13 meccses játéknap jön az NBA-ben

A liga nagy részét megnézhetjük hajnalban, mutatjuk, hogy mit érdemes tudni az egyes mérkőzésekről. 

 

Charlotte Hornets - Philadelphia 76ers 01:00

A felek két napja találkoztak ugyanitt és akkor egy végletekig kiélezett, hosszabbításos győzelmet aratott a Sixers a 43 pontig jutó Joel Embiid vezetésével. Az erőviszonyok azóta nem változtak, a Hornetsnél továbbra sem lesz ott a pályán a Ball-Rozier-Plumlee-McDaniels sor, a Philly kerete sem változik, a módosítás annyi, hogy a feleknek friss a tapasztalat az egymás elleni matchupról, illetve most nem lesz olyan fáradt a Hornets, mint akkor. A győzelem borzasztóan fontos lenne mindkettejüknek, a Sixers próbálja újra elkapni a ritmust támadásban és ez legutóbb egészen jól működött a védekezésben pocsék Charlotte-tal szemben, míg Haywardék igyekeznek, hogy a legtöbbet hozzák ki ebből az időszakból, amíg Ballék nem léphetnek pályára. Az sem változik, hogy igazi hátvédposztos playmakerük nem lesz a hazaiaknak, ez egy esetleges szoros végjátékban megint rengeteget számíthat, de a Philly sikeréhez is szükség lenne arra, hogy Embiid két nap alatt másodszor legyen ellenállhatatlan. 

 

Cleveland Cavaliers - Chicago Bulls 01:00

Ez rangadó lesz két jó keleti csapat között és bár a Bulls egyelőre egyértelműen előrébb tart és jobb formában is van, de a Clevelandet egyáltalán nem lehet leírni. A hazaiak az előző két meccsüket elvesztették b2b, de két remek csapattal találkoztak és mindkétszer szoros küzdelemre késztették ellenfelüket, míg a Chicago elvesztette DeMar DeRozant és Alex Carusót is, igaz, legutóbb így is legyőzte a Denvert. Nehéz jósolni, ha a Cavs magas szerkezete jól működik most is, akkor az alacsonyabb Bullsnak lehetnek gondjai, a Garland-LaVine csatát is érdemes lesz nézni, de a vendégek sikeréhez mindenképpen szükséges lenne Ball jó játéka is. Jarrett Allen remek formáját is érdeklődve figyelhetjük majd Nik Vucseviccsel szemben, de azt is említsük meg, hogy Lauri Markkanen valószínűleg nagyon bizonyítani akar majd volt csapata ellen. A felek idén még nem találkoztak, a Cavs 5-7-es hazai mérlege pedig csalóka...

 

Detroit Pistons - Washington Wizards 01:00

Sorozatban három, összességében pedig kilencből hat vereség után kellene javítania a Wizardsnak és a ligautolsó Detroittal szemben természetesen most már kötelező lenne nyernie a gárdának, főleg ebben a helyzetben. A Pistons 4-19-re áll és éppen sorozatban kilenc vereségből érkezik, eddig a hazai pálya sem nagyon segített a csapaton és  bár Cade Cunningham legutóbb jól játszott, de kollektíven a "helyükön vannak" a sereghajtó szereppel. Voltak azért szoros és jó meccseik a jelenlegi vereségszéria alatt és ha a Washington túl könnyen veszi a dolgot, akkor okozhatnak meglepetést, de a papírforma vendégsikert jósol és ha ezt nem tudják megugrani Bealék, akkor tényleg ideje összehívni a válságstábot. 

 

Indiana Pacers - New York Knicks 01:00

A Knicks back-to-backet játszik a San Antonióban aratott idegenbeli győzelem után, amely során remek támadójátékkal, jó dobóformával aratott összességében egyértelmű győzelmet Tom Thibodeau csapata. Kérdés, hogy a fáradtság mennyire üt be, azon az estén azért három átpihent nap után kellett teljesíteni egy leharcolt csapat ellen, most viszont ők lesznek fáradtabbak, igaz, az Indy sincs túl jó passzban annak ellenére, hogy legutóbb éppen megverte a Washingtont. A hazaiaknál már jönnek a hírek, hogy hogyan kellene szétszedni a keretet, szinte mindenki vihető, mert ez a projekt nem igazán vezet sehova és a 10-16-os mérlegükkel idén sem lehetnek nagy reményeik. TJ McConnell hosszú időre kidőlt, Justin Holiday karanténban van, úgyhogy most is lesznek fontos hiányzóik, meglátjuk, hogy a Sabonis-Randle csata hogyan alakul és hogy Brogdonék képesek lesznek-e kihasználni a frissebb lábaikat, főleg a periméteren. Mindkét félnek nagyon kellene a siker, hiszen az előző esti győzelem előtt a Knicks is nagyon lefelé haladt - idén egyébként kétszer is találkoztak már egymással és mindig az aktuális hazai csapat nyert. 

 

Miami Heat - Milwaukee Bucks 01:30

Itt előzetesen egyértelműek az erőviszonyok, a Bucks 11-ből 10 győzelem után érkezik úgy, hogy legutóbb már visszakapta Giannis Antetokounmpót, a Heat viszont magához képest teljességgel padlót fogott, ötből négy és kilencből hat vereségnél tart, legutóbb otthon is nagyon gyengén játszott és Bam Adebayo mellett Jimmy Butlerre sem számíthat - a vezér legutóbb rásérült korábbi problémájára és ezúttal megint nem léphet pályára. Bónuszként a felek alig négy napja találkoztak Milwaukee-ban és akkor Giannis nélkül is tükörsimán, 22 ponttal nyert a Bucks - ugyan most nem olyan fáradt a Miami és otthon játszhat, de az aktuális formák alapján komoly meglepetés lenne a hazai győzelem. A vendégeknél minden fontos játékos bevethető, támadnak a keleti 1-2. helyekért és bár a legutóbbi idegenbeli meccsüket elvesztették Torontóban, illetve a szezon elején kaptak már egy 137-95-ös pofont Miamiban is, de most abszolút nekik áll a zászló. 

 

Toronto Raptors - Oklahoma City Thunder 01:30

A Raptors az előző két mérkőzését megnyerte saját csarnokában és mindkettőn remekül védekezett, 90 és 93 pontot kapott, hasonlóan fegyelmezett és pontos játékkal most is abszolút esélyes lehet a Thunder ellen. Az OKC legutóbb egy hosszú negatív szériát tört meg azzal, hogy megnyerte a "kiesési derbit" Detroitban, de Shai Gilgeous-Alexander jó formája ellenére csapatként nincsenek a Toronto szintjén - hozzátéve, hogy azért VanVleeték is elég hullámzóak, de most éppen felfelé indultak el. A kanadaiak esetleges matchup-problémái most nem igazán fognak érvényesülni, Siakam egyébként is elkapta a fonalat az utóbbi meccseken, Anunoby és Birch hiányát pedig már "feldolgozták" - más hiányzójuk nincs, ahogy egyébként az OKC-nek sincs. 

 

Houston Rockets - Brooklyn Nets 02:00

Ez érdekes meccs lesz, ugyan papíron osztálykülönbség van a keretek között és teljesen más célokért küzdenek a felek, de vannak azért tényezők, amelyek árnyalják a képet. Egyrészt a Nets back-to-backet játszik, miután nagy küzdelem után, 17 pontos hátrányból felállva tudta bevenni a nagyon mélyen lévő Dallas csarnokát, ráadásul Kevin Durant és James Harden is 40+ percet töltött parketten, másrészt pedig a Rockets érthetetlen sikerszériában van: sorozatban hatot nyertek a texasiak és ezzel jelenleg a liga legjobb formában lévő csapatának számítanak a 7-16-os mérlegük ellenére. Az utóbbi időszak sikerei és a 6-5-re javított hazai mérlegük miatt most sem lehet leírni őket, főleg pihentebben, a győzelmeket összességében szállító, de nem brillírozó Brooklynnak nem lesz könnyű dolga. Nyilván érdekes lesz Harden Houstonba való visszatérése, kíváncsian várjuk, hogy hogyan reagál most a közönség. 

 

Memphis Grizzlies - Dallas Mavericks 02:00

Ebben a párosításban a Dallas a b2b-es csapat, Luka Doncicék a Nets ellen sem tudtak javítani és most már tízből nyolc vereségnél tartanak, jelenleg mindenképpen padlón vannak - Luka Doncic továbbra sem érte el a korábban megszokott formáját, saját bevallása szerint fizikálisan sincs a topon, a dobásaikat ipari mennyiségben hagyják ki, a tripladobónak fizetett játékosok alig találják el a berendezést. Így kell elutazni a bombaformába lendült, pihentebb Memphis otthonába, amely most éppen ötöt nyert zsinórban és mind az öt ellenfelét 102 pont alatt tartottta, ráadásul négy nappal ezelőtt pont Dallasban is győzni tudott 97-90-re. Még mindig nehéz esélyesként kezelni egy Morant nélküli Grizzliest, de ha Bane-ék a mostanában látott védekezésükkel jönnek ki a parkettre és elfogadhatóan (nem jól!) dobnak, akkor abszolút nekik áll a zászló - nyilván Doncicban és a Dallasban bármikor benne van egy őrület, múlt héten láttunk is egy ilyet tőlük New Orleansban, de a realitás jelenleg nem ez...

 

Minnesota Timberwolves - Utah Jazz 02:00

Ellentétes formában érkeznek a csapatok, a Jazz az utóbbi négy mérkőzése mindegyikét megnyerte, a Minnesota viszont sorozatban háromszor kapott ki és kisebb-nagyobb sérülések is nehezítik a dolgát. A vereségek során mondjuk így sem feltétlenül a támadójátékkal, inkább a védekezéssel volt gond, elöl egy elfogadható szintet mindig képesek hozni, de az ezt megelőző sikereik alapját jelentő fizikális, agresszív védekezés eléggé megfakult mostanában. A Utah viszont éppen most talált rá igazán a ritmusára támadásban és sorra hozza a 20 bedobott tripla körüli meccseket úgy, hogy közben Rudy Gobert elöl-hátul rendkívül hasznos - mivel idegenben is 7-3-ra állnak, így a formák alapján abszolút ők az esélyesek. Náluk fontos játékos most sem fog hiányozni és ha Gobert lassítja Townst, elöl pedig továbbra is ilyen automatikusan alakítják ki, valamint dobják be a kinti helyzeteket, akkor a Wolves dolga nagyon nehéz lesz - a hazaiaknál elvileg van esély Russell és Beverley visszatérésére is, de ez egyelőre erősen kérdéses. 

 

New Orleans Pelicans - Denver Nuggets 02:00

A New Orleansnak ugyan volt egy jobb időszaka, amikor játékban feljavult és úgy tűnt, hogy a tabellán is elindulhat felfelé, de az igazi áttörés elmaradt és most már konkrétan a nyugati utolsó helyen tanyázik a társaság 7-19-es mérleggel. A Denver sem lehet büszke magára, a rengeteg sérülés és hiányzó miatt nem sikerült stabilizálnia magát a gárdának és bár Nikola Jokics visszatérése sokat segített, de jelenleg olyan szinten függnek a centertől, hogy már attól több szintet visszaesnek, ha Jokics leül pihenni pár percre. Ezt nehezíti, hogy a gárda már az idegenbeli túra ötödik állomásához érkezett és egyáltalán nem friss, ráadásul továbbra is erősen foghíjas a keret: a 2-3. legjobb játékosnak tartott Murray-Porter Jr. kettőst talán említeni sem érdemes már, de rajtuk kívül is hiányzik Dozier, Rivers, Hyland és Bol Bol is. Így megint minden Jokicson múlik majd, akinek Valanciunasszal kell birkóznia - lehet esélye a Pelsnek...

 

Golden State Warriors - Portland Trail Blazers 04:00

Itt természetesen a listavezető a favorit, a Warriors továbbra is halad előre, a Spurs elleni botlás után gálameccsel javított az Orlandóval szemben, míg a Portlandnél komoly bajok vannak, Lillard és McCollum nélkül kell küzdeniük még egy ideig. A vendégeknél a belső feszültségek is megvannak a szörnyű védekezés és várakozás alatti teljesítmény miatt, állítólag Lillard sleppje sem könnyít a helyzeten és bár Chauncey Billups vezetőedző a legutóbbi meccs után végre egyszer megdicsérte játékosai akaratát, de ebben a formában nem lehet reális sanszuk a sikerre. Idegenben egyébként is 1-10-re állnak, összességében hétből hatszor kaptak ki az utóbbi időben, az ellenfél pedig az a Warriors, amelynél az alapvetően bevethető játékosok közül csak Iguodala fog hiányozni. Ha nem alszik bele teljesen a meccsbe a GSW, akkor nem lehet kérdés. 

 

Sacramento Kings - Orlando Magic 04:00

A Kings két nagyon csúnya vereség után az elmúlt egy hétben oda-vissza megverte a Clipperst és ezen felül más dolga nem is volt, a legutóbbi meccse óta három napot pihenhetett, úgyhogy most otthon, frissen, javuló formában várhatja ezt az összecsapást. Az Orlando ugyan bemutatott egy bravúrt a Denver ellen, de azóta kikapott Houstonban, majd legutóbb 31 ponttal maradt alul a GSW vendégeként, fáradtabb is, idegenben is van és egyébként is csak 5-20-ra áll idén. Egyértelmű esélyest nem nevezhetünk meg, mert az a Kings lenne és Hieldék a kiszámíthatatlanság magasiskoláját mutatják be idén, de még úgy is ők várhatják magabiztosabban a küzdelmet, hogy Barnes és Harkless játéka ezúttal is kérdéses. 

 

Los Angeles Clippers - Boston Celtics 04:30

A Boston back-to-back lép pályára a Lakers elleni, viszonylag sima vereség után, úgyhogy lenne min javítania a gárdának, főleg úgy, hogy a meccs előtt egyébként nem volt rossz passzban Ime Udoka alakulata. A Clippersnek volt egy szünnapja a portlandi győzelem után, de egyáltalán nincs jó formában és bár az akaratra, a küzdőszellemre nem lehet panasz, de a játékra annál inkább és ez a szezon jelentős részében elmondható Tyronn Lue együtteséről. A frissesség és a hazai pálya segítségével azért lehet esélyük George-éknak, de a Boston jelenleg komplettebb csapat, amely idegenben is bizonyított már - igaz, a túra negyedik állomásánál tart, ami általában nem jelent sok jót, illetve Jaylen Brown játéka sem biztos, ő kihagyta a Lakers elleni derbit. 

 

A mérkőzésekhez élőképes stream itt található!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus