A Portland, a Spurs és a Lakers jó volt, a Jazz még mindig nem

James Harden 40 pontja sem volt elég a Rockets sikeréhez - borzasztóan üres a GSW kerete - a Utah védekezésén még mindig dolgozni kell.

 

Charlotte Hornets - Detroit Pistons 110-116

Tartalékosan játszott a Hornets. Terry Rozier mellett Nic Batum, Marvin Williams, Michael Kidd-Gilchrist és Bismack Biyombo is kihagyta a mérkőzést, de a többiek így is jól kezdtek, a dobások ugyan nem ültek, de jó helyzeteket dolgoztak ki, szépen járatták a labdát, az első negyedben szerzett tíz kosarukból kilencet gólpassz előzött meg, ráadásul rengeteg különböző játékos talált be. Ez a kiegyensúlyozott támadójáték végig megmaradt, úgyhogy a dobóforma is javult, 50% felett tüzeltek, Malik Monk dobásban és előkészítésben is jeleskedett (18 pont, 6/10 mezőnyből, 7 gólpassz, 23 perc), de rajta kívül Graham, Zeller, Simmons, Martin és az újonc PJ Washington is tíz pont fölé jutott - a szoros mérkőzésen végül így sem tudtak nyerni, mert a védekezésük nem állt össze, de amit támadásban mutattak, azzal abszolút elégedettek lehetnek.

Back-to-backet játszott a Pistons. Előző este is pályára lépett a Detroit, de Dwane Casey azért keverte a rotációt, akkor kiültette Andre Drummondot és Markieff Morrist, most nem játszatta Reggie Jacksont és Derrick Rose-t, Blake Griffin pedig mindkét mérkőzést kihagyta. Ezúttal a Frazier-Snell-Brown-Morris-Drummond ötös kezdett és ez kifejezetten hatékonynak bizonyult, Brown ugyan kicsit kilógott lefelé, de Snell bevert három triplát, Morris 20 perc alatt 17 pontot szerzett, Drummond nagyon aktív volt (17 pont, 15 lepattanó, 4 gólpassz, 7 eladott labda 27 perc alatt), Tim Frazier pedig egy hatékony dupla-duplával (15 pont, 12 gólpassz, 5/8 mezőnyből, 2 eladott labda) irányította övéit - vele és Drummonddal a pályán +22-23-ban volt a Detroit, ami azért sokat elárul a játékukról. A pick-and-roll elleni védekezés ezzel együtt továbbra sem működött, de a hullámzó meccsen néhány ponttal így is jobbnak bizonyult a társaság, a végén is bedobta, amit be kellett, úgyhogy megőrizte előnyét és győzelemmel zárta az előszezont. 

A Hornets legjobb dobói: Monk 18/6, Graham 13/3
A Pistons legjobb dobói: Galloway 18/15, Drummond 17, Morris 17/6

New York Knicks - Atlanta Hawks 96-100

Dave Fizdale kipróbált új dolgokat, de sokat játszatta a húzóembereket. A Knicks vezetőedzője folyamatosan variálta csapatát, megnézte RJ Barrettet klasszikus irányítóként, kitette a kezdőből Mitchell Robinsont, berakta oda Bobby Portist, Frank Ntilikinát is ide-oda tologatta, ebből pedig egy szoros meccs jött ki a Hawks ellen - Ntilikina a végén kiválóan védekezett Trae Youngon, de nyerni végül nem tudtak, az Atlanta megőrizte az előnyét. Barrett nem dobott jól, de aktív volt (4/14 mezőnyből, 12 pont, 7 lepattanó, 6 gólpassz), Portis nem nagyon passzolt, de elég harcosan dolgozott (16 pont, 7 lepattanó, 6/12 mezőnyből), Julius Randle hozta magát (20 pont, 8 lepattanó, 2 blokk), de negatívumként Dennis Smith Jr.-t is emeljük ki - 21 perc alatt egy kosarat dobott és három gólpasszt osztott ki, ez később nem fog beleférni. Márpedig most azért Fizdale a jelek szerint valami alapszakasz-szerű teljesítményt várt volna, a kezdőben Barrett már 39 percet játszott és csak tíz, várhatóan egyébként is pályára kerülő játékos csekkolt be a meccsre - hiába, a Hawksnál is hasonlóan gondolkodtak...

Vince Carter sosem unja meg. Újabb szezont kezd meg a veterán játékos és nem spórolja el az előszezont sem, ezen az estén például beszállt, majd négy perc alatt öt mezőnykísérletből 14 pontot bombázott be - végül 17 ponttal és 5/10 triplával zárt, jelezte, hogy idén is várhatunk tőle még komoly teljesítményeket. A Hawksnál a vezér természetesen Trae Young volt, aki az első negyedben beszórt 11 pontjához további 12-t tett hozzá később, kiosztott 9 gólpasszt is eladott labda nélkül, de a 7/19-es mezőnymutató azért rontja ezek értékét és azt is tegyük hozzá, hogy 35 percet játszott, az Atlantánál is úgy gondolták, hogy a pihenés ideje lejárt. John Collins (12 pont, 14 lepattanó) is megkapta a maga 30 percét, de ő sem dobott még jól, Alex Len 0/7-et hozott össze mezőnyből, Cam Reddish sem váltotta meg a világot (21 perc, 9 pont) támadásban, de védekezésben nagyon fontos szerepe volt, akit pedig még dicsérni lehet, az főleg De'Andre Hunter (15 pont, 5/8 mezőnyből kezdőként), valamint Jabari Parker (12 pont, 9 lepattanó, 20 perc) - sok lábon álltak, úgyhogy szinte végig vezettek Parsons, Crabbe és Huerter nélkül is.

A Knicks legjobb dobói: Randle 20/3, Portis 16/3, Morris 14/3
A Hawks legjobb dobói: Young 23/3, Carter 17/15, Hunter 15/6

Houston Rockets - San Antonio Spurs 114-128

Pontos volt a Spurs. DeMar DeRozan és Rudy Gay is pihenőt kapott erre a napra Gregg Popovichtól, a kezdőbe Bryn Forbes és Lonnie Walker került be, LaMarcus Aldridge centert játszott, az első sor erőcsatára pedig Trey Lyles lett - úgy fest, hogy Jakob Pöltl a kispadról érkező magas lehet, aki most is remekül szállt be, 19 perc alatt 16 pontot és 5 gólpasszt tett a közösbe. Viszont a kezdő is jól nézett ki, Aldridge villogott (22 pont, 11/13 mezőnyből 22 perc alatt), Murray is remekelt (20 pont, 8/11 mezőnyből, 4 gólpassz, 21 perc), de a 3/6 triplát behintő Forbes, illetve az elöl-hátul hasznos Walker is hozzátette a magáét - a padról White és Belinelli dobott tíz pont felett, csapatszinten 57%-kal tüzeltek mezőnyből, 29 gólpasszukra pedig csak 13 eladott labda jutott, ami az előszezonban különösen jó adatnak számít. A meccset egyébként végig kontrollálták, 14 ponttal nyerték az első negyedet, a Rockets harmatos védekezését folyamatosan büntették, a jó csapatjáték mellé érkező remek egyéni teljesítményeknek köszönhetően tartották az előnyüket és magabiztos győzelmet arattak - talán ez volt az eddigi legjobb meccsük az előszezonban. 

Harden 40-ese sem ért semmit. A Rockets MVP-jelöltje rengeteget vállalt, 34 percet játszott és 13/27-es mezőnymutatóval, közte 7/16 triplával zárt - nagyon alapszakasz-szagú volt a teljesítménye, végül kereken 40 pontot szerzett, leszedett 10 lepattanót, kiosztott 7 gólpasszt és most az eladott labdáival (3) sem volt gond. Az ő parádéja azonban semmit sem ért a Houstonnak, egyrészt a csapatvédekezés nem ütötte meg a minimumszintet, a Spurs azt csinált velük, amit akart, másrészt a kezdőben Capela és Tucker is nagyon gyengén játszott, Russell Westbrook teljesítménye pedig lassan kezd aggodalomra okot adni náluk - ezúttal sem működött a párosuk Hardennel, de a korábbi MVP egyedül sem találta a ritmust. 14 pontjához végül 13 mezőnykísérlet kellett, 4 gólpasszára jutott 8 eladott labda, nem nagyon hozott jó döntést, beütött öt faultot és 29 perce alatt 26 ponttal kapott ki csapata - kíváncsian várjuk, hogy mi lesz ebből élesben, mert az előszezonban egyelőre nem sok biztató dolgot produkált...

A Rockets legjobb dobói: Harden 40/21, Westbrook 14/3, Gordon 14/12
A Spurs legjobb dobói: Aldridge 22, Murray 20/6, Pöltl 16

Oklahoma City Thunder - Memphis Grizzlies 119-124

Most sem volt meggyőzőbb a Thunder. A legutóbbi pocsék produkció után most támadásban azért volt élet az OKC játékában, 40% felett tripláztak és a 70 dobott pont helyett most egy híján 120-ig jutottak, de Chris Paul és Terrance Ferguson (autóbalesete volt az aréna felé tartva, de nem sérült meg) nélkül ez a keret arra volt jó, hogy szoros meccsen vereséget szenvedjen a tartalékos Memphistől - ez azért továbbra sem túl biztató. Danilo Gallinari és Dennis Schröder sem játszott jól, Shai Gilgeous-Alexander sem tudott a gárda élére állni, az, hogy a padról Mike Muscala (17 pont, 4/6 tripla, 14 perc) mellett Devon Hall (19 pont, 6/9 mezőnyből) és Darius Bazley (31 perc, 7 pont, 9 lepattanó, 6 gólpassz) húzza a társaságot, az sosem jelent jót. Ezzel együtt az első félidőben még volt 15 pontos előnyük is, de már a szünetig feljött a Grizzlies, a harmadik negyedben fordított és onnantól meg is őrizte a fórját, a Thunder egyáltalán nem tudott válaszolni - azt pedig még Billy Donovan sem tudja, hogy Andre Robersonra egyáltalán valaha számíthat-e majd.

Tartalékosan nyert a Memphis. Jonas Valanciunas mellett Ja Morant, Brandon Clarke és Jae Crowder sem játszott a Grizzliesnél, de a kezdeti gondok után így is összeállt a gépezet, amihez persze nagyon kellett Dillon Brooks extrája is: a hátvéd 23 pontot szórt a harmadik negyedben, ezzel fordították meg és vették kézbe a meccset. Mellette Jaren Jackson Jr. játékát (18 pont, 10 lepattanó, 3 gólpassz, 2 blokk, 25 perc) érdemes kiemelni, a padról Rabb, Caboclo és Konchar is szép számokat hozott, Tyus Jones 16 pontot szerzett 50% feletti mezőnymutatóval, úgyhogy a hiányzók ellenére azért voltak érdekes teljesítmények náluk - a 46-28-as harmadik negyed miatt pedig végül nyertek is, ami sosem tesz rosszat az önbizalomnak.

A Thunder legjobb dobói: Hall 19/9, Muscala 17/12, Gilgeous-Alexander 17
A Grizzlies legjobb dobói: Brooks 30/15, Jackson Jr. 18/6, Jones 16

Utah Jazz - Portland Trail Blazers 118-126

A Jazz-védekezés továbbra sem az igazi. Úgy zárta az előszezont a Utah, hogy nem vert meg NBA-csapatot, pedig a legutóbbi után most is már az alapszakaszban várthoz közeli rotációt alkalmazott Quin Snyder - 25-30 percet játszottak a kezdők, de egyszerűen nem működött a gépezet. Ennek oka pedig elsősorban a védekezés volt, ugyan Bojan Bogdanovic 0/9-es mezőnymutatója nem jó, de támadásban így is megvoltak, Donovan Mitchell (27 pont, 4/5 tripla) és a 20 pontos Mike Conley is hozta a kosarakat, Rudy Gobert-t is megtalálták (13 pont, 15 lepattanó, 2 blokk), de annyira gyengék voltak hátul, hogy ez mit sem ért - Conley-val a pályán csak 11, de Mitchell-lel már 26 ponttal kaptak ki, csak a cseresoruknak köszönhették, hogy viszonylag szorossá tudták tenni a végét. Kiemelendő a padról a 4/5 triplás Ingles, a 3/3 triplás Niang és a 12 pontos, 6 gólpasszos Mudiay, de bár sokan Nyugat legelejére várják ezt a Jazzt, az biztos, hogy az alapszakaszt nem kezdik ellenállhatatlan formában. 

Whiteside sérülésén kívül rendben volt a Portland. Egyetlen negatívum történt a Blazersszel ezen az estén, Hassan Whiteside bokája ismét megsérült, amikor Damian Lillard lábán landolt a harmadik negyedben, pontosabbat egyelőre nem tudni - 16 perc alatt 11 lepattanót húzott le addig a center, érzékeny veszteség lenne a kidőlése. A meccset viszont ez nem befolyásolta, az utóbbi találkozókhoz képest rendezett védekezéssel és pontos, éles támadójátékkal jelentkezett a gárda, Lillard (25 pont, 8/13 mezőnyből, 2 blokk, 29 perc) és CJ McCollum (28 pont, 11/15 mezőnyből, 5/7 tripla) vezérletével nagyon éltek az ellenfél térfelén, 58%-kal céloztak mezőnyből, 56%-kal tripláztak és igazából nem nagyon osztottak lapot a Jazznek - volt 20 pontos előnyük is, a kezdőötös 15-16 egységet vert ellenfelére, amíg fent volt. Kiemelendő még Zach Collins, aki stabilnak tűnt védekezésben, elöl pedig 6/6 dobással szórt be 13 pontot, míg a padról a 12 pontos Mario Hezonja volt az, aki pluszt tudott hozzátenni - a hírek szerint a hátralévő egy meccsen már a cserék kapnak lehetőséget, a vezérek elvileg készülhetnek az alapszakaszra.

A Jazz legjobb dobói: Mitchell 27/12, Conley 20/3, Gobert 13
A Trail Blazers legjobb dobói: McCollum 28/15, Lillard 25/9, Collins 13/3

Sacramento Kings - Melbourne United 124-110

Élni és élni hagyni. Nem akarta földbe döngölni ellenfelét a Kings, a győzelem ugyan nem forgott veszélyben az NBA-csapat számára, de a Melbourne a negyedik negyedben közelebb jött és vállalható végeredményre hozta a meccset - közben pedig arra is volt esélyük az ausztráloknak, hogy megszórják magukat, Chris Goulding 7/10 triplát süllyesztett el, a Sacramento nem szaggatta szét magát védekezésben. Elöl azért villogott, aki akart, ugyan Fox, Bogdanovic, Joseph, Ariza, Dedmon és Giles sem lépett pályára, de élvezte a helyzetet Marvin Bagley (30 pont, 14 lepattanó, 12/17 mezőnyből), Yogi Ferrell (24 pont, 6 gólpassz, 5/6 tripla) és Harrison Barnes (18 pont, 8/13 mezőnyből, 24 perc), Buddy Hield (14 pont, 6 gólpassz, 5/10 mezőnyből) pedig csak a szokásosat hozta - ők is könnyedén támadhattak, bizonyos esetekben a Melbourne-nek is engedélyezték ezt, úgyhogy a közönség nem panaszkodhatott. 

A Kings legjobb dobói: Bagley 30, Ferrell 24/15, Barnes 18
A Melbourne legjobb dobói: Goulding 25/21, Trimble 20/3, Long 15

Los Angeles Lakers - Golden State Warriors 126-93

Jól nézett ki a Lakers. A sérült Kyle Kuzmán kívül csak Rajon Rondo és Troy Daniels hagyta ki a meccset a Los Angelesnél, Frank Vogel meg akarta még nézni csapatát közel teljes erejében, így a kisebb sérülését kipihenő Anthony Davis is ott volt a kezdőben, sőt, játszott is 28 percet - a dobásaival nem tűnt ki (8 pont, 3/9 mezőnyből), de volt 10 lepattanója, 2 blokkja és kiosztott 8 gólpasszt is. LeBron James intézte az irányítói feladatokat (18 pont, 11 gólpassz 25 perc alatt), a többiek pedig a ki- és leosztásokból éltek meg, méghozzá remekül: Avery Bradley 18 pontot és 4/5 triplát tett a közösbe, Danny Green is bevert 2/4-et kintről, Quinn Cook 4/5 hármast hozott a padról, a két center, JaVale McGee és Dwight Howard pedig minimális hibával, de nagyon hatékonyan dolgozott a palánk alatt. Összességében 60%-kal dobott mezőnyből a gárda, 50%-kal triplázott és volt 33 gólpassza is, ugyan ez a jelenlegi Warriors nem túl nagy feladat, de ettől még a Lakers szervezettnek és pontosnak tűnt, a győzelem sorsát pedig már a 26 ponttal nyert első félidőben eldöntötte. Még egyszer találkozik egymással a két csapat az alapszakasz rajtja előtt, de lehet, hogy ott már nem nagyon látjuk a sztárokat.

Ez a keret nem keret. Steph Curry kiülte a meccset a Warriors oldalán és mivel Thompson, Cauley-Stein és Looney továbbra sem bevethető, így ismét nagyon rövid kerettel, nagyon kevés opcióval állt ki Steve Kerr csapata. Egyedül D'Angelo Russell volt az, akiben maradt pont, ő be is szórt 23-at, becsülettel tette a dolgát, volt 3 gólpassza és igyekezett kreálni, de ez a keret ebben a formában annyira üres, hogy csak azért beszélünk róla, mert a Warriorsról van szó - a kezdőben a pocsék napot kifogó Draymond Green mellett McKinnie, Chriss és Evans kapott helyet, a padról pedig a Paschall, Toscano-Anderson, Bowman, Poole, Lee, Harrison, Pippen névsor szállt be, nem csodáljuk, ha egy-kettő nem sokat mond a kedves olvasónak. Csapatszinten bőven 40% alatt dobtak, 21%-kal tripláztak és meg sem közelítették a Lakers szintjét, érdeklődve várjuk, hogy Curryvel és a két hiányzó centerrel mire lesz képes ez a csapat az alapszakasz első felében.

A Lakers legjobb dobói: James 18/3, Bradley 18/12, Cook 16/12
A Warriors legjobb dobói: Russell 23/9, Poole 14/6, Green 10/6

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus