Playoff-percek: Butlertől több kell, Tatum most jó döntéseket hoz

Butler támadásban passzív lett, védekezésben viszont még mindig jó - Love és Zeller korlátai is kezdenek kiütközni - Tatum jó döntéseket hoz, Smart is profitál ebből - ezt teheti a Heat és a Celtics a hatodik meccsen.

Butler nem lehet passzív

A párharc során már nem először történik meg, hogy Jimmy Butler huzamosabb ideig passzívvá válik támadásban, és ez ugyan a harmadik meccsen még belefért a Heatnek, a negyediken már nem bírták el, hogy csak a második félidőben kezdte el keresni a saját dobásait, és az ennél is problémásabb, hogy az ötödik találkozón is csak 10 dobásba állt bele. Legutóbb legalább a büntetővonalra rendszeresen oda tudott érni, most viszont ez is hiányzott a játékából, a festéken belül elveszett volt, és ha nem süllyeszt el 3/3 távoli kettest, akkor még botrányosabb lett volna a dobásmutatója is – papíron ugyan ez volt a leghatékonyabb meccse, a párharc során először érte el az 50 százalékot mezőnyből, összességében viszont messze ez volt a leggyengébb teljesítménye a Celtics ellen, és talán az egész rájátszásban is.

Nem szabad elvitatni ugyanakkor, hogy a Celtics is jó munkát végez vele szemben, remekül váltogatják rajta a védőket, és ami külön kiemelendő, hogy a két center milyen jól ott tud maradni előtte. Amikor Robert Williams III mellől kell dobnia, mindössze 6/16-os mezőnymutatót tud felmutatni, míg Al Horford mellől 3/11 dobása ért célba a párharc során. Az is érdekes, hogy messze Tatum fogja Butlert a legtöbbet, mellőle viszont mindössze 11 dobást eresztett el (öt találatért), és sokkal inkább erőlteti azokat a párharcokat, amiket Derrick White ellen vívhat. Ezekből összességében nem is jön ki rosszul Butler, mellőle 12/23-mal célzott eddig, továbbá Grant Williams (8/13) és Marcus Smart (5/7) mellől is hatékonyan dob, de a Heat számára az a gond, hogy Butler nem tud elégszer kialakítani számára kedvező matchup-okat, és azért ezekben az esetekben is meg kell küzdenie a pontjaiért – különösen White esetében csalóka ez a mutató, azt nem lehet mondani, hogy rossz munkát végez Butlerrel szemben. A teljesség kedvéért jegyezzük meg, hogy Jaylen Brown mellől 3/9, Malcolm Brogdon mellől 5/13 dobásából született kosár, még a sérült irányító is meg tudja találni annak a módját védekezésben, hogy hasznossá tegye magát.

Butler azért védekezésben még mindig remek, Tatum 9/24, Brown pedig 3/18 dobását tudta csak elsüllyeszteni mellőle, és amikor a két sztár valamelyikét fogta, akkor a 11 gólpasszukra 9 eladott labda is jutott. Az viszont kevésbé fekszik már Butlernek is, ha másra kell váltania, mert a sérült Brogdont (1/5) leszámítva jellemzően jól dob mellőle a Celtics többi játékosa, bár a minta is jelentősen kisebb: White 4/5, Smart 3/3, Williams III 3/5, Williams 2/4, Horford 1/2 dobása ért célba ezeknél a labdabirtoklásoknál a párharc során.

 

Love és Zeller is kezd gond lenni

A Celtics egyre jobban utazik Kevin Love gyengeségeire a mérkőzések elején, a negyedik és az ötödik meccsen is akkor tudtak előnyt kialakítani, amikor a veterán erőcsatár pályán volt. Ma hajnalban 14 percet játszott Love, és ezalatt 11 ponttal kapott ki a Heat, az első negyedben 5 percet játszott, és a Celtics ennyi idő alatt is 10 ponttal dobta túl ellenfelét. Erik Spoelstra keze valamennyire meg van kötve a sérülések miatt, ugyanakkor Love nehezebben rejthető el úgy védekezésben, hogy a túloldalon Joe Mazzulla már rég elengedte azt, hogy a két centerét egymás mellett használja, és adná is magát a lehetőség, hogy Love helyén Caleb Martin kezdjen. Ettől még nem feltétlenül kellene őt teljesen elfelejteni, lehet akár Bam Adebayo cseréje is, mert ebben az esetben lehetne nekik is egy five-out felállásuk, viszont amíg Cody Zeller a cserecenter, addig erre nincs lehetőség. Zellernél is kezd egyre jobban kidomborodni az, hogy hol van számára a plafon, például a kettő-kettőket nem igazán tudja lekövetni ezen a szinten, nem véletlen, hogy csak négy percet játszott, hiába süllyesztette el ezalatt mindkét dobását a másik oldalon.

 

Tatum jó döntéseket hoz

A Celtics úgy kezdte ezt a párharcot, hogy inkább a hátvédek kezében volt többet a labda, nem véletlenül volt Smartnak 11 és 8 gólpasszos meccse is, viszont ez nem működött, Tatum és Brown sem tudta megtalálni a ritmusát. A negyedik meccsre Tatum kapta meg a karmesteri pálcát, és ez nem változott az ötödik meccsre sem, kihasználta azt, hogy egy-egyben egyedül Butler tudja őt érdemben lassítani, így ha valaki rázár csapdázni, akkor útjára indítja a labdát. Az elmúlt két meccsen 18 gólpasszt osztott ki, csak az ötödik találkozón 11-ig jutott, miközben csak 16 dobást vállalt, ami a második legkevesebb tőle ebben a rájátszásban – a 76ers elleni második meccsen zárt 1/7-tel mezőnyből, de ezzel együtt is 34 ponttal nyerték azt az összecsapást. Nagyszerűen olvasta, hogy mikor mi történik a pályán, alig vállalt rossz dobást, és a Celtics számára jó hír, hogy egy-két kivételtől eltekintve Brown esetében is igaz volt ez ma hajnalban.

Ez a váltás Smartnak is jót tett, mert azt követően, hogy az első három meccsen összesen 10 triplába állt bele, a negyediken kilencszer próbálkozott – ugyan mindössze három esett csak be, de ő is hozzájárult ahhoz, hogy jobban szét tudták húzni a pályát. Smart az ötödik meccsen hozta a legjobbját támadásban, kiválóan válogatta meg a dobásait, és ennek egy 23 pontos extra lett a végeredménye, büntetőkből (5/6), kétpontosokból (3/6) és hármasokból (4/6) is veszélyes és hatékony volt. Mindez nem lett volna lehetséges akkor, ha továbbra is Smart kezében marad az irányítás, most két gólpasszal is hasznosabb volt, mint korábban 11 előkészítéssel, és ez Tatumhoz vezethető vissza.

Az elmúlt két meccset igazából négy szóban össze lehet foglalni: Tatum jó döntéseket hozott. (Láttam azt a hát mögötti passzt, de azt tekintsük inkább a szabályt erősítő kivételnek.)

 

Mit tehet a Heat?

Arról már érintőlegesen szót ejtettem, hogy a kezdőben adná magát egy Love-Martin csere, ahogyan az is evidens, hogy Butlernek agresszívabbnak kell lennie, folyamatosan el kell érnie azt, hogy a megfelelő helyeken megkapja a labdát, és ezt követően vagy dobnia kell, vagy olyan helyzetet teremteni másnak, amiből egyből lehet dobni. Muszáj lesz nagyobb szerepet vállalnia a játékszervezésből is, mert a Celtics elvette Adebayo passzait az elmúlt meccseken, legutóbb már 6 eladott labdába is belehajszolták, illetve az ötödik meccsen Lowry sem tudott faktor lenni pontszerzésben és előkészítésben sem – korábban legalább a gólpasszok jöttek Lowry-tól, illetve azért csak akadt egy 15 pontos meccse is a párharc elején, ettől rendkívül messze volt az ötödik meccsen.

Az is meghatározó lehet, hogy visszatér-e Gabe Vincent a következő meccsre, de bármi is lesz erre a válasz, Spoelstrának azokat a triplázásban erős játékosokat kell jobban erőltetni, akiknek sül majd a kezük. Ha ez nem Max Strus lesz, akkor az ő perceiből is még jobban vissza kell venni, játsszon inkább Duncan Robinson vagy Haywood Highsmith többet. Noha az ötödik meccs első negyedében a Heat védekezése is botrányos volt, a nagyobb gondot a támadások befejezése jelentette, és egy jó zóna képes lehet jobban elrejteni a gyengébb védőik hibáit is.

Tanulságos lehet, hogy a Celtics az első negyedben 7/12-vel triplázott, míg a mérkőzés folytatásában csak 9/27 távoli dobásuk esett be, a Heat zónája tompította a bostoni triplaesőt, viszont most a túloldalon is lesz lehetőség készülni ebből, hogy a hatodik meccsen miként játsszák át ezt. A Celtics triplázásban lehet ugyanakkor tartalék is, mert most jól dobott ugyan White, Smart és Brown is, cserébe a Tatum-Horford-Williams trió 2/13-at szenvedett össze távolról.

Nem elvetendő gondolat az sem, hogy Butler akár 48 percet játsszon legközelebb, amennyiben arra van szükség, ugyanakkor ez kétélű fegyver is lehet, mert ha ezzel együtt sem jön össze a párharc lezárása, akkor a hetedik meccsnek még fáradtabban mehetne majd neki.

Egyet azért nem szabad elfelejteni: még mindig a Heat vezet, és legközelebb is a Celtics játszik majd az életéért…

 

Mit tehet a Celtics?

Alapjaiban hasonlóan kell játszaniuk a hatodik meccsen is, Tatum kezébe kell adniuk a labdát, de fel kell készülniük arra, hogy a Heatnek az lesz a célja, hogy attól úgy váljon meg, hogy azzal nem teremt azonnali helyzetet valaki másnak. Ha a Heat le akarja zárni a párharcot, akkor feszesebben és keményebben kell védekezniük, és a meccset követő nyilatkozatok alapján pontosan erre készülnek Miamiban, keményebben teszik majd oda magukat hátul.

Joe Mazzullának éppen ezért készülnie kell egy tervvel arra az esetre is, ha ez megtörténik, emellett ki kell találnia valamit a Heat zónája ellen is, mert az azért valamennyire visszavetette a triplázásukat. Amennyiben nem indul számukra kedvezően a következő meccs, nem lenne meglepő, ha ismét előkerülne átmenetileg a kétcenteres felállás, ugyanakkor egy ultraalacsony szerkezettel is próbálkozhatnak, amiben Grant Williams lehetne a center.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus