A Portland Milwaukee-ban, a Clippers pedig a GSW ellen tudott győzni

A Toronto pedig mindent elrontva 30 pontos verést kapott New Orleansban - győzött a Bulls, a Nuggets és a Jazz, megtörte rossz szériáját a Brooklyn, hosszabbításban kapott ki a New York.

 

Washington Wizards - Detroit Pistons 103-94

A harmadik negyedben lépett meg a Wizards. A két keleti alsóházi csapat találkozóján egyértelműen a Washington volt az esélyes, az első félidőben azonban nem tudta igazán ráerőltetni akaratát ellenfelére a hazai alakulat. A nagyszünetben meglévő egál után aztán a harmadik negyedben sikerült emelnie a tempón a társaságnak, illetve leginkább Kyle Kuzmának, aki egymaga 17 pontot dobott ebben a játékrészben, csapata pedig 37-28-ra nyerte ezt a felvonást és kicsit meg tudott lépni - vezetett 12 egységgel is, az addigi döntetlen után itt egyértelműen előnybe került a Wizards. A játékrész végén sorozatban érkező hét Kuzma-pont aztán elégnek is bizonyult az üdvösséghez, a fővárosiak a záró etapban már menedzselték ezt a különbséget és jó védekezéssel otthon tartották a győzelmet - itt már csak 16-16 lett az eredmény, egyik fél sem tudott érdemi támadójátékot produkálni. A gárda a fontos győzelem után egálban van a keleti tizedik Atlantával, negatívum viszont, hogy Rui Hachimura egy ütközés során bokasérülést szenvedett a második negyedben: Marvin Bagley-vel találkozott, aki flagrantet kapott, Hachimura összehozta a négypontos játékot, majd kivált a meccsből és nem láttuk többet. Wes Unseld Jr. vezetőedző nem adott további tájékoztatást az állapotáról.

Nekik nyolc. Sorozatban nyolcadik vereségét szenvedte el a Detroit, amelynek ugyan volt esélye a győzelemre, de a 38% alatti mezőnymutató és a festékben elszenvedett 48-32-es vereség nem fért bele. Cade Cunningham végig faultgondokkal küzdött, a harmadik negyedben hátul is szétcsúsztak, majd az utolsóra teljességgel besültek támadásban, így nem tudtak idegenbeli sikert aratni. Dwane Casey vezetőedző szerint az egész csapat frusztrált és annak is kell lennie a jelenlegi széria miatt, de azt hozzátette, hogy a reményt nem veszítik el - igaz, továbbra is ők az utolsók az egész ligában.

A Wizards legjobb dobói: Kuzma 23/3, Caldwell-Pope 16/12, Avdija 12/3
A Pistons legjobb dobói: Bey 24/12, Grant 14/6, Cunningham 12

 

Brooklyn Nets - Sacramento Kings 109-85

Megtört a jég a Netsnél. Sorozatban tizenegy vereség után tudott újra nyerni a Brooklyn, méghozzá simán: már az első negyedet 11 ponttal húzta be a hazai alakulat, majd a harmadik-negyedik játékrészben dominált és összesen 37 egységet engedett a Kingsnek ebben az időszakban. Az olló így nagyon szétnyílt, az 51%-kal dobó és főleg hátul óriási akarattal játszó Nash-legénység egy pillanatig sem volt hátrányban az este folyamán és végül 24 pontos győzelmet aratott, a játékosok pedig arról beszéltek, hogy a cserehatáridő lejárta óta megváltozott a hangulat házon belül, sokkal jobban érzik magukat. Erre most nyilván rásegített az, hogy bemutatkozhatott Seth Curry és Andre Drummond, illetve újra ott lehetett a pályán LaMarcus Aldridge is: Curry 23 ponttal, 7 lepattanóval és 5 gólpasszal pótolta a kezdőben Kyrie Irvinget, Drummond 24 perc alatt 11 pontot, 9 lepattanót és 4 gólpasszt tett hozzá szintén kezdőként, míg Aldridge a padról 19 perc alatt dobott 19 ponttal szállt be. Bruce Brown (19 pont, 6 gólpassz, 5 labdaszerzés) teljesítményét is ki kell emelnünk, aki elöl-hátul ritmust adott a társaságnak, a Nets pedig teljesen más arcát mutatta az utóbbi időhöz képest - ez most sima győzelmet ért, Ben Simmons együtt örült új társaival a kispadnál, úgyhogy mintha elkezdett volna "kivilágosodni" a csapatnál...

Pocsék Sacramento. Két remek meccs után ezúttal óriási csalódás volt a Kings játéka, amely ugyan az elrontott rajt után a második negyedben feljavult és még a harmadik játékrész elején is csak pár pontra volt ellenfelétől, de aztán összeomlott és végül pocsék támadójátékkal sima vereséget szenvedett. A vendégek alig 34%-kal dobtak mezőnyből és 26%-kal tripláztak, csapatszinten mindössze 12 (!) gólpasszt tudtak szétosztani, az eddig remeklő Domantas Sabonis megállt 9 pontnál, a kezdőben Mo Harkless 0/2-t, Justin Holiday 3/12-t dobott, Jeremy Lamb nem is léphetett pályára, így bár De'Aaron Fox (26 pont 50%-kal) és Donte DiVincenzo (12 pont, 8 lepattanó, 5 labdaszerzés) is igyekezett, de ez semmire sem volt elég. A két biztató meccs után komoly pofon volt számukra ez a találkozó, az All-Starig még elutaznak Chicagóba is, aztán meglátják, hogy mennyi esélyük maradt a playinre.

A Nets legjobb dobói: Curry 23/9, Brown 19/3, Aldridge 19
A Kings legjobb dobói: Fox 26/6, Mitchell 13/9, DiVincenzo 12/6

 

New York Knicks - Oklahoma City Thunder 123-127 - hosszabbítás után

Az újoncok extrájával nyert a Thunder. A 2021-es draft első körében húzott két játékos vezette bravúrgyőzelemre a Shai Gilgeous-Alexandert továbbra is nélkülöző OKC-t, hiszen Tre Mann 30 pontos karriercsúcsot dobott 9/16-os mezőnymutatóval, 4/7 triplával és 8/8 büntetővel, míg Josh Giddey szintén karriercsúcsot jelentő 28 pontig jutott és 11 lepattanóval, valamint 12 gólpasszal tripla-duplát gyártott. Kettejük mellett 23 ponttal és 8 gólpasszal segített be Darius Bazley, a padról is hárman dobtak kétszámjegyűt, úgyhogy az utóbbi időszak harmatos támadójátéka helyett most megvolt a ritmus, megvolt a sebesség és 50%-os mezőnymutatóval, valamint 38%-os triplázással zártak. Ennek megfelelően végig közel is tudtak lenni a Knickshez, néha vezettek is, majd a rendes játékidő végén 110-106-ról tudtak egyenlíteni, öt másodperccel az órán Bazley küldte a gyűrűbe a túlórát jelentő kettest. A ráadásban aztán már Mann volt a vezér, egymaga nyolc pontot szórt ebben az öt percben, az OKC pedig rá építve 15-11-re nyert és ebben az időszakban már végig vezetve el is vitte a győzelmet. A fiataloknak elég jól sikerült a bemutatkozás a Madison Square Gardenben...

Nem talál ki az erdőből a New York. A hazaiak az utóbbi tizenegy meccsükből kilencedszer és tizenötből tizenkettedszer kaptak ki és bár van igazság abban, amit Julius Randle mondott ("az utóbbi öt mérkőzésünk nyerhető volt, de mindet elbuktuk"), de az egyértelmű, hogy komoly gondban van a gárda. Így az All-Star szünet előtt kijelenthető, hogy az egész eddigi szezonjuk egy szenvedés, az első egy-két hétben tudtak jól játszani, azóta maximum reménykeltő, átmeneti időszakaik vannak, két meccs a hátrányuk az utolsó playin-helyhez képest is és a problémáik nem akarnak megoldódni. Julius Randle (30 pont, 13 lepattanó, 10 gólpassz), Evan Fournier (29 pont, 5 gólpassz, 6/13 tripla) és Mitchell Robinson (14 pont, 17 lepattanó, 4 labdszerzés, 4 blokk) vezetésével most is bőven nyerhettek volna, az este nagyobb részében nekik állt a zászló, de előbb a rendes játékidő végén olvadtak le és rontották el a győzelmet, majd a hosszabbítás hajrájában Immanuel Quickley meccsmentő triplája is kimaradt, így ismét kikaptak. Az egyetlen reményük már csak az lehet, hogy az All-Star alatt sikerül kicsit rendezniük a gondolataikat és van bennük még egy nagy futás az azt követő 23 meccsre, de addig még találkoznak a Brooklynnal is.

A Knicks legjobb dobói: Randle 30/3, Fournier 29/18, Grimes 19/15
A Thunder legjobb dobói: Mann 30/12, Giddey 28/9, Bazley 23/6

 

Chicago Bulls - San Antonio Spurs 120-109

DeRozan MVP-formában. Egyre inkább fogynak a jelzők a Bulls vezérére, DeMar DeRozan ugyanis sorozatban hetedszer érte el a 30 és hatodszor a 35 pontos határt ezen az estén: most kereken 40-et dobott 16/24-es mezőnymutatóval, 8/8 büntetővel és 7 gólpasszal kiegészítve. Ráadásul pont a döntő jelentőségű utolsó negyedben emelt a szinten, annak ugyanis a Chicago még hátránnyal vágott neki, hat ponttal égett a záró felvonás kezdetén - majd jött DeRozan, aki egymaga 19 egységet rámolt be az utolsó etapban, csapata pedig 37-20-ra nyerte ezt a periódust, így végül újabb fontos győzelmet zsebelt be. DeRozan ezzel a teljesítményével már 431 pontot dobott a szezon során a negyedik negyedekben, amellyel vezeti a ligát, az utóbbi hat meccsén pedig 60% felett céloz mezőnyből, döbbenetes formában van - nem véletlenül zúgott neki az MVP-rigmus a United Centerben és beszélt róla hasonló színvonalon Gregg Popovich, a Spurs vezetőedzője is. Ugyan Nik Vucsevics (25 pont, 16 lepattanó, 5 gólpassz) és Coby White (24 pont, 6 gólpassz, 5/6 tripla) is dicsérhető a LaVine-Ball-Caruso triót nélkülöző hazaiaknál, de ezúttal is a Michael Jordan magasságaiban járó DeRozan volt a mérleg nyelve, aki most ráadásul korábbi csapatát szomorította...

Elrontotta a Spurs. Popovich azt mondta, hogy DeRozan szuper teljesítménye mellett az ő hibáik is nagyon kellettek ahhoz, hogy a negyedik negyedben ennyire alulmaradjanak, szerinte nagyon sok játékot hajtottak végre rosszul, hibásan, ezeket pedig most megbüntette a Chicago. Emellett hiába adtak el kilenccel kevesebb labdát és hiába dobtak 70 (!) pontot a festékben, de egyrészt 53-33-ra elbukták a lepattanózást, másrészt összesen hat triplát tudtak a gyűrűbe küldeni, ezek a gondjaik pedig nagyon kidomborodtak a záró felvonásban - annak elején DeRozan szedte szét őket, aztán a folytatásban már nem tudtak változtatni és lassú, körülményes játékot mutattak be sok elcsúszott védekezéssel. Az utóbbi meccsek jó formája után ez azért jelezte nekik, hogy a bab nem hús, három meccs a hátrányuk a nyugati tizedik helyhez képest, a héten pedig még az OKC-vel találkoznak.

A Bulls legjobb dobói: DeRozan 40, Vucsevics 25/3, White 24/15
A Spurs legjobb dobói: Walker IV 21/6, McDermott 19/9, Murray 19

 

Milwaukee Bucks - Portland Trail Blazers 107-122

A második negyedben robbantott, újabb meglepetést okozott a Blazers. Ezúttal sem volt hajlandó az elvárásoknak megfelelően meghajolni a Portland, Chauncey Billups alakulatánál valami nagyon összeállt az utóbbi meccseken és most is ezt láthattuk a vendégektől. A szoros találkozót a második negyedben egy 14-0-s futással billentette el a gárda, Anfernee Simons hetven másodperc alatt három triplát bombázott be a roham részeként, összességében pedig 16 pontot dobott a negyed során, így nyolc és fél perc alatt végül 34-14-re dobták túl a Milwaukee-t - ennek köszönhetően 17 ponttal vezettek a nagyszünetben. A fordulás után pedig ezzel a lendülettel folytatták, ugyan több ilyen futást nem tudtak produkálni, de kontrollálták az eseményeket, Simons (31 pont, 6 gólpassz), Josh Hart (27 pont, 7 lepattanó, 5 gólpassz, 2 blokk, 5/9 tripla) és Jusuf Nurkic (23 pont, 16 lepattanó, 4 gólpassz) vezetésével tartották az előnyüket és nem engedték veszélyes közelségbe ellenfelüket - végül teljesen váratlanul sima, 15 pontos győzelmet arattak a bajnok otthonában. A 42%-os triplázás, a 30 gólpassz és az 58-43-ra megnyert lepattanózás is kiemelendő adat, Billups pedig úgy fogalmazott, hogy ha teljes meccseket nézünk, akkor valószínűleg ez volt az idei legjobb teljesítményük csapatként - nem hajlandóak tankolni, sorozatban harmadszor nyertek és playin-helyen állnak.

Blama. Ugyan Giannis Antetokounmpo kihagyta ezt a meccset a hazaiaknál egy kisebb bokasérülés miatt, de ezzel együtt is kötelező lett volna nyernie a gárdának a lesajnált Portlanddel szemben. A bemutatkozó Serge Ibaka erősen kezdett és ő dobta csapata első hat pontját, de aztán az egész este folyamán egyszer sem talált már a gyűrűbe, pedig 31 percet játszott Antetokounmpo helyén kezdve - viszont ennél nagyobb baj, hogy Khris Middleton a sokoldalúsága mellett csak 3/15-öt dobott mezőnyből és 1/8-at távolról, hogy Jrue Holiday hét labdát adott el, hogy Wes Matthews pontot sem dobott vagy hogy ennyire erőtlennek, puhának, motiválatlannak bizonyultak a lepattanóknál. Közel sem volt meg bennük a megfelelő tűz és koncentráció, valószínűleg könnyebb meccsre számítottak, majd amikor a Blazers "ütött" a második negyedben, akkor képtelenek voltak felpörögni és igazán válaszolni - váratlan és kínos vereségbe néztek bele, így jelenleg csak ötödikek Keleten.

A Bucks legjobb dobói: Holiday 23/9, Portis 17/3, Nwora 17/9
A Trail Blazers legjobb dobói: Simons 31/21, Hart 27/15, Nurkic 23/6

 

New Orleans Pelicans - Toronto Raptors 120-90

Ezt szeretnék látni New Orleansban. Az előző két meccsen gyenge védekezéssel kikapott a Pelicans, most viszont úgy játszott a társaság, ahogy azt a vezetőség remélte, amikor cserélt CJ McCollumért. A hazai alakulat szezoncsúcsot jelentő 58%-kal dobott mezőnyből, szintén szezoncsúcsot jelentő 16 triplát süllyesztett el és 36 gólpasszt osztott szét 45 kosárra - mindezt megtetézte egy szigorú védekezéssel és rengeteg megzavart dobással, ezzel pedig kész is volt a kiütéses győzelem receptje. A New Orleans már az első negyedben lelépte ellenfelét és tíz pont feletti előnyt épített fel, a nagyszünetben 16-tal vezetett és a folytatásban is tovább nyílt az olló, egyszer sem voltak hátrányban a vendéglátók, viszont vezettek már 34 egységgel is. McCollum végül 23 ponttal, 5 gólpasszal, eladott labda nélkül, valamint 5/8 triplával zárt és ő volt az egyetlen, aki kilencnél több dobásba állt bele mezőnyből, ami jól jelzi, hogy mennyire kiegyensúlyozott, kollektív csapatjátékot mutatott be a társaság. Ezzel a lendülettel szeretnének támadni a folytatásban a playin-helyekért is.

Mindent elrontott a Raptors. Nick Nurse, a vendégek vezetőedzője szerint csapata kicsit lassan kezdett elöl és hátul is, a parádézó Pelicans villámgyorsan meglógott és onnantól szinte minden rosszul alakult a kanadaiak számára. A Toronto negatív szezoncsúcsot jelentő 30,5%-kal dobott mezőnyből és 23,5%-kal triplázott, de a legdurvább adat az összesen, csapatszinten szétosztott 8 (!) gólpassz - nem elírás, tényleg ennyi assziszttal zártak Siakamék, akik csak azért nem kaptak ki sokkal jobban, mert 19-4-re nyerték a támadópattanózást. Ezt a találkozót hamar el kell felejteniük, ők mindent rosszul csináltak, a Pelicansnél pedig minden tökéletesen működött, amikor szezoncsúcs találkozik a negatív szezoncsúccsal, akkor nincs értelme túlelemezni a helyzetet - most mennek Minnesotába és szinte biztosan a keleti hetedik helyen töltik majd a szünetet.

A Pelicans legjobb dobói: McCollum 23/15, Valanciunas 18, Hayes 14
A Raptors legjobb dobói: VanVleet 20/12, Siakam 18, Boucher 15

 

Denver Nuggets - Orlando Magic 121-111

Végig vezetve nyert a Denver. A hazaiak egyértelmű favoritnak számítottak a meccs előtt és ennek megfelelően is kezdtek, hiszen Nikola Jokics vezérletével 29-14-re nyerték meg az első negyedet, ezzel megadták az alaphangot a folytatásra. A hátralévő időben ezt a különbséget próbálták menedzselni és a lehető leggazdaságosabb módon megszerezni a győzelmet, ami sikerült is: a nagyszünetben 13, a harmadik negyed után 15 ponttal vezettek, és később sem engedték vissza a Magicet, csak a legvégén jött be nyolc egységig a vendégcsapat - érdemi veszélyt nem tudott jelenteni ellenfelére. A kiütés elmaradt, de összességében kontrollálta az eseményeket Michael Malone alakulata, amely 40%-kal triplázott, de ezúttal sem tudott vigyázni a labdára, rossz szokásához hűen most is 23 alkalommal adta el a játékszert. Ez most belefért, az Orlando Franz Wagner (26 pont, 8 lepattanó, 4 gólpassz) és Wendell Carter Jr. (25 pont, 12 lepattanó, 4 gólpassz) vezetésével nem tudta ezt kihasználni, míg a hazaiaknál Nikola Jokics (26 pont, 15 lepattanó, 7 gólpassz, 10/26 mezőnyből, 5 eladott labda) mellett még öten dobtak legalább tíz pontot, megvolt az egyensúly. A Denver így ismét egy meccsre megközelítette a Dallast, most pedig még a Golden State otthonában bizonyíthat az All-Star előtt.

A Nuggets legjobb dobói: Jokics 26/9, Barton 17, Jeff Green 17/6
A Magic legjobb dobói: F. Wagner 26/9, Carter Jr. 25/3, Suggs 16

 

Utah Jazz - Houston Rockets 135-101

Gobert visszatért, nem hibázott a Jazz. Kilenc kihagyott meccs után léphetett ismét pályára Rudy Gobert, aki 7/8 dobását a gyűrűbe küldte, majd 22 percnyi játék után két technikaival kiállították - ez viszont senkit sem érdekelt, csak az számított, hogy visszatért, jól is játszott, a csapat pedig a kiállításig már rég lezárta az estét. A Utah egy percig sem adott esélyt a Rocketsnek, a 12 ponttal nyert első negyed után már a nagyszünetig eldöntötte a meccset a hazai alakulat, hiszen egy félidő után 78-54-re vezetett - végül 55%-os mezőnymutatóval, 45%-os triplázással és 34 gólpasszal szedték szét ellenfelüket Clarksonék, esélyeshez méltó produkcióval érvényesítették a papírformát. Egyénileg Donovan Mitchell (30 pont, 6 lepattanó, 7 gólpassz) és Bojan Bogdanovic (22 pont, 4/7 tripla) emelhető ki, összességében pedig már zsinórban hatodszor nyertek és tartják ligaszinten a hatodik helyüket. A Rocketsről nincs mit írni, a texasiak a szokás szerint most is csak elméletben létező védekezésüket gyenge dobóformával tetézték, így nem is lehettek reményeik, az újabb vereség után pedig már 2,5 meccs a hátrányuk Nyugaton az utolsó előtti OKC-hez képest.

A Jazz legjobb dobói: Mitchell 30/15, Bogdanovic 22/12, Clarkson 16/9
A Rockets legjobb dobói: Martin Jr. 16/6, Gordon 14/9, Tate 14

 

Los Angeles Clippers - Golden State Warriors 119-104

Egy jó Curry-félidő nem volt elég. Magához képest abszolút pocsék teljesítményt nyújtott a Warriors, amely csak Steph Curry extrája miatt nem esett szét már az első félidőben is: a csapat vezére 6/6-tal kezdett mezőnyből, a nagyszünetben pedig 26 pontnál és 9/11 jó dobásnál tartott. Ez akkor elég volt arra, hogy csak két egységnyi hátrányban legyenek, a fordulás után azonban ő sem tudta ilyen őrült formában folytatni, a nagyszünetet követően összesen két mezőnykosarat tudott a gyűrűbe küldeni és 33 ponttal, valamint 8/13 triplával zárta az estét, a harmadik-negyedik negyedben már nem is állt bele sok dobásba. Ennek megfelelően a harmadik játékrészben állva hagyta Steve Kerr alakulatát a Clippers, a rengeteget hibázó GSW-ben pedig nem volt már erre válasz - Klay Thompson például csak 3/14-et dobott 7 pontért. Az utóbbi négy meccsükből ez volt a harmadik vereségük, a nagysikerszériájuk óta most megint csak szenvednek és már jóval közelebb vannak a harmadik Memphishez, mint a listavezető Sunshoz.

Mann és a harmadik negyed. Már az első félidőben is jobban játszott a Clippers, a hazaiak higgadt csapatjátékot mutattak be és Curry körül teljességgel lebontották a Warriorst, de a döntő ütést csak a harmadik negyedben tudták bevinni. Itt Terance Mann lépett elő vezérré, aki 25 pontos karriercsúcs-beállításából 14-et dobott ebben a játékrészben, 6/7 dobása beesett ekkor, csapata pedig 33-19-re múlta felül a GSW-t, az itt kiharcolt előnyt pedig végig tudta vinni a célig. Mann emellett hét lepattanót és hat gólpasszt is betett a közösbe, de a Clippers-kezdő minden tagja tíz pont fölé jutott, Reggie Jackson kis híján tripla-duplázott, csapatszinten pedig 56,5%-os mezőnymutatót hoztak össze. Remek teljesítményükkel két meccsre leszakították magukról a Lakerst és stabilizálták a nyugati nyolcadik helyüket, igaz, az All-Starig még két meccsük is lesz: mennek Phoenixbe és fogadják a Houstont.

A Clippers legjobb dobói: Mann 25/3, Jackson 19/9, Zubac 18
A Warriors legjobb dobói: Curry 33/24, Wiggins 13/6, Poole 13/3

 

A tabella ezen a linken megtekinthető!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus