A Bulls és a Rockets megragadta a szalmaszálat

Indianában és Clevelandben nyert a Bulls, illetve a Rockets – újabb lépés a GSW-től – közel a playoffhoz a Detroit

A Chicago közvetlen riválisa otthonában, a Houston Clevelandben aratott fontos sikert az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) ma hajnali játéknapján, amivel életben tartották playoff-reményeiket. A Thunder megkezdte a pihentetést, amit a Detroit köszönt szépen, a Hornets félgőzzel verte a sereghajtót, a Warriors a Wizards legyőzésével újabb lépést tett a rekordok felé, az Orlando pedig egy szép estével ajándékozta meg szurkolóit, amiben partner volt a Nets is.

Indiana Pacers – Chicago Bulls 96-98

A Bulls utolsó szalmaszála. A vendégek rettentő rossz formában vannak, a sorozatos vereségek miatt az elmúlt napokban kicsúsztak a playoff-helyekről – közvetlen riválisuk, a Pacers otthonában így győzniük kellett, ha életben akarták tartani reményeiket. Nem volt könnyű, de sikerült, méghozzá a kiváló formában lévő spanyol magasember, Nikola Mirotic vezetésével: a montenegrói származású nehéztüzér hét triplát vert be a padról beszállva, mellé 10 pattanót is lekapott. Pau Gasol is összekapta magát, és bár pontszerzésben nem villogott, másban igen (11 pattanó, 7 gólpassz, 4 blokk). Derrick Rose-ra ma nem nagyon lehetett számítani, ugyanakkor a hetek óta formán kívül kosarazó Jimmy Butlerre igen: keveset vállalt, de pontosan célzott, és négy másodperccel a vége előtt ő szerezte a győztes kosarat.

A végén elfogyott a Pacers. A téthez méltóan szoros és kemény csatát vívtak a felek, a hazaiaknál Paul George játszott sokoldalúan (20 pont, 9 pattanó, 5 gólpassz, 4 szerzett labda), a palánk alatt pedig Ian Mahinmi remekelt (9/12 mezőnyből). Erre a párosra építve a hazaiak végig meccsben voltak, de az akaratukat nem tudták rákényszeríteni az ellenfélre, leginkább azért, mert borzasztóan tripláztak (3/19), és ezt büntetőkkel sem tudták kompenzálni. A végjátékban aztán teljesen le is fagyott az Indiana, az utolsó 3 percben nem szereztek pontot – gyakorlatilag aki arra járt, rontott dobást, George pedig egy alkalommal a nézőtérre passzolt… A Pacersnek így is jobb esélyei vannak a rájátszásra, de a 8. helyen mindössze 2 meccs az előnye a Chicagóval szemben.

A Pacers legjobb dobói: George 20/6, Mahinmi 18, . Allen 9.
A Bulls legjobb dobói: Mirotic 28/21, Butler 14, Gasol 10.

Orlando Magic – Brooklyn Nets 139-105

Ritka tünemény Orlandóban. A hazaiak utoljára februárban nyertek egymást követő két meccset (talán ennek is köszönhető, hogy régen elbúcsúztak a playoff-esélytől), most viszont a Bullst és a Netset is megverték. Elképesztő tempót diktált a Magic, összesen 40 (!) gólpasszt osztottak el egymás között (Elfrid Payton egymaga tucatnyit), nyolcan értek el legalább 10 pontot – kiemelkedett a mindössze két triplakísérletet rontó Aaron Gordon (20 pont), illetve a mezőnyből hibátlan Andrew Nicholson (9/9).

A Nets nem erőltette. Young, Hollis-Jefferson és Jarrett Jack nélkül állt fel a vendégcsapat, és a rövid rotáció a második negyedben ütött vissza: csak ekkor 19 pontot vert rájuk az Orlando. A második félidőben már nem is erőltették a center Brook Lopez játékát, és a cseresor is bőven kapott lehetőséget. A kezdőbe kerülő Thomas Robinson gyúrt egy kicsit statra (18 pont, 12 pattanó), de így a szezon vége felé ezek a meccsek már inkább csak púp a Brooklyn hátán, mivel a playoff nem lehet meg, de veszteni sem éri meg, mivel a draftjoguk a Bostonnál van…

A Magic legjobb dobói: Nicholson 24/9, Gordon 20/3, Fournier 15/9, Dedmon 15.
A Nets legjobb dobói: Robinson 18, Ellington 12/9, Brown, Kilpatrick 11-11.

Philadelphia 76ers – Charlotte Hornets 85-100

Félgőzzel is simán. Óriási formában van a Hornets, ezt ma is igazolták: a szupercsere Jeremy Lin pihenőt kapott, de így is gond nélkül nyertek. Nicolas Batum tripla-duplázott (19 pont, 12 pattanó, 12 gólpassz), Cody Zeller egy rontott dobással jutott 18 pontig és 12 pattanóig, így az is belefért, hogy Kemba Walker nem élete meccsét játszotta (5/19, 2 gólpassz). A védekezés azonban rendben volt, ennek köszönhetően már a nagyszünetben 52-36-ra vezettek, innentől pedig nem volt esélye a Philly-nek. A Hornets még mindig hatodik keleten, de a dobogótól egyetlen vereség választja el.

Most nem jött a roham. Az első félidő a megszokott forgatókönyv szerint az ellenfél komoly előnyével zárult – ám az ilyenkor jelentkező nagy rohanás nem érkezett a Sixerstől. Csapatszinten 31 százalékkal célzott a hazai csapat, és hiába pörköltek be 16 hárompontost, ez nagyon kevés volt ma (is). A hat hármast behintő Covington dicsérhető, de a többiek sokszor mintha pályán sem lettek volna – komolyan felmerül a kérdés, hogy a meglévő 9 győzelem mellé sikerül-e begyűjteni a tizediket a hátralévő 7 meccsen…

A 76ers legjobb dobói: Covington 18/18, Smith 15/9, Stauskas 13/6.
A Hornets legjobb dobói: Batum 19/3, Zeller 18, Walker 16/12.

Detroit Pistons – Oklahoma City Thunder 88-82

Egy Durantnyi előnyt adott a Thunder. A vendégek most érezték úgy, hogy már nem kell minden győzelem, hiszen gyakorlatilag kimozdíthatatlanok a nyugati 3. helyről, így Kevin Durant kiülte a meccset. Távollétében Russell Westbrook gondolta úgy, hogy neki kell megoldania mindent, ebből kerekedett egy 8/28-as mezőnymutató – mivel mellé egyedül a center Enes Kanter tudott időnként fellépni pontszerzésben, gyakorlatilag sansztalan volt az OKC. Érdekes módon a végjátékban így is volt halvány esélyük a győzelemre, Westbrook triplájával feljöttek 84-82-re, de nem maradt idejük a fordításra.

Majdnem elszórakozta a Pistons. A hazaiak nagy nehezen begyűjtötték idei 40. sikerüket, de a körülmények ismeretében ez mehetett volna sokkal könnyebben is. Marcus Morris Durant távollétében sziporkázott, rá nem nagyon volt opció, de Tobias Harris (17 pont, 7 pattanó) és Andre Drummond (13 pont, 15 pattanó) is jól játszott. Nem úgy a hátvédek: Jackson és Caldwell-Pope idomult Westbrookhoz és közösen 7/31-et hoztak össze mezőnyből, ami a végén majdnem visszaütött. Hiába nyerte a 3. negyedet 25-9-re a Detroit, a végén visszaengedték ellenfelüket, és csak a jó büntetőzés mentette meg őket egy csúnya égéstől. A győzelem viszont azt jelenti, hogy a Pacers vereségével feljöttek a keleti hetedik pozícióba.

A Pistons legjobb dobói: Morris 24/3, Harris 17/3, Jackson 13/3, Drummond 13.
A Thunder legjobb dobói: Westbrook 24/6, Kanter 14/3, Foye 9/3.

Cleveland Cavaliers – Houston Rockets 100-106

Egy Jamesnyi előnyt adott a Cavs. A hazaiak remek formában lévő ásza nem lépett pályára, a Cleveland nyugodtan megléphette ezt, hiszen a mérkőzés előtt 3 meccsel vezette Keletet. LeBron távollétét igazán egyik sztár-társ sem tudta kihasználni: Kevin Love dupla-duplázott ugyan, de 5/14-gyel dobott, Kyrie Irving pedig beszórt 31 pontot és adott 8 gólpasszt, de tette mindezt 9/23-as pontossággal és 5 eladott labdával. Ennek ellenére a Cavaliers nem játszott rosszul – két és fél negyedig. 20 ponttal tartottak ekkor előrébb, de itt megállt a tudomány, a vendégek a hátralévő időben simán fordítottak és behúzták a számukra nagyon fontos sikert.

A Houston újra csont nélkül PO-helyen. Minden győzelem kell most már a Rocketsnak, ha be akarnak jutni a rájátszásba, és a vendégek nagy hátrányban sem zuhantak össze: a negyedik negyedben James Harden (27 pont, 8 gólpassz, 6 pattanó) egymaga 18 egységet rámolt be, ennek köszönhetően 19 ponttal nyerte ezt a játékrészt a Houston. Mellette Trevor Ariza a legjobb pillanatokban talált be, Michael Beasley pedig ismét extrát hozott a padról (17 pont, 8 pattanó) – a gárda azt is elbírta, hogy Dwight Howardot folyamatosan faultolták (7/22 büntető).

A Cavaliers legjobb dobói: Irving 31/15, Thompson 16, Love 13/6.
A Rockets legjobb dobói: Harden 27/9, Beasley 17, Ariza 15/6.

Golden State Warriors – Washington Wizards 102-94

Steph Curry intézte az újabb sikert. A GSW ásza hat hármassal terhelte meg az ellenfél kosarát, de emellett a játék többi elemében is maradandót alkotott (7-7 pattanó és gólpassz, 5 labdalopás) – mellette Klay Thompson ma kicsit halványabb volt, de Draymond Green ismét extrát nyújtott (15 pont, 16 pattanó, 9 gólpassz, 2 blokk), ez így elég is volt a Wizards ellen. Szoros meccset játszottak amúgy a felek az első három negyedben, az utolsó 12 percben viszont gyorsan elment közel 20 ponttal a Warriors, onnan már csak kozmetikázni tudott a Washington. Zsinórban 54. hazai sikerével 67-7-re áll a Golden State, Curry 356 hármast dobott eddig idén – meglehet a 400 hármas és a 73-9-es mérleg is az alapszakasz végére.

Wall limitálva. Zsinórban 9 dupla-dupla után (idei csúcs a hátvédek között) megszakadt az irányító szériája, 11 gólpassza mellett csak 8 pontot tudott hozzátenni, és csapata szerencsétlenségére senki nem tudott igazán a helyére lépni. Bradley Beal és Markieff Morris igyekezett, de ők sem játszottak kiemelkedően, a center Gortat szinte láthatatlan volt, és a padról sem jött extra – ez így összességében nem az a csomag, amivel Oaklandben nyerni lehet. Szerencséjükre a Pacers kikapott a Bullstól, így még nem kell temetniük playoff-álmaikat, de a rájátszás elérése már nem rajtuk múlik.

A Warriors legjobb dobói: Curry 26/18, Thompson 16/6, Green 15/9.
A Wizards legjobb dobói: Beal 17/3, Morris 15/9, Porter 11.

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus