Playoff-percek: a felrázás vagy a változtatás lenne nyerő a Bucks-nál?

Mike Budenholzer inkább konzervatívabb edző, mi miatt változtathat? - Kawhi Leonard sérülése most még nem fáj - VanVleet és a torontói cseresor sziporkái.

Leonard sérülése még fájhat, de most kicsit sem fájt

Az első negyedben 1/3, a második negyedben 0/1 mezőnykísérlete volt a Raptors vezérének, igazából csak a harmadik negyedben tolt nagyobbat csapata szekerén, amikor 11 pontot szórt - sokkal kevesebbet volt nála a labda, jóval kevesebbet szervezett és ezen az estén ez most inkább Kyle Lowry Torontója volt, mint Kawhi Leonardé. Azt már az alapszakaszban is többször láttuk, hogy amikor Leonard dominál, akkor az ő egy-egyeiből él a Raptors támadásban, amikor viszont őt mondjuk kiültették, akkor Lowry irányításával, kiváló labdajáratással operált a gárda, csak éppen ez utóbbi megoldás nem tűnt életképesnek eddig a playoffban - most viszont ahogy Leonard hátralépett, úgy vette át a karmesteri pálcát Lowry, az előző meccsen már beélesített társak pedig tökéletesen éltek a nagyobb lehetőséggel és több labdával. 

Ezzel együtt Leonard sérülése még nagyon fájhat nekik, ha nem javul a folytatásban, mert már az előző meccsen is egyértelműen látszott rajta, hogy nem 100%-os, de most még inkább ez volt a helyzet, egy zsákolás után sántítva is alig tudott visszacsoszogni, ami nem ígér nekik sok jót a későbbiekre. Ezúttal kicsit sem érezte meg ezt a játékuk, Leonard pedig fogát összeszorítva kapart végig, védekezésben parádés volt és amikor nagyon kellett, támadásban is hozzátett, de meglátjuk, hogy egy olyan meccsen, ahol mondjuk idegenben az ellenfél irányít, mire mennek akkor, ha "csak" ennyi jön tőle. Aztán ki tudja, lehet, hogy nem csak ennyi jön, fájdalom ide vagy oda, most is volt zsákolása, az előző meccsen is ugrált még a hosszabbításokban is, maximum másnapig ott hagyják pár vödör jégben...

Még egy apró érdekesség: Nick Nurse a meccs elején igyekezett úgy rotálni, hogy Leonard akkor pihenjen, amikor Antetokounmpo is, ez a húzás tulajdonképpen bejött a második negyedben, ha csak a csapatok eredményességét nézzük. 

VanVleetet feldobta az apaság

Az alapszakaszban 11 pontot és 5 gólpasszt átlagoló, nagyon hasznos csereirányító botrányos rájátszást fut eddig, már a Magic ellen is gyengén dobott, a Philly ellen hét meccsen viszont leért a mélypontra, az egész szériában összesen három (!) mezőnykosara volt, pedig átlagosan 17 percet a pályán töltött. A Bucks ellen sem kezdett jól, az első három meccsen 4/20-at dobott mezőnyből, ezen az estén viszont gyakorlatilag több hasznot hozott, mint eddig az egész rájátszásban összesen - volt 5/6 jó dobása, közte 3/3 tripla, kiosztott hat gólpasszt és a negyedik negyed elején az ő hét pontja döntötte el végleg az összecsapást. Úgy fest, hogy jót tett neki az, hogy hétfőn megszületett második gyermeke, Fred Jr...

Mellette Serge Ibaka ezen az egy meccsen éppen annyi (17) pontot szerzett, mint az előző három találkozón összesen, letépett még 13 lepattanót, volt 2 gólpassza és 1 blokkja, a harmadik összecsapásra felfedezett (illetve inkább már bekövetelt) Norman Powell pedig ismét bizonyította, hogy érdemes rá komolyabban számítani - 14 és 19 pontja után most 18-at szórt és bár a második meccsen még "csak úgy" játszatta őt Nick Nurse, azóta kétszer is 30+ percet adott neki, amit meghálált, több olyan helyzetet is megoldott (elsősorban a leütésből való alkotásra gondolunk), amire Danny Green képtelen.

Ez a három játékos egyébként 48 pontot szórt ma hajnalban, míg az eddig az egekig magasztalt Bucks-kispad összesen 23-at, ráadásul a garbage time-ban érkezett ebből több is, hiszen a nagyszünetben még 28-6-ra vezettek a Toronto cseréi - ez nagyon komoly faktor és nagyon nagy fordulat az eddigi meccsekhez képest.

Most már el lehet gondolkodni a változtatásokon

Mike Budenholzer egyáltalán nem szeret belenyúlni a párharcokba és az alapjátékba, ezt már az Atlantánál is láthattuk és eddig a Bucksnál is csak annyit módosított, hogy Brown helyett Mirotic került a kezdőbe, de sem a pick-and-roll védekezést, sem mást nem módosított annak ellenére, hogy az ellenfél esetleg jobban nézett ki ellene. Igaz, eddig nagy oka nem is volt variálni, hiszen az első két körben összesen egy meccset vesztettek, most viszont egymás után kettőt is elbuktak, taktikailag pedig mindenképpen reagálni kellene a Raptors által feltett kérdésekre - itt jegyezzük meg, hogy az alapszakaszban csak egyszer, március elején vesztettek egymás után két találkozót. 

De hogy mit lehet és mit kell variálni? Védekezésben lehetne némileg igazítani a felfogáson, látva Leonard játékát és azt, hogy amúgy nem feltétlenül akkor eredményes a Toronto, ha ő dob mégis 40-et, hanem ha a kiegészítők belelendülnek - egyelőre továbbra is folyamatosak voltak rajta a duplázások, amelyekből érkeztek az üres torontói dobóhelyzetek. Ez eddig is így volt, de amíg az első két meccsen nem tudták bedobni őket, addig a harmadikon már igen, most pedig főleg és bár összességében legutóbb még nem nézett ki rosszul a Bucks védekezése, különösen a második félidőben, de most már egyértelmű, hogy "felhozták" VanVleetéket. Egyébként Budenholzer is azt mondta, hogy szerinte most fordult elő először, hogy védekezésben meg sem közelítették a szükséges szintet, nem követték eléggé a mozgásokat és rengeteg könnyű kosarat engedélyeztek, ez nem fordulhat elő még egyszer - Gasol konkrétan az előkészítéseknél és a befejezéseknél is lubickolt, borzasztó könnyű dolga volt sokszor.

Támadásban igazából most sem dobtak jól kintről, a 11 bedobott hármasukból több is kifejezetten nehéz helyzetből érkező extra kísérlet volt és el kellene gondolkodni azon, hogy szorultabb helyzetben nem lenne-e jobb szigorítani a rotáción - eddig azért mindig komoly játékidőt kaptak 8-9-en és egyáltalán nem az volt a helyzet, hogy egy erős ötöst "hajtott" Budenholzer, nem volt jellemző a 40 perceztetés, sőt, 30 fölé is leginkább csak Antetokounmpo és Middleton ment ebben a playoffban. Az már most is látszott, hogy Eric Bledsoe-ban kezdi elveszteni a hitét a tréner, alig 20 percet használta és abban sem volt sok köszönet, a kérdés az, hogy ha mondjuk őt kiveszi a kezdőből, az milyen hatással lesz a játékosra mentálisan, illetve mennyire érzik azt a többiek, hogy baj van, mert nem működik az eredeti játék és kapkod a mester.

Aztán persze benne van, hogy egy alapos fejmosás, "felrázás" és a hazai pálya visszaállítja a korábbi útra a Milwaukee-t, annak például örülhetnek, hogy Khris Middletont sikerült behozni a párharcba támadásban is, de az mondjuk szintén inkább aggasztó számukra, hogy Giannis Antetokounmpo az 5/8 jó dobást hozó első negyed után 4/9-et dobott összesen a további három játékrészben, az előző meccshez hasonlóan ezúttal is meg tudták őt állítani még akkor is, ha a meccs végi számai most rendben voltak. Viszont ami mellett megint nem mehetünk el szó nélkül: most először nyerte a lepattanózást ebben a párharcban a Raptors és most először hozta egálra a festékből és a leindításból szerzett pontok arányát - olyan faktorok ezek, amelyekről már a széria előtt is beszéltünk és azóta is folyamatosan kiemeljük, mint a Bucks erősségét, ezúttal viszont ebben is minimum felvették a keszytűt Gasolék.

Az azért valamelyest rávilágít Budenholzer edzői felfogására, amit az ESPN riportere, Malika Andrews tweetelt: az alapszakaszban rákérdezett, hogy mi történik akkor, ha nem működnek a triplák és nem működik Antetokounmpo sem, erre a Bucks mestere annyit mondott, hogy arra fogadnak, hogy ez egy hétmeccses szériában négyszer nem fog megtörténni.

Most mindenesetre olyan helyzetben léphetnek pályára a következő meccsen, amilyenben még nem voltak igazából az egész szezon során: lebontotta őket az ellenfél, elöl-hátul javulniuk kell és ha nem tudják megtenni, ha kikapnak, akkor nincs tengernyi lehetőségük javítani, hanem azonnal a szakadék szélére kerülnek és akár véget is érhet a szezonjuk, ami két mérkőzéssel korábban még egyáltalán nem így nézett ki...

OFF: Rodney Hood borzasztóan utálhatja már a Warriorst

A tegnap befejeződött nyugati döntőhöz kapcsolódik egy érdekesség Rodney Hoodról. 2017-ben a Jazz színeiben játszott a playoffban, 2018-ban a Cavaliers tagjaként, idén pedig a Trail Blazers csapatában. A három gárda három playoffjának közös végpontját az jelentette, hogy kisöpörte őket a Warriors...

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus