Újrahúzta keretét a Pistons, de mi a cél Detroitban?

Az autóvárosiak rengeteg üzletet bonyolítottak le az off-szezon során, de a játékosfejlesztés lesz az elsődleges vagy az eredményesség?

A korábban tárgyalt csapatok:

Northwest: BlazersJazzNuggetsThunderTimberwolves
Southwest: MavericksRocketsGrizzliesPelicansSpurs
Pacific: SunsLakersClippersWarriorsKings
Central: BucksCavaliers
Atlantic: Knicks

 

Detroit Pistons

Draft: Killian Hayes (1/7), Isaiah Stewart (1/16), Saddiq Bey (1/19), Saben Lee (2/38)

Maradt: Blake Griffin, Derrick Rose, Sekou Doumbouya, Svi Mykhailiuk, Louis King (two-way)

Érkezett: Jerami Grant (Nuggets, 3 év 60 millió), Delon Wright (csere, Mavs), Mason Plumlee (Nuggets, 3 év 24.7 millió), Killian Hayes (draft), Rodney McGruder (csere, Clippers), Josh Jackson (Grizzlies 2 év 9.8 millió), Isaiah Stewart (draft), Saddiq Bey (draft), Wayne Ellington (Knicks, 2.6 millió), Dzanan Musa (csere, Nets), Jahlil Okafor (Pelicans, 2 év 4 millió), Deividas Sirvydis (2019-es draft, Lietuvos Rytas, Litván, 3 év 4.2 millió), Saben Lee (draft, two-way), Anthony Lamb (nem draftolt, 1 év 0.9 millió), LiAngelo Ball (Oklahoma City Blue, G-Liga, 1 év 0.9 millió)

Távozott: Luke Kennard (csere, Clippers), Bruce Brown (csere, Nets), Khyri Thomas (csere, Hawks), Tony Snell (csere, Hawks), Brandon Knight (?), Langston Galloway (Suns, 3 év összeg ismeretlen), Christian Wood (Rockets, 3 év 41 millió), Jordan McRae (?), Thon Maker (Cavs, 1 év 1.7 millió), Jordan Bone (Magic, two-way)

Keret:

Hayes - Ellington - Mykhailiuk - Grant - Griffin
Rose - Wright - Bey - Doumbouya - Plumlee
Musa - McGruder - Jackson - Stewart - Okafor
Ball (ng) - Sirvydis - Lamb (ng)
Lee (tw) - King (tw)

A Pistons off-szezonja volt talán az egyik legérdekesebb, és egyben a legtöbb kérdőjelet magában foglaló az egész ligában. Voltak lépések, amik alapján úgy tűnt, hogy a jövőt építik inkább, emellett voltak olyanok is, amikkel az azonnali javulást célozták meg - kérdés, mi lesz ennek a vége.

A draft előtt, illetve a draft napján rengeteg csere volt. Az egyikben megszerezték Rodney McGrudert és az 1/19-es picket Luke Kennardért, a másikban pedig az 1/16 érkezett a Houstontól Trevor Ariza mellett - ez a csere később sign-and-trade-dé alakult, de erről majd később. Kennardot most kellett volna megfizetni, és ugyanez volt a helyzet Bruce Brownnal is, aki a Brooklyn Netshez került Dzanan Musáért cserébe. A játékosbörze hetedik helyén elvitték a francia Killian Hayest, aki tehetséges srác, de hosszútávú projektnek tekinthető. 1/16-tal a kicsit poszttalan, nem túl modern center, Isaiah Stewart érkezett, 1/19-en viszont a nagyon sokoldalú, csak kérdőjeles fejlődési potenciállal bíró Saddiq Beyt sikerült kiválasztani. A második kör 38. pozíciójában Saben Lee-re esett a választásuk, akinél készebb, jobb játékos is volt még bent, meg nagyobb prospect is, de a draft ezen pontján azért már nehéz akár csak rotációjátékost is találni.

Mindezek a mozzanatok arra mutattak, hogy a Pistons egy hosszabb távú építkezésre rendezkedett be. Hayes játékában rengeteg fejlesztenivaló van (kezdve a dobásával, egészen addig, hogy elég erőteljesen csak balkezes). Van benne potenciál, de már Európában is gondja volt az atletikus, robbanékony irányítók védésével, ez itt valószínűleg hatványozottan ki fog jönni, az elején szinte biztosan. Dwane Casey vezetőedző kijelentette, hogy Hayes lesz a kezdő irányító, úgyhogy biztos, hogy nem néz zökkenőmentes idény elé a Detroit. Kennard és Brown elpasszolása is azt jelezte, hogy egyelőre nem nagyon akarnak elköteleződni, főleg nem az előző "rezsim" embereinek az irányába. Valószínűleg nem akartak nagyobb pénzt adni egyiküknek sem jövő nyáron, de Musával például csak egy évet nyertek, és nettó rosszabb játékosokat kaptak vissza mindkét üzletben - Kennardért legalább jött egy első körös, Brownért viszont nem, miközben sokkal jobb védő, mint amilyen támadó jelenleg a bosnyák.

Na ezek után volt számomra teljesen érthetetlen, hogy mit csináltak az FA-knál. Az egy dolog, hogy a piac nyitás után nem sokkal volt olyan pont, ahol 5 centerrel rendelkeztek. A Tony Snellért és Khyri Thomasért szerzett Dewayne Dedmont később kivásárolták, igaz, így közel 3 millió dollárral nyomja majd a sapkát még 5 (!!!) évig. Mason Plumlee szerintem önmagában véve pénzkidobás még 3 évre évi 8 millió dollár körüli összegért is - nem nagyon küldhető fel Blake Griffinnel egyszerre a pályára, mert akkor a védekezés teljesen halott, cserecentere meg már elvileg volt a Pistonsnak (különben minek draftolták le Stewartot?). Jahlil Okafor már vállalhatóbb befektetés volt, csak ekkorra már megvolt Plumlee is, a Stewart-féle draft pedig kettő napon belül vált korai, kissé kérdéses pickből teljesen érthetetlenné - Stewartnak ebben a jelenlegi keretben semmi helye nem lesz fejlődni, nem is nagyon fog kiderülni róla, hogy mire képes.

Wayne Ellington 1 évre a veterán minimumért teljesen vállalható döntés, mint ahogy Delon Wright is szinte ingyen volt. Mindemellett érkezett 3 évre 60 millió dollárért Jerami Grant a Denver Nuggetstől, akit nagyon hasznos játékosnak tartok, de azt majd még meglátjuk, hogy megér-e ennyi pénzt. Direkt azért igazolt ide a Nuggetstől, mert nagyobb szerepet akart magának támadásban (a coloradóiak is megadták neki ezt a pénzt, de ő a Detroitot választotta. Itt adott lehet számára a nagyobb felelősség, de hogy van-e benne több az eddigieknél (néha 20 pontok, de alapvetően inkább hasznos védekezés, a támadójáték pedig csak plusz), azt hamarosan kiderül.

Az a gondom, hogy teljesen koncepciótlannak látom azt, amit Troy Weaver csinál, pedig az Oklahoma City Thundernél Sam Prestitől tanulhatott a frissen kinevezett szakvezető. Egészen hasznos játékosokat sikerült szerezni, Grantet leszámítva túl sokba se kerültek ezek az emberek, de hogy miért nem a teljes tankot választotta a Pistons, az nagy kérdés. Túl nagy tervei nem lehetnek egy olyan gárdának, ahol nincs egy darab legit kezdő center sem, a játékmester pedig egy újonc, még rengeteg alaphibával rendelkező játékos. Griffinnel lehet próbálkozni ötösként, szerintem fognak is, de ha egészséges lesz, és támadásban esetleg visszatér a két évvel ezelőtti formája, a védekezése még fénykorában is mínuszos volt (márpedig azt tudjuk, hogy jelenleg a centereknél ez a legfontosabb tulajdonság). Plumlee és Okafor egyszerűen a szintjüket tekintve nem kezdők, Stewart meg még újonc is emellé. Ezzel a felállással teljesen mindegy, hogy kik vannak wing posztokon, és hogy egyébként a padról egészen jó játékosokat tud beküldeni Casey (Derrick Rose, Wright, az NBA-késznek tűnő Bey, McGruder, vagy a padra, bizonyos részfeladatokra megfelelő Plumlee).

Ha így építi fel az ember a gárda vázát, az egyes és az ötös posztot, akkor viszont nem értem, hogy miért kellett Grant Bey és Sekou Doumbouya elé - mindkettőtől súlyos játékperceket fog elvenni, mint ahogy vehet el a munkamoráljáról híres Svi Mykhailiuktól is. Stewart elé sem hoztak minőséget, mennyiséget viszont annyit, hogy lényegében ki is dobták az 1/16-ot az ablakon. Grantnek pedig hiába szeretem a játékát, és hiába tartom hasznosnak, ő jelenleg ebben a csapatban csak arra jó, hogy rontsa a top pick lehetőségét. Nem is a neki adott pénz, és nem a játéktudása, hanem azért tartom rossz lépésnek a megszerzését, mert nem egy kész csapat egyik utolsó láncszemét próbálják vele megtalálni, hanem egy félig rebuildelő gárdában rontják vele a jövőbeli draftjogok értékét és a fiatalok lehetőségeit. Arról nem is beszélve, hogy közben Christian Wood 3 évre 41 millió dollárért távozott Houstonba (ez volt az az snt a Houstonnal, amibe bekerült az 1/16 is), aki az előző 20 meccse alapján jobb játékos is Grantnél, ráadásul a keretbe is jobban illett, tekintve hogy legit ötös volt (jó triplával, jó védekezéssel).

Lehet, hogy 1-2 éven belül tisztázódni fog, mit szeretett volna idén a Pistons, de egyelőre nem igazán látom át ezt. Hayesből lehet jó játékos, Bey szerintem hasznos kosaras lesz az NBA-ben is, Grant már most az, mint ahogy alacsonyabb szinten, de Wright (védekezés) és Ellington (dobás) is. Ettől független számomra hatalmas kapkodás volt, amit a Pistons bemutatott: azért, hogy ezt a keretet összehozhassák, 5 évre előre évi 3 millióval csökkentették a fizetési sapkájukat (Dedmon kivásárlásával), és közben elengedték Christian Woodot is, ami szerintem hatalmas hiba a piac árait és Grant pénzét is figyelembe véve. Wood elengedése egyedül a tankot nyomhatja meg, de akkor ugye megint felmerül a kérdés, hogy mi volt a koncepció mondjuk Grant behúzásával...

Hayesszel egyesben és a centerposzton lévő lehetőségeket figyelembe véve ez a Pistons szerintem az utolsó háromban van a főcsoportban. Ha van egy kis mázlijuk, így is mehetnek majd a top pickért a jövő évi drafton, de ehhez kell majd szerencse is, mert a kiegészítő személyzetet egészen vállalhatóra tuningolták fel. Márpedig ennél több értelme lett volna annak, ha jön egy tankszezon, Mykhailiuk, Doumbouya és Bey annyi játékidőt kapnak, amennyit csak tudnak, Wood kap egy 3 éves, 50 milliós ajánlatot (vagy 4 évre 70-et), így a centerposzt évekre megoldva, jövő nyáron pedig egy, a mostaninál jobb piacról válogathattak volna, ha akarnak, miközben várhatóan betonbiztos Top4 pickjük lett volna egy kifejezetten erősnek tűnő drafton. Jó esetben így is lesz egy jó pickjük, mert Hayesnek sok idő kell ahhoz, hogy felvegye az NBA ritmusát - közben viszont Grant kibontakozik támadásban is. Egy jó pick és Grant esetleges fejlődése még dobhat egy-két szintet a kereten Hayes fejlődésével együtt. Rossz esetben viszont most rakták be magukat 2-3 évre a középszer legaljára.

Off-szezon értékelés: D-

Tipp: Kelet 13.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus