Szabadügynökök, 2018 - Centerek

Holnap nyit a szabadügynökpiac, de előtte végigvesszük posztonként, hogy kik lesznek elérhetőek, és mi lehet a realitás velük kapcsolatban.

Irányítók
Dobóhátvédek
Kiscsatárok
Erőcsatárok
 

Top10 center szabadügynök

1. Nikola Jokic (Denver Nuggets, RFA)
2. Clint Capela (Houston Rockets, RFA)
3. DeAndre Jordan (Los Angeles Clippers)
4. DeMarcus Cousins (New Orleans Pelicans)
5. Jusuf Nurkic (Portland TrailBlazers, RFA)
6. Kyle O'Quinn (New York Knicks)
7. Greg Monroe (Milwaukee Bucks)
8. Aron Baynes (Boston Celtics)
9. Zaza Pachulia (Golden State Warriors)
10. Brook Lopez (Los Angeles Lakers)

Itt is szétválik a piac, ahogy a többi posztnál is, és itt is van egy "névleges" FA, mivel Nikola Jokicra minden ajánlatot tarthat a Denver Nuggets, és a hírek szerint nem is várják ezt meg, elé tolják az 5 éves maximumot.

A többiek közül nagyon könnyen elképzelhető, hogy csak DeAndre Jordan vált majd csapatot - Marcin Gortat érkezésével létszám fölöttivé vált Jordan, és bár sapka fölött is megtarthatná őt a Clippers, mivel a klub twitteren már el is köszönt centerétől, így gyakorlatilag biztosra vehető, hogy távozik. Meg is van a célállomása, és annyi hír jött már ki arról, hogy a Dallas Mavericksszel kölcsönös az érdeklődés, hogy nagy meglepetés lenne, ha másodjára is kikosarazná a texasiakat, főleg úgy, hogy nem nagyon van hová mennie egyébként - akik sapka alá kerülhetnek, és jó csapatnak tekinthetők, azok közül a Sixersnek nem kell center (Embiid), a Pacersnek nem kell center (Turner), és ha úgy adódna, hogy takarít a Jazz, nekik sem kell center (Gobert). Nagyon egyértelműen a Dallas felé tolódik az egész történet, amit az boríthatna egyébként, ha a Mavs mondjuk Favorsre menne rá inkább, híresztelések ide vagy oda.

Clint Capela és Jusuf Nurkic korlátozott szabadügynökök, és meglepő lenne, ha bármelyiket elengedné a csapata - Capelát gyakorlatilag kötelező lenne tartania a Rocketsnek, mert nincsenek messze a bajnoki címtől, és a svájci rendkívül fontos láncszeme a gépezetnek, ebből a felhozatalból nem is tudják pótolni. Nurkic annyiból más tészta, hogy szintén fiatal, 23 éves, viszont a Portland elgondolkodhat azon, hogy ha valamelyik kiscsapat beajánl a bosnyáknak egy maximumot, akkor elengedje - rettenetesen sok a Blazers fizetési listája, és őket közvetlen bajnokesélyesnek nehéz nevezni, valahol spórolniuk kell. Mondjuk ezt nem biztos, hogy Nurkicon kellene elkezdeni, ők sem tudnak senkit a helyére igazolni, de ha sign-and-trade-ben küldik el Nurkicot, akkor az új fizetése miatt kialakuló TPE (Traded Player Exception) legalább azt lehetővé teszi, hogy szerződtessenek valakit, esetleg olcsóbban.

A New Orleans Pelicans és DeMarcus Cousins esetében ugyanez az opció létezik - ha ingyen lép le, a helyére senkit nem tudnak igazolni, csak és kizárólag akkor, ha snt-ben távozik. Cousins iránt viszont csökkenhet a kereslet, tekintve hogy a Mavsnél Jordan tűnik a befutónak, és kérdés, hogy ki lesz olyan bátor, hogy nagyot kockáztasson vele egy Achilles-szakadás után. Jó eséllyel egy rövidebb, maximumnál kisebb szerződést fog aláírni, és arra is jó esély van, hogy ezt New Orleansban teszi majd meg. Az is különbség még a Portland-Nurkic esethez képest, hogy amíg a Blazersből egyértelműen hiányozna centere, addig a Pelicansnél opció az, hogy Anthony Davis csúszik ötös posztra, Nikola Mirotic bejön a kezdőbe négyesnek, és akkor egy alacsonyabb szerkezetben játszanak majd - a Pelicansnek tehát kapkodnia nem kell annyira, ez Cousins árát lefelé nyomhatja.

A többiek közül Kyle O'Quinn az, aki sok csapat padjára jó lenne, és ha Jabari Parkerrel szakít a Bucks, az sem biztos, hogy nem tolják oda a teljes MLE-t O'Quinn elé - nekik nagyon kellene egy ilyen igazi center, aki méretben és pattanózásban hozza az igazi ötösök szintjét, és aki védekezésben sem halott. Ő pont ezt tudja, támadásban is használható, de nincs labdaigénye - pont ezért lehet érte nagyon sok érdeklődő, nem csak a Bucksnak tetszhet majd meg. Greg Monroe-ra a védekezése miatt kevesebb lesz az érdeklődő, ő valószínűleg most keresett utoljára nagy pénzt - ha valamelyik kisebb csapat agya elborul, ott még lehet helye. Aron Baynes az O'Quinn-féle hasznos ötösök közé tartozik, de a hírek szerint a Boston Celtics szeretné hosszútávon megtartani. Zaza Pachulia a padra sok helyre elférhet - alapszakaszban még használható rotációember, de nem lenne meglepetés, ha a Warriors váltana, illetve Jordan Bell nagyobb játékideje miatt nem tartaná meg, így lényegében bárhol kiköthet.

JaVale McGee ugyanez, azt leszámítva, hogy őt rövidebb időszakokra a PO-ban is nyugodtan lehet használni - nála az a nagy kérdés, hogy egy Golden State-nél nagyobb káoszban is tudja-e hozni az egészen összeszedett teljesítményét, vagy ugyanazt a McGee-t látjuk-e, akit Washingtonban és Denverben. Ő a hírek szerint maradni akar Oaklandben, de kérdés, hogy marasztalják-e, illetve ha igen, mennyiért. Brook Lopez megtanult dobni, de lábon annyira lassú, hogy az azért meglepő lenne, ha vele komoly csapat nagyobb pénzért, akár a teljes MLE-ért számolna. Salah Mejri olcsó megoldás lehet a padra, ha valakinek védekező center kell, de őt valószínűleg O'Quinn után nézi csak meg bárki. Brandan Wright nagyon jó kis center... akkor, amikor épp nem sérült, de ezt nagyon nem tudja abszolválni az utóbbi években - rizikózni lehet vele kevés pénzért, de az óriási kockázat, ha valaki 4-5-6 milliót elérak, miközben a szezon felét sem bírja ki.

És van több egészen fiatal ötös is, akik közül páran kiköthetnek több pénzért gyengébb együtteseknél is: Nerlens Noel, Alex Len és Jahlil Okafor projektje is megbukott eddig, de mivel most már semmit nem kell adni értük, így bárki megpróbálhatja kihozni belőlük a draftkor bennük látott potenciált - itt kiscsapatok akár komolyabban is megnyomhatják a ceruzát, ha úgy érzik, hogy túl kell licitálni valakit. Náluk egy fokkal érdekesebb lehet Kevon Looney, aki a nem túl kiemelkedő statisztikái ellenére is hasznos volt a bajnoknál, mégsem kapott QO-t - mind a négy ember célpont lehet újjáépülő együtteseknél.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus