Több fronton is helyt kell állnia a Denvernek

A coloradóiaknak el kell dönteniük, mennyit hajlandóak áldozni Paul Millsap és Jerami Grant esetleges megtartására, miközben fél szemmel Jrue Holiday felé kacsintgatnak.

A korábban tárgyalt csapatok:

Northwest: TimberwolvesBlazersJazz
Pacific: WarriorsSunsKingsLakers
Southeast: HornetsHawksWizardsMagicHeat
Central: BullsCavaliersPistons, Pacers
Atlantic: KnicksCelticsNetsSixers
Southwest: SpursPelicansMavericksGrizzlies

 

A Nuggets lényegében a teljes szezon során ott volt a PO-ot jelentő helyeken, sőt, leginkább nyugat elejében. A buborékban nehezen vette fel a ritmust a gárda, a rájátszás első körében pedig 1-3-ra is állt már, a többi azonban történelem: a Jazzt és utána hatalmas meglepetésre a Clipperst is kiejtették 1-3-ról, mielőtt a Lakers 4-1-gyel verte volna őket a konferencia döntőjében. Látszólag jó úton halad az együttes, egy komoly lépésre azonban nagyon sokan számítanak a Denvertől, és több fontos kérdésben is döntenie kell Calvin Booth-nak.


Élő szerződéssel rendelkező játékosok:

Jamal Murray, Monte Morris (nem garantált), PJ Dozier (ng)
Gary Harris
Will Barton, Keita Bates-Diop
(ng), Vlatko Cancar
Michael Porter Jr.
Nikola Jokics, Bol Bol

Szabadügynökök:

UFA: Paul Millsap, Jerami Grant, Mason Plumlee, Noah Vonleh
RFA: Torrey Craig


Jelenlegi capspace: nincs
Maximális capspace: 12 millió dollár

Draftjogok: 1/22


A Nuggets nincs könnyű helyzetben, tekintve hogy az aktív rotáció több embere is szabadügynök lett, miközben még erősíteni is akar a klub. Akiktől el lehet szerintem köszönni, az Mason Plumlee és Noah Vonleh - kevés pénzért maradhatnak is, de nagyjából az ötödik és hatodik legfontosabb dolog lesz az ő megtartásuk a következő két hónap során, ráadásul nekik pótlásuk is van az FA-k között.

Paul Millsap, Torrey Craig és Jerami Grant viszont már más helyzetben vannak, és közülük utóbbit szinte kötelező lenne tartani még akkor is, ha drága lesz - ha valakire rámozdulhat szinte az összes, capspace-szel rendelkező együttes, akkor az Grant. Nagyon tudja, amit egy modern wingnek kell: védekezik, triplát dob, egy hangja nincs, ha nem kap labdát, de tud 15-20 pontos meccseket is produkálni. Az Atlanta és a Phoenix radarján egészen bizonyosan ott van, de többeknek is fájhat rá a foguk akár egy sign-and-trade esélyét is figyelembe véve. Éppen ezért olcsó egészen biztosan nem lesz: évi 15-20 millió dollár között is kereshet majd.

Millsap megindult lefelé a lejtőn, elég erősen közepes már az, amit csinál - főleg hogy a pontszerzésből sem kell kivennie annyira a részét, már megoldják helyette mások -, de ő és Craig is jók hátrafelé, márpedig az nagyon kell ebbe a csapatba. A sztárok vagy "sztárkezdemények" közül Jokicsnak is van bőven gondja hátrafelé, Michael Porter Jr. pedig egyelőre egy nyugdíjasotthon legidősebb lakóját sem tudná lábon levédekezni. Utóbbiban persze van még potenciál, az ő adottságaival és képességeivel fejlődnie kellene, de nagyon mélyről kell indulnia, ez biztos. Így viszont Craiget és Millsapet is megpróbálhatják maradásra bírni - szerintem rájuk jóval kisebb lesz a kereslet, Millsap iránt leginkább a kora és az utóbbi évek kisebb lejtmenete, Craig iránt pedig az egyoldalúsága miatt.

Sapka alatti helye csak akkor van a Nuggetsnek, ha nem sikerül megtartani senkit ebből a trióból - Grant egészen biztosan elvinné azt a 12 milliót, de ha a Millsap-Craig páros marad, akkor együtt ők is, márpedig szerintem mindenkivel hosszabbítani szeretne a klub. A Denvernek azonban nem csupán a szinten tartás a célja, erősíteni is akar, hogy ne feltétlenül a nyugati döntő legyen következőleg a végállomás. Ehhez egy ember nagyob adja magát a most megszerezhető sztárok közül: Jrue Holiday.

A felmerülő nevek közül a Nuggets szerintem nem rizikózik Victor Oladipóval - ahhoz már túlságosan is a cél kapujában van, hogy Oladipo térdeiben bízzon a szintlépés érdekében. Valószínűleg Bradley Beal a legdrágábban elérhető sztár, és ha a Wizards újjáépülésre adja a fejét, mások sokkal jobb csomagokat tudnak összetenni érte. Holiday-t viszont nyíltan árulja most már a Pelicans, de óriási kérdés, hogy mi kell ellenértéknek - nagyon fiatal prospect, pick, vagy olyan játékos, aki már tapasztalt, de fiatalabb Holiday-nél, és esetleg hosszabb szerződése is van, hogy ne távozhasson jövő nyáron ingyen, ahogy azt Holiday megtehetné.

Ha pick kell a New Orleansnak, nincs jó helyzetben a Denver, egy 1/22 még jövőbeli draftjogokkal megtámogatva sem tűnik soknak. Ha jó prospect kell, akkor sem a Nuggets lesz szerintem a befutó - Michael Porter Jr. szerintem nem eladó, de ha igen, akkor is Bealre, nem arra a Holiday-re, aki jövő nyáron ingyen is leléphet. Más igazán kiemelkedő fiatalja pedig nincs a coloradóiaknak (nálam Bol Bol nem ez a kategória)...

Van viszont egy Gary Harrise, aki két éve még 17.5 pontot átlagolt 40%-os triplával, egyébként meg egy nagyon jó védő. Holiday sokoldalúbb kosaras, jóval tapasztaltabb is, és várhatóan Jamal Murray és Jokics mellett is jobb teljesítményre lenne képes. Harris viszont nem csak egy sima védő lehet a Pelsnél, ha sikerült előhozni belőle azt, amire 2017/18-ban még képes volt, és még két évig van szerződése, tehát egy évet nyer vele a New Orleans. Várhatóan mellé is be kell dobni az 1/22-es picket, illetve kell még nagyjából 2 millió dollár (Harris 19 milliót keres a most következő idényben, Holiday viszont 26.1 milliót, úgyhogy körülbelül 21 milliónak kell mennie, hogy beférjen a Denver csomagja a 125% + 100.000 dolláros szabályba). Ez lehet Monte Morris, ha szeretné megnyomni a csomagot a Nuggets, vagy Keita Bates-Diop és Vlatko Cancar - szerintem egy Holiday-üzletben egyik sem lehet dealbreaker a Denver szempontjából.

Mások is beszállhatnak persze Holiday-ért, de vannak kétségeim, hogy a Brooklyn bedobja-e Caris LeVertet vagy a Golden State az 1/2-t egy ilyen üzletbe - szerintem előbbi csak Bealért távozik a Netstől, a Warriorsnak pedig szintén nem Holiday az első számú kiszemeltje.

Ha Holiday és Jerami Grant megvan a Nuggetsnek, szerintem jól zárják a nyarat, és egészen bizakodva kezdhetnek neki a 2020/21-es szezonnak. Ha Holiday megvan, de Grant nincs, az már felemás összkép, mert Grant játékát nagyon nehéz lesz pótolni - MPJ nagyobb szerepet kaphat, de hogy a védekezést hogyan oldják meg ebben az esetben, az jó kérdés. Ha Grant megvan, de Holiday nincs, akkor nagyjából ugyanott tart a Denver, mint tartott eddig, és bízhat Porter (meg esetleg Bol) fejlődésében. Ha viszont sem Grant, sem Holiday nem lesz Nuggets-játékos az idény kezdetén, az komoly problémákat vet fel a gárda jövőbeli bajnokesélyességét illetően (függetlenül Millsap vagy Craig megtartásától).

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus