólpasszos átlagával -, viszont kiesésével kérdésessé vált, hogy végül kinek is ítélik majd oda az elismerést.

1. Anthony Edwards, Minnesota Timberwolves (17 pont, 4,3 lepattanó, 2,5 gólpassz)

A 2020-as draft első választottja látatlanban is átvette LaMelo Ball az újonclistákon elfoglalt helyét, hisz előbb egy 34 pontos meccsel rukkolt ki a Portland ellenében, majd 42 pontot szórt a Phoenixnek, amivel az NBA történetének harmadik legfiatalabb játékosa lett, aki átlépte a negyven pontos határt – tőle csak LeBron James és Kevin Durant tudta fiatalabbként véghez vinni ezt a bravúrt. Márciusi statisztikáit figyelembe véve bőven huszonöt pont felett átlagol, úgy tűnik, hogy a Wolves új vezetőedzője, Chris Finch kezei alatt végre valahára megtalálta önmagát, s ha a liga úgy véli, hogy LaMelo mérkőzésszáma kevés az Év Újonca cím odaítéléshez, akkor könnyedén az ölébe hullhat az elismerés.

2. Tyrese Haliburton, Sacramento Kings (13,1 pont, 3,3 lepattanó, 4,9 gólpassz)

Amióta bekerült a Kings kezdőjébe, pozitív a kaliforniai csapat mérlege, még akkor is, ha egy kisebb lábsérülés miatt limitálva van a játékideje, ami a Cleveland elleni március 22-i meccsen szemlátomást nem nagyon zavarta, hisz 28 pontot szórva új karriercsúcsot ért el. Haliburton az az újonc, aki az első mérkőzésétől kezdve stabilan hozza azt, amit tud. A legfőbb kérdés vele kapcsolatosan, hogy vajon idővel túllép-e a saját árnyékán, vagy tipikusan egy 10 pontos, 5 gólpasszos játékos marad, aki évek múltán is megragad a középszerűségben.

3. Immanuel Quickley, New York Knicks (12,8 pont, 2,3 lepattanó, 2,3 gólpassz)

Sokan féltették Quickley játékperceit Derrick Rose New Yorkba érkeztével, ami utólag alaptalannak bizonyult, bár a zöldfülűek között így is mindössze a tizennyolcadik legtöbb idő jut neki a pályán, amely alatt ellenben közel tizenhárom pontot átlagol, ami igencsak megsüvegelendő. Úgy fest, az idő előrehaladtával egyre inkább rátalál az önbizalom, ami a dobásai pontosságának javulásán és a gyűrű folyamatos támadásán látszik. Meccsenként közel négy alkalommal állhat oda a büntetővonalhoz, míg a 36 percre levetített pontátlaga immáron a huszonötöt közelíti.

4. Jae'Sean Tate, Houston Rockets (10,3 pont, 5,4 lepattanó, 1,9 gólpassz)

Steve Francis 1999-ben bemutatott sziporkázását követően, március 22-én Jae'Sean Tate lett az első olyan houstoni újonc, aki egyazon mérkőzésen legalább 20 pontot, 5 lepattanót és 5 gólpasszt szerzett. Tate szép lassan araszol felfelé a ranglétrán, bizonyítva, hogy a pálya mindkét oldalán használható, ami nagy erény a mai felgyorsult NBA-ben. Érdekes statisztikai adat, hogy amikor nincs a parketten, abban az időszakban a Rockets 9,6 ponttal szerez kevesebbet, ahhoz a periódushoz képest, mint amikor játszik.

5. Saddiq Bey, Detroit Pistons (10,7 pont, 4,2 lepattanó, 1,3 gólpassz)

A Pistons újonca remek játékkal rukkol ki azóta, hogy a játékpercei megnövekedtek Derrick Rose távozását követően. Az elmúlt időszakban már tizenöt pont körül átlagol, közel hat leszedett pattanóval, miközben 42%-os biztonsággal szórja a triplákat. Jelen pillanatban úgy látszik, hogy a kissé érthetetlen detroiti játékospolitikát figyelembe véve, ő az egyetlen olyan játékos, akihez ragaszkodik a klub, hisz a Sacramento beajánlotta érte Marvin Bagleyt, az üzletet ellenben azonnal visszautasították az autóvárosiak.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus