Playoff-percek: a GSW öt perce győzelmet ért, a Torontóé nem

Elképesztő rohamot produkált a Warriors és bár a végén megoldást talált a Raptors, a pocsék támadójáték miatt ez nem ért győzelmet - Thompson sérülése mindent boríthat - Cousins X-faktorrá vált - hogyan állunk most?

Az öt perc, ami eldöntötte

Volt még esélye később a Raptorsnak, de azért ez a mérkőzés egy bő ötperces szakaszra vezethető vissza leginkább, mégpedig a harmadik negyed elejére. A GSW ebben az öt percben 18-0-t futott, az ötpontos félidei hátrányából tíz pont feletti előnyt gyártott, 8/12-t dobott mezőnyből és mind a nyolc kosarat gólpassz előzte meg, miközben a Toronto 0/8-at szenvedett össze a dobást tekintve és ötször is eladta a labdát - ez a 18-0 egyébként történelmi, egyetlen NBA-csapat sem kezdett így félidőt a nagydöntőben az NBA/ABA egyesülés óta. Ebből a 18 pontból 13-at Klay Thompson dobott, vagy készített elő, de fontos megjegyezni, hogy mindez még a második negyed végén indult el: az addig teljesen levédekezett Steph Curry az utolsó szűk három percben kilenc pontot tett fel a táblára és 12-15 pontos különbség helyett lett az említett öt, ahonnan egy "robbantás" elég volt ahhoz, hogy kézbe vegyék a dolgokat.

A harmadik negyedet egyébként 14 olyan kosárral kezdte a GSW, amit gólpassz előzött meg, egyáltalán nem arról volt szó, hogy a lehetetleneket is bedobta a gárda, hanem arról, hogy minden korábbinál (és későbbinél) pontosabban, dinamikusabban, agresszívebben hajtották végre a figurákat - üres elzárások, jól eladott kamu bemozgások és tökéletes ütemben adott passzok, élmény volt nézni a támadójátékukat.

És ugye ez volt az az "ütés", amivel kapcsolatban a legutóbb kiemeltük, hogy elmaradt, amiért óriási gratuláció járt a Torontónak, hiszen sikerült megakadályozni a megőrülést - nos, most olyannyira nem, hogy ilyen rohamot nem láttunk még NBA-nagydöntőben...

DeMarcus Cousins X-faktorrá vált

A legutóbbi mérkőzés után fejtegettük, hogy a Warriors támadójátékának beindításához még egy playmakerre lenne szükség Kevin Durant hiányában - egy olyan emberre, aki be tudja dobni a hármast és főleg aki tud kreálni, passzolni, helyzeteket megoldani. Nos, DeMarcus Cousins már az előző találkozón is megvillantott ebből valamit és ha így nézzük, talán nem is annyira váratlan Steve Kerr lépése, de azért talán nem túlzás azt állítani, hogy nem sokan számítottak a center kezdőbe kerülésére - védekezésben lassú lábon, de támadásban sem a legjobb fit Curryék mellé.

Hátul valóban voltak is gondjai, sokszor támadták őt Kawhi Leonardék, de ezzel most együtt tudott élni a Warriors, Cousins kiosztott két blokkot és azért a második félidőben már védekezésben is egyre jobban odatette magát, miközben támadásban abszolút ő volt a hiányzó láncszem - kiválóan passzolt és ismerte fel a helyzeteket, remek zárásokat adott, értette a dolgát és azért a 11 pontja, valamint a 10 lepattanója is nagyon kellett a hat asszisztja mellett. Komoly része (három gólpassza) volt az említett 18-0-s rohamban és az sem véletlen, hogy a meccset záró ötösbe is felrakta Kerr - a vele hozott +12-t persze érdemes úgy értékelni, hogy valóban fent volt a 18-0-nál, de ennél a +12-nél más sem hozott jobbat a bajnoknál.

Klay Thompson sérülése boríthatja a Warriorst

Mintha rontás lenne a bajnokon, olyan ütemben jönnek a sérülések ebben az idényben a Golden State oldalán - az alapszakaszban is sok volt a probléma, aztán a nyugati első körben kidőlt DeMarcus Cousins, majd másodikban Kevin Durant, innentől "régi-új" játékát kellett előhúznia a társaságnak. Durant azóta sincs és bár Cousins a döntőre visszatért, de aligha 100%-os az egészségi állapota - közben volt már gondja Andre Iguodalának a Portland ellen, majd a legutóbbi első meccsen és ma hajnalban is, ezt pedig tetézte Klay Thompson, illetve Kevon Looney sérülése. Looney-t sem lehet elintézni annyival, hogy "csak egy cserejátékos", hiszen ebben a playoffban gyakorlatilag ő a hatodik ember, az egyetlen olyan csere, akire stabilan lehetett számítani, aki mindig kellő energiával szállt be elöl-hátul és ha az ellenfél "hagyta", akkor komolyabb számokat is tudott hozni - nem tudni, hogy mennyire súlyos a problémája, de rá akkor is szükség van, ha Cousins most hirtelen megtáltosodott. 

Az igazi baj persze ezzel együtt Thompsoné, akinél szintén várni kell még arra, hogy pontosan mekkora is a gond, az mindenesetre sosem jó jel, ha egy játékos ilyen helyzetben cserét kér és nem tud visszajönni - láthatóan alig tudott bicegni, nagyon fájt a combhajlítója, ami egy borzasztóan kellemetlen sérülés és ha valahogy össze is drótozzák, ha nem 100%-os, akkor bizonytalanná, lassabbá tudja tenni a játékost. Márpedig egyszerűen kulcsfontosságú a GSW számára, hogy vagy őt, vagy Durantet összedrótozzák valahogy, mert egyszerűen pótolhatatlanok és ha egyikük sincs, arra már vészmegoldás sem igazán látszik - nincs 3&D játékos a keretben, most ugyan Quinn Cook dobott három fontos hármast és ő volt fent Thompson helyett a meccs hajrájában (az utolsó percre érkezett a helyére Shaun Livingston), de huzamosabb ideig ő sem tudja pótolni támadásban sem, nem hogy védekezésben. Elöl egyébként már most is hatalmas szükség volt Thompsonra, mert Curryt másodjára már limitálni tudta a Raptors és Thompson kiváló dobóformája miatt maradt versenyben az első félidőben a GSW, majd ő volt a 18-0 főszereplője is és bár ezt a negyedik negyedet most túlélték nélküle, de érdekes módon éppen a jó védekezéssel, támadásban ugyanis már most sem tudták pótolni, mert...

...Nick Nurse is jót lépett

Thompson kidőlése után nem sokat vacakolt a Toronto trénere és bizonyította, hogy nemcsak Steve Kerr (aki egyébként sokadszor is remekül nyúlt bele ebben a playoffban, extra keret ide vagy oda, ő folyamatosan bizonyít...) tud nagyot húzni - "átállította" csapata védekezését és óriási nyomást helyezett Curryre. Ez az utolsó percekre csúcsosodott ki, 5:39 volt még hátra, amikor egy Green-Bogut alley-oop még összejött, aztán innentől néma csend és 0 pont (!) érkezett a GSW-től Iguodala meccset eldöntő triplájáig - ekkor már csak öt másodperc volt az órán, kijelenthető, hogy a Thompson nélküli Warriorst lenullázta a Raps. Ebben az időszakban a vendégek eladtak egy labdát, majd sorozatban négy támadást fejeztek be elrontott triplával, aztán Cousins kapott egy blokkot Leonardtől, Cook mellédobott egy középtávolit, az utolsó percben pedig Green eladott még egy labdát - végül jött az ominózus Iguodala-dobás, amit két olyan eset előzött meg a labdabirtoklás folyamán, amikor millimétereken múlt a torontói labdavesztés. Ezt most megúszta a GSW, de itt visszautalhatunk Thompson hiányára - ha ő és Durant sincs, akkor hogyan törik fel a Raptors védekezését?

Persze jogosan merül fel a kérdés, hogy ha valaki öt és fél clutch perig nem kap pontot a Warriorstól, akkor miért nem nyer - nos, a válasz az, hogy azért, mert támadásban Leonardék is értékelhetetlenek voltak. Ebben a bő öt percben, 106-94 után 2/12-t hajítottak mezőnyből, elrontottak két büntetőt, adtak el labdát és az sem volt elég, hogy csak ebben az időszakban hat (!) támadópattanót húztak le és Curry révén még egy plusz büntetőt is dobhattak technikaiért - érdekes, hogy Leonard csak három büntetővel, de 0/3 mezőnykosárral, valamint egy-egy gólpasszal és eladott labdával zárta ezeket a perceket és bár gyengén játszott, de a közben kipontozódó Lowry is nagyon hiányzott nekik. A védekezés tehát rendben volt, de a támadás...

Hogyan állunk most?

Nehéz megmondani, de leginkább talán a Warriors sérüléseitől függ a dolog. A Raptors elsőre egy gyakorlatilag tökéletes meccset játszott, a másodikon limitálta Curryt, a gyengébb kiegészítő teljesítményt Kawhi Leonard 34 pontja homályosította el kicsit, az első félidőben vezetett már 14 ponttal az együttes és a gondjai (18-0-s GSW-futás, Lowry kipontozódása, többiek faultgondjai, gyenge dobóforma, stb.) ellenére nagyjából két jó játékra volt a győzelemtől és a 2-0-tól - bizonyította, hogy nemcsak egy 32 pontos Siakammal tud jó lenni, de ez nem biztos, hogy bárkit is érdekelni fog később, ha úgy tekintünk vissza erre a meccsre, mint a kihagyott lehetőségre. Minél tovább zajlik a párharc, annál nagyobb eséllyel tér vissza Kevin Durant, a Raptorsnak ezekből az első meccsekből kell, kellett volna kihozni a maximumot, az 1-1 pedig a látottak alapján nem az, megvolt az esély a 2-0-ra - viszont ha a következőn nincs Durant és Thompson sem, akkor megint Lowryéknak áll a zászló. Tegyük hozzá, hogy az Oracle azért más kávéház, más hangulat (bár a Warriors ezzel már sorozatban 23 playoff-szériában nyert idegenbeli mérkőzést, ami NBA-rekord) és a GSW bármikor képes egy-egy futással romba dönteni mindazt, amit az ellenfél kitalált, vagy akár meg is valósított...

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus