A Detroit győzni tudott Clevelandben, nyert a GSW

A Pistons nagyot védekezett Jamesék ellen - leadta előnyét, mégis nyert a Warriors Atlantában - túlórában verte az Indianát a Miami

A remekül védekező Detroit Pistons némi meglepetésre győzni tudott a Cleveland Cavaliers otthonában, miközben a Toronto simán megverte a New Yorkot, így csökkent a távolság a két keleti élcsapat között az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában. A harmadik helyre az Indianát hosszabbításban legyőző Miami lépett fel, miután a Boston pontzáporos meccsen alulmaradt Minnesotában – nyugaton a helyzet változatlan, a Warriors Steph Curry 36 pontos estéjével Atlantában is nyert, a Clippers pedig kereken negyvenet vert a széteső Phoenixre.

Visszajátszás c. videós rovatunk ide kattintva elérhető!

Cleveland Cavaliers – Detroit Pistons 88-96

Összekapta magát a Pistons. Az első negyedben még Reggie Jackson vezérletével inkább a támadójátékukra építettek a vendégek, de a folytatásban már a kemény védekezéssel tartották kontroll alatt a mérkőzést. A végig megtartott előny a negyedik negyedben 18 pontra nőtt és bár egy 10-0-s etappal felzárkózott a Cavs, clutch játékokkal végül megnyerte a találkozót a Pistons – öt vereség után tudtak ismét győzni Drummondék. Érdekesség, hogy csak hat játékos szerzett náluk pontot, a kezdő ötös és a padról beszálló Stanley Johnson, de ők mind elérték a tízpontos határt.

LeBron James betlizett. A négyszeres MVP nem igazán találta a ritmust ezen az estén, 5/18-as mezőnymutatóval szenvedett össze 12 pontot, öt gólpasszára pedig jutott hat eladott labda is. Az ő szenvedése a legtöbb társára is kihatott, így hiába villogott és jutott 30 pontig Kyrie Irving és hiába remekelt Kevin Love, mindenki más szinte értékelhetetlen volt – a keleti éllovas meglepő vereséget szenvedett, ráadásul ebben a szezonban már másodszor kapott ki a Detroittól.

A Cavaliers legjobb dobói: Irving 30/9, Love 24/9, James 12
A Pistons legjobb dobói: Jackson 23/9, Caldwell-Pope 19/6, Drummond 16

Miami Heat – Indiana Pacers 101-93 – hosszabbítás után

Ilyen hátvédsorral nem lehet nyerni. Paul George 31 pontot szórt és végig csapata vezére volt, a Pacers vezetett is 14 ponttal már az első félidőben, ám kiengedte a kezéből a győzelmet. Az utolsó másodpercekben Wade-et faultolták, aki két büntetővel előnyhöz juttatta a Miamit, ám 0,8 mp-cel a vége előtt Ellis is odaállhatott a vonalra – viszont elrontotta az egyiket, így hosszabbítás következett. Itt rögtön hat dobást hibázott sorozatban a vendégcsapat és nem tudta tartani a lépést, a vereséget pedig nagyrészt a két kezdő hátvéd nyakába lehet varrni – Ellis 2/17-et, George Hill pedig 0/7-et szenvedett össze mezőnyből. Emellett a két produktív magasember is végig faultgondokkal küzdött, de minden probléma ellenére egyetlen büntetőre voltak a sikertől.

Uralta a lepattanókat a Heat. Sorozatban második meccsén dominált a palánk alatt a floridai alakulat, 66-45-re nyerte a lepattanócsatát, a támadópattanókat tekintve pedig 20-7 ez az arány – a padról beszálló Whiteside (19 pont, 18 lepattanó, 6 blokk) és a négyest játszó Luol Deng (13 pont, 16 lepattanó) is remekelt ezen a téren, de Dragic és Winslow is szedett össze második esélyeket. A gárda azt is elbírta, hogy Dwyane Wade borzasztóan dobjon mezőnyből (4/21), az újfent parádézó Goran Dragic, illetve az említett Whiteside-Deng-Winslow trió hozta a meccset Spoelstra csapatának.

A Heat legjobb dobói: Dragic 24/3, Whiteside 19, Wade 16
A Pacers legjobb dobói: George 31/12, Turner 16, Mahinmi 11

New York Knicks – Toronto Raptors 95-122

DeRozan rekorder lett. A Toronto hátvédje 22 pontot szórt és 233. győzelmét aratta Raptors-mezben, amivel megelőzte Chris Bosh-t és Morris Petersont – bő hat év alatt a franchise legtöbb győzelmet jegyző játékosa lett. Az utolsó percekben ő szólt csapattársának, Kyle Lowry-nak, hogy még egy lepattanó hiányzik neki a tripla-duplához (22 pont, 11 lepattanó, 11 gólpassz), az irányító így az elsőt jegyezte ebből a fajtából – melléjük még fellépett a húszpontos Jonas Valanciunas is, a Raptors pedig a második negyedtől kezdve kézben tartotta a mérkőzést.

Nem tudta felvenni a kesztyűt a Knicks. Az első negyed még szorosan alakult, sőt, meg is nyerték a hazaiak, de a nagyszünetre már tíz pont feletti hátránnyal mehettek – a fordulás után sem tudtak zárkózni, a különbség folyamatosan nőtt. Anthony, Lopez és Porzingis ugyan hozta a pontokat, de rajtuk kívül senki nem érte el a tízet, sőt, őket leszámítva összesen 34 egységet termelt a gárda – eközben egy pillanatig sem volt megoldásuk a Toronto hátvédpárosára, így sima vereséget szenvedtek.

A Knicks legjobb dobói: Anthony 23/3, Lopez 21, Porzingis 17/6
A Raptors legjobb dobói: Lowry 22/6, DeRozan 22/3, Valanciunas 20

Atlanta Hawks – Golden State Warriors 92-102

Nagy előnyt adott le, de végül győzött a GSW. Az ellenállhatatlan Steph Curry vezérletével az első félidőben dominált a bajnok, a nagyszünetig 19 pontos előnyt épített ki, majd a fordulás után ez 23-ra nőtt. Itt azonban kikapcsoltak a vendégek, a Hawks jó védekezéssel és kinti dobásokkal felzárkózott, sőt, a záró etap elején már a vezetést is átvette – ekkor jött előbb a 27 pontos Thompson, majd ismét Curry (36 pont, 8 gólpassz) és a Warriors percek alatt eldöntötte a találkozót. A címvédő elöl egyáltalán nem játszott jól, de a leolvadástól eltekintve végig harcosan védekezett, ez pedig Curry extrájával elégnek bizonyult a sikerhez.

Nem tud kijönni a gödörből az Atlanta. A Hawks gyenge formája már az All-Star szünet előtt elkezdődött és azóta sem tud igazán feljavulni a gárda, ezen az estén a pálya minden területéről gyengén dobtak és eladtak 18 labdát – a nagyjából tízpercnyi GSW-áramszünetet tökéletesen használták ki, ezen felül nem volt egy súlycsoportban a két csapat. A védekezésük a második félidőben már rendben volt, de ennél több kell a Golden State legyőzéséhez, Millsapék sorozatban harmadik vereségükkel már csak hatodikak Keleten.

A Hawks legjobb dobói: Horford 23/3, Schröder 18/6, Teague 16/6
A Warriors legjobb dobói: Curry 36/15, Thompson 27/15, Barnes 14/9

Milwaukee Bucks – Los Angeles Lakers 108-101

Antetokounmpo bemutatót tartott. Bár Kobe Bryant búcsúkörútja minden csarnokban különleges hangulatot teremt ebben a szezonban, a közönség most mégis inkább egy hazai játékost ünnepelt – Giannis Antetokounmpo gyönyörű (éppen Bryantet idéző) kosarakkal állt csapata élére, megszerezte karrierje első tripla-dupláját (27 pont, 12 lepattanó, 10 gólpassz), ráadásul védekezésben is nagyot alkotott (három labdaszerzés, négy blokk). A Bucks a festékbeli dominanciáját (58-22-re nyertek innen) kihasználva vezetett is végig, a harmadik negyedben a különbség már közelítette a harmincat, a Lakers csak a záró etapban tudott kozmetikázni az eredményen.

Sorozatban hatodszor. A Lakers játékminőségére nem lehet nagy panasz az utóbbi hetekben, de a győzelmek továbbra sem jönnek – zsinórban hatodik vereségét könyvelhette el a gárda. A harmadik negyedben fáradtnak is tűntek a vendégek, Bryant is kevesebbet próbálkozott, a Russell-Randle páros pedig nem igazán találta a ritmust – ezzel szemben a túloldalon heten is elérték a tízpontos határt a nyolc, másfél percnél többet pályán töltő játékos közül. Az arany-lila alakulat most csak 36,8%-kal dobott mezőnyből, eladott 17 labdát és hátul is csak a már szinte tét nélküli utolsó negyedben tudtak villogni.

A Bucks legjobb dobói: Antetokounmpo 27, Middleton 18/3, Parker 15
A Lakers legjobb dobói: Young 19/9, Clarkson 15/12, Bryant 15/3

Minnesota Timberwolves – Boston Celtics 124-122

Majdnem elrontotta a bravúrgyőzelmet a Wolves. A Minnesota már az első negyedben tíz pont feletti előnyt épített ki és ezt gyakorlatilag a teljes mérkőzés során megtartotta – még másfél perccel a vége előtt is tíz egység volt a különbség, ám a dudaszó pillanatában még volt egy dobása a Bostonnak, amellyel meg is nyerhette volna a meccset. Karl-Anthony Towns ismét szenzációs volt, 28 pontját parádés mozdulatokkal szerezte, emellé lekapott 13 lepattanót is, de az ő extrája mellett is jól játszott a Minny – Rubióéknak feküdt a Boston rohanós stílusa, a kis híján tripla-duplázó irányító mellett a 4/5 triplát elsüllyesztő LaVine, valamint Wiggins és Dieng is jól teljesített. 50% felett dobtak mezőnyből és a triplavonalon túlról is, megnyerték a lepattanózást és rengeteg büntetőt harcoltak ki, a végén pedig megúszták a leolvadást – ezzel nagy skalpot gyűjtöttek be.

Saját vermébe esett a Boston. A Celtics ezúttal is szokásos játékát hozta és támadásban rendben is volt a gépezet, de a Minnesota fiataljai bírták a tempót és kihasználták a vendégvédekezés réseit – nem tudott közelebb zárkózni a Boston. Az utolsó percekben aztán megtört a jég, hajmeresztő hibákat követett el a Wolves és így kis híján megmenekültek Thomasék, de Smart triplája lejött a végén, így némi meglepetésre kikaptak – ezzel utolérte és letaszította őket a keleti harmadik helyről a Miami.

A Timberwolves legjobb dobói: Towns 28/3, Dieng 17/3, Wiggins 17
A Celtics legjobb dobói: Crowder 27/12, Bradley 22/12, Thomas 18/6

Los Angeles Clippers – Phoenix Suns 124-84

Gálázott a Clippers. Könnyedén, látványosan kosárlabdáztak a hazaiak és a különbség már az első negyedben elérte a húsz pontot – nemes egyszerűséggel agyonverte ellenfelét Doc Rivers csapata. Végül az összes benevezett játékos pályára lépett és a kispadról beszálló Wesley Johnson töltötte ott a legtöbb percet (28-at), ám a jóval 50% feletti mezőny- és triplamutatót ez sem tudta elrontani – a második félidőben is végig örömjátékot játszva aratott kereken negyvenpontos diadalt az együttes.

Összeomlott a Suns. Az utóbbi meccseken harcosan, agresszíven játszott a Phoenix, ám itt már az első percekben akkora hátrányba kerültek, hogy innentől szinte csak a végét várták Goodwinék – nem volt meg az erejük a tisztes helytálláshoz sem. A gárda így sorozatban 12. vereségét szenvedte el, ezt a meccset pedig valószínűleg megpróbálják minél gyorsabban elfelejteni – kérdés, hogy mikor tudnak végre kikerülni ebből az óriási gödörből, amibe a komolyabb sérüléseik óta kerültek.

A Clippers legjobb dobói: Redick 22/12, Green 18/6, Jordan 17
A Suns legjobb dobói: Goodwin 20/3, Len 14, Teletovics 13/9

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus