A Boston a ligaelső, legyőzte a Sunst a Miami

Hozta a kötelezőt a Clippers, megtörte vereségsorozatát a Charlotte, szétszedte a San Antoniót a GSW: ez történt hajnalban az NBA alapszakaszában. 

Detroit Pistons - Toronto Raptors 111-115

Tartalékosan is nyert a Raptors. Nagyon fontos győzelmet aratott a Toronto, amelynél VanVleet, Trent Jr., Siakam és Achiuwa sem léphetett pályára, így komoly hiányzók nélkül kellett felvennie a kesztyűt úgy, hogy eddig összesen csak két mérkőzést nyert idegenben. Azonban előléptek olyanok, mint Chris Boucher (20 pont, 7/12 mezőnyből) és főleg Dalano Banton, aki kezdő hátvéddé vált és 27 pontos karriercsúcsot termelt 25 perc alatt - 4 gólpassz, 3 labdaszerzés és 2 blokk is a neve mellé került, a faultgondjai ellenére ő volt az esemény legjobbja. A többi kiegészítő is feljebb tudott kapcsolni, Flynn, Hernangomez vagy éppen Koloko is hozzátette a magáét, így 49%-os dobóformával, jó lepattanózással, 27/28 büntetővel a Pistons fölé tudtak kerekedni, és ismét 50% fölé emelték a mérlegüket.

Futott az eredmény után a Pistons. A hazaiaknál Cade Cunningham hiányzott, így náluk sem léphetett pályára a vezér, az ő esetükben az újonc Jaden Ivey (21 pont, 8 gólpassz) próbálta a kezébe venni a dolgokat, de egyrészt 12 büntetőt dobtak mellé, másrészt 19 labdát adtak el, harmadrészt 15-4-re kaptak ki gyorsindításból - fontos faktorokban voltak bántóan pontatlanok most. Ez pedig a meccsükbe került, igazából végig hátrányban játszottak, az első negyed után négy, a nagyszünetben hét, a harmadik játékrész után pedig tizenegy pont volt a lemaradásuk, összességében ugyan voltak olyan időszakok, amikor átvették az irányítást, de alapvetően a Toronto akarata érvényesült. A záró etapot meg tudták nyomni, jelentősen közelítettek, volt 96-95, majd 103-101 is az állás, de a Raptors a legfontosabb pillanatokban mindig válaszolni tudott, így nem adta át a vezetést - az utolsó 17 másodpercben például Banton 4/4 büntetőjével verte vissza a rohamokat, így sikerült megnyernie a mérkőzést.

A Pistons legjobb dobói: Ivey 21/3, Bogdanovic 18/6, Bagley III 16/3
A Raptors legjobb dobói: Banton 27/9, Boucher 20/3, Anunoby 19/3

 

Orlando Magic - Charlotte Hornets 105-112

Megtörte a jeget a Hornets. A vendégek sorozatban hét vereség után léptek pályára, és sikerült megtörniük a hosszú negatív szériájukat, méghozzá úgy, hogy ezen a mérkőzésen végig jobbak voltak ellenfelüknél. Az első negyedet nyolc ponttal nyerték, a nagyszünetben már 13 egység volt közte, a záró etap elején pedig 19-cel is vezettek már, mielőtt a Magic összerakta az estéje egyetlen komolyabbb futását - hét pontnál közelebb azonban már nem engedte ellenfelét a Charlotte, kontrollálni tudta az eseményeket. LaMelo Ball (17 pont 19 dobásból, 9 gólpassz) nagy energiát és lendületet adott csapatának, amelynél összesen hét játékos szállított kétszámjegyű ponttermést, ráadásul csapatszinten nagyon aktívan, nagy elánnal védekeztek, és folyamatosan oda tudtak érni a Magic dobásaira, illetve passzaira. Az utóbbi időszak legjobb Hornets-teljesítménye végül győzelmet is ért, míg a Banchero nélküli Orlando két bravúrgyőzelem után ezúttal alig 40%-os mezőnymutatóval, 22 eladott labdával, illetve a festékben elszenvedett 64-40-es vereséggel lőtte lábon magát - Wagnerék alulteljesítettek az utóbbi meccseikhez képest, a Charlotte viszont végre "visszatért."

A Magic legjobb dobói: F. Wagner 23/3, Carter Jr. 20/9, Bol 14/6, Bamba 14/3
A Hornets legjobb dobói: Plumlee 18, Ball 17/12, Rozier 17/3

 

Boston Celtics - Oklahoma City Thunder 126-122

Életben tartotta győzelmi sorozatát a Boston. Nehéz feladattal szembesült a Celtics, a zsinórban hat győzelemből érkező hazaiaknak ugyanis a legjobb formájukat kellett nyújtani ahhoz, hogy legyőzzék az OKC-t is - a nagyszünetben hét, később pedig 15 (!) ponttal is égtek már. Itt azonban összekapták maguakt, még a harmadik játékrész végéig tudtak közelíteni, majd a záró etapban már nagy akarattal és koncentrációval játszva átvették az irányítást - hat percnél egyenlítettek, onnantól egállal haladtak a felek, majd végül az utolsó két percben két back-to-back érkező triplával eldöntötték a küzdelmet. 115-115 után Marcus Smart, majd egy jó védekezést követően Derrick White is betalált kintről, így léptünk be az utolsó percbe, ahonnan már nem volt visszaút, kiváló meccsen sikerült behúznia sorozatban hetedik sikerét a Bostonnak, amellyel immár Kelet és az egész liga legjobb mérlegével rendelkezik.

A második félidőben fordult a kocka. Az OKC hat labdát adott el az első félidőben, aztán 7-7-et a harmadik és negyedik negyedben, míg a Celticsnél Smart 22-ből 20, White pedig 16-ból 11 pontot szerzett a nagyszünetet követően - ezek a faktorok fordították át a mérkőzést, miután addig a Thunder akarata érvényesült. A hazaiaknál ismét Shai Gilgeous-Alexander parádézott, aki 37 pontot termelt 50%-os mezőnymutatóval és kiosztott 8 gólpasszt is, vele nem tudtak mit kezdeni Smarték, míg a túloldalon a két említett hátvéd mellett összeszedte magát Jayson Tatum (27 pont, 10 lepattanó, 3 labdaszerzés, 3 blokk) és Jaylen Brown (26 pont, 6 lepattanó, 6 gólpassz) is - Smart szerint a kezdőötös laposan kezdett, de aztán a cserék segítségével sikerült felpörögniük, a végére pedig elérték az üzemi fordulatszámot. A Thunder most is megmutatta, hogy kőkemény ellenfél, aki bárkit meg tud lepni, de a bravúr most nem jött össze, így 6-8-as mérleggel utazhat tovább Washingtonba.

A Celtics legjobb dobói: Tatum 27/3, Brown 26, White 16/6
A Thunder legjobb dobói: Gilgeous-Alexander 37/6, Dort 21/9, Pokusevski 16/6, Giddey 16/3

 

Miami Heat - Phoenix Suns 113-112

Nagy futással nyert a Heat. Ezúttal sem játszott igazán jól a Tyler Herro nélkül felálló Miami, viszont Bam Adebayo (30 pont, 10 lepattanó), Jimmy Butler (16 pont, 13 lepattanó, 7 gólpassz) és az 5/6 triplás Caleb Martin vezetésével mégis talált magában annyi pontot és tűzerőt a floridai alakulat, hogy látótávolságon belül maradjon. A negyedik negyedben azért így is 13 pontos hátrányba csúszott bele, de még időben el tudott indítani egy rohamot, és több fokozattal feljebb tekerte a védekezését: az utolsó nyolc percben Adebayo egymaga túldobta a Phoenixet 12-10-re, a vendégek 4/16-ot, a hazaiak 8/12-t dobtak mezőnyből ekkor, és Erik Spoelstra csapata megfordította a találkozót. Másfél perccel a vége előtt Martin, majd Lowry triplájával sikerült átvenni a vezetést, és bár Devin Booker még kétszer válaszolt, de 35 másodpercnél Adebayo két büntetőjével kialakult a végeredmény. A Sunsnak volt még esélye nyerni, de Cam Payne közeli dobása kimaradt, majd Booker kísérletét Jimmy Butler blokkolta, végül Booker dobhatott még egyet, de Butler arra is odaért - meccsnyerő védekezések érkeztek a Heat vezérétől, a vendéglátó pedig végül kiharcolta a győzelmet. Ezzel 7-7-re áll a sorozatban hármat nyerő társaság, most így utazhat el Torontóba egy keleti ki-ki meccsre.

Egy dobás kellett volna a Phoenixnek. A Chris Pault nélkülöző vendégek nagyon közel álltak a győzelemhez, a meccs túlnyomó részében vezettek, és még a hajrához is ők érkeztek meg előnnyel, illetve az utolsó percekben is mindenük adott volt ahhoz, hogy kiharcolják a sikert. Végül clutch hibákat vétettek elöl-hátul, és az utolsó, három dobást tartalmazó támadásukon ment el az estéjük: ha ott bármelyik beesik, akkor övék a győzelem, de hibáztak, a Heat felkeményedő védekezése megállította őket a legfontosabb pillanatokban. Booker (25 pont, 8 lepattanó, 5 gólpassz) igyekezett, mellette a padról beszálló Duane Washington Jr. (21 pont, 4 gólpassz, 5/8 tripla) szívta magát leginkább, Deandre Ayton dupla-duplázott, de Payne gyenge napja Mikal Bridges extrája nélkül végül nem fért bele. Az utóbbi hat meccsükből ez volt a negyedik vereségük, idegenben csak 2-4-re állnak, viszont most kilencből hét hazai mérkőzésük következik, ezeken összeszedhetik magukat.

A Heat legjobb dobói: Adebayo 30, Butler 16/3, Martin 15/15, Lowry 15/6
A Suns legjobb dobói: Booker 25/6, Washington 21/15, Ayton 16

 

Houston Rockets - Los Angeles Clippers 106-122

Papírforma. Nem tudott meglepetést okozni a Houston, a hazaiak 45%-kal dobtak mezőnyből, 30%-kal tripláztak és 12 büntetőt dobtak mellé, ez pedig az ő átlagos védekezésükkel nem érhetett mást, csak vereséget - márpedig most sem voltak jobbak hátul a megszokottnál, nem nehezítették meg túlságosan a Clippers dolgát. A vendégek így már az első félidőben tíz pont feletti előnyt építettek fel, amit tudtak menedzselgetni, az utolsó negyedben még egy lapáttal rátettek, és összességében erőlködés nélkül, magabiztosan hozták a kötelezőt. Paul George (22 pont, 8 lepattanó, 5 gólpassz 29 perc alatt) ismét jól mozgott, csapatszinten 50% felett céloztak, jól tripláztak, és vezettek már 24 ponttal is - Tyronn Lue-nak volt lehetősége pihentetni, a kezdők végül csak 23-29 percet kaptak, sokat játszhatott a cseresor is. A papírforma győzelem után jön a jóval nehezebb küldetés: back-to-back el kell utazni Dallasba a Maverickshez - a sereghajtó, 2-12-es Rockets pedig ugyanezt megteszi, csak egy nappal később.

A Rockets legjobb dobói: Green 25/9, Porter Jr. 20, Sengün 16
A Clippers legjobb dobói: George 22/6, Jackson 17/9, Powell 17/3

 

Milwaukee Bucks - Atlanta Hawks 106-121

Jobb volt az Atlanta. A vendégek végig irányítani tudták a találkozót, folyamatosan járatták a labdát, és szinte mindenki képes volt egy-egyezni, betörni, megmozgatni a Bucks védekezését, a hazaiak folyamatosan úton voltak, reagáltak - az Atlanta kiválóan használta ki ezeket, és jó százalékban be is dobálta a kialakított, jó ritmusban érkező helyzeteit. Trae Young (21 pont, 9 gólpassz) és Dejounte Murray (19 pont, 5 gólpassz) megtalálta a megfelelő megoldásokat, Clint Capela (19 pont, 10 lepattanó, 2 blokk), De'Andre Hunter (24 pont, 10/10 büntető) és John Collins (16 pont, 9 lepattanó) is profitált mindebből, végül a gyenge triplázás (összesen hetet dobtak be) sem számított, annyi jó helyzetet alakítottak ki közelebbről. Az első félidőt már 13 pontos előnnyel zárták, onnantól erre építettek, a záró etap is közte 14-ről indult, majd ugyan a Milwaukee futott egy 8-0-t, de ezzel el is lőtte minden puskaporát, nem tudott ennél közelebb férkőzni - a Hawks pedig reagált, visszaállt a 14-15 pontos távolság, ami már ki is tartott a végéig. A vendégek így oda-vissza legyőzték riválisukat és hétből ötöt nyertek, ott vannak Kelet élmezőnyében.

Giannis sem tudott segíteni. Jrue Holiday még nem léphetett pályára a Bucksnál, Giannis Antetokounmpo viszont két kihagyott mérkőzés után visszatért: 31 perc alatt 27 pontot dobott, de saját bevallása szerint rozsdásnak érezte a játékát, nem érezte a ritmust. A görög is arról beszélt, hogy a Hawks hátvédjei kontrollálták az egész meccset, ők pedig nem tudtak erre mit válaszolni, és ő maga nem tudott fordítani a játék menetén, pedig neki kellett volna - a 9-0-s rajt óta négyből harmadszor kaptak ki, érezhetően megtört az addigi varázs...

A Bucks legjobb dobói: Antetokounmpo 27, Beauchamp 20/9, Portis 14
A Hawks legjobb dobói: Hunter 24/6, Young 21/6, Capela 19

 

Golden State Warriors - San Antonio Spurs 132-95

Tombolt a Warriors. Az előző esti, Kings elleni vereség után most parádés teljesítményt nyújtott és esélyt sem adott aktuális ellenfelének a címvédő. Steve Kerr pihenőt adott Klay Thompsonnak, a helyén Jordan Poole kezdett, aki idei eddigi legjobb teljesítményét nyújtotta: 36 pontot szórt 13/20-as mezőnymutatóval, 5/10 triplával mindössze 29 perc alatt. Mellette Anthony Lamb, Jonathan Kuminga és Moses Moody is jól játszott, a veteránok inkább visszavettek kicsit a back-to-back második felén, de így is látványos, agresszív, pontos játékkal lőtték szét a Spurst, egyúttal szolgálták ki közönségüket. A vendéglátók 53,4%-os mezőnymutatót hoztak össze és 23 triplát bombáztak be 51%-kal, ráadásul 35 gólpasszt osztottak szét, legszebb napjaikat idézték ezen az estén, így javítani tudtak az utóbbi időszak fájdalmas és itt-ott kínos vereségei után. A Spurs viszont az elmúlt meccsek jó játékát követően ellenállás nélkül kapott ki, 36%-kal dobott mezőnyből, több eladott labdája volt, mint gólpassza, 19-4-re maradt alul a leindításoknál, köze sem volt az estéhez Gregg Popovich alakulatának - már a nagyszünetben 16 pont volt közte, később pedig 41 (!) egységig is elnyúlt a különbség, most nem voltak egy súlycsoportban a felek.

A Warriors legjobb dobói: Poole 36/15, Lamb 17/15, Curry 16/9
A Spurs legjobb dobói: Johnson 15/9, Sochan 12, Bates-Diop 12/6

 

A tabella ezen a linken megtekinthető!

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus