Szebb napokra ébrednek végre a Sunsnál?

Közeledik a draft és a szabadügynökpiac, és idén is végigvesszük a csapatokat, ki hogyan áll, mi várható tőle a nyár folyamán - elsőként a Phoenix Suns kerül terítékre.

A Phoenix Suns kifejezetten gyenge korszakát éli, hiszen a franchise az előző három szezonban összesen 68 mérkőzést nyert, a közelében nem járt a rájátszásnak, és Jeff Hornacek, majd még inkább Earl Watson és Jay Triano irányítása alatt nem sok fejlődést mutatott, igazán markánsat egyáltalán nem. Idén nyáron az NBA-ben vezetőedzőként újonc Igor Kokoskovot szerződtette az arizonai alakulat, aki bizakodásra adhat okot, nagy kérdés azonban az, miből főzhet majd, illetve milyen "hozzávalókat" tud idén nyáron "bevásárolni" számára a GM, Ryan McDonough.

A Suns pénzügyi helyzete a 2018-as nyár előtt

És a hosszútávú táblázat a fizetésekről

A jelenlegi keret:

Payton (QO) - Booker - Warren - Jackson - Chandler
Ulis (TO) - Knight - Dudley - Bender - Chriss
Harrison (TO) - Reed (TO) - Daniels - Williams (TO) - Len (QO)


A három biztos pont Devin Booker, TJ Warren és a szezon második fele alapján Josh Jackson, de egyelőre másról nem lehet kijelenteni, hogy a jövő Sunsnában biztosan aktív rotációtag lesz (lehet) majd, és közülük is Booker az egyetlen, aki képes arra, hogy egy védelmet megbolygasson - Warren egy lesek nélküli Filippo Inzaghi, aki az "ötösön belül" az átlagnál jóval többször megjátszható, jó hatásfokkal értékesíti a helyzeteit, de nem arról híres, hogy önmagának megcsinálja azokat, Jacksonnak pedig egyértelműen a védekezése az első számú erőssége, ő támadásban sokkal inkább 3-4. számú embernek tűnik egyelőre (és tűnt az egyetem alapján is).

A kisemberek közül Tyler Ulis jó, de hogy egy komoly csapatban mennyire lehet akár csak csere irányítóként tekinteni rá a fizikai adottságai miatt, az még kérdés, Brandon Knight másfél éve nem játszik, Troy Daniels egy triplavető, és valószínűleg csak rövidtávon számolnak vele, akkor is kiegészítőként, Jared Dudley mentor, Elfrid Payton pedig hiába mutatkozott be jól a cseréje után (11.8 pont, 5.3 pattanó, 6.2 gólpassz), korlátozott szabadügynök lesz a nyáron (4.5 milliós QO-ja van, de 10 millió dollár a capholdja, ennyi helyet foglal a sapka alól, amíg nem kap új szerződést vagy nem ír alá máshova), és a megtartása erősen attól függ valószínűleg, hogy mennyit kell neki fizetni - egy 15 millió dollár környéki éves bér nagyon hamar nagyon fájhat majd a Sunsnak, főleg úgy, hogy Paytonnak "sincs keze", és ezzel vannak gondjai Bookeren kívül majdnem mindenkinek a keretben.

A magasemberek közül Tyson Chandler már 35 éves, és hiába Booker mentora, minden hónapban elhangzik tőle egyszer, hogy ő bizony nem nagyon akar már tankolni pályafutása ezen időszakában - egy év van még szerződéséből, nagyon úgy tűnik, hogy maximum ennyi ideig lesz a Phoenix játékosa. Alex Len oda megy, ahova akar, és ő nyíltan kimondta, hogy jó eséllyel távozik a csapattól, Alan Williams egy térdsérülés miatt összesen 5 mérkőzést játszott ebben az idényben, Dragan Bender és Marquese Chriss pedig továbbra is projekt játékosok. A horvát fejlődött, egészen jó triplája van most már, és egyikőjükről sem kell még lemondani, még csak két éve vannak a ligában, de az eddigiek alapján vagy lesz belőlük legalább egy hasznos kiegészítő, vagy nem, a pozitív forgatókönyvvel nem lehet biztosan számolni.

Közel sincs még kész a Suns, de két igazi hiánya van ennek a keretnek ránézésre: egy második "creator", egy helyzeteket előkészítő vagy/és befejező játékos Booker mellé, valamint egy védekező center. Emellett meg lehet említeni azt is, hogy nem nagyon van megbízható pad, de mivel a Phoenix támadásban és védekezésben is a liga leggyengébb csapata volt az alapszakasz során, így mindkét szegmesben komoly segítségre lenne szükség, amelyet egyáltalán nem biztos, hogy a jelenlegi mag fejlődése meg fog tudni oldani.

A draft lottery-t az első helyről kezdik, tehát egészen biztosan a Top4-ben húzhatnak majd, míg a sapka alatt akár 25 millió dollárt megközelítő helyük is lehet - Len távozása mellett Elfrid Payton elengedésével, illetve a Williams, Reed, Ulis, Harrison négyes kitételével nőhet 30 millió dollár környékére a capspace, amiből lejön az első körös pick fizetése (Ulis elengedése nem reális, de egy nagyobb halért valószínűleg bárkitől megválnak ebből a négyesből). Kokoskov kinevezését követően rögtön szárnyra kaptak a pletykák, hogy akkor ez azt is jelenti, hogy Luka Doncicot választja a Phoenix, ha még bent lesz a szlovén, arról pedig már megindultak a pletykák, hogy Clint Capela orra alá maximum szerződést tesz az arizonai klub - ez a nyári tervezet illik is a Sunsról alkotott képbe, de ez nem csak a Phoenixtől függ, hiszen nem biztos, hogy az első helyen draftolnak, nem biztos, hogy bent lesz még náluk Doncic, Capela pedig a Houston korlátozott szabadügynöke.

A draftról az említett Doncic lényegében a tökéletes 1B opció lehetne Booker mellé, aki képes helyzeteket teremteni, ugyanakkor labda nélkül is hatékony, használható, egyáltalán nem telepszik rá a labdára, nem veszi ki Booker kezéből a labdát hosszú percekre vagy negyedekre, hagyja a többieket is kibontakozni, viszont képes mérkőzéseket eldöntő produkcióra is. Az Euroliga nem az NBA, és kérdés, hogy az atletikusabb környezetben hogyan él majd meg Doncic, de az elmúlt években sokkal komolyabb hangsúly került a játékintelligenciára, Doncic atletikus képességekben sem a nulláról indul a többiekhez képest, és őt már láttuk, mit tud felnőtt, tapasztalt, szervezett kosárlabdát játszó ellenfelek ellen. Megállja a helyét, finoman szólva is, bár azt is hozzá kell tenni, hogy egy Doncic-Booker párossal a pálya hátsó részén lehetnek gondok, védekezésben Kokoskovnak egy parádés rendszert kellene összerakni köréjük.

Ha magasemberre kerül a sor, akkor DeAndre Ayton adja magát az Arizona egyetemről, bár ha van gyenge pontja, az a védekezés, és manapság bebizonyosodott, hogy gyengén védekező centerrel nem lehet eredményt elérni, akármilyen támadójátékos az illető. Lehet persze nevelni, Chandler az utolsó arizonai évében ebben sokat segíthetne, de nem szentírás, hogy attól, mert Ayton minden fizikai adottsága megvan ahhoz, hogy jó védő legyen, az is lesz - egyelőre nem erről híres. Jaren Jackson ebben a ligában már simán lehet "teljes munkaidős" ötös, Mohamed Bamba pedig talán a negyedik helyen már nem olyan korai húzás, a Top3-ban azért az lenne. Akinek talán kevesebb értelme van ebbe a keretbe, az Marvin Bagley Jr., Michael Porter Jr.-ral nagyon óvatosan kell bánni a gerincsérülése után, Trae Young pedig egyrészt nagyon hullámzó, és a szezon második felében egyre gyengébb volt, másrészt védekezésben még nagyobb kérdőjel, mint Doncic.

A szabadügynökpiac természetesen függ a drafttól, hiszen Doncic ledraftolása mellé nagyon illene Capela szerződtetése, de ha lecsúszik a Suns, vagy esetleg annyit esik, hogy lejjebb cserél Bambáig, akkor utána már semmi értelme a nyakára hozni még a svájcit is, miközben más posztokon lenne mit erősíteni.

Ha irányítót vagy olyan embert kell szerződtetni, aki képes helyzeteket csinálni, az problémásabb lehet a Phoenix szempontjából, mert Chris Paulra, LeBron Jamesre, Paul George-ra vagy Kevin Durantre nem sok esélye van a Sunsnak, mögöttük pedig már olyan nevek jönnek, mint Isaiah Thomas (ebbe a csapatba egyéni játékot játszani meg egyfolytában puffogni nem sok értelme van), Tyreke Evans, Payton, Zach LaVine vagy Jabari Parker - ezekre a játékosokra meg nem sok értelme van pénzt kiadni, főleg mivel védekezésben nagyon kellene az előrelépés a Sunsnál, ezt pedig egyik említett sem fogja segíteni. Ha viszont Capelát nem engedi el a Rockets, hiába kellene a Sunsnak center, akkor több alternatíva is van: Jusuf Nurkic is korlátozott szabadügynök, DeAndre Jordan kiléphet szerződése utolsó évéből, az olcsóbb megoldások közül pedig Nerlens Noellel vagy Dewayne Dedmonnal lehet próbálkozni - annyi biztos, hogy védekező center kellene ennek a keretnek.

Hogy mire lehet képes majd Kokoskov - aki kifejezetten jó a hírek szerint a fiatalok fejlesztésében, és komoly eredménysora van, hiába lesz ez mindössze az első NBA vezetőedzői megbizatása - ezzel a kerettel, mennyit tud fejlődni a Phoenix egy nyár alatt, és hogy Booker ígérete, miszerint ez volt az utolsó idénye, amelyben nem jutott be a PO-ba, mennyiben valósul igaznak, azt egyelőre nem tudni, de nem is ennek a cikknek a témája. Az viszont látszik, hogy van megoldandó probléma és lehetőség is a Suns kezében.

Az első kérdés természetesen a lottery (hogy hanyadik helyen draftolhatnak), aztán az, hogy ténylegesen mennyire lesz agresszív McDonough - ha nagyon, akkor akár a cseréknél is jó lehet a Suns, hiszen Chandler, Dudley és Daniels összesen 26.3 millió dollárnyi lejáró szerződést jelentenek, Williams 5.5 milliós nem garantált szerződése pedig így is felhasználható egy spórolni kívánó csapat számára. Az is nagy kérdés, hogy a lejárók mellett tud-e vagy akar-e értéket adni a Suns - a Booker-Warren-Jackson trióból valószínűleg az első és utolsó érinthetetlen, más értékes fiatallal viszont nem nagyon bírnak, így későbbi draftjogok jöhetnek még szóba a realitás talaján maradva.

Az mindenesetre biztos, hogy fontos nyár elé néz a klub, amely egy-két jó lépéssel ha nem is juttatja magát azonnal a PO-ba, de évekre megalapozhat egy markáns csapatot.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus