Playoff-percek: feljavuló Celtics, elfogyó GSW

Robert Williams III a meccs embere, Daniel Theisnek nem szabad játszania - leolvadás itt, leolvadás ott - elfogy a Warriors rotációja, csak Curry marad állva - számmisztika - a Boston kezében van a párharc.

Leolvadás itt, leolvadás ott

Két és fél negyeden keresztül a Celtics diktált, a GSW maximum csak kapaszkodni tudott, de védekezésben szinte semmi sem látszott a legutóbbi remeklésből, nem volt meg az az intenzitás és koncentráció, a Boston higgadtan, tervezetten kipasszolgatta az üres helyzetekig. A harmadik negyedben aztán jött egy váltás, Curry már két triplával kicsit felrázta csapatát. majd Kerr leszedte a pályáról Looney-t, felrakta Porter Jr.-t, az alacsonyabb szerkezet pedig elkezdett pörögni - az első két védekezésükből labdaszerzés és blokk lett, négy és fél perc alatt összesen öt pontot kapott a Warriors és átvette a vezetést. Itt viszont közben Andrew Wiggins helyett már felkerült a pályára Jordan Poole, a védekezés ismét megborult, majd az elfáradó Curryt is lekapta Kerr, ezzel pedig el is ment a lendület - a negyed utolsó három és fél percében ugyan Klay Thompson dobott még két triplát, de a játék elöl-hátul visszaesett.

A negyedik negyed elején aztán sikerült bekezdeni három perc alatt négy eladott labdával a vendégek részéről és mire Poole lement a pályáról, már megint 10 pont felett járt a bostoni előny. 104-96-nál még nem volt minden veszve annak ellenére, hogy a Celtics érezhetően elkapta a fonalat, de aztán jött egymás után két eladott labda és ezzel gyakorlatilag megverte magát a GSW. A vendégek csak a záró etapban nyolc alkalommal vesztették el a labdát és 1/9-et dobtak mezőnyből, három meccs alatt ez a második olyan negyedik negyedük, amikor minden addigi erőfeszítésüket lerombolják - a Celtics a harmadik negyedben olvadt le, de Smarték rendezni tudták a soraikat, a Warriors viszont nem.

Bajnoki rutin ide, Kerr megítélése oda, már nem először veszít úgy a GSW, hogy megkérdőjelezhetően alakul a rotáció és egy pillanat alatt szétesik a projekt - eddig ezek belefértek, most viszont a jelek szerint nem, sokkal kisebb hibahatárral kell dolgozniuk Curryéknek, ha bajnokok akarnak lenni.

 

Williams a meccs embere, Theist hagyjuk

A Celtics 0-3-ra áll ebben és az előző körben akkor, amikor Daniel Theis legalább tíz percet a pályán tölt és 6-1-re akkor, amikor ennél kevesebbet. A legutóbbi 14 perce után most pályára sem került, rögtön meg is látszott a védekezésen, hogy nem kell vele bajlódni, nem kerülheti ki őt könnyedén a GSW labdás embere, nem forgathatják meg vagy a behúzódása miatt nem dobhatnak róla könnyű hármast - persze az ő szerepe nagyban függ Robert Williams III sérülésétől, hogy bevethető-e és ha igen, akkor milyen állapotban van.

Nos, Rob Will ebben a párharcban most mozgott eddig a legjobban, méghozzá kiemelkedően: a festékben olyan korlátlan úrnak bizonyult védekezésben, mint a sokszoros Év Védője Rudy Gobert a legszebb napjain, a pick-and-rollokat is jól kezelte, de a betörő, festékbe bemerészkedő embereket szinte folyamatosan terrorizálta. A három labdaszerzés és a négy blokk nem elég beszédes, nem írja le jól, hogy mekkora hatása volt, mert ugyan nem egy személyben miatta nyert 52-26-ra a festékben a Boston, de nagyon nagy szerepe volt ebben.

A 26 perc alatt +21 elég beszédes - amikor ő pályán volt, akkor szinte tökéletesen működött a Celtics, amikor leült, akkor small-ballozni kellett, de azzal már többet tudott kezdeni a Warriors. Az nem kérdés, hogy ha a center ebben a formában marad, akkor az óriási fegyver a Boston számára - talán akkora, hogy az ő egészségi állapota el is döntheti a finálét.

 

Curryre nem lehet panasz és Thompson is megérkezett, de kezd elfogyni a Warriors

Hosszú idő után volt először teljes kerettel a GSW, hiszen igazából mindenkire számíthatott Steve Kerr, mégis egyre rövidebbnek tűnik az a rotáció, amely a párharc előtt még az egyértelműen hosszabbnak, mélyebbnek, variálhatóbbnak számított. Most a Curry-Thompson-Wiggins-Green sor 35-40 percet játszott, Kevon Looney kezdőként alig 17-et kapott, míg a padról igazából Jordan Poole-t és Otto Porter Jr.-t forgatta Kerr mezőnyben, két etapban megspékelve ezt összesen 11 percnyi Gary Payton II-vel. Bjelica, Kuminga, Iguodala vagy Moody gyakorlatilag rotáción kívül mozgott, ami főleg Bjelicánál volt meglepő, aki legutóbb 11 perc alatt 6 pontot és 5 lepattanót tett a közösbe, inkább arra számíthattunk, hogy többször kerül elő, de Looney visszaszorulásával sem ez történt, inkább ő is eltűnt.

Így hirtelen nagyon rövidnek tűnik már ez a keret szerkezetileg, darabra és minőségben is, mert kreálni továbbra is csak Poole tud Curryn kívül, de ő eddig 12 pontot és 2,7 gólpasszt átlagol 40%-os mezőnymutatóval úgy, hogy abban a múltkori remeklése is benne van már - pedig az első körben még pl. 21 pontot és 5,4 gólpasszt jegyzett meccsenként kiemelkedő hatékonysággal. Ha ő nem tud még csak hatodik ember sem lenni, akkor sem a playmaking, sem a tűzerő nincs meg a Warriorsban, ő lehetne az az X-faktor, aki extrát tesz hozzá, ehelyett támadásban szenved, védekezésben pedig vörös posztó.

Eddig még nála is gyengébb volt Klay Thompson, de ő most azért kicsit összekapta magát, dobott 25 pontot 17 mezőnykísérletből, bevert öt hármast, volt 6/6 büntetője és 3 gólpassza is, támadásban ez lenne az alap - védekezésben nem volt jó, elkésett jó pár esetben, de így is csak -3-ban voltak vele, a nélküle lejátszott 9 percben 13 ponttal kaptak ki.

Egy emberre nem lehet túl nagy panasz még mindig, az pedig Steph Curry: ő eddig a három meccsen 31,3 pontot átlagol 49%-os triplázással, minden meccsen bevert távolról legalább ötöt úgy, hogy szinte mindent neki kell megoldania. Legutóbb extra védekezést rakott ki az asztalra, most ebben gyenge volt részben a faultgondjai miatt is, de mindent tőle nem lehet várni - ő hozza a vezérszerepet és az 1. opció teendőit, a többieknek kell megerősödniük körülötte. Andrew Wiggins még hagyján, de Draymond Green első és harmadik meccses produkciója katasztrofális volt...

 

Számmisztika

Jaylen Brown 17 pontot dobott az első negyedben, egyetlen Celtics-játékos sem szerzett ennél többet egyetlen negyedben sem a nagydöntők során az utóbbi ötven évben.

A Warriors 0/9-et dobott mezőnyből, amikor Marcus Smart zavarta a dobót.

Robert Williams III a második Celtics-játékos a nagydöntők történetében, aki 3-3 labdaszerzést és blokkot ért el, eddig erre csak Kevin McHale volt képes 1986-ban.

Utoljára Kareem Abdul-Jabbar, Magic Johnson és Michael Cooper ért el egy csapatban, egy meccsen legalább 20 pontot, 5 lepattanót és 5 gólpasszt a nagydöntőben - most megcsinálta ugyanezt Jayson Tatum, Jaylen Brown és Marcus Smart.

A Warriors 0-6-ra áll Steve Kerr-rel a nagydöntőkben, amikor legalább hétpontos hátrányban van a nagyszünetben.

Steph Curry mindhárom meccsen legalább öt triplát dobott be, ezzel beállította a vonatkozó nagydöntős rekordot.

Jayson Tatum és Jaylen Brown az első Celtics-páros, akik egy rájátszás során fejenként bedobtak legalább 50 triplát.

 

A Boston kezében van a párharc

Ez nem azt jelenti, hogy az történik, amit a Celtics akar, hanem azt, hogy sokkal inkább a keleti bajnokon múlik a végkimenetel. A Boston plafonja és legjobb formája az eddigiek alapján magasabban van, mint a mostani Warriorsé, viszont mélyebbre is tud zuhanni, mint a nyugati győztes - Curryéknél elöl-hátul van egy egészen jó szinten lévő alap, ami alá nem nagyon csúsznak, nem esnek szét teljesen. Ez nemcsak ebben a párharcban, de az egész rájátszásban megfigyelhető: a GSW sokkal kisebb kilengésekkel jutott el idáig, igazából egy szörnyű meccse volt a Memphis ellen, amúgy egy erős alapra tudott néha rátenni egy-egy lapáttal egy-egy este erejéig, míg a Boston az egyik találkozón verhetetlennek tűnt bárki ellen, aztán a következőn hibát hibára halmozott. Egyelőre így tartunk 2-1-es Celtics-fórnál - a kérdés az, hogy hány negatív kilengésük lesz még Smartéknak.

 

A rájátszás idején további érdekességekért keressétek a Kezdő5.hu Twitter-oldalát is:

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus